scand Re: Basiu :))) serdecznosci * nt 04.12.06, 14:40 Faktycznie. 4 grudnia Wszystkiego najlepszego Ba. ( mam nadzieję że jeszcze czytasz od czasu do czasu to nasze forum ...) Scand Odpowiedz Link
witekjs Re: Basiu :))) serdecznosci * nt 04.12.06, 15:13 I ja dołączam się do najserdeczniejszych życzeń dla Naszej Basi. Też mam nadzieję, że chociaż czytasz rozmowy kawiarniane. Pozdrawiam ciepło. Witek Odpowiedz Link
vicca Re: Basiu :))) serdecznosci * nt 04.12.06, 17:24 Wszystkiego Naj Ba! Od całej trójki Pzdr ciepło V* Odpowiedz Link
7zahir Re: Basiu :))) serdecznosci * nt 05.12.06, 08:47 Wczoraj nie zdążyłam, więc dzisiaj baaaaardzo dziękuję pięknie dygając Właśnie przeczytałam , że ojciec górnik upierając się przy nadaniu mi takiego imienia chyba wiedzial jaka bede, albo faktycznie imię kształtuje osobowość Barbara to po grecku "barbarzynka". Tak wołano w dawnej Grecji i Rzymie na niewolnice sprowadzane z dalekich, barbarzyńskich krajów. Obca śród swoich, struchlała zawsze, gotowa z lęku do walki, bezbronna wobec dziecka, służącej i rywalki, lubi pokoje, w których słońce na grubych pokładach kurzu leży, lubi ciszę, ciasnotę i mur gruby - tak by było coś na kształt wieży. Szuka męczeństwa, brnie wszędzie, gdzie trud, znój i opór. Lgnie do biednych, brudnych, chorych i nieporządnych, wielbi uczonych i śmieje się cicho z przesądnych. Rzuca się jak lew w niebezpieczeństwo i lęka się pająka, myszy i kwiatu. Barbara męczennica, obca sobie i światu. Barbary są wrażliwe na zew natury. Nie wytrzymują długo w mieście i na salonach. Od wysoko cywilizowanego środowiska wolą wędrówki po polach i lasach, mgły, poranne chłody i dotyk ziemi pod bosą stopą. Bez kłopotu aklimatyzują się na wsi i w miejscach, gdzie panuje swojski prymityw. Stosunek Barbar do najbliższych jest szczególny. Jeżeli czas jest pomyślny, pozwalają im robić, co się komu żywnie podoba. Za to kiedy się źle dzieje, budzą się w nich uczucia opiekuńcze i poczucie odpowiedzialności. W razie zagrożenia gotowe są walczyć jak lwice. Silny jest u nich instynkt rodzinny i rodowa solidarność. Odpowiedz Link