fiska1 07.11.08, 10:52 Czy sprzedajecie na allegro rzeczy niepotrzebne lub po dzieciach? Ja zaczęłam kilka miesięcy temu i wszystkie pieniądze wpłacam na oddzielne konto. Uzbierało się już trochę . Były to ubrania po ciąży, ubranka córki - te w lepszym stanie, etc. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pacynka27 Re: Allegro 07.11.08, 12:16 Sprzedawałam rzeczy po synku a za uzyskane pieniądze kupowałam mu zabawki. Odpowiedz Link
olga06 Re: Allegro 07.11.08, 14:21 Sprzedaję -a odzyskane pieniążki wkładam w zakup... ubrań Odpowiedz Link
joko5 Re: Allegro 07.11.08, 14:58 Zaczęłam niedawno, miesięcznie wychodzi 1-1,5tys. Sama jestem zdziwiona, ale niedługo pewnie sprzedaż zmaleje, bo i zapasy zbędnych rzeczy się kończą. Odpowiedz Link
mirabeela Re: Allegro 07.11.08, 15:55 Tez na allegro ma oddzielne konto. Z niego również opłacam samo allegro, dzięki temu wiem, ile wyniosl realny zysk. Sprzedaje drobiazgi, ale wciąż eis dziwie ILE ICH JEST!!!!!!! i CIĄGLE PRZYBYWA!!! Odpowiedz Link
mamusia79 Re: Allegro 10.11.08, 17:19 dopiero zaczynam, w pierwszej kolejności pójdą książki, których już nie ma gdzie upychać i ubrania sprzed ciąży. Pewnie nietrafione prezenty po gwiazdce też Odpowiedz Link
mrowka_r Re: Allegro 10.11.08, 18:06 Czasem wystawiam jakieś zbędne drobiazgi domowe, ubrania lub książki. Muszę zabrać się za aukcję z dwoma fajnymi sweterkami męża które są na niego za duże Odpowiedz Link
martag2 Re: Allegro 10.11.08, 21:14 Ja też postanowiłam wystawić. Otworzyłam 7 aukcji. Tak faktycznie oddałabym te rzeczy nawet za darmo gdybym wiedziała, że ktoś z nich skorzysta, ale nie miałam komu, więc poszły na aukcje, za tydzień powiem czy ktoś je kupił. Wystawiałam książki, kurtki i spódnice. Jak się powiedzie wystawiam dalej. Odpowiedz Link
hana.hula Allegro 11.11.08, 13:24 Nie wiem , jak to robicie , że od was kupują . Ja wystawiłam rzeczy po mojej córce,od noworodka do roku, akcesoria nowe i używane,nic nie poszło, a ceny były niskie . Zrezygnowałam i dałam do komisu wszystko . Mam jeszcze kilka fajnych ciuchów ale nie wiem , czy wystawiać . Jak to robicie , że kupują od was na allegro? Odpowiedz Link
joko5 Re: Allegro 11.11.08, 14:08 Synowi kupuję zawsze markowe ciuszki (H&M, KappAhl, ZARA itp)takie ubrania zawsze znajdą kupca. Po drugie zdjęcia muszą być dobrej jakości, ubrania wyprasowane i ładnie wyeksponowane. Czasami jak oglądam zdjęcia ubrań to nie dziwię się, że się nie sprzedają, byle jak ułożone, pogniecione, na brudnej podłodze. Ciuszki po moim synku zawsze znajdują kupca, sprzedałam też około 80 książek z mojej biblioteczki. Sama aukcja tzn. opisy, czcionka, kolorystyka, zdjęcia, ozdobniki powinny być atrakcyjne. Przez pierwsze 2 m-ce na czysto wychodziłam po 1,5 tys. na m-c, ale teraz będzie mniej ok. 300-500zł na m-c. Tak czy inaczej mi się bardzo opłaca. Odpowiedz Link
joko5 Re: Allegro 11.11.08, 14:10 Często też same tytuły aukcji są błędne lub mało atrakcyjne, błędne nazwy marek lub napisane w taki sposób, że nie wyskakują przy wyszukiwaniu. Odpowiedz Link
ewa.mama Re: Allegro 11.11.08, 19:25 ja od urodzenia dziecka też sprzedaje ubranka i za te pieniądze kupuje mu kolejne (a sprzedawałam nawet drożej niż kupiłam) wg mnie nie powinnyście uważać tego co zebrałyście na oddzielnym koncie allegro jako zysk, bo przecież kupiłyście to za jakieś pieniądze opłaca się głównie wtedy gdy kupuje się używane (ciuszki) a potem sprzedaje ale tez nie masowo jak dla mnie, bo brak czasu i pieniędzy do czasowego zamrożenia Odpowiedz Link
puzonistka Re: Allegro 12.11.08, 08:20 Ja chciałabym zacząć sprzedawać różne rzeczy- tylko mam pytanie- jak wygląda sprawa od strony urzędu skarbowego- proszę o wytłumaczenie. Odpowiedz Link
edwina2111 Re: Allegro 12.11.08, 08:55 Jeżeli sprzedajesz rzeczy, w których posiadaniu jesteś od pół roku, jest to sprzedaż ewidentnie okazjonalna i sporadyczna (np. wyprzedajesz swoje książki, ciuszki po dziecku, niepotrzebne Ci już przedmioty, itp.) nie musisz zgłaszać tego US. Jednak kupowanie np. ubrań w lumpkach i wystawianie ich jako "własne od pół roku" po 10-20 aukcji równocześnie w systemie ciągłym przestaje być poza przedmiotem zainteresowania US. Taka zaradność nosi znamiona ciągłej działalności gospodarczej i należy założyć taką działalność. Owszem, można liczyć, że nikt się nie dowie, że "koleżanka tak robi i jej się udaje", ale to złudzenie. Urząd Skarbowy coraz bardziej inwigiluje serwisy aukcyjne (mają taki priorytet w przepisach) i namierza takich "szaraków". Allegro musi im udostępniać zapisy przeprowadzonych aukcji do 5 lat wstecz i to, że Twoich aukcji już nie widać, nie znaczy, że są one niesprawdzalne dla US. Można próbować się jakoś tam wyłgać tym przepisem o półrocznym posiadaniu, ale jak nam wykażą, że mamy z tej "wyprzedaży" miesięcznie 1000 zł od roku, to nie wiem... Kary za niezapłacone podatki są naprawdę wysokie, a policja skarbowa to nie naiwniacy. Sprzedawanie nowych przedmiotów kupionych do dalszej odsprzedaży bez działalności to już w ogóle kładzenie głowy pod topór US. Owszem, jeżeli masz mocne nerwy i kontrole US Ci niestraszne możesz działać w ten sposób. Ja osobiście nie polecam. Odpowiedz Link
fiska1 Re: Allegro 12.11.08, 13:04 Ważne jest też trafić w porę roku. Ja ze swoimi ubraniami ciążowymi w których chodziłam na jesieni i w zimie, musiałam poczekać do października i sprzedałam. Gdybym to wystawiła w czerwcu - nikt by nie kupił. Odpowiedz Link
lukrecja34 Re: Allegro 16.11.08, 11:45 mnie najbardziej chyba denerwuje na allegro wystawienie ciucha bez podania ani jednego wymiaru z dopiskiem-"wymiary podam na maila"...ręce mi opadają i nigdy nie korzystam z takich aukcji. zdjęcia muszą być dobrej jakości,ukazujące szczegóły i detale przedmiotu,ciuchy czyste i wyprasowane,dobrze wyeksponowane,ceny atrakcyjne ale nie za niskie bo to podejrzane.poza tym tło zdjęć też jest ważne-żadnych nóg,pełnych popielniczek,brudnych zlewów itp.no i opis-dokładny,konkretny ale nie za długi i dla mnie bardzo istotne-poprawna polszczyzna-bluski,swetr,kułka-odrzucają mnie od aukcji.no i te ciuszki dla PUSI,PUCHATKI-brrr.. ja sporo wystawiam-głównie ciuszki po dziecku,swoje ciążowe,za duże na mnie (schudłam sporo),te,które mi się znudziły.są lepsze i gorsze m-ce,czasem sprzeda się mniej,czasem więcej.zawsze to parę groszy.przynajmniej nie mam wyrzutów sumienia jak sobie coś kupuję Odpowiedz Link
martag2 Re: Allegro- moje spostrzeżenia 28.11.08, 20:52 2tyg temu jako nowicjuszka wystawiłam zbędne rzeczy z mojego domu. Wcześniej ( jesienią) próbowałam sprzedawać na bazarze. Wnioski - na Allegro sprzedałam 9 z 10 wystawionych przedmiotów Zarówno na Allegro i na bazarze świetnie sprzedają się książki. Na Allegro udało mi się sprzedać także skórzany płaszcz, skórzaną kurtkę i skórzaną spódnicę. Kwotę,którą osiągnęłam na mojej licytacji: za książki - zaskakująco wysoka za ubrania - symboliczna Radość za uzyskane miejsca w szafie bezcenna Odpowiedz Link
fiska1 Re: Allegro- moje spostrzeżenia 29.11.08, 21:12 Masz rację - miejsce w szafie jest najważniejsze. Ostatnio sprzedałam kilka książek i teraz mam miejsce na nowe Odpowiedz Link
reni_78 Re: Allegro 11.12.08, 10:08 sprzedaję od 1zł taka wyprzedaż garażowa po generalnych porządkach pieniądze idą na konto oszczędnościowe Syna zakupy finansuję ze swojego konta np. prezenty Odpowiedz Link
ofelia1982 Re: Allegro 21.12.08, 20:04 ja od czasu do czasu coś sprzedaję, zazwyczaj za niewielkie pieniadze. tak mi sie wydawalo do momentu gdy wczoraj nie wrzucilam na allegro zalegajacych mi ciuchow i innych rzeczy i nie zobaczylam, ze to prawie kilka stówek..zobaczymy jeszcze ile osob kupi.. Odpowiedz Link