Dodaj do ulubionych

Jean Baudrillard (1929 - 2007)

07.03.07, 09:33
Zmarł Jean Baudrillard, filozof który na mnie osobiście zrobił największe
wrażenie w ciągu ostatnich 3 lat

www.gazetawyborcza.pl/1,75475,3968472.html
Jego bezkompromisowa krytyka "realności" i ukazywanie jak wiele z tego, co
uznaje się za samą realność jest w gruncie rzeczy znakiem tej realności
pozwoliło mi nieco inaczej spojrzeć na współczesną cywilizację miejską.
Obserwuj wątek
    • still_dumb Re: Jean Baudrillard (1929 - 2007) 07.03.07, 10:03
      Koleżanka z pracy twierdzi, że widziała gdzieś wczoraj w TV informację o jego
      śmierci. Czy rzeczywiscie były jakieś wzmianki na ten temat? W wiadomościach
      nic na ten temat nie widziałam (ja usłyszałam w BBC).
      Ciewkawi mnie poza tym, na ile J. Baudrillard życzyłby sobie informowania o
      jego śmierci w massmediach.
      • scand Re: Jean Baudrillard (1929 - 2007) 07.03.07, 10:46
        > Ciewkawi mnie poza tym, na ile J. Baudrillard życzyłby sobie informowania o
        > jego śmierci w massmediach.

Niestety na to co media zrobią z nami po śmierci wpływu już nie mamy ...
        • still_dumb Re: Jean Baudrillard (1929 - 2007) 07.03.07, 10:54
          Zatem tym bardziej pewnie warto walczyć o to /z tym/ co robią z nami za życia.
          • scand Re: Jean Baudrillard (1929 - 2007) 07.03.07, 11:14
            > Zatem tym bardziej pewnie warto walczyć o to /z tym/ co robią z nami za życia.

Znałem człowieka który zawsze mówił że kiedy umrze chce żeby został skremowany
            a jego prochy rozrzucone. Rzeczywiście został po smierci skremowany ale prochy
            spoczęły na cmentarzu wbrew jego wyraźnym zaleceniom. Po prostu rodzina nie
            wyobrażała sobie że nie będzie żadnego po nim śladu.
            Żywi zawsze mają rację !
        • still_dumb Re: Jean Baudrillard (1929 - 2007) 07.03.07, 11:11
          Czytałam w styczniu "Społeczeństwo konsumpcyjne", przyznam, że sporo zamętu do
          myśli wprowadziła mi ta lektura. Doszłam jednak do wniosku, że ja akurat żyję
          jeszcze w społeczeństwie ewidentnie przedkonsumpcyjnym. Właściwym dla
          opisywanego przez Baudrillarda społeczeństwa konsumpcyjnego poziomem konsumpcji
          jest konsumowanie przemdiotu jako znaku, a w swej funkcji znaku jedne
          przedmioty mogą być zastępowane przez inne. Jako przykładu używał tu często
          pralki. A mnie się właśnie od miesiecy psuje pralka, zrobienie prania wymaga
          wielokrotnego manipulowania programatorem, i odpowiedniej ilości stuknięć i
          kopniaków smile. Jednej rzeczy jestem więc pewna, jeśli już coś kupię, będzie to
          z całą pewnością pralka, a nie coś innego... W ten smutny sposób zycie mi
          weryfikuje czasem rózne frapujace tezy filozoficzne. Co nie oznacza, że
          rzeczywiście J. Baudrillard nie jest fascynującym filozofem (zamierzam
          spróbować lektury 'Symulakrów (?) i symulacji').
          • scand Re: Jean Baudrillard (1929 - 2007) 07.03.07, 11:16
            > Jednej rzeczy jestem więc pewna, jeśli już coś kupię, będzie to
            > z całą pewnością pralka, a nie coś innego...

Zawsze zostaje możliwość prania ręcznego ... jako bunt przeciw rzeczywistości
            wtórnej wink
            • still_dumb Re: Jean Baudrillard (1929 - 2007) 07.03.07, 11:38
              Ten rodzaj buntu pozostawiam teoretykom, którzy nie zaznali przyjemności
              własnoręcznego wykonywnania różnych prac. Dla nich może to być ciekawe i
              pouczajace doswiadczenie smile.
              • iza42 Re: Jean Baudrillard (1929 - 2007) 07.03.07, 20:04
                Pralka przykladem hyperrealizmu ? Coz , w takim razie wole zyc w swiecie marzen
                i automatycznych pralek.
                • still_dumb Re: Jean Baudrillard (1929 - 2007) 08.03.07, 09:08
                  Włąśnie. Zresztą, jak mi się wydaje (na podstawie, jak zaznaczam, lektury
                  jedynie "Społeczeństwa konsumpcyjnego') J. Baudrillard nie jest (nie był) na
                  szczęście orędownikiem powrotu do prymitywnego sposobu bytowania.
                • scand Re: Jean Baudrillard (1929 - 2007) 08.03.07, 10:00
                  > Pralka przykladem hyperrealizmu ? Coz , w takim razie wole zyc w swiecie
                  >marzen i automatycznych pralek.

Czego też życzę wszystkim marzycielkom w dniu 8 marca smile)
                  • still_dumb Re: Jean Baudrillard (1929 - 2007) 08.03.07, 10:36
                    Hmm, czyżby chodziło o to, że dla kobiet to tylko goździk, ew. jakieś perfumy
                    czy coś w tym stylu i niech wracają do tego prania?
                    A my, mężczyni, wracamy do tworzenia pięknych, wewnętrznie niesprzecznych, co
                    najwyżej nieco oderwanych od rzeczywistości teorii?
                    (Wyszła ze mnie wstrętna feministka).
                    • scand Re: Jean Baudrillard (1929 - 2007) 08.03.07, 10:44
                      Nie ! Chodzi o marzenia ,
                      jeśli ktoś marzy o kwiatach to proszę - niech ma i kwiaty smile

commons.wikimedia.org/wiki/Dianthus?uselang=pl
                      • still_dumb Re: Jean Baudrillard (1929 - 2007) 08.03.07, 11:05
                        Taak, dziś dzień dobroci dla zwierząt.
                        Od rana oprócz kwiatów dostałam również 1125 kalorii, z którymi, jako kobieta
                        zmnipulowana przez massmedia, lansujace szczupłość, doprawdy nie wiem co
                        zrobić. Wirtualnie nie poczęstuję nimi nikogo, niestety smile.
                        • scand Re: Jean Baudrillard (1929 - 2007) 08.03.07, 11:15
                          > Taak, dziś dzień dobroci dla zwierząt.

Niektóre istoty nie mają w roku ani jednego dnia dobroci więc dobre chyba i
                          to wink

> Wirtualnie nie poczęstuję nimi nikogo, niestety smile.

Rzeczywiście, wirtualny świat stawia wiele ograniczeń jak każda
                          hiperrzeczywistość - więc możemy się tu wyrazić jedynie za pomocą hiperznaków smile
                          • iza42 Re: Jean Baudrillard (1929 - 2007) 08.03.07, 23:14
                            Baudrillard powiedzialby pewnie ,ze dzien kobiet nie ma nic wspolnego z
                            realnoscia i w tym wzgledzie sie z nim zgadzam. Bezsensowna konwencja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka