auto_robex 20.11.07, 09:33 jakościowo i cenowo poproszę o porownanie glownie chodzi mi o te z supermarketów ja zawsze kupuje laciate tylko dlatego ze nie smierdzi i jest mini wersja, a wy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ktw2007 Re: Jakie mleko jest najlepsze? 20.11.07, 09:55 jakościowo i cenowo poproszę o porownanie jesli chodzi o jakośc to pytasz chyba o subiektywną ocenę JA kupuję HEJ 3% - teraz cena między 2.4-2.8 pln Odpowiedz Link
ewaktw Re: Jakie mleko jest najlepsze? 20.11.07, 10:08 Ja kupuję takie, które jest aktualnie w promocji, dla mnie mleko to mleko jeśli ma tę samą zawartość tłuszczu. Naprawdę może się czymś różnić? Dodają coś do niego? W piątek kupiłam mleko z firmy Kościan 3,2% w Selgrosie za 2 zł/litr. Tydzień temu miałam Łaciate, wcześniej jeszcze jakieś inne i szczerze mówiąc ja nie widzę / nie umiem rozpoznać kompletnie żadnej różnicy między tymi mlekami. Odpowiedz Link
agatka_s Re: Jakie mleko jest najlepsze? 20.11.07, 10:18 Ja kupuje Lowickie, bo ma dobra zakretke (taka normalna odkrecana). Niestety inne zamkniecia bardzo czesto mi sie odrywaja, czesto tez wylewam pol kartonu bo z innej zakretki potrafi mi wyciekac. Lowickie przez te zakretke jest chyba drozsze, ale przynajmniej mi sie nie wylwa. Odpowiedz Link
pacynka27 Re: Jakie mleko jest najlepsze? 20.11.07, 11:58 Dla mnie też mleko to mleko, ja tam różnicy w smaku nie czuję. A już stwierdzenia że "mleko śmierdzi" strasznie nie lubię. Byłam kiedyś świadkiem jak pewna pani w osiedlowym sklepiku nie chciała mleka jakiejś tam firmy bo jej śmierdzi. Nie odezwałam sie wtedy i bardzo żałowałam. Miliony ludzi na świecie głodują a jakiejś damulce śmierdzi!!! Do dziś jak sobie to przypomnę to sie we mnie gotuje. Odpowiedz Link
k1k2 Re: Jakie mleko jest najlepsze? 20.11.07, 18:00 moze po prostu nie jestes wrazliwa na niektore zapachy ja potwierdzam ze mleko mleku nierowne. mieszkam w USA wiec marki sa inne: Swiss to tragiczny syf po ktorym mi niedobrze, Clover moge pic bez problemu kubkami z Polski pamietam ze Laciate bylo dobre ))) Odpowiedz Link
vvrotka Re: Jakie mleko jest najlepsze? 24.11.07, 17:33 W USA jest coś w ogóle do jedzenia dobre??? Odpowiedz Link
k1k2 Re: USA jest coś w ogóle do jedzenia dobre??? 26.11.07, 17:09 heh, zdziwilabys sie! gdy tu przyjezdzalam na wakacje wydawalo mi sie ze jedzenie fatalne - same fast foody, a w sklepach chleb-wata i inne takie teraz mieszkam na stale i... wiem gdzie i co kupowac. fakt, zaplacisz 3x tyle co za bezwartosciowy s**t, ale jedzenie jest wysmienite. od dobrego chleba poczawszy, a skonczywszy na ogorkach malosolnych ) wybor owocow, warzyw, serow, oliwek, w normalnym dobrym sklepie (np. Whole Foods) jest ogromny. do tego wybor produktow 'organic', bez pestycydow. chyba nigdy nie odzywialam sie zdrowiej niz teraz. w Polsce sa za to bardzo dobre wedliny (ktore i tak jadam w minimalnych ilosciach) i generalnie dobra wieprzowina, wraz ze sprawdzonymi sposobami przyrzadzania. chleb na zakwasie. swietne maslo jak sie trafi. jaja 'ze wsi' - super. ale wiele prodoktow, szczegolnie importowanych, jest fatalnej jakosci, niestety. Odpowiedz Link
novembre Re: Jakie mleko jest najlepsze? 20.11.07, 11:59 'Prawdziwe' z biedronki, produkowane przez Zambrow. 1,99 za 1l mleka 3,2%. Osobiscie nie pijam, pija moj syn co dizen rano kakao, i maz czasem. Pozdrawiam, novembre Odpowiedz Link
szafirowaona Re: Jakie mleko jest najlepsze? 20.11.07, 13:01 Sokolow Podlaski 3,2 za 2 zl w folii. Swieze i tluste. A propos, ze mleko smierdzi. Dla mnie strasznie, bo go nienawidze i nie pije- mam odruch wymiotny od dziecinstwa. Jak sobie przypomne,ze mnie zmuszali do jego picia w szkole i w domu... brrr. Ale kupuje dla corki do platkow kukurydzianych i na kasze. Odpowiedz Link
moniskap Re: Jakie mleko jest najlepsze? 24.11.07, 17:49 Najlepsze jest prosto od krowy ale ciezko teraz takie znalesc jak sie mieszka w miescie. Ja kupuje mleko w folji koneckie lub jogo w butelce plastikowej.oba nie wiecej niz 2 zl. Odpowiedz Link
koma.edziecko Re: Jakie mleko jest najlepsze? 20.11.07, 17:25 Mi najbardziej odpowiada Łowickie i w smaku i ma praktyczne opakowanie ale u mnie w sklepie osiedlowym kosztuje już 3,8 zal itr więc zaczęłam kupować jakiekolwiek tłuste lub 1,5% aby było tańsze. Odpowiedz Link
panda74 Re: Jakie mleko jest najlepsze? 20.11.07, 17:29 Kupuję Łaciate żółte (2%), ale chyba tylko z przyzwyczajenia, bo na pewno nie jest tanie. Wg mnie 2,80 za litr to nieporozumienie. Moja rodzina wypija naprawdę ogromne ilości mleka, więc wydatki na mleko są dość znaczne... Odpowiedz Link
zaino Re: Jakie mleko jest najlepsze? 20.11.07, 19:07 Kupuję mleko Farmer 2,19 litr w sklepiku osiedlowym. Cena niezależna od ilości tłuszczu ew. mleko z Kościan. Co do śmierdzącego mleka to mleko w zielonym kartonie z Carrefoura za 1,95 i mleko Pilos śmierdzą po 3 dniach w mojej lodówce. Dobrze, że to tylko 2 marki. Odpowiedz Link
kinga.77 Re: Jakie mleko jest najlepsze? 20.11.07, 21:27 W Biedronce jest mleko produkowane przez Mlekovitę (Prawdziwe?), cena poniżej 2zł, kupuję te 1.5% Odpowiedz Link
szafirowaona Re: po co UHT?przeciez jest drozsze! 21.11.07, 09:51 Niektore z was pisza, ze kupuja Laciate, a ono przeciez jest UHT (malo w nim dobrego zostalo) i tym samym wypijaja wielkie jego ilosci. To nie lepiej tansze za 2 zl w folii kupic i wypic w ciagu jednego-dwoch dni? I taniej i zdrowiej! A jak zostanie w lodowce, mozna zostawic, zeby skislo i zrobic placuszki, a jak kto lubi, zjesc z kartofelkami. Odpowiedz Link
zooba Re: po co UHT?przeciez jest drozsze! 21.11.07, 10:46 O ile wiem UHT jest niezdrowe/mniej zdrowe od świeżego, jest chyba "martwe" nie da sie go np. ukwasić. Dlatego kupuję świeże mleko Ale! z stosunkowo długim terminem przydatności (jednak nieporównywalnie krótszym niż mleko UHT). Ostatnio kupiłam też świeże mleko w kartonie w Lidlu, ale jeszcze nie spróbowałam. Nie trawię mleka odtłuszczonego, jest prawie przezroczyste; zawsze kupuję minimum 2%. Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: po co UHT?przeciez jest drozsze! 21.11.07, 12:14 Mleko świeże 2%, Jogser. W Kauflandzie kosztuje 1.69 zł. litr (ciągle taka cena, mimo że ostatnio generalnie mleko mocno poszło w górę) Odpowiedz Link
djbunio Re: po co UHT?przeciez jest drozsze! 21.11.07, 22:22 Tu się zgadzam. Świeże mleko Milko z pięciodniowym terminem przydatności do spożycia kosztuje u mnie 2,09zł (2%) i 2,19zł (3,2%). W folii firmy Lacpol jest od 1,69zł/l. Odpowiedz Link
gochalodz Pilos albo Milkland 22.11.07, 21:25 W Lidlu albo Tesco Świeże chyba 2% mleko 1,89zł za litr Pilos albo 0,9 litra Milkland. Odpowiedz Link
cotti Re: Jakie mleko jest najlepsze? 24.11.07, 21:52 Polecam mleko z Mlekovity - mam to szczęście, że na osiedlu mam sklep firmowy - za 1 litr świeżego mleka (czyli nie UHT) w kartonie płacę 1,93. Jest też w szklanym opakowaniu Odpowiedz Link
k1234561 Re: Jakie mleko jest najlepsze? 28.11.07, 12:27 Tylko Mlekovita świeże,lub z naszej spółdzielni mleczarskiej.Mają krótki termin przydatności,ale za to,nie są to mleka UHT! Chyba nie ma większego syfu niz UHT.Tam oprócz zabarwionej na biało wody z odrobiną tłuszczu nic więcej nie ma. Odpowiedz Link
mayetschka najlepsze mleko jest prosto od KROWY!!! :) 29.11.07, 10:16 ...no dobra. mam ten luksus kupuję u sprawdzonego gospodarza . Krowy karmione ekologicznie, w oborze zawsze czysto, wiec mleko nie ma przykrego zapachu - 1,3zł za litr! A jak zostanie to twaróg robię i masło czasem Odpowiedz Link
k1234561 Re: najlepsze mleko jest prosto od KROWY!!! :) 30.11.07, 09:24 Szczerze zazdroszczę tego mleka od tej czyściutkiej,karmionej ekologicznie krówki. U nas w domu i u mojej mamy mleko schodzi na pniu i czasami zastanawiamy się nad kupnem krowy,no ale warunki mieszkaniowe nie pozwalają . Pozdrawiam Anika Odpowiedz Link
abbra Re: Jakie mleko jest najlepsze? 04.12.07, 22:09 Przeważnie kupuję łowickie 3,2 % -z zakrętką ( bardzo wygodne ) , a czasami łaciate 0,5 l - też 3,2 % ( głownie dla dziecka ) . Odpowiedz Link