Dodaj do ulubionych

zarzadzanie portfelem-dekalog

01.03.09, 22:51
prosze wpisujcie rady
wszelkie rady mile widziane smile
Obserwuj wątek
    • iberia.pl Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 02.03.09, 09:16
      *robienie zakupów jak najrzadziej sie da-nie chodzenie po
      sklepach:oszczednosc czasu i pieniedzy;

*zakupy z kartka.
    • woman-in-the-city Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 02.03.09, 09:30
      Rozdysponuj najpierw pieniądze na rachunki i życie, a potem na ewentualne
      przyjemnosci.
      Kupuj z głową, rzeczy naprawdę niezbędne.
      Kart uzywaj ostrożnie, pilnuj by nie przekroczyc wyznaczonego przez siebie limitu.
      Porzuc postawę typu zastaw się, a postaw się, bo potem nie wyrobisz sie z długami.

• hala24_2 Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 02.03.09, 10:25
        spacery po mieście z małą ilością gotówki i bez kart wink
        3 razy pomyśl zanim raz kupisz wink
    • bosa.nowa Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 02.03.09, 10:23
      Nie wydawaj wiecej niz zarabiasz-to chyba podstawowa zasadasmile
      • majka.da Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 02.03.09, 19:00
        Do sklepu na zakupy z listą zakupoów. W koszyku już przy kasie nie znajduje sie nic spoza listysmile
        • lalamido28 Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 02.03.09, 19:06
          ja bym proponowała zakupy NA BIEŻĄCO w jakimś osiedlowym sklepiku
          (supermarkecie). Hipermarkety są wyciągączami kasy!!
          • wsb123 Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 02.03.09, 20:14
            witam
            ja tego nie robie dla siebie tylko
            powolujac do zycia taki watek
            mialem na mysli dla wszystkich dekalog a tymczasem wszystkie posty
            sa skierowane do mnie sad
          • iberia.pl Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 05.03.09, 19:40
            lalamido28 napisała:

> ja bym proponowała zakupy NA BIEŻĄCO w jakimś osiedlowym sklepiku
            > (supermarkecie). Hipermarkety są wyciągączami kasy!!

po dwakroc nie!
            Zakupy jak najrzadziej = umiejetne planowanie, oszczednosc pieniedzy
            i czasu.
            Osiedlowe sklepiki czesto maja ceny wyzsze niz hipermarkety.
          • happy_time Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 05.03.09, 19:52
            lalamido28 napisała:

> ja bym proponowała zakupy NA BIEŻĄCO w jakimś osiedlowym sklepiku
            > (supermarkecie). Hipermarkety są wyciągączami kasy!!

Lepiej zrobić raz na jakiś czas duże i przemyślane zakupy. Osiedlowe
            sklepy, przynajmniej wszystkie w mojej okolicy mają o wiele wyższe
            ceny niż hipermarkety, niektóre rzeczy są dwa razy droższe. Do
            takich sklepów zaglądam bardzo rzadko, tylko jak mi czegoś zabraknie.
            • tol8 Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 03.04.14, 18:30
              kupując w sklepie osiedlowym wydaję tygodniowo ok. 200-230 zł. W markecie jednorazowo wydaję 160 zł, bez wędlin, warzyw, owoców, pieczywa... Mi się hipermarkety nie opłacają, dlatego zrezygnowałam z nich.
    • kabaste Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 06.03.09, 09:48
      Dla mnie podstawą jest zapisywanie wszystkich swoich wydatków i sporządzanie
      wstępnego budżetu na początku miesiąca żeby wiedzieć ile ma się kasy i jakie
      przewidywane wydatki. A w ciągu miesiąca skrupulatne zapisywanie wszystkich
      wydatków. Wiele osób, które znam nie spisuje swoich wydatków, wydają swoje
      wszystkie pieniądze, a potem zastanawiają się: "gdzie się podziały pieniądze,
      przecież nic takiego nie kupiłem..." Ja dokładnie wiem ile mnie co kosztuje, ile
      wydaję miesięcznie ma paliwo, jedzenie, itp. co pozwala mi świadomie kontrolować
      wydatki i dysponować moim budżetem.
    • beatrix_75 Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 06.03.09, 10:07
      1) pozbyc sie nałogów .Nałogiem jest nie tylko przysłowiowe palenie -
      ale nasze stałe wydatki z " przyzwyczajenia " : gazety ,reklamówki (
      bo ciągle zapominamy zabrac z domu ), prenumeraty stałe ( które
      obligują nas do zakupów co jakis czas ), batoniki ...i wiele , wiele
      innych

2) Jesli markety nas zwodzą - otrzymaną gazetke reklamową -
      wyrzucamy od razu bez oglądania .

3)Ubrania kupowac zawsze po gruntonym przeglądzie szaf .

4)Robic na bieząco przeglądy szafek "spożywczych "
      Menu przygotowywac na poczatku tygodnia ze skłądniiów ktore
      mamy .Dokupujemy tylko na bieżaco , to co konkretnie potrzebne do
      posiłkow na dany tydzien .
    • akacjax Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 06.03.09, 12:05
      Inaczej wygląda sytuacja osoby, która ma "czyste konto" bez kredytów, inaczej
      gdy zaczyna rozsądnie gospodarować portfelem, gdy ma mnóstwo długów. Spirala
      bywa trudna do wytrzymania.
      Ale wg. moich doświadczeń:
      1. Ustalenie okresu rozliczania siebie (miesiąc, od wypłaty do wypłaty-wg
      wyboru, potrzeby).
      2. Ustalenie wysokości dochodów.
      3. Rozplanowanie ogólne wydatków.
      4. Rozpoznanie wydatków-zalecam kilka miesięcy, a może nawet rok obserwacji).
      5. Wybranie sposobów odkładania na przyszłe wydatki
      moje sposoby:
      a. gdy kupuję nowy sprzęt: np. odkurzacz zakładam na ile czasu musi
      wystarczyć-małe sprzęty liczę na czas gwarancji, większe np. lodówka-10lat.
      Dzielę bazowa( podstawową) kwotę jaka jest potrzebna na zakup na stosowną ilość
      miesięcy i odkładam to systematycznie! (np.lodówka: 10lat =120miesięcy kwota
      1200 zł dzielona na ten czas tj. 10 zł na miesiąc itp)
      b. ustaliłam, że w powyższy sposób odkładam na ważne artykuły oraz składam po
      trochu na ślubny prezent, który być może za kilka lat muszę dać bliskiej osobie.
      c. Po kilku latach powstała kwota, z której mogę dokonać autopożyczki, w
      sytuacjach nagłych-ale zawsze zwracam do puli.
      d. Planuję oprócz tego kwoty do odłożenia w ciągu roku-jeżeli się udaje, jest
      super, jeżeli nie-trudno. Jednak na te zaplanowane sprawy przeznaczam w
      pierwszej kolejności dodatkowa kasę, a nie lecę od razu rozpuścić ją po sklepach.

6.Trzymanie wolnej gotówkę na rożnych lokatach.
      ( W razie "W" zawsze mogę zlikwidować jedną lokatę, zamiast całej np.
      kilkutysięcznej.)

7. Zakupy-najczęściej zaplanowane, zawsze po posiłku-by nie rzucać się na
      wszystko. I raczej w mniej atrakcyjnych sklepach-ekskluzywne delikatesy
      odwiedzam, by kupić konkretny towar, a nie by spacerować i narażać się na różne
      pokusy.

8. Ubrania- te, które mogą być kilka sezonów-szukam w dobrych gatunkach, na
      promocjach.

9. Buty-są moja największą pokusą-odlotowe, w których wychodzę kilka razy w
      sezonie, kupuję w śmiesznych cenach-może gatunek nie najlepszy, ale słabości
      jakieś trzeba mieć.
      Za to te codzienne, zasadnicze, najczęściej używane-szukam dobrej jakości, ale
      nie lubię przepłacać za markę.
      10. Gdy pojawiają się możliwości, zwłaszcza, gdy pozwala na to czas i jest
      potrzeba zwiększenia dochodów podejmuję dodatkowa pracę!

To są moje sposoby, które po kilku latach wdrażania dają mi podstawowe poczucie
      bezpieczeństwa finansowego. Dodam, że moje dochody roczne mieszczą się w
      pierwszej skali podatkowej.
      Zapewne osoby "na starcie" mogą mieć większe potrzeby, ale to kwestia wyboru.
      Moje pokolenie dorabiało się latami, dziś młodzi chcą wszystko już.

• grouse1 Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 30.09.13, 15:34
        Porada nr 5 - rewelacja. Jakoś nigdy na to nie wpadłam,a księgową jestem (to taka domowa amortyzacja wychodzi). Muszę poszukać faktury za sprzęty wszelkie i od października odkładam na zakup nowych. smile
    • cotti Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 06.03.09, 12:23
      1. Jeśli masz czarny portfel - natychmiast zmień na portfel innego koloru!
      Pieniądze w czarnym najzwyczajniej się nie trzymają (nie wiem, skąd wynika ta
      zasada, ale unikam czarnych portfeli wink/

2. Na zakupy (zwłaszcza spożywcze) wychodź najedzona - mniej się "zje" oczami w
      sklepie i koniecznie - z listą zakupów. Hipermarket to nie miejsce do spacerów
      wink chcesz spacerować - idź do parku wink

3. Koniecznie odkładaj co miesiąc coś z pensji - to da Ci poczucie
      bezpieczeństwa. Po roku możesz zobaczyć całkiem sporą kwotę smile

Pozdrawiam
      • zabeczka84 Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 29.09.13, 20:12
        Wyciągam bo ciekawe i przydatne smile

1. Kupuj tylko to co potrzebne - mniej wyrzucisz jedzenia = wiecej w portfelu
        2. Ogranicz użycie chemii, poszukaj zamienników (np. Agent z biedronki za 3,99 dezynfekuje tak samo jak Domestos za 9,99)
        3. Przeliczaj złotówki na kilogramy, większe opakowania nie oznaczają oszczędności
        4. Książki z biblioteki lub przecen, "tanich księgarni" czy wypożyczone od znajomych
        5. Kino, teatr, muzeum w tańsze dni
        6. Korzystaj z kuponów rabatowych, obniżek czy promocji z rozsądkiem
        7.Warto wyrobić kartę lojalnościowa, jeśli kupujemy w danym sklepie/stacji benzynowej na prawdę często.
        8. Warto korzystać z usług szewca czy krawcowej, nie koniecznie kupując od razu nowe
        buty/ubranie
        9. Dbaj o rzeczy - odwdzięczą sie.
        10. Porównuj ceny, szczególnie sprzetu rtv/agd/mebli/wyposażenia
      • samamama24 Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 29.09.13, 20:34
        portfel mam czerwony smile juz jakis plus smile
        • grouse1 Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 30.09.13, 15:35
          Ja mam bordowy, ale mąż ma czarny. Dobrze, że niedługo ma imieniny, już wiem co dostanie smile Nie żebym była zabobonna, ale spróbować warto.
          • wiatro-dmorza Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 30.09.13, 16:23
            Mój kultowy wątek wink
            Nieraz polecałam.
            Ale portfel mam niebieski. Ja bym do złotych porad dorzuciła:
            - planuj wydatki z wyprzedzeniem
            - płać najpierw sobie
            • wiatro-dmorza Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 30.09.13, 18:00
              Z przymrużeniem oka:
              wystarczy-mniej.blogspot.com/2013/09/po-zartem-po-serio-vol-3.html#more
              • alusia255 Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 30.09.13, 20:17
                Super blog! Dzieki. Juz mie moge sie doczekac kiedy dzieci pojda spac i bede miala czas poczytac.
                • wiatro-dmorza Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 01.10.13, 17:52
                  Też lubię tam zaglądać -pozdro smile
    • black_halo Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 01.10.13, 08:49
      Wszystko zalezy od dochodow i od tego na co sie oszczedza, jakie sie ma perspektywy. My oszczedzamy na dom wiec swietoscia dla mnie jest polozyc stala sume po wyplacie na konto oszczednosciowe. Pod koniec miesiaca jesli sa jakies nadwyzki to tak samo.

Na gadzety czy zachcianki mam specjalna skarbonke-sloik i wrzucam tam srednio 30-50 euro miesiecznie. Z tego finansuje drozsze "zabawki" dla nas jak np. nowy smartfin, tablet, laptop ... Drugi sloik jest na prezenty bo w rodzinie jest sporo dzieci a urodziny zarowno i dzieci i doroslych wypdaja w okresie zimowym, przed albo po Bozym Narodzeniu i kupienie kilkunastu prezentow naraz moze czlowieka zrujnowac finansowo. Dlatego, ze regularnie przegladam co jest w sklepach i prezenty kupuje zazwyczaj caly rok. Trzeci sloik jest na robniaki, ktore zostaja w portfelu. Po roku wrzucania 1,2,5,10,20,50 centowek oraz 1 i 2 euro uzbieralam 420 euro i to jest na kasa do przepuszczenia na glupoty na urlopie.

Generalnie nie nalezy tracic z oczu celu i zalozyc sobie realny plan, tzn. ile mozemy odlozyc co miesiac bez szkody dla komfortu zycia. Jesli wychodzi nam, ze bedziemy budowac poduszke kosztem zdrowia bo kupimy najtansze parowki to lepiej sobie odpuscic. A jesli wychodzi nam, ze co miesiac wydajemy 200 zlotych na slodycze to z dobrym efektem dla zdrowia mozna te wydatki przyciac o 150 i odlozyc na czarna godzine. Jesli jednak mamy tak malo, ze nie styka na koniec miesiaca to najlepiej pomyslec o znalezieniu lepiej platnej pracy czy dorobieniu w jakikolwiek sposob.

Oczywistosci typu szczegolowe planowanie jadlospisu nie bede juz tu pisala. Choc dodaje, ze sprawdza sie metoda brania gotowki z banku na dany tydzien i starania sie, zeby zmiescic sie w limicie.
      • wiatro-dmorza Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 01.10.13, 18:19
        Na początku miesiąca planuję NA PIŚMIE ! na co wydam i ile, zawsze mam pozycję oszczędności.
        Te pieniądze odkładam od razu.
        Dodatkowo planuję co tydzień menu, wypłacam w sobotę 1/4 miesięcznego budżetu na spożywkę i robię zakupy na cały tydzień. Częściowo zamawiam w necie.
        Co miesiąc przeznaczam z tego 100 zł na "promocje" : mam je w osobnej przegródce w portfelu i jeśli zobaczę produkt, którego stale używam w promocyjnej cenie kupuję większą ilość. Uwaga! - nie są to pieniądze na pierdoły, tylko na np. proszek do prania, tabletki do zmywarki, czasem coś do ubrania typu bielizna, skarpetki.
        "Przydasiom " mówię stanowcze nie.
        Odkładam też niewielkie kwoty na wydatki typu: wymiana agd, naprawy i ubezpieczenia, prezenty kupuję cały rok, np. już teraz kupuję prezenty gwiazdkowe.
        Odkładam do słoika wszystkie pięciozłotówki, jakie znajdą się w moim domu - to pieniądze na "zachcianki".
        Co miesiąc kupuję coś do ubrania, lub buty, torebkę - ale wg. listy. Raz w roku robię przegląd w szafie i robię listę rzeczy do uzupełnienia, wymiany. W ten sposób kupuję przemyślanie, często na promocjach. Wolę mało rzeczy, ale porządnych. Ta zasada obejmuje całą rodzinę.
        Co miesiąc mamy kwotę na kulturę: kino, teatr, książki. Książki wypożyczam też z biblioteki. Jeśli kupię książkę do której wiem, że nie wrócę, czym prędzej odsprzedaję na all. podobnie postępuję z rzeczami syna, który jeszcze rośnie.
        Przez cały miesiąc sumiennie spisuję wydatki i na koniec porównuję je z założeniami z początku miesiąca.
        Ponadto mam fundusz wakacyjny - wpłacam co miesiąc to co zostaje na koniec niewydane.
        Zaznaczam, że zarówno ja, jak i mąż zarabiamy powyżej średniej.
        WSZYSTKIEGO TEGO NAUCZYŁAM SIĘ NA TYM FORUM.

• wiatro-dmorza Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 08.11.13, 10:59
          Podbijam, bo jest wiele nowych osób na forum, którym wątek może się przydać. Może ktoś coś odkrywczego dopisze wink ?

Myślę, że warto by ten wątek przyszpilić na stałe na forum - wtedy nowe osoby mogłyby zaglądać, tak jak do wątków z przepisami, może moderatorzy znajdą czas.
        • czekolada72 Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 14.11.13, 08:38
          Praktycznie robie tak samo smile
    • linn_linn Re: zanim kupisz 08.11.13, 12:00
      Zanim cos kupisz:
      1. rozejrzyj sie w domu: moze juz masz / Tylna scianka, lodowka, zamrazalnik, spizarnia, strych, piwnica, czeluscie szuflad itp. /*
      2. sprobuj zrobic we wlasnym zakresie / najlepiej w ramach recyclingu tego, co juz masz w domu /: tu gleboki uklon w strone blogerow dzielacych sie wlasnymi pomyslami z innymi
      3. sprobuj uzyskac potrzebna rzecz droga wymiany
      4. wpisz na liste zakupow, poczekaj, przemysl sens zakupu: niektore "potrzeby" po krotkim "lezakowaniu" wypadaja z listy bezbolesnie z korzyscia dla portfela
      itd. itp.

* Warto pogrupowac niektore rzeczy: np. zamiast wrzucac kolejne dlugopisy / reklamowe, kupione na zapas itp. / do roznych szuflad trzymac je w jednym miejscu: np. w kolorowym kubku.
      • wiatro-dmorza Re: zanim kupisz 11.11.13, 11:37
        up
    • linn_linn Re: wiecej niekoniecznie taniej 13.11.13, 07:56
      forum.gazeta.pl/forum/w,20012,148008991,,wiecej_nie_znaczy_taniej.html?v=2
    • linn_linn Re: kiedy karte trzeba pociac 21.11.13, 07:31
      wyborcza.biz/biznes/1,100896,14985971,Kiedy_karte_trzeba_pociac.html
      • d.d.00 Re: kiedy karte trzeba pociac 21.11.13, 10:17
        Gotówka rządzi! Jak biorę 200 zł ma zakupy to mmuszę zrobić tak, żeby się w kwocie zmieścić. Zdarza mi się, że liczę ile wrzuciłam do koszyka a jakbym się pomyliła to mam zawsze wytypowane rzeczy, z których mogę zrezygnować-ostatnio wypadło z zakupów ptasie mleczko -za to upiekłam jabłecznik. Wypadają rzeczy bez których mogę się obejść smile
    • linn_linn Re: nie marnowac jedzenia 21.12.13, 14:58
      wyborcza.pl/1,75248,15165443,39_proc__osob_przyznaje_sie_do_marnowania_jedzenia.html
      Oby nam sie nic nie zmarnowalo w najblizszym czasie! Nie tylko.
    • coralin Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 21.12.13, 15:59
      Kupowanie artykułów przemysłowych w korzystnych promocjach, podobnie jak kosmetyków. W moim przypadku nieoczekiwane oszczędności wyniknęły z czytania składów. Nie oszczędzam na jakości w żywności, ale jako, że jem sezonowo to i tanio.
      • wiatro-dmorza Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 03.04.14, 10:20
        Podbijam dla nowych - pozdro smile
        • my_name_is_chloe Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 04.04.14, 11:00
          dla zainteresowanych kolorem portfela i jego znaczeniem to portfel wg. feng shui powinien być zielony. Podobno przyciąga pieniądzesmile
          Pieniądze przyciąga też ponoć obrazek czy rysunek żyda który trzyma pieniążek w dłoni (koniecznie zawieszony przy drzwiach wejściowych).

A wracając do tematu - kiedyś miałam wysoki debet na koncie i nie mogłam z tego wyjść. Do tego, nie umiałam oszczędzać, pieniądze rozchodziły mi się z dnia na dzień a ja nawet nie wiedziałam na co one poszły..Przepuściłam mnóstwo kasy i w sumie nie wiem na co.

W końcu trafiłam na to forum, zaczęłam czytać i wdrażać zmiany w życiu i po kilku miesiącach wyszłam z długów. Nie było łatwo, bo musiałam zmienić swoje nawyki i myślenie. Moja rada? Jak tylko dostaje pensje, określoną i systematyczną kwotę od razu przelewam na drugie konto. Do tego zapisuje wszystkie wydatki, nawet te najdrobniejsze. Planuje wydatki np. jak zbliżają się święta, jak będę musiała zapłacić ubezp. samochodu to też jestem na to z przygotowana.

I jeszcze jedno - zanim coś kupię, zastanawiam się czy faktycznie jest mi to p o t r z e b n e. I to najskuteczniej działa, choć nie jest to łatwe,bo każdy wie, że zakupy to duża przyjemność smile
          • truskawkowamama Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 09.04.14, 20:31
            ja robię podobnie jak większość z tą różnicą, że:
            1. nie chodzę na duże tygodniowe zakupy do hipermarketów bo wiem, że zjemy to wcześniej niż w tydzień
            i dalej:
            2. po wypłacie, płacę wszystkie rachunki i raty, pewną część przelewam na konto oszczędnościowe, a z reszty ustalam limity na jedzenie, paliwo, oraz pozostałe (środki czystości, kosmetyki, ubrania, przyjemności, itd.). czyli trzy kategorie.
            3. wypłacam raz w tygodniu gotówkę przeznaczoną na jedzenie i się jej sztywno trzymam.
            4. zakupy robię codziennie w pobliskich sklepach (akurat u mnie są tańsze niż supermarkety), ale obok siebie mam również Biedronkę i Tesco, które również odwiedzam.
            5. zakupy robię z listą, w sklepie kontroluję ceny produktów, które mam w koszyku i wiem ile średnio mogę z tej tygodniowej puli wydać na jedzenie (najważniejsze, by zmieścić się w tygodniowej puli).
            5. ewentualne kwoty z puli żywność, które zostają po tygodniu lub dwóch pozostałych po miesiącu odkładam "do skarbonki", a po miesiącu w zależności od potrzeb idą na zachcianki, a większe kwoty na konto oszczędnościowe.
            6. zbieram paragony i prowadzę skrupulatne zapiski w excelu ile na co wydaję, dzięki temu mam kontrolę nad wydatkami.
            7. obserwuję promocje, ale nie biegam od sklepu do sklepu po jedną tańszą o parę groszy rzecz (może powinnam?), nie kupuję też hurtowo żadnych większych zapasów. wolę codzienną kontrolę nad tym co kupuję.
            8. nie kupuję najtańszej żywności, jemy dużo warzyw, owoców, ryby, bo wolę zaoszczędzić np. na chemii.
            9. ubrania kupujemy rzadko, ale lepszej jakości, dzięki temu służą dłużej.
            10. mam różowy portfel wink
            • wiatro-dmorza Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 01.10.14, 17:48
              up! może nowym osobom się przydasmile
    • linn_linn Re: piramida 08.10.14, 11:03
      Piramida od "„wykorzystaj to, co masz”, „pożycz”, „wymień się”, „kup używane”, „zrób”", a dopiero na samej gorze „kup”:
      www.prostyblog.com/2014/09/piramida.html#more
      Od jakiegos czasu sama stosuje sie do tych zasad, aczkolwiek nie pozyczam i nie wymieniam sie. Nie pozyczm, gdyz nie lubie, ale nie mam nic przeciwko wymianom / okazji brak niestety /.
      • beatrix_75 Re: piramida 12.01.15, 13:54
        świetne smile
        • gertruth Re: piramida 12.01.15, 21:17
          Dziękuję big_grin
    • linn_linn Re: walka z pokusami 10.03.15, 09:24
      wyborcza.pl/1,75476,17543871,Twoje_dziecko_nie_zdalo_testu_cukierka__To_wrozy_mu.html
      • linn_linn Re: walka z zachciankami i pokusami 11.03.15, 11:02
        "
        - tworzenie list zakupowych (z odroczonym terminem realizacji, np. 30-dniowym),
        - prowadzenie budżetu,
        - wyznaczanie granic wydatków na daną dziedzinę,
        - unikanie miejsc i sytuacji, w których możemy być narażeni na pokusy (centra handlowe, księgarnie, drogerie, sklepy internetowe),
        - prowadzenie inwentarza stanu posiadania, tak, by być świadomym tego, co już się ma i lepiej te zasoby wykorzystywać,
        - wyznaczanie sobie celów oszczędnościowych,
        - rezygnacja z programów lojalnościowych i newsletterów,
        - w chwili poczucia zachcianki szukanie odpowiedzi na pytanie: dlaczego tego nie potrzebuję (zamiast tłumaczenia sobie, dlaczego dana rzecz wydaje się nam potrzebna). Tej techniki nauczył mnie mąż i uważam ją za bardzo skuteczną. Gdy dopada nas pokusa, mamy tendencję do wmawiania sobie, że zakup jest absolutnie konieczny. Gdy zamiast szukać argumentów ZA, poszukamy tych PRZECIW, szybko okaże się, że próbujemy samych siebie oszukać,
        - szczerość w stosunku do samego siebie - absolutna podstawa!..."

www.prostyblog.com/2015/02/w-krainie-zachcianek-i-pokus.html

Nigdy nie bede minimalistka, ale korzystam z kazdej okazji, aby sie od nich czego nauczyc.
        • czekolada72 Re: walka z zachciankami i pokusami 13.03.15, 07:43
          linn_linn napisała:

> - rezygnacja z programów lojalnościowych i newsletterów,

A to akurat nie jest do konca prawda. Jezeli korzysta sie z glowa - mozna zaoszczedzic (w moim przypadku) od kilkunastu do kilkudziesieciu zl

A blog ktory reklamujesz czytam od bardzo dawna, i z przykroscia stwierdzam, ze dawniej byl duzo duzo praktyczniejszy, ale nie zmienia to faktu, ze z co poniektorych rad korzystam smile
          • linn_linn Re: walka z zachciankami i pokusami 13.03.15, 07:51
            Nie reklamuje, wrzucam rady. Jedne moga byc lepsze, inne mniej. Mysle, ze osobom, ktore "musza wydac, jak maja" moga sie przydac.
            Ja mam 2 karty: jedna do supermaretu blisko domu, druga do dalszego dyskontu. W pierwszej dostaje "prezenty" za punkty, bez ktorych moglabym sie obejsc. Z biegiem lat / przynajmniej na wloskim rynku / wartosc prezentu w stosunku do uzbieranych punktow znacznie zmalala, wiec zbieram te punkty mimo woli. Zamiast "papedzac" zakupy, wole kupic czesc w innym sklepie przynajmniej mam oszczednosc natychmiastowa.
            W dyskoncie naliczaja przy karcie nizsza cena, ale dotyczy to tylko niektorych produktow. Kilka euro zauwsze zaoszczedze, ale tez bez zachwytu.
    • linn_linn Re: nie kupowac niepotrzebnych rzeczy 16.03.15, 10:20
      www.edziecko.pl/rodzice/56,79361,13432103,Kupujemy_niepotrzebne_rzeczy___co_najczesciej_.html#TRNajCzytSST
    • linn_linn Re: dlaczego wciaz nie mam kasy 14.06.15, 12:11
      exkonsumpcja.blogspot.it/2014/11/dlaczego-wciaz-nie-masz-kasy.html
      Ostro? Na pewno, ale ile w tym slusznosci.
      • linn_linn Re: dlaczego wciaz nie mam kasy 14.06.15, 12:13
        Jeszcze to:
        exkonsumpcja.blogspot.it/2014/06/8-sposobow-na-to-jak-przestac-byc.html
    • linn_linn Re: uwaga na cwaniakow 18.06.15, 10:06
      wyborcza.pl/duzyformat/1,145321,18134323,List_do_cwaniaka__zatrudnionego_obecnie_w_T_Mobile_.html
    • linn_linn Re: niezbednik beztroskiego konsumenta ;) 29.07.15, 10:37
      Niezbednik beztroskiego konsumenta, czyli Sześć sposobów na to, żeby zbankrutować i... żeby przedtem było ci przyjemnie wink

1. Pod żadnym pozorem nie prowadź dziennika wydatków
      2. Bez wahania bierz jak dają
      3. Nie gromadź kasy na później, bo przepadnie
      4. Zakupy? Tylko spontaniczne!
      5. Nie przejmuj się większymi wydatkami
      6. Wachluj się kartami kredytowymi

samcik.blox.pl/2014/10/Szesc-sposobow-na-to-zeby-zbankrutowac-i-zeby.html

• kredka.zielona Re: zarządzanie portfelem - dekalog 29.07.15, 18:31

rozbawił mnie wpis o czarnym portfelu smile
        mój przyjaciel nosi czarny portfel od zawsze jak go znam i ciągle ma sporo kasy wink

ale to pewnie dlatego, że dałam mu łuskę karpia wigilijnego wink

tak więc moja rada: włożyć do portfela łuskę karpia big_grin
        • kubara1 Re: zarządzanie portfelem - dekalog 30.07.15, 13:29
          heh, 3 lata nosiłam łuskę karpia i było średnio
          może dlatego, że rzucam torebkę zawsze na podłogę a podobno wtedy kasa ucieka wink
          • katarzynka791 Re: zarządzanie portfelem - dekalog 30.07.15, 13:42
            Heh, łuska musi być co roku "nowa". Żeby się stare zobowiązania nie ciagnęły. No i nie może być darowana, tylko ze "swojego" karpia, żeby pieniądze były z naszej pracy, a nie np od rodziców, czy teściów.
            Portfel mam czarny, kupiony nowy koralowy (prawie czerwony), nie mam czasu się przepakować. Torebka, czasem wyląduje otwarta na podłodze, za co teściowa mnie ściga. Heh, zabobony wink
            Pieniądze odkąd znalazłam to forum, mam, dzięki rozsądnemu podejściu do wydatków.
            smile
            • kredka.zielona Re: zarządzanie portfelem - dekalog 30.07.15, 19:58
              moje łuski darowane przyjacielowi i synowi działają smile może dlatego, że dane od serca - co roku im dokładam tych łusek, nie wyrzucamy starych smile
    • alba27 Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 01.08.15, 21:55
      To ja też coś podrzucę..
      Za 10 miesięcy mój brat ma ślub, co miesiąc wkładam do koperty 50zł, planuję dać mu 500zł.

Do osobnej koperty wkładam kolejne 50zł z dopiskiem "dentysta". Jak wypadnie plomba będzie jak znalazł.
    • linn_linn Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 30.09.15, 09:04
      zorganizowanydom.blogspot.it/2012/10/mae-rzeczy-sie-sumuja.html#more
      zorganizowanydom.blogspot.it/2012/10/oszczedzanie-pieniedzy-w-kuchni.html#more

"...Jeśli masz w lodówce brokuła-giganta zaplanuj z nim dwa obiady. Nakarm nim rodzinę, a nie kosz na śmieci... smile
    • linn_linn Re: jak okiełznać domowe finanse 12.01.16, 17:44
      rodzinneporachunki.pl/budzet-rodzinny-jak-okielznac-domowe-finanse/
    • linn_linn Re: Nie kupowac rzeczy niepotrzebnych 21.01.16, 12:40
      Dlaczego kupujemy rzeczy, których nie potrzebujemy?
      9 sposobów, by tego nie robić
      zielonyzagonek.pl/jak-nie-kupowac/
    • linn_linn Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 01.02.16, 16:35
      timeforhome.pl/4-proste-sposoby-na-oszczedzanie/
      • nevada_r Re: zarzadzanie portfelem-dekalog 01.02.16, 17:10
        Porady dla skąpców lub osób mających niesamowitą ilość wolnego czasu [ile jest takich osób w dzisiejszych czasach]? Już nie mówiąc o tym, że niektóre są wątpliwe.

Czy naprawdę pranie ścierek kuchennych jest lepsze dla środowiska niż użycie ręcznika papierowego [przy praniu "marnujemy" prąd, wodę i zużywamy proszek]. Ktoś chce wyrzucić starą rzecz -autor artykuliku proponuje, żeby zamiast tego, obdarować kogoś tą rzeczą. Już widzę te łzy szczęścia w oczach osoby, która dostała starego grata. Propozycja samodzielnego robienia różnych rzeczy byłaby nawet sensowna, ale jest okraszona idiotycznym cytatem: "Pewnie, nie na wszystko jest czas, ale jak się chce to się może". Jasne, już się biorę za domowy wyrób kiełbas, tkanie odzieży i mechanikę samochodową.

Ponadto autor bredzi, pisząc, że w domowych środkach czyszczących nie ma chemii. A woda to co, niby nie związek chemiczny? A ocet czy sok z cytryny?

Artykulik wygląda jak na pisany przez darmową stażystkę po godzinach pracy i na siłę; naprawdę uważam, że nie ma sensu czegoś takiego wrzucać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka