Dodaj do ulubionych

Starigrad Hvar

08.03.10, 17:25
Posłuchałem kilku porad bywalców i zarezerwowałem pobyt właśnie w
tej okolicy . Hvar wydaję się , z przewodników , bardzo ciekawą
wyspą . Czy dostanę jeszcze jakieś info : co koniecznie zobaczyć , z
czego skorzystać , gdzie znajdę troszkę bardziej luźną plażę . Czyli
wszystko to co urlop uczyni lepszym i ciekawzym , a czego trudno w
przewodniku doczytać .

Pozdrawiam Wojtek
Obserwuj wątek
    • bah77 Re: Starigrad Hvar 08.03.10, 20:17
      Myślę, że kilka odpowiedzi zobaczysz na moich fotkach:

fotoforum.gazeta.pl/uk/Hvar,bah-77.html

Pzdr

bah77
      • wojtek37k Re: Starigrad Hvar 08.03.10, 20:34
        bah77 pieknie , jak zwykle :-)

Pozdrawiam Wojtek
        • bah77 Re: Starigrad Hvar 08.03.10, 23:10
          Wojtku, bardzo dziękuję. :-)

Pozdrawiam

bah77
    • Gość: boni Re: Starigrad Hvar IP: *.chello.pl 08.03.10, 20:31
      moge polecic wycieczke na plazowanie na wyspy piekielne,w godzinach przedpoludniowych z portu w miescie hvar odplywaja stateczki na te niezamieszkane wyspy a juz na nich wystarczy odejsc od powiedzmy glownych plaz i masz takie zaulki tylko dla siebie,w droge powrotna statki zaczynaja plywac od godz ok 16,na wyspie jest tez restauracja tak ze mozna cos przekasic.mysle ze na hvarze znajdziesz bardzo duzo pieknych zatoczek do plazowania gdyz jest to przepiekna wyspa,nazywana nawet motylem na morzach,ktos kiedys umiescil ja w pierwszej 10 najpiekniejszych wysp swiata,z mojego punktu widzenia dokonales dobrego wyboru.moge tez polecic vrboska,na wyspie jest tez tunel wykuty w skale recznie jadac w kierunku sv nedeli(czyli na druga strone wyspy),no i ta lavenda na wyspie ...juz tesknie
    • Gość: kasia Re: Starigrad Hvar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.10, 21:36
      jedziesz do Hvaru czy do Starego Gradu?
      • wojtek37k Re: Starigrad Hvar 09.03.10, 20:01
        Jade do miejscowości Starigrad na wyspie Hvar :-)
    • Gość: kasia Re: Starigrad Hvar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.10, 23:01
      Stari Grad jest uroczym miasteczkiem -oczywiscie w centrum plaz nie
      ma najblizsza jest w okolicy hotelu arkada (nie wiem gdzie spisz)...
      jesli jedziesz wlasnym autkiem proponuje wycieczke na plaze w
      okolicy Vrboska jak dla mnie jedne z najładnieszych plaz na wyspie
      nawet w szczycie sezonu mozna znalezc miejsce gdzie sie jest
      zupełnie samemu (plaza,morze i przyroda)w razie pytan sluze
      pomocą ..pozdrawiam
      • wojtek37k Re: Starigrad Hvar 10.03.10, 13:38
        Będę w hotelu Primasol Lavanda - to odnośnie kwaterunku

Ślicznie dziękuję za rady :-)
      • wojtek37k Re: Starigrad Hvar 10.03.10, 13:44
        Będę w hotelu Primasol Lavanda - to odnośnie kwaterunku

Ślicznie dziękuję za rady :-) , jakieś sugestie co do klimatycznych
        knajp z kuchnią chorwadzką w samym Starigradzie i Hvarze (tym razem
        chodzi o miasto)
        • hepik1 Re: Starigrad Hvar 10.03.10, 14:00
          Zajrzyj tutaj -trzy najbardziej klimatyczne konoby wg starigradczanki
          Kasi Bojic.
          • hepik1 Re: Starigrad Hvar 10.03.10, 14:01
            Znaczy tutaj:
            www.cro.pl/forum/viewtopic.php?p=291113
            • wojtek37k Re: Starigrad Hvar 10.03.10, 14:58
              O takie miejsca z klimatem własnie chodzi , niestety hepiku plany na
              Vis nie wypaliły i robie jak widzisz tydzień w na Hvarze , drugi w
              Gradacu - mam nadzieję , że mocno się nie rozczaruje tym drugim
              miejscem . Nie wiesz hepik , gdzie dotarła już autostrada , ja
              poprzedni raz byłem 2,5 roku temu , to może już skonczona ????

dzięki Wojtek
              • hepik1 Re: Starigrad Hvar 10.03.10, 16:26
                Autostrada do Ravczy i szybko to się nie zmieni.Chorwaci maja poślizg
                z kryzysem związany plus jakieś historie korupcyjne przy budowie,plus
                protesty.
                Ale dotarciu na Hvar to przecież nie robi róznicy.Split i prom,mimo
                ,że drożej niż z Drvenika.
                Jazda przez całą wyspę do Starigradu mija sie z celem(albo zdrowym
                rozsądkiem ;))
                Ja tam liczę ciągle na Vis ,jak nie wyjdzie być może też Hvar,tylko w
                bardziej dziki rejon ;)
                • Gość: kasia Re: Starigrad Hvar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.10, 18:23
                  knajpki ktore poleca Kasia to rowniez moje ulubione..zmieniajac
                  temat knajpek obowizkowo (wg mnie) trzeba wjechac na najwyzszy
                  szczyt Hvaru św Nikole-wycieczka niezapomniana widoki cudowne jednym
                  zdaniem bezcenne :)
                  co do samego miasteczka Hvar ceny w knajpach duzo wieksze wiec ja
                  tam tylko zjadam lody :)
                • bah77 Re: Starigrad Hvar 10.03.10, 19:45
                  > Jazda przez całą wyspę do Starigradu mija sie z celem(albo zdrowym
                  > rozsądkiem ;))

A ja polecam przejazd przez całą wyspę - tym, którzy lubią zapach
                  lawendy i ładne widoki. :)

Gupol, czyli bah77
                  • hepik1 Re: Starigrad Hvar 10.03.10, 20:11
                    >tym, którzy lubią zapach
                    > lawendy i ładne widoki.

...raczej zapach potu zastrachanej pasażerki ;)
                    Wycieczka po wyspie jak najbardziej.
                    Jako dojazd po kilkunastu godzinach podróży ,płynąc z Drvenika ,mając
                    bazę na zachodzie wyspy,w środku sezonu,po zatłoczonej drodze
                    kamperami...dla wybitnych koneserów.;)
                    • bah77 Re: Starigrad Hvar... 11.03.10, 07:27
                      > ...raczej zapach potu zastrachanej pasażerki ;)

Nie poczułem - Moja Blondynka przejechała tę zupełnie pustą (w
                      czerwcu) trasę całkiem spokojnie, choć zakrętów jest wiele. :)

Wyceniła na ~3 stopnie w subiektywnej skali do 10 (ok. 7 ma np.
                      wjazd na Górę św. Jerzego w Biokovie).

Oczywiście, miłośnikom autostrad jej nie polecam.

> Wycieczka po wyspie jak najbardziej.

I wtedy nie ma kamperów, a drogi są bardziej proste?

> Jako dojazd po kilkunastu godzinach podróży...

Nie polecam więcej niż 10 h podróży/dzień.

> mając bazę na zachodzie wyspy...

Dokąd się spieszyć, jeśli to dojazd tylko na wakacje stacjonarne
                      (nocleg pewnie zarezerwowany, a wszystko w okolicy zdąży się
                      zwiedzić kilka razy)? ;)

Ale można też tylko w 1 stronę płynąć z/do Drvenika...

Pzdr

bah77
                      • hepik1 Re: Starigrad Hvar... 11.03.10, 09:34
                        Obaj wiemy o co chodzi ale możemy sobie popisać...
                        Każda blondynka ma inną potliwość,o brunetkach nie wspominając ;)
                        I żeby o seksizm nie być posądzonym dotyczy to też (i wtedy gorzej)
                        blondynów,brunetów i łysych za kierownicą ;)
                        Piszesz o czerwcu i pustej drodze,w sezonie nie jest pusto a
                        caravaning jest modny i lusterka na poboczach wcale nie są rzadkim
                        zjawiskiem.
                        Ze Sv.Jurą bym nie porównywał.Tam jeden pas,wąski bo wąski ale nikt
                        nie wyprzedza,nikogo ty nie wyprzedzisz,nie mijasz się z kimś,kto
                        jedzie środkiem,bo się boi za blisko urwiska a na trzeciego nie pcha
                        się miejscowy z fantazją.
                        Co do tego ,że nie trzeba sie śpieszyć i niezdrowo jechać 18 czy 24
                        godziny bez przerwy czy z drzemką na parkingu nie polemizuję,bo
                        zdanie mam podobne,co nie znaczy,że wszyscy po 10 h biorą prysznic i
                        idą lulu do łóżka a dalej ruszaja rankiem po pożywnym śniadaniu.
                        Z powyższego zdania wynika wprost różnica między wycieczką a
                        dojazdem.
                        A i na koniec...nie każdy jeździ w wakacje po Sardyniach,Sycyliach
                        czy innych Majorkach.
                        Są tacy ,co tylko po równinach np Mazowsza i nawet Jadranka
                        przyprawia o dreszcz emocji ;)
                        Pozdrówka
                        • bah77 Re: Starigrad Hvar... 11.03.10, 09:53
                          Dlatego nie każdemu polecam każdą drogę o każdej porze. ;-)

> Są tacy ,co tylko po równinach np Mazowsza...

Ciekawy przykład - na naszej równinnej drodze nr 7, czyli Drodze
                          Polskich Wariatów Drogowych pocę się chwilami o wiele bardziej
                          bardziej niż na mijankach pod Sv. Jure...

Pozdrawiam

bah77
                          • wojtek37k Re: Starigrad Hvar... 11.03.10, 16:22
                            Dobra dyskusja , dla mnie chyba przydatna , z tej racji , że po
                            Starim Gradzie (kurcze ,naprawdę nie wiem jak się to pisze , razem
                            czy osobno) na Hvarze , jadę do Gradaca na drugi tydzień wypoczynku
                            i chyba własnie wtedy mógłby skorzystać z tego promu z drugiej
                            strony wyspy , bedzie bardziej po drodze . Mylę się ????
                            • bah77 Re: Stari Grad Hvar... 11.03.10, 16:56
                              > Starim Gradzie (kurcze ,naprawdę nie wiem jak się to pisze , razem
                              > czy osobno)...

fotoforum.gazeta.pl/k/stari%2520grad.html

> Mylę się ????

Nie.

bah77
                            • hepik1 Re: Starigrad Hvar... 11.03.10, 19:02
                              W tym wypadku byłoby bez sensu płyniecie do Splitu.
                              Jak najbardziej do Sucuraju i promem do Dvernika.
                              Sto kun z hakiem zaoszczędzone będziesz mógł przehulać w Gradacu. ;)
                              Może za bardzo zdemonizowałem tę drogę...bedziesz już po tygodniowym
                              treningu,wyjazd z rana,odrobina ostrożności,bez pośpiechu na konkretny
                              prom...spoko ;)
                              • wojtek37k Re: Starigrad Hvar... 11.03.10, 20:43
                                No tak , ta stówa to 50% wartość dobrego Dingaca w knajpie , po za
                                tym szybciej będę na miejscu , aby sie raczyć tym Dingacem :-)
                                • Gość: gość Re: Starigrad Hvar... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.10, 05:24
                                  Jaką polecacie miejscowość do wypoczynku na Hvarze,aby nie było za
                                  głośno no i dziura totalna też nie,wieczorem było gdzie wyjść i
                                  plaża aby nie betonowa.
                                  • hepik1 Re: Starigrad Hvar... 12.03.10, 14:11
                                    Jeśli wymagania dotyczą tylko plaży i miejsca do zabawy to po jaki...na
                                    Hvar?
                                    Szkoda kasy na prom ;)
                                    • Gość: gość Re: Starigrad Hvar... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.10, 16:28
                                      Do hepika1

słuchaj czy ja się pytam czy warto pojechać na Hvar,oraz ile
                                      kosztuje prom,chyba nie,pytanie bylo inne,

jesli nie masz ochoty odpisywać to nie pisz.
                                      pozdr.
    • Gość: kasia Re: Starigrad Hvar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.10, 13:25
      ja na wypoczynek polecam Jelsę,Vrboską lub Stari Grad..chociaż wg
      mnie Jelsa ma najgorsze plaże ale zawsze mimo wszystko można cos
      znalezć dla siebie -ale ma "nocne życie"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka