kali_pso 25.07.09, 10:42 Może ktoś podzieli się przepisem? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anula36 Re: Domowa pizza 25.07.09, 10:52 to raczej na forum kuchnia, tam tez jest tez fotoforum ze zdjeciami potraw Odpowiedz Link
b-b1 Re: Domowa pizza 25.07.09, 11:19 Mam ten przepis od nastu lat-testowałam inne, ale ten jest najprostszy, najtańszy i ciasto-zawsze wychodzi 2 szklanki maki łyżka oliwy 3 łyżki mleka 2 dag drożdży sól 3/4 szkl ciepłej wody. Bez robienia rozczynu, mieszamy wszystko w misce i odstawiamy do wyrośnięcia. Potem na blachę(jesli ma to być blacha na cały piekarnik, dobrze dołożyć jeszcze trochę z każdego składnika , bo ten przepis to duża blacha, ale nie ta najwieksza) Można po rozłożeniu na blasze poczekac az jeszcze trochę podrośnie, ale ja nie czekam -wyrasta do końca w piekarniku. ...a na ciasto-co kto lubi Odpowiedz Link
magda_mp Re: Domowa pizza 28.07.09, 18:52 zrobiłam dzisiaj pizze z przepisu b-b1 i chociaż poknociłam trochę z proporcjami (dodałam 3 dkg drożdźy a potem dodawałam po trochu z reszty składników "na oko") i wyrabiałam ciasto rękami wyszło super.Wyrastało godzinę, potem wsadziłam je samo do pieca na 10 min. i po kolejnych 35 min. była gotowa.Zjedliśmy z synem-mąż niestety będzie jadł odgrzewaną Odpowiedz Link
ewekub Re: Domowa pizza 25.07.09, 11:16 To ja podzielę się moim sprawdzonym przepisem. Ciasto jest puszyste i chrupiące. Z tego przepisu wychodzi jedna pizza wielkości jak blacha z piekarnika. Ciasto na pizzę: 1,5 szklanki mąki 3 dag świeżych drożdży 3 łyżeczki oliwy lub oleju 0,5 szklanki wody przegotowanej (ciepłej) 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru Do miski wsypujemy mąkę, kruszymy drożdże, wlewamy oliwę, wsypujemy sól i cukier. Ciasto wyrabiamy mikserem, dolewając wodę w miarę uznania. Wyciągamy ciasto, zagniatamy posypując mąką . Ponownie wkładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia. Sos według uznania. Ja najczęściej daję przecier pomidorowy lub koncentrat z dużą ilością przypraw: oregano, bazylia, pieprz, zioła prowansalskie, a także dodaję oliwę i wyciśnięte ząbki czosnku. Przygotowanym sosem smaruję wyrośnięte i rozłożone na blaszce ciasto. Potem dodaję podsmażone wcześniej pieczarki z cebulką i kolejne składniki według uznania: salami, szynkę, paprykę, oliwki, kukurydzę, cebulę itd. Pizzę wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pod koniec pieczenia dodaję starty żółty ser lekko posypany bazylią i oregano. SMACZNEGO Odpowiedz Link
ofelia1982 Re: Domowa pizza 26.07.09, 19:14 dziewczyny, a jak długo w piekarniku siedzi pizza? Odpowiedz Link
b-b1 Re: Domowa pizza 26.07.09, 19:42 ofelia1982 napisała: > dziewczyny, a jak długo w piekarniku siedzi pizza? Dokładnie nie da się okreslić-zalezy od piekarnika. Wkładam na najniższą półkę i jeśli ser się rozpuszcza -znaczy dół już jest w miarę upieczony. Jeszcze trochę odczekuję-w sumie plus minus 30 minut. Odpowiedz Link
km-mk-net Re: Domowa pizza 26.07.09, 16:34 dziękuję za przepisy, dla mnie to jak znalazł bo mój chłopak prosi mnie bym zrobiła pizz Odpowiedz Link
roxanna1336 Re: Domowa pizza 26.07.09, 20:33 Zrobiłam z przepisu b-b1jest wspaniała wchodzi na stałe do moich przepisów , wielkie dzięki Odpowiedz Link
b-b1 Re: Domowa pizza 26.07.09, 21:20 Cieszę się, że przepis spasował ...a pizza pięęęękna !!! Odpowiedz Link
only_marcopol Re: Domowa pizza 27.07.09, 14:19 b-b1 napisała: > Cieszę się, że przepis spasował > ...a pizza pięęęękna !!! jestescie okropne takie pyszności wklejacie a ja na diecie buuuuu i do tego głodna Odpowiedz Link
b-b1 Re: Domowa pizza 27.07.09, 18:45 only_marcopol napisała: > jestescie okropne takie pyszności wklejacie a ja na diecie buuuuu i do tego gł > odna Od diety trzeba odpocząc-przynajmniej raz w tygodniu ..no dobra, choc raz w miesiącu.... Warzywek nałozysz i będzie dietetycznie, a spód zrobisz cieniutki jak makaron. Bedzie i wyglad i zapach i smak , a kalorii niewiele Odpowiedz Link
only_marcopol Re: Domowa pizza 28.07.09, 08:10 b-b1 napisała: > > Od diety trzeba odpocząc-przynajmniej raz w tygodniu ..no dobra, choc raz w mie > siącu.... Warzywek nałozysz i będzie dietetycznie, a spód zrobisz cieniutki j > ak makaron. Bedzie i wyglad i zapach i smak , a kalorii niewiele no fakt odpocząc trzeba choc nie powiem żebys sie katowała ale pizze uwielbiam zwłaszcza taka jak na zdjęciu pysznąąąą Odpowiedz Link