Dodaj do ulubionych

Samochodem po Chorwacji - zwiedzanie + wypoczynek

18.05.10, 10:25
Samochodem po Chorwacji? - mam tutaj na myśli:
1) kilka dni w okolicy Trogiru lub Splitu,
2) kilka dni na wyspie np.: Hvar lub Korcula,
3) dzień lub dwa w Dubrovniku i powrót do Polski.

termin - 30.05.2010 wyjazd z Wawy, powrót do 13.06.2010
po drodze nocleg w Mikulovie (samochód, 3 osoby dorosłe + dziecko 15 miesięcy?.

Mam zamiar jechać w „ciemno”, apartamenty.
Chciałbym zorganizować wyjazd tak, aby pogodzić potrzeby:
- żony (jak najwięcej zwiedzić),
- moje (odpocząć, ale też zwiedzić, trochę snorkowania),
- wspólne (urokliwe widoki, spokój bez przesadnych tłoków, ale w pobliżu - najlepiej zasięg pieszy - knajpki, w których można zjeść fajną kolację.
- dziecka ([Kacper i woda to jedno], czyli plaża wygodna i bezpieczna dla dzieci łagodne zejścia i płytko przez parę m od plaży.

Proszę o podpowiedzi bardziej doświadczonych Chorwatfanów (dla mnie to pierwszy wyjazd do Chorwacji)

Proszę o wszystkie ciekawie podpowiedzi i sugestie np.:
- Jaką kolejność przyjąć w zwiedzaniu? (może najpierw Dubrownik?)
- Gdzie szukać noclegu ze względu na plażę dla dziecka i jednocześnie na wygodę w zwiedzaniu?
- Co koniecznie należy zwiedzić? (zabytki, miejsca, widoki itp.)
- Może ma ktoś pomysł na udoskonalenie mojego planu (może ze względu na ekonomikę przemieszczania się).

Mam nadzieję, że ten wątek będzie użyteczny również dla innych osób o podobnych preferencjach.
Obserwuj wątek
    • zwiedzaczek Re: Samochodem po Chorwacji - zwiedzanie + wypocz 18.05.10, 11:24
      Ruiny pod Splitem, nazywają się S A L O N A.
      Jest to pozostałość starorzymskiej metropolii, która przeżyła największy rozkwit w czasach cesarza Dioklecjana (IV w. naszej ery). Metropolia liczyła ok. 60 tys. mieszkańców, ale istniała wcześniej. Źródła wiążą jej powstanie z czasami Cezara (Colonia Martina Julia Salona). Niektóre elementy zachowanych fortyfikacji, termy i amfiteatr datowane są na I w. n.e. Szczegóły znajdziecie tu: www.solin.hr
      W samym Splicie bezwzględnie - ruiny Pałacu Dioklecjana z 330 r. n.e., wraz z tym, co w nim i wokół narosło przez wieki, np. katedra, XIII-wieczna dzwonnica miejska, rzymska świątynia Jupitera, perystyl, Złota Brama, Riva, kościół św. Dominika itp. W Trogirze - na pewno twierdza Kamerlengo przy nabrzeżach, ale też - całe stare miasto. /cyt. za (tom)/
    • zwiedzaczek Re: Samochodem po Chorwacji - zwiedzanie + wypocz 18.05.10, 11:35
      Chyba warto zajrzeć do tej relacji:
      ww.croatia2008.w.of.pl/index.htm
      • Gość: Łukasz Kubicki Re: Samochodem po Chorwacji - zwiedzanie + wypocz IP: *.177.rev.vline.pl 18.05.10, 11:47
        Witam,
        Zapraszam na stronę:
        www.villaadriatica.pl/fly-and-drive
        Przedstwione programy imprez są podane z przelotem samolotem, ale na
        życzenie możemy przygotować ofertę specjalną, dostosowaną do Państwa
        potrzeb.
      • katja_24 Re: Samochodem po Chorwacji - zwiedzanie + wypocz 18.05.10, 12:30
        Skoro juz mowa o Splicie, to warto tez obejrzec ruiny twierdzy Klis.
        Oprocz tego mozna zwiedzic Trogir i Sibenik.
        Jesli chodzi o mila miejscowosc w okolicach Splitu, to moge Ci polecic Duce k
        Omisa, ok 25km od Splitu w kierunku Dubrownika. Pieknie polozone, nieduze
        miasteczko. Oczywiscie przez srodek idzie jadranka, ale w tej czesci kraju to
        norma ;) Wystarczy poszukac kwatery w ostatnim rzedzie domow i jest spokoj. Ja
        tak mieszkalam, nie bylo nic slychac, a i widok z balkonu piekny.
        Bedac w Omisu warto wejsc na twierdze Mirabela i troszke wyzej na Fortice, skad
        jest naprawde piekny widok. Warto tez pojechac zobaczyc kolorowe jeziora w
        Imotski. I przejechac sie do BiH, zwiedzic Mostar.
    • Gość: Kir Re: Samochodem po Chorwacji - zwiedzanie + wypocz IP: *.pitow.wroc.pl 18.05.10, 15:44
      1. Jedziesz w takim terminie że wynajęcie apartamentu to nie problem ale
      pamiętaj że tam najchętniej wynajmują do soboty. Najlepiej od soboty. Na
      stronach apartamentów są często adnotacje ceny obowiazują przy minimum 4 nocach.
      Przy mniejszej ilości ceny idą w górę.
      Więc się zastanów czy warto się wybietrać na te wyspy - droga zabawa, przeprawa
      zajmuje czas a na wyspach jest mało do zwiedzania choć Hvar jest przepiękny.
      Może juz lepiej zrób sobie wycieczki na księżycowy Pag (most) i na Korczulę (w
      ramach zwiedzania, stateczkiem z Orebica. Zwłaszcza że to pierwszy raz.

2. Obszar pomiędzy Splitem a Trogirem to najbrudniejsza woda w Hr (przemysł)
      Jest oczywiście o niebo czyściej niż w Zatoce Gdańskiej ale to jest obszar
      nieciekawy także widokowo i mocno zurbanizowany.
      Wyspa Ciovo jest już lepsza do tego do Trogiru da się dojść z wielu miejsc na
      piechotę ale do dalszego zwiedzania już nie jest tak fajnie z powodu kiepskiego
      przejazdu przez centrum Trogiru - wyjazd moze wam zająć więcej niż godzinę.
      Proponuję pierwszy nocleg koło Szibenika i zwiedzić takze Zadar i Szibenik
      [mniej tłoczne niż Split i Trogir ale taka katedra w Szibeniku bije moim zdaniem
      wszystkie inne w Hr] Do tego w północnej Dalmacji woda nagrzewa się najszybciej
      a wy jedziecie w okresie gdy woda będzie miała temperaturę ok 20st to nie jest
      na tyle ciepło żeby w niej siedzieć godzinami, więc miejsce jest ważne.

Salona do zwiedzania ok, ale te ruiny w porównaniu z tym co można zobaczyć w
      Tunezji czy Turcji nie powalają. Najpiękniejszy jest amfiteatr i trudny do
      znalezienia teatr, resztę mozna sobie odpuścić

Drugi nocleg proponuje gdzieś bliżej Dubrownika. Oprócz zwiedzania miasta
      proponuje wycieczkę do Bosni (zielona karta wymagana) do Mostaru, do Pocitelij,
      do kamieni bogomiłów, do wodospadów Kravica
      A żeby zwiedzić korczulę wystarczy się wybrać na wycieczkę przez półwysep
      Peljeszac, zostawić samochód w Orebicu, na Korcule zabrać sprzęty do plazowania
      - plaza nie przy samych murach starówki, fragment jest żwirkowy

Plaża dla malucha powinna być albo żwirkowa (sztucznie wysypane otoczaki, albo
      mieszanina gliny z drobnym naturalnym grysem (są takie plaze na Pagu. Może być
      też piasek ale nie jest go łatwo znaleźć. Piaszczysta plaza jest w Nin ale nie
      polecam o tej porze roku - woda będzie zimna. Są plaze piaszczysto-żwirkowe na
      wypie Murter ale trzeba na nie dojść nie wynajmiecie nic przy samych plażach.
      • zwiedzaczek Re: Samochodem po Chorwacji - zwiedzanie + wypocz 19.05.10, 19:39
        Bardzo dziękuję za podpowiedź, właśnie zmieniam plany, cenna uwaga o wyspach.
        Czy masz może jakieś konkretne lokalizacje na myśli w okolicy Szibenika ze względu na plaże dla dziecka (zainteresował mnie Muster)? Mam też prośbę o podpowiedź gdzie najlepiej założyć bazę w okolicy Dubrownika?
        Czy upierać się na apartament z klimatyzacją o tej porze roku?
        Czy może lepiej najpierw "zrobić"Dubrownik?
        pozdrawiam :)
      • zwiedzaczek Re: Samochodem po Chorwacji - zwiedzanie + wypocz 19.05.10, 19:44
        Bardzo dziękuję za podpowiedź, właśnie zmieniam plany, cenna uwaga o wyspach.
        Czy masz może jakieś konkretne lokalizacje na myśli w okolicy Szibenika ze względu na plaże dla dziecka (zainteresował mnie Muster)? Mam też prośbę o podpowiedź gdzie najlepiej założyć bazę w okolicy Dubrownika?
        Czy może lepiej najpierw "zrobić" Dubrownik?
        Czy upierać się na apartament z klimatyzacją o tej porze roku?
        pozdrawiam :)
        • Gość: Kir lokalizacje IP: *.pitow.wroc.pl 20.05.10, 13:33
          północ
          Privlaka - spokojna miejscowość, niestety gorsze plaże. Na plaże można się
          wybrać do pobliskiego Nin lub do resortu w Zatonie, tam są plaże piaszczyste.
          Plaże z glinianym klepiskiem są w Privlace koło kampingu, też będą odpowiednie.
          Piaszczysta plaża jest też koło mostu na wyspę Vir, ale sprawdź wodę w tym
          przesmyku, ja na tej plazy nie byłem, tylko przez most przejeżdżałem i z tego co
          pamiętam trochę dziwny jest zapach w tych okolicach

Pakostane - ma ładne żwirkowe szerokie plaże, spokój cała miejscowośc jest
          poniżej jardanki więc ruch aut bardziej ograniczony, swietne miejsce na
          zwiedzanie, wysepki, blisko Vrańskie jezioro które ma temperaturę i kolor zupu z
          trawiastą plażą przy kampingu

Murter - na wyspie przy małym dziecku w grę wchodzi raczej tylko miejscowość
          Murter. Bo w Tisnie nie ma ładnej plaży, w Jezerach beton albo żwirek dość
          daleko od domów.
          Plaże Murteru masz tu:
          www.murter-kornati.com/?p=25&l=6
          w chwili kiedy tam będziesz może na piaszczystej Slanicy nie będzie tłumu,
          normalnie w sezonie to jest masakra
          Polecam plażę tu opisaną jako Podvrške, ok 30 minut spacerkiem od głównej
          części miasta. Nocleg polecam gdzieś w okolicy plazy Slanica bo mimo że
          miasteczko zapewnia wszystko co potrzeba do życia to ciężko się z niego wyjeżdza
          a do plaży Podvrskie jest 20minut piechotką przez kamping
          Betina, nie polecam, jest co prawda starówka ale jest też wasko a jedyna plaża
          piaszczysta jest dośc daleko od zabudowań

Jadrija- koło Szibenika, plaża żwirkowa szeroka jak nad Bałtykiem z promenadą,
          niestety może być zimna woda z powodu wypływu w poblizu rzeki Krka

Podobnie Zablace - dla mnie za duża komercja, drinki, parasole i zjeżdżalnie ale
          dziecku może się podobać

Primosten - jak nei możesz się obyć bez knajp, ładne widoki, plaże żwrkowe

Na Ciovo - Okrug Gornij lub Mastrinka, w Okrug Gornij szersze plaże w Mastrince
          lepsza woda i ładniejsze plaże. Tylko żwirek ale można przejść na piechotę na
          strówkę Trogiru

Południe ogólnie lokalizacja koło Dubrownika to albo Kupari albo Mlini. Inne
          miejscowości nie zapewniają dojścia do miasta pieszo i maja jakieś lepsze plaze.
          Albo jedno albo drugie. Jezeli do Dubrownika ma być wycieczka tylko to może coś
          koło Orebicza, jeszcze nie będzie tłoku a nie ma problemu z parkingiem samochodu
          gdy się płynie na Korczulę stateczkiem na cały dzień.

Praprotno koło Ston - nie polecam mimo że plaza piaszczysta to woda brudna.
          Chyba lepsze już zapomniane Broce z kamiennymi plażami.

Zuljana Trstenik Drace - ładne plaże zwłaszcza ta pierwsza ale i na Korczulę i
          do Dubrownika trzeba dojechać ogólnie ze zwiedzaniek kłopot

Molunat - ładne plaże z piaszczystym płaskim dnem, ale zwiedzanie to wyprawa.

• Gość: Kir inne sprawy IP: *.pitow.wroc.pl 20.05.10, 15:39
          Najpierw Dubrownik - to może mieć sens. Z kazdym dniem w Dubrowniku i w
          Plitwicach będzie więcej ludzi. Czasem nie da sie przejść ulica/czy kładką. Ale
          tez licz sie z tym że południowy Adriatyk nagrzewa sie wolniej. Ogólnie -
          jezeli chodzi o ziwiedzanie jak najbardziej ma sens jechanie najpierw do
          Dubrownika. Takze Plitvice lepiej odwiedzić przed sezonem.

Mysle że klima nie będzie niezbędna. Noce w czerwcu nie są jeszcze bardzo ciepłe
          a najgorsza duchota to jest wieczorem i ciezko wtedy spać. W dzień moze być
          bardzo ciepło ale człowiek lepiej to znosi
          • zwiedzaczek Re: inne sprawy 21.05.10, 10:03
            Twoja wiedza jest fascynująca i nie do przecenienia. Wszystko o czym piszesz bardzo się przyda, zainteresowałem się najbardziej: Pakostone i Podvereska.
    • bah77 Re: Samochodem po Chorwacji - zwiedzanie + wypocz 22.05.10, 13:13
      Myślę, że dobrze kombinujesz - to będzie taka "Chorwacja w pigułce",
      w okresie, gdzie nie powinno być problemu z fajnymi noclegami w
      pensjonatach, w ciemno, dowolnej długości.

1. Cavtat:
      - jeden dzień w miasteczku;
      - drugi w Dubrowniku;
      - trzeci na pięknej plaży, gdzie w czerwcu można się spokojnie kąpać:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,97614212,99018864.html

2. Zaostrog jest sennym, zacisznym miasteczkiem w czerwcu, można
      plażować i można zaplanować kilka tras, zobacz sam w mojej relacji:
      - malowniczy Hvar, najpiękniejszy jest właśnie w czerwcu, gdzie
      możesz zrobić sobie wycieczkę:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,97614212,98214188.html

- BiH, np. Kravice i Mostar.

3. Np. Viniśće, skąd niedaleko jest do PN Krka, Trogiru itd.

Pozdrawiam

bah77
    • zwiedzaczek Re: Samochodem po Chorwacji - zwiedzanie + wypocz 14.06.10, 13:12
      Jestem już po,
      Do Chorwacji wyjechałem
      30 maja – wyjazd do Chorwacji z Warszawy, cała droga przez deszcz, nocleg w
      Mikulovie na granicy Czechy Austria – 1000 KC za 4 osoby, kolacja dla wszystkich
      850 KC.

31 maja – Sibenik o godz. 15.00, deszcz i 12 stopni C, nienajlepszy humor,
      decyzja żeby udać się do Primosten, nocleg nad morzem – apartament 50 E, można
      było znaleźć nawet za 40 też blisko plaży trzeba było znaleźć właściciela który
      jest skłonny negocjować.
      Wieczorem przestaje padać i wychodzi słońce temp wzrasta do przyjemnych 16-18
      stopni C – lekki wiatr, kolacja w konopie (jak dla mnie drogo – pierwszy i
      ostatni raz). Ceny w sezonie w Primosten mogą podobno dochodzić nawet do 90 E za
      apartament.

01 czerwiec – plażowanie, dzień słoneczny, plaża żwirowo kamienista (rewelacja,
      fajniejsze niż piasek tylko lepiej w butach), woda chłodna ale da się pływać.

02 czerwca – coraz ładniej, słonecznie woda cieplejsza ale nadal chłodna, temp
      ok. 22-24 stopnie C.

03 czerwca – coraz cieplej, woda już znośna.

Pobyt do 12 czerwca – temperatura rośnie do 33 stopni C woda cieplutka jak
      zupka, bardzo przyjemna, plażowanie w cieniu na szczęście są drzewa.

W międzyczasie wycieczka do Trogiru (30 km), Splitu (60 km), NP. Krka
      (wodospady, samochodem 40 km bilet 90 Kun (statkiem 300-350 Kun),

Na miejscu poznaliśmy bardzo fajnych Litwinów, którzy byli tam już 3. raz.
      Do Dubrownika nie pojechaliśmy ze względu na dziecko odradzany przy małym
      dziecku w upał, a na wyspę pojedziemy innym razem.

Chorwacja jest piękna przyjemna i niestety dość droga,

Jeśli pojadę do Chorwacji za rok to sam skorzystam z tego wątku, bo są tu
      informacje dzięki Waszej uprzejmości bardzo pomocne zwłaszcza dla nowicjuszy.

Winiety – ja kupowałem na Czechy w Czechach – w Polsce 2x drożej, na Austrię w
      Austrii, bo w Czechach droższa, nie ma problemu w Słowenii kupiłem na Austrię w
      normalnej cenie.

Płatność – z moich obserwacji wynika, że za nocleg można płacić w Euro bo ja
      płaciłem w Kunach ale po kursie w przeliczeniu na Euro, gotówką z bankomatu na
      miejscu, tam gdzie mogłem płaciłem kartą Visa elektron bez problemu i prowizji
      (mBank), nie przyjmowali mojej karty tylko w jednym miejscu - na wjeździe do
      Słowenii gdzie chciałem zapłacić za winietę, nie jest to jednak problem bo
      kilkaset metrów dalej są stacje paliw na których można płacić bez problemu.

Zakupy – w markecie Konzum, na targu rybnym (makrele, dorady, dorszowate, rekin,
      krewetki, mule), lody 6 Kun, kawa 6 Kun, chleb 7 Kun, koniecznie polecam
      spróbować Ajvar – coś w rodzaju leczo jako przyprawa na zasadzie majonezu czy
      musztardy.

Paliwo – tankowałem Diesla w Polsce, Słowenii i Chorwacji, ceny takie jak w Polsce.

Zachęcam wszystkich do dodawania istotnych uwag o Hr i podróży samochodem do i z Hr.
      Pozdrawiam i życzę udanych wakacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka