Dodaj do ulubionych

jak dlugo trzymac rachunki?

08.03.09, 20:39
ile lat trzyma sie rachunki za wode, smieci, telefon, gaz?
wiem ze prad 3 lata , ale nie wiem ile reszta.
Obserwuj wątek
    • miska_malcova Re: jak dlugo trzymac rachunki? 08.03.09, 21:29
      ja trzymam rok, bo i tak je reguluję przez internet, więc po co mi one
      • mloda-ac Re: jak dlugo trzymac rachunki? 08.03.09, 22:01
        ok, dzieki
        wlasnie poszukalam w internecie smile
        • novaarielka Re: jak dlugo trzymac rachunki? 10.03.09, 17:38
          jesteś pewna bo mi ostatnio Pani w energetyce powiedziała ze 5 lat mam trzymać
          uncertain aja nie trzymam wcale b też płace przez neta tylko ostatni
          • corrida_pl Re: jak dlugo trzymac rachunki? 10.03.09, 18:48
            hmm... a możecie powiedzieć dlaczego trzeba trzymać rachunki za prąd? Pierwsze
            słyszę...
            • ewagorak Re: jak dlugo trzymac rachunki? 10.03.09, 19:00
              Założycielce wątku chyba chodziło o dowody wpłaty smile
              • novaarielka Re: jak dlugo trzymac rachunki? 10.03.09, 19:07
                mnie Pani w energetyce tak powiedziała ze mam trzymać rozliczenia 5 lat a czemu
                nie mam pojęcia też się zdziwiłam sad
                • miska_malcova Re: jak dlugo trzymac rachunki? 10.03.09, 20:35
                  zwykle rozliczenia za prąd czy gaz trzymam do nastepnego rozliczenia - okolo pół
                  roku.
                  • brandonka77 Re: jak dlugo trzymac rachunki? 12.03.09, 13:25
                    5 lat trzymajcie wszystkie dowody wplaty !!!!!!
                    jesli was wezwa bo czegos nie zaksieguja to niestety wy musicie udokumentowac ze
                    zaplaciliscie, jesli nie macie dowodu wplaty to klops

niestety przez to w domu jest male archiwum
    • beatrycze123 Re: jak dlugo trzymac rachunki? 10.03.09, 20:29
      Eeeee, trzymać rachunki?? Ktoś to sprawdza?? ja ich nawet nie otwieram tylko
      wyrzucam...
      • novaarielka Re: jak dlugo trzymac rachunki? 11.03.09, 11:44
        beatrycze123 a płacisz ??

ja tez trzymam do czasu aż dostane kolejny po co mi rachunki z przed kilku lat
        nie wiem co co tej kobicie chodziło ale moze miała na myśli wpłaty a te robie
        przez internet takze do 5 lat mam w historii
        • jamajka79 ku przestrodze 11.03.09, 11:57
          Porzadkując papiery pomyślałam sobie, że już nie potrzebuję rachunków (dowodów
          wpłat)z Cyfry plus i je wyrzuciłam i wiecie co sie stało za trzy dni przyszło mi
          pismo, że zalegam z jednym miesiącem i nie miałam jak im udowodnić, że z mojej
          strony jest wszystko ok, a minęło 5 lat odkąd zapłaciłam ostatni rachunek.
          Poszliśmy do prawnika (takiego co pomaga w mieście za darmo)i wytłumaczył nam,
          że powinnismy zapłacić niby ten zaległy, całe szczęście, ze upomnieli się tylko
          o jeden miesiąc i przy okazji poprosić Cyfrę o przesłanie harmonogramu opłacania
          abonamentu z adnotacją, że wszystko jest już uregulowane i nie mają do nas
          żadnych roszczeń. Prawnik kazał nam poszukać regulaminu z Cyfry z czasów kiedy
          podpisywaliśmy umowę i co tam przeczytałam, że cyfra życzy sobie, aby rachunki
          trzymać 10 lat !!! a my podpisując to zgodziliśmy się na takie warunki. Swoją
          drogą chyba nikt nie ma takiego pecha jak ja, żeby po trzech dniach od
          wyrzucenia dostać upomnieniesmile
          • novaarielka Re: ku przestrodze 11.03.09, 12:08
            o kurcze dziwne bo po 3 latach przecież roszczenia się przedawniają wiec czego
            chcieli nie rozumiem ( no chyba ze w umowie było inaczej ) ale z drugiej strony
            przeciez każdy mógłby sobie zmieniac jak mu sie podoba w umowie a tego nie robią
            wiec dziwi mnie to strasznie - nie jestem prawnikiem ale wiem na pewno ze po 3
            latach się przedawniają roszczenia wiec nie powinniście płacić a jeśli sie myle
            uświadomcie mnie
          • woman-in-the-city Re: ku przestrodze 11.03.09, 12:12
            Dlatego ja trzymam od dobrych kilku lat pieczę nad segregatorami do których
            wpinam rachunki. Niektóre z nich mają hohoooo latsmile Z racji pedantyzmu wiem co,
            gdzie jest i mam dwie półki w komodzie przeznaczone tylko na przechowywanie tego
            typu papierzysk. Nie raz były potrzebne i dupę nam uratowały, piszę nam, bo mąz
            do rachunków głowy nie posiada wink
          • serendepity Re: ku przestrodze 11.03.09, 12:37
            A nie mialas wyciagow z konta? Chyba ze placilas gotowka to faktycznie.

Ja trzymam dokumenty dlugo, ostatecznie nie zajmuja duzo miejsca. Mam chyba
            wszystkie rachunki i oplaty za swoje mieszkanie od 2000r, chociaz mieszkanie juz
            sprzedalam. Tyle, ze ja placilam za wiekszosc rzeczy przez internet wiec nie
            musze trzymac dowodow wplaty.

• jamajka79 Re: ku przestrodze 11.03.09, 12:49
              Płaciłam gotówką, prawnik wytłumaczył nam, że te ustawowe 3 lata są ważne. Ale
              usługodawca może sobie zastrzec w regulaminie inny okres trzymania owych dowodów
              wpłat, a odpisując umowę zgadzam się na warunki w nim zawarte!
              • novaarielka Re: ku przestrodze 11.03.09, 13:08
                no rozumiem kwestie trzymania dowodów wpłat ( 5 lat) czyli po mojemu mogli
                skontrolować czy posiadacie owy dowód wpłaty ale nie powinni żądać zapłaty gdyż
                od czasu jak zapłaciłaś ostatni raz minęło 5 lat wiec sprawa się przedawniła -
                według mnie wprowadzili Was w błąd i skołowali troche licząc ze nie będziecie
                dociekać - nie wymądrzam się tylko tak sobie głośno myślę - mam nadzieje ze się
                nie gniewasz ale po mojemu tak to właśnie wygląda
                • jamajka79 Re: ku przestrodze 11.03.09, 13:37
                  Być może, że tak było, ale prawda jest taka że jakbym miała się z nimi sądzic o
                  te 40 zł to ja dziękuję. Nie miałam jak im udowodnić że z mojej strony było
                  wszystko ok, więc zapłaciłam ten niby zaległy rachunek i poprosiłam o
                  potwierdzenie, że już teraz jest wszystko ok i nie maja do mnie żadnych roszczeń!
                  • novaarielka Re: ku przestrodze 11.03.09, 13:42
                    właśnie sęk w tym, że oni nie mieliby prawa się sądzić z tobą( zresztą doskonale
                    o tym wiedzieli) ale masz rację czasem lepiej odpuścić zwłaszcza jak kwota
                    niewielka tylko wkurza mnie ze takie firmy żerują na ludziach w taki sposób bo
                    jak pisałaś jesteś raczej pewna że zapłaciłaś a oni odczekali odpowiednio długo
                    i na to własnie liczyli ze odpuścicie wy i moze cała masa ludzi - a oni się
                    bogacą wrrr
                    • majka.da niby wiem, a nie trzymam... 11.03.09, 14:15
                      A ja niby wiem, ze trzeba trzymac te cholerne rachunki,a dłuzej niż rok nie trzymam, a raczej nie trzymałam, bo teraz i tak przez neta płacę. Mam nadzieję,że wszystko bedzie ok, bo na moich i męża FV za komórkę jest taka pozycja jak kwota niezapłaconych FV, na której widnieje "0". Za gaz i swiatło jest tez chyba coś podobnego.I tej opcji sie trzymamsmile.
                      kurcze same trzymam, nie trzymam-polonistka miałaby sie do czego przyczepić-tyle powtórzeńwink.
        • beatrycze123 Re: jak dlugo trzymac rachunki? 11.03.09, 23:43
          novaarielka napisała:

> beatrycze123 a płacisz ??

Jakoś ustawiłam polecenie przelewu, samo się pobiera i płaci. Ja "tylko" muszę
          zarobić. smile
    • madzia1708 ja wyrzucam bo płacę przez internet 11.03.09, 14:38
      wiec zawsze odgrzebię potwierdzenie, jakby co wink
      • novaarielka Pewna historia - o potwierdzeniach 11.03.09, 14:45
        Przypomniała mi sie pewna sprawa - zapłaciłam raz za mieszkanie i inne rachunki
        w takiej agencji pośredniczącej i jak się okazało właścicielka pieniędzy nie
        przekazała nie tylko moich zresztą i wiecie co się okazało ze potwierdzenia mogę
        sobie wsadzić w d... nic mi nie dawały także w sumie te potwierdzenia są o tyłek
        potłuc jedynie co to mogą pomóc w dochodzeniu się z bankiem czy właśnie agencją,
        w której się wpłaciło ale dla wierzyciela jest to nic nie warte
    • miamia35 Re: jak dlugo trzymac rachunki? 12.03.09, 08:34
      Hmm ... ja wcale nie przechowuję żadnych rachunków - wszystko płacę
      przez internet i jak zapłacę to rachunek wyrzucam ... bo właściwie
      po co miałabym go przechowywać?
      • woman-in-the-city Re: jak dlugo trzymac rachunki? 12.03.09, 09:49
        Ja tez przelewy dokonuję przez internet tak jak wiekszosc ludzi, a rachunki
        trzymam, bo muszę miec wszystko także na papierze. Tyły sobie tak dla świętego
        spokoju zabezpieczam.
        • miamia35 Re: jak dlugo trzymac rachunki? 12.03.09, 11:21
          Hmm ... to może jednak nie powinnam wywalać tak beztrosko tych
          rachunków do kosza ... ale z drugiej strony to w jakim celu je
          przechowywać?
          • woland76 Re: jak dlugo trzymac rachunki? 12.03.09, 12:21
            Rachunki za prąd, wodę, gaz, internet trzymam przez pięć lat.
            Za internet - z wiadomych przyczyn (rozliczenia z US).
            Natomiast jeśli chodzi o pozostałe... nie wiem czy zauważyłyście, że zakład
            energetyczny dolicza odsetki za zwłokę, jeśli rach. zapłaci się po terminie.
            Kilka lat temu (mieszkałam wtedy jeszcze z babcią) dostałam spory rachunek za
            zaległe płatności- wszystko było niby regulowane na bieżąco, ale jakaś tam kwota
            sprzed roku czy dwóch powiększyła się o jakąś stówkę.
            Przejrzałyśmy stare rachunki i nic-nie miałyśmy żadnego rachunku na "podejrzaną"
            kwotę.Po sprawdzeniu w energetyce okazało się, że system nie wydrukował pełnej
            książeczki (rach. wyglądały wtedy trochę inaczej niż dzisiaj) i żyłyśmy sobie w
            błogim przekonaniu, że nie mamy żadnych zaległości.
            Gdyby nie stare rachunki (przekazane do weryfikacji urzędnikowi z energetyki),
            musiałybyśmy dopłacić pełną kwotę z odsetkami. A tak, po odwołaniu, pozostało
            nam do zapłacenia tylko to, czego zakład energetyczny nie dodrukował i nie wysłał...
            Wtedy dotyczyło to kwoty niezbyt wysokiej, ale kiedy pomyślę, że miałabym znów
            gimnastykować się i odkręcać sprawę na sumę większą... to wolę trzymać te
            rachunki wraz z dowodami wpłat (czyli zestawieniami przelewów bankowych) przez
            kilka lat.
            Zajmuje to trzy teczki (wielkości dużego segregatora) i da się z tym wyżyć...

Pozdrawiam serdecznie
            Ola smile
            • fanta-girl mandaty i dowody wplaty za nie 12.03.09, 12:29
              trzymac dwa lata!
              smile
              Cyt za panem z komunikacji: "i prosze dowodu wplaty nie wywalac
              przez dwa lata, bo one czasem giną i sa ponownie potrzebne"
        • miska_malcova Re: jak dlugo trzymac rachunki? 18.03.09, 09:55
          woman-in-the-city napisała:

> Ja tez przelewy dokonuję przez internet tak jak wiekszosc ludzi, a rachunki
          > trzymam, bo muszę miec wszystko także na papierze. Tyły sobie tak dla świętego
          > spokoju zabezpieczam.

Tylko, ze taki rachunek bez namacalnego dowodu zapłaty nie jest nic wart, bo nie
          świadczy o zapłacie. Jak niby miałabyś udowodnić np. telekomunikacji, że
          zapłaciłaś, skoro nie masz na nim pieczątki?
          Dlatego ja ich nie trzymam
          • novaarielka Re: jak dlugo trzymac rachunki? 18.03.09, 14:15
            miska_malcova napisała:

> Jak niby miałabyś udowodnić np. telekomunikacji, że
            > zapłaciłaś, skoro nie masz na nim pieczątki?

nawet jak jest pieczątka to nic to im nie daje pisałam wam na górze ale mało kto
            chyba przeczytał "pewna historia o potwierdzeniach smile"

• salimis Re: jak dlugo trzymac rachunki? 18.03.09, 17:18
            miska_malcova napisała:

> Tylko, ze taki rachunek bez namacalnego dowodu zapłaty nie jest nic wart, bo ni
            > e
            > świadczy o zapłacie. Jak niby miałabyś udowodnić np. telekomunikacji, że
            > zapłaciłaś, skoro nie masz na nim pieczątki?
            > Dlatego ja ich nie trzymam

Jeśli masz konto w banku a masz bo płacisz przez internet to przychodzą do
            ciebie wyciągi z banku a tam masz jak byk wpisane wszelkie twoje operacje.
            • miska_malcova Re: jak dlugo trzymac rachunki? 18.03.09, 18:27
              salimis napisała:
              >
              > Jeśli masz konto w banku a masz bo płacisz przez internet to przychodzą do
              > ciebie wyciągi z banku a tam masz jak byk wpisane wszelkie twoje operacje.

nie przychodzą do mnie wyciągi. Mam konto internetowe. Co nie zmienia faktu, że
              skoro płacę przez internet, to bez sensu jest trzymać rachunek. Oczywiście
              mogłabym robić wyciągi w pdf-ie i trzymać na dysku, ale tego nie robię.
              • novaarielka Po co w pdf - zawsze można je ściągnąć 18.03.09, 20:32
                jak będzie potrzeba; w banku historia jest przetrzymywana przez 5 lat zatem
                trzymanie wyciągów w pdf-ie jest moim zdaniem bez sensu w każdej chwili można je
                ściągnąć na nowo
                • miska_malcova Re: Po co w pdf - zawsze można je ściągnąć 18.03.09, 22:17
                  nie w każdym banku sad Mąż chciał coś sprawdzić z grudnia 2008 i niestety
                  doopa... Pekao SA tak ma uncertain
                  • novaarielka Re: Po co w pdf - zawsze można je ściągnąć 19.03.09, 18:37
                    miska_malcova napisała:

> nie w każdym banku sad Mąż chciał coś sprawdzić z grudnia 2008 i niestety
                    > doopa... Pekao SA tak ma uncertain

o to nie wiedziałam sad

a moze dla tego ze przejeli BPH - nie mieliście wczesniej czasem konta w BPH ??
          • novaarielka Re: jak dlugo trzymac rachunki? 19.03.09, 18:41
            Wtedy by chyba trzeba było udać się do banku po potwierdzenie z pieczątką
            chociaż nie wiem uncertain

A kojarzy mi się jeszcze ze mbank ma takie potwierdzenia, które nie wymagają
            podpisy "ze dokument sporządzony elektronicznie coś tam ... " tyle ze takie
            potwierdzenie można wydrukowac w każdej chwili także trzymac go nie ma co
    • jamajka79 Re: jak dlugo trzymac rachunki? 12.03.09, 14:02
      kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,48636,2249068.html
      wszystko na temat archiwizacji dokumentów
      • corrida_pl Re: jak dlugo trzymac rachunki? 18.03.09, 09:47
        jamajka79 napisała:

> kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,48636,2249068.html
        > wszystko na temat archiwizacji dokumentów

Może ktoś wie, jaka jest podstawa prawna dotycząca okresu przechowywania różnych
        dowodów wpłat, rachunków itp. Kto to ustala? Jest jakiś "organ". Dziękuję.
    • novaarielka Uwaga - pieczątka nic nie daje !!! 18.03.09, 14:16
      wklejam jeszcze raz bo chyba nikt nie przeczytał wczesniej sad

Zapłaciłam raz za mieszkanie i inne rachunki
      w takiej agencji pośredniczącej i jak się okazało właścicielka pieniędzy nie
      przekazała nie tylko moich zresztą i wiecie co się okazało ze potwierdzenia mogę
      sobie wsadzić w d... nic mi nie dawały także w sumie te potwierdzenia są o tyłek
      potłuc jedynie co to mogą pomóc w dochodzeniu się z bankiem czy właśnie agencją,
      w której się wpłaciło ale dla wierzyciela jest to nic nie warte
      • novaarielka Re: Uwaga - pieczątka nic nie daje !!! 18.03.09, 14:18
        pieczątka jest tylko ważna jak się wpłaci w kasie spółdzielni czy Enionu czy
        gazowni a jak sie nawet na poczacie zapłaci a ksa nie wpłynie za czynsz np to
        ich to nic nie obchodzi samemu trzeba sie ubiegac i uzerac z takim nieuczciwym
        pośrednikiem (poczta np)
        • miska_malcova Re: Uwaga - pieczątka nic nie daje !!! 18.03.09, 18:30
          nie prawda. Na Poczcie możesz spokojnie domagać się swoich praw. Zresztą nie
          przesłanie pieniędzy jest tam raczej niemożliwe, bo kobiety na Poczcie wklepują
          rachunek przy Tobie. Pracowałam na Poczcie znam to "od kuchni"
          • novaarielka Re: Uwaga - pieczątka nic nie daje !!! 18.03.09, 20:29
            miska_malcova napisała:

> nie prawda. Na Poczcie możesz spokojnie domagać się swoich praw. Zresztą nie
            > przesłanie pieniędzy jest tam raczej niemożliwe, bo kobiety na Poczcie wklepują
            > rachunek przy Tobie. Pracowałam na Poczcie znam to "od kuchni"

no napisałm przecież że możęsz sie dochodzić swoich praw w miejscu gdzie
            zapłaciłaś czyli w tym przypadku na poczcie ale np Cyfre nic to nie obchodzi oni
            przelewu nie dostali - chodzi mi o to że pieczątka jest niec nie warta dla
            wierzyciela
            chyba się nie zrozumiałyśmy zobacz moje posty jeszcze raz smile napisałam dokładnie
            to co ty smile

moze teraz na poczcie tak jest ale kiedyś nie wprowadzali od razu i
            przetrzymywali rachunki wiem bo też pracowałam i tak było niestety ale nie w tym
            rzecz nie kwestionuje tu uczciwości poczty ja akurat miałam taką sytuację w
            agencji finansowej - chodzi mi tylko o to że ta pieczątka jest nic nie warta dla
            tego komu płacisz a nie u kogo nibu swoich praw mozesz dochodzić u tego gdzie
            zapłąciłaś ale w moim przypadku było tak ze Pani nie miala nic dostała wyrok ale
            kasy nie odzyskały osoby pokrzywdzone a kablówkę i inne trzeba było zapłacić
            jeszcze raz nikogo nie obchodziło że mam pieczątkę

Mam nadzieje ze teraz już rozumiesz co miałam na myśli, żę nie zamieszałam
            zbytnio wink
            • miska_malcova Re: Uwaga - pieczątka nic nie daje !!! 18.03.09, 22:14
              oczywiście, że Cię rozumiem. Problem polega na tym, ze z Poczta jest prościej
              dochodzić swoich praw niz z ajentem smile
              • novaarielka Re: Uwaga - pieczątka nic nie daje !!! 19.03.09, 18:36
                no tak na pewno, myślę ze jednak oni tak nie robią.
                Generalnie chodziło mi tylko o to, że dla wierzyciela taka pieczątka jest mało
                ważna, ale trzymać trzeba bo z kimś się jednak trzeba użerać gdyby nie wpłynął
                przelew np za kablówke uncertain
                A co do ajenta wyleczyłam sie raz na zawsze od tamtej pory tylko przelewy w banku smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka