Dodaj do ulubionych

Chorwackie autostrady - opłaty

IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.11, 21:59
Witam wszystkich.
Czy ktoś orientuje się jakie są aktualne ceny za przejazd chorwackimi autostradami? Z tego co przeczytałam w necie wiem, że nie ma winietek tylko opłaty w tzw bramkach. Jak często jadąc w okolice Splitu napotkam takie bramki? Ile wynosi opłata dla samochodu osobowego? Opłata w kunach czy także w euro?
Bardzo dziekuję.
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Chorwackie autostrady - opłaty 20.05.11, 05:16
      hac.hr/hr/cestarina/cjenik/
      Zakładki z lewej strony dla poszczególnych autostrad.
      Płacisz kunami,euro lub plastikiem.
      Przelicznik dla euro ciut gorszy niz kantorowy czy bankowy a resztę otrzymujesz w kunach.
      Istnieje pewne ryzyko,po trafieniu na mniej uczciwego budkowego,nie wszystko do końca będzie się zgadzać ;)
      Zakładając,że wjeżdżasz od strony węgierskiej autostrady w Goriczan,podjeżdżasz do bramek,naciskasz guzik w budce i wyskakuje bilecik.
      Bilecik odkładasz w jakieś pewne miejsce ,by sie nie zawieruszył.
      Po kilkudziesięciu km dojeżdżasz do przedmieść Zagrzebia i bramek w Śv.Helenie.
      Bilecik podajesz budkowemu a ten kasuje cię na 36 kun.
      Potem kilkanaście km bezplatną obwodnicą Zagrzebia i następne bramki w Lucko.
      Procedura identyczna,guzik,bilet i jazda.
      Przy dużym tłoku,bywa,że guzik naciska pracownik autostrady i wręcza bilecik kierowcy.
      Potem kilkaset km autostradą ,równą jak stół i procedura sie powtarza-bilet budkowemu a ten kasuje -jeśli to Split- 171 kun.
    • Gość: sceptyq Re: Chorwackie autostrady - opłaty IP: 195.150.8.* 20.05.11, 09:41
      Witaj - na autostradzie najlepiej płacić kartą kredytową - ale uwaga nie wszystkie bramki je obsługują - należy uważnie wypatrywać na tablicach świetlnych komunikatów który zjazd jest dla płacących kartą - w ub. roku nie było takich komunikatów w jęz angielskim ( tylko po chorwacku). Płaciłem kartą MasterCard i po powrocie do PL stwierdziłem analizując wyciągi z karty że jest to bardzo opłacalne. ( nie jest prawdą ze obsługują tylko Visa) . Nie pamiętam stawek ale nie było to drogo . Przy płatnosci gotówką najlepiej mieć kuny w odliczonej kwocie ( drobne !!!) , inaczej często "zaokrąglają" albo "nie mają wydać reszty" . MOzna płacić w euro na bramkach ale nie polecam - kurs przeliczenia jest niekorzystny i "kłopoty" z wydaniem reszty.
      • hepik1 Re: Chorwackie autostrady - opłaty 20.05.11, 17:06
        sceptyq napisał(a):

> Witaj - na autostradzie najlepiej płacić kartą kredytową - ale uwaga nie wszyst
        > kie bramki je obsługują - należy uważnie wypatrywać na tablicach świetlnych kom
        > unikatów który zjazd jest dla płacących kartą - w ub. roku nie było takich kom
        > unikatów w jęz angielskim ( tylko po chorwacku)

Zdecydowanie ONLY CASH albo ONLY CARD jest po angielsku.
        I takie napisy widnieją na chorwackich autostradach(bramkach) jeśli jest takie rozgraniczenie ;)
        • Gość: olaaaa Re: Chorwackie autostrady - opłaty IP: *.ejedrzejow.pl 22.06.11, 20:27
          Ja zawsze płacę kartą, bez kolejek, szybko i korzystnie na autostradach.
          Mam kartę masterCard i płacę nią także w Cro jak i wyciagam z bankomatów Zagrebacka Banka bez prowizji (bank PEKAO).
    • michu-ltd Re: Chorwackie autostrady - opłaty 20.05.11, 14:32
      Opłaty za przejazd po chorwackich autostradach policzysz
      tu www.hellotourist.net/info.php?nyelv=8
      • Gość: ryba Re: Chorwackie autostrady - opłaty IP: *.play-internet.pl 22.06.11, 19:52
        pierwsza odpowiedź najlepsza gotówka jest najlepsza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka