kicho_nor 24.09.13, 16:12 Skoro tu że w zapisie dyskusje nie tylko filozoficzne to zapytam: Dama. -co to jest Dama (Dama chyba się pisze z dużej litery więc jest z dużej) no i dlaczego Dama jest Damą. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tan.nawe Re: Dama 24.09.13, 16:20 Dama to żeński gentleman. Dlatego z "dużej"... litery. Odpowiedz Link
illmatar02 Re: Dama 24.09.13, 16:29 > dlaczego Dama jest Damą. Bo tak orzekł pewien forumowicz: "Dama ma - jak zwykle rację. I nie może być inaczej, skoro jest Damą." (aut.: ToJaJurek) Odpowiedz Link
kicho_nor Re: Dama 24.09.13, 18:22 To będę jeśli można pytał dalej Dama dziś? Bo Dama kiedyś przedtem, Ona (tez duża litera) doskonała była w konwersacji miała francuskiego pieska i podobny akcent. Miała japoński wachlarz, piątką perfumowaną chusteczkę mówiła ach i perfumowaną chusteczką przykładała do czoła wtedy gdy mówiła ach, będąc też wtedy bliska omdlenia. Ponadto pod jaśminem w ogrodzie malowała niebieskie akwarelki i parasolkę lekutką miała też w tym kolorze. A, nic nie wiadomo czy miała łaskotki, bo żadne źródła mając na uwadze że to Dama tego nie podają. Więc Dama dziś? Odpowiedz Link
illmatar02 Re: Dama 24.09.13, 18:48 Skoro bierzesz za damę głupawe stworzenie wylansowane przez popkulturę XIX stulecia, to co mogę powiedzieć o dzisiejszych? Poszukaj tej idealnej Damy, na którą wskazałam, poczytaj, a się dowiesz. Przynajmniej dowiesz się, co ja o tym myślę. Odpowiedz Link
kicho_nor Re: Dama 24.09.13, 19:19 No dobrze Illmatar ale wybacz, obraz Damy tu przeze mnie nakreślony nie jest to obraz powszechnie obowiązujący w tamtym okresie. Wspomnij choćby z literatury Annę tą od Aleksieja Kriłłowicza Wrońskiego. Nakreśl poproszę Illmatar współczesną Damę, i ewentualny rodzimy przykład osobowy Jej Odpowiedz Link
illmatar02 Re: Dama 24.09.13, 22:19 Nakreśliłeś coś dla żartu. A ja niczego nie nakreślę, wskazałam osobę, chcesz to się przyjrzyj, nie to nie. Dama pisze blog i występuje na forum, bardzo warto Ją spotykać i ja to robię. Streszczanie Damy to dużo pracy, a ja nie będę poświęcać czasu na recenzowanie kumpelek. Odpowiedz Link
kicho_nor Re: Dama 25.09.13, 07:37 Illmatar: wskazałam osobę, chcesz to się przyjrzyj, nie to nie. Illmatar, mów bez owijki, wskaż jeszcze mi raz osobę i co gdzie, bo mi inteligencja (jeśli ją mam) szwankuje Odpowiedz Link
kicho_nor Re: Dama 25.09.13, 08:00 Dziś prawdziwych Dam już nie ma Kostium korporacji i takiż makijaż Klawiatura i uśmiech uprzejmy Jak się schyli to na pupie tatuaż Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Dama 25.09.13, 10:50 a sercowa? kicho_nor napisał: > piknij się w głowę, dama pikowa z dużej litery? Odpowiedz Link
kicho_nor Re: Dama 25.09.13, 15:02 Rebusy, jak rozpiąć jej stanik. Same problemy z tymi kobietami Odpowiedz Link
izydor88 Re: Dama 29.09.13, 19:15 Zwierzę dowolne,a Dama jest Damą. Ja się w tej roli nie widzę.... Ale inne Damy - mogę hołubić - bez granic i bez sensu też. Odpowiedz Link