Dodaj do ulubionych

zlitujcie się nademną

13.01.11, 18:45
i polećcie mi prosze jaką miejscowość ( z opisem gdzie to jest ) w Chorwacji, w której grzejąc swoje cztery litery na plaży będę mogła spoglądać w przecudny widok pełnego morza.
Wszędzie gdzie byłam wyspa zachodzi na wyspę i czuję się jak nad jeziorem a ja chcę pełne morze i klimatyzację w apartamencie.
bo jakbym chciała jezioro to se pojade nad Soline w Bieszczady i tam będę miała prawie to samo tylko że piasek i kurna głęboko odrazu.
Proszę dopomóżcie mnie.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • marijana1 Re: zlitujcie się nademną 13.01.11, 19:19
      Zostaw swojego maila, to prześlę ty ofertę.
      • sanpja Re: zlitujcie się nademną 14.01.11, 10:02
        dzięki, sanpja@gazeta.pl
    • chaladia Mali Losinj 13.01.11, 22:04
      Masz tu linka do polsko-chorwackiego biura podróży tamże.
      www.agavetravel.com/pl/index.asp
      Za Losinjem już morze otwarte.
      Wynajmnij sobie apartament od strony morza, najlepiej na 3 piętrze na wysokim brzegu nad plażą z ładnym tarasem i napawaj się widokiem...
      Ja tam wolę leżeć na w piniowym gaju, żeby nie było za gorąco...
      • sanpja Re: Mali Losinj 14.01.11, 10:20
        Dziękuję ci bardzo.
        A możesz mi podpowiedzieć jak można dostać się na tą wyspę?
        Problem mam ze znalezieniem apartamentu, bo nie zawsze na zdjęciach widać z której strony wyspy apartament się znajduje a jeśli jest od strony drugiej wyspy czy lądu, to nie wiem czy np. od strony pełnego morza są jakieś plaże.
        Ale nic będę szukać.
        • Gość: Luka Re: Mali Losinj IP: *.177.rev.vline.pl 14.01.11, 10:32
          Dalmacja - Hvar, Korcula, Vis (południowe części wysp)
          • hepik1 Re: Mali Losinj 14.01.11, 10:42
            Luka napisał(a):

> Dalmacja - Hvar,

Tak z czystej ciekawości-znasz na Hvarze miejsce skąd by innej "ziemi" widac nie było ? ;)
            • Gość: Luka Re: Mali Losinj IP: *.177.rev.vline.pl 14.01.11, 11:01
              Myślę, że autorowi chodzi o to, żeby nie czuł się jak nad jeziorem, a nie o to, żeby tylko wodę widział
              • hepik1 Re: Mali Losinj 14.01.11, 11:18
                OK.Tylko w tym wypadku wystarczy skorzystac z rady wiśloka i popatrzeć na mapę.Może być googlowska,zwłaszcza funkcja Earth a tam "spłaszczyć" obraz.
                Tak ogólnie Adriatyk to prawie "jezioro" choc dostrzec włoski brzeg nie łatwo. ;)
                Natomiast unikniecie widoku wysp nie jest jakąś "mission imposible"
                Ale tu znowu -spojrzenie na mape i troche wyobraźni przestrzennej.
                • sanpja Re: Mali Losinj 14.01.11, 11:55
                  Skoro ktoś pyta to widocznie samo spojrzenie na mapę nie wystarcza. Może się lepiej nie odzywaj bo wcale nie pomagasz. Po co są fora skoro wystarczy spojrzeć na mapę? Filozof się znalazł.
                  • Gość: Luka Re: Mali Losinj IP: *.177.rev.vline.pl 14.01.11, 12:15
                    Sanpja, spokojnie. Hepik dobrze radzi, tylko czasem nerwowo pisze, ha ha
                    Obejrzyj sobie południowe wybrzeża wysp przez google earth (program możesz ściągnąć z netu)
                    • hepik1 Re: Mali Losinj 14.01.11, 13:09
                      Eeee,nerwowo nigdy ;)
                      Czasami kpiaco,bywa,ze z odrobiną złosliwosci.
                      Pobudza do dyskusji ;)
                      A co do meritum-pełne morze ,bez skrawka wyspiarkiej ziemi,rozglądając sie w prawo,lewo i na wprost chyba tylko z zachodniego brzegu Istrii.
                      • Gość: Luka Re: Mali Losinj IP: *.177.rev.vline.pl 14.01.11, 13:28
                        I z Palagruzy ;)
        • chaladia Re: Mali Losinj 14.01.11, 20:40
          Opcja 1.
          Graz-Maribor-Lubljana-Postojna-Rijeka-przed Rijeką w bok prawo na Opatiją i za 20 km masz zjazd na prom Brestova-Porozina na Cres. A z Cresu na Losinj już po moście.

Opcja 2.
          Graz-Maribor-Lubljana-Postojna_Rijeka-Most na Krk i z Krku promem Valibiska-Merag.
    • wislok1 Nie ma litości 13.01.11, 22:17
      Trzeba samemu ruszyć swoje 4 litery, pójść do kompa, zajrzeć do google maps i poszukać
      takiego położenia.
      Odrobina kreatywności nie zaszkodzi
      • sanpja Re: Nie ma litości 14.01.11, 10:04
        skąd wiesz że nie szukałam?
        A jak się ma takie podejście jak ty to nie ma po co wchodzić na fora internetowe.
        • wislok1 Re: Nie ma litości 14.01.11, 21:06
          Gdybyś szukała na mapie, to byś zauważyla półwysep Istria:
          tiny.pl/hcdkg'
          • wislok1 Re: Nie ma litości 14.01.11, 21:07

tiny.pl/hcdkg
          • sanpja Re: Nie ma litości 18.01.11, 08:34
            Widziałam, ale na zdjęciach jakoś nie bardzo mi się tam podoba, przynajmniej na google earth nie widziałam jakiejś fajnej plaży dla dzieci, i drogo tam w porównaniu do reszty.
            • wislok1 Re: Nie ma litości 18.01.11, 17:26
              A ha. No tak, ale to zupełnie inne argumenty.
              Wybrzeże z otwartym morzem jest, tylko co się inne rzeczy nie podobają.
    • Gość: Agam Re: zlitujcie siÄ nademnÄ IP: 212.2.96.* 14.01.11, 13:56
      Jak ktoś uważa Adriatyk za jezioro, to dalsza dyskusja nie ma sensu
      • wislok1 Re: zlitujcie siÄ nademnÄ 14.01.11, 21:09
        Mnie tam niewiele rzeczy już na świecie zaskakuje.
        Znam takich co uważają Węgrów za Słowian
    • 77.bah Re: zlitujcie się nade mną... 16.01.11, 00:20
      Jest to pewien problem, bo często nawet z chorwackich wysp widać... wysepki, np. z południowego wybrzeża Malego Lośinja:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,65309825,67317292.html

albo z południowego Hvaru:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,97614212,98462837.html

Ale z tej plaży możesz zobaczyć bezkres Adriatyku:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,97614212,99018864.html

a także z zachodniego wybrzeża Istrii, np. tu:
      fotoforum.gazeta.pl/uk/Kamenjak,bah77.html

Pozdrawiam

bah77
      • sanpja Re: zlitujcie się nade mną... 18.01.11, 08:52
        Dzięki za piękne zdjęcia, na googlach niby widać dużo, ale takich zdjęc nie ma. I chyba tą plażę cięzko w Konavle znaleźć? Mi nie przeszkadza jak będzie gdzieś majaczyć kawałek wyspy ale ja sa wyspy dookoła i zasłaniają całkiem otwarte morze tak jak miałam np. na Pag-u w Pag-u to mnie mało .... nie trafiło. nie lubię tak.
        A mogę ci zadać pytanie czy tam mieszkaliście w tym Konavle w jakimś apartamencie bez wyżywienia, czy mieliście cos zorganizowanego z wyżywieniem?
        • 77.bah Re: zlitujcie się nade mną... 18.01.11, 09:19
          Witaj Sanpja!

> I chyba tą plażę cięzko w Konavle znaleźć?

Konavle to nazwa gminy, plaża jest w wiosce Popovići.

> A mogę ci zadać pytanie czy tam mieszkaliście w tym Konavle w jakimś apartamenc
          > ie bez wyżywienia, czy mieliście cos zorganizowanego z wyżywieniem?

Była to wycieczka objazdowa po Bałkanach.
          Tutaj mieszkaliśmy w pensjonacie na Starym Mieście w Cavtacie, stolicy gminy Konavle (13 km od Popovići):

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,97614212,98983261.html

Wszystko organizowałem sam, a jedzenie w chorwackiej tawernie to jedna z większych atrakcji pobytu w Chorwacji... :)

Pozdrawiam

bah77
          • sanpja Re: zlitujcie się nade mną... 18.01.11, 09:28
            No właśnie już w tym Cavtacie znalazłam nocleg i w innych miejscowościach w pobliżu. Ale drogo tam....
            Tyle że tak mi się twoje zdjęcia spodobały, że chyba nie odpusczę tej plazy :)
            • Gość: darek.59.pl Re: zlitujcie się nade mną... IP: *.adsl.inetia.pl 18.01.11, 14:38
              Poszperaj jeszcze w Mlini albo Plat. Rzeczywiście część CRO położony od Dubrownika do Cavtat (Żupa Dubrowacka) cenowo jest dużo powyżej średniej. Cavtat jest centrum wakacyjnym a widać to po apartamentach, "furach", jachtach i łodziach zacumowanych w sezonie w marinie. Można tam "znaleźć" łodzie najbogatszych Polaków. Wybierają to miejsce na pobyt bo Dubrownik jest przepełniony, hałaśliwy, itp. oraz przekracza już wszelkie granice przyzwoitości i normalności. Przy okazji można kawałek Czarnogóry zobaczyć.
              • sanpja Re: zlitujcie się nade mną... 18.01.11, 16:18
                dzięki, w Mlini patrzyłam też drogo, ale zobaczę jeszcze ten Plat, szukam też w większej okolicy. Szukam właśnie czegoś dla dzieci a nie wszystko wygląda zachęcająco.
                • Gość: Luka Re: zlitujcie się nade mną... IP: *.177.rev.vline.pl 18.01.11, 17:22
                  Jeżeli chcesz taniej, musisz szukać na północ od Dubrownika - Płw. Peljesac albo południe riwiery makarskiej. Okolice dubrownika są dużo droższe od reszty Chorwacji
                • Gość: darek.59.pl Re: zlitujcie się nade mną... IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.11, 17:23
                  Jeżeli w tej części CRO nic nie znajdziesz albo warunki Cię "przerosną" to przenieś swoje poszukiwania na drugą stronę Dubrownika, np. Oraśac, Trsteno i Slano. Dla dzieciaków Slano jest doskonałe bo położone jest nad płytką zatoką, spokojna woda, cieplutka, piaszczyste i żwirkowe dno i plaże. Spokojne miejsce dla wypoczynku bez gwaru i hałasu. Stateczki pływają do Dubrownika i na wyspy. Można wybrać się na półw. Peljeśac, Korczulę (prom z Orebića), zobaczyć mur "chiński" w Ston i zjeść w konobie mule - naprawdę wyśmienite, szczególnie w sosie koperkowym. Oczywiście można też odwiedzić Mostar.
            • 77.bah Re: zlitujcie się nade mną... 18.01.11, 20:09
              > nie odpusczę tej plazy :)

Nie dziwię się wcale. :)
              Moim 'rezerwowym' miejscem na nocleg w pobliżu tej plaży był Molunat.

Pozdrawiam

bah77
    • lesio5 Re: zlitujcie się nademną 16.01.11, 09:41
      Wyspofobia to ciężka choroba. Ja natomiast cierpię na otwartomorzofobię i dlatego nad Bałtyk nie jeżdżę.
      A poważnie - tzw. wybrzeże dalmatyńskie to największa i niepowtarzalna atrakcja Chorwacji. Jak ci się nie podoba, to po tam jeździsz? Jest tyle mórz i plaż (nawet piaszczystych) bez wysp na horyzoncie. Lazurowe wybrzeże, Riwiera, Tunezja, Egipt, Kanary. Jedź tam i nie katuj się tymi paskudnymi wyspami.
      • sanpja Re: zlitujcie się nademną 18.01.11, 20:18
        Ja ci za Bałtyk też dziękuję ( ale ze względu na pogodę) ;)
    • Gość: miki Re: zlitujcie się nademną IP: *.sti.net.pl 01.02.11, 09:39
      wystarczy spojrzeć na mapę i łatwo znaleźć miejscowość bez wysp na horyzoncie .litości ,trochę pomyślunku a nie liczyć na innych ,przecież samemu można poszukać , wszystko jest w internecie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka