Dodaj do ulubionych

Kraków->Chorwacja 02.07-16.07

22.06.11, 10:11
Witam

Wybieram się wraz z żonką do Chorwacji na wycieczkę objazdowo-pobytową. Własnym autkiem, wyjeżdżamy (najprawdopodobniej 02.07) z Krakowa. Jedziemy pierwszy raz, zatem poniekąd w ciemno. Trasę aktualnie planujemy, -tam- "lecimy" przez Słowację i Węgry. Z powrotem chcemy inną trasą. Najpewniej, w ciągu pierwszych 4-5 dni, na pierwszy ogień pójdą Zagrzeb -> Plitvickie Jezera -> Dubrownik, a potem z powrotem, wzdłuż Adriatyku, po wyspach, trochę promami. Chcemy kilka dni poleniuchować na którejś z wysp, na razie zbieramy info gdzie najciekawiej (naj- przytulniej... taniej... choć niekoniecznie). Jeśli starczy czasu odwiedzimy Istrię. Jeśli nie to innym razem... Nocować zamierzamy głównie w prywatnych kwaterach, pod namiotem w ostateczności.

Jeśli ktoś pomyka w tym samym czasie miło by było w dwa autka. Kontakt do nas: gg6468120
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Kraków->Chorwacja 02.07-16.07 22.06.11, 10:18
      Program,moim skromnym zdaniem,jak na czternaście dni,zbyt ambitny.
      Nie da się całej Chorwacji zaliczyć na raz a jeśli już(w koncu podobno tylko parassola nie da się otworzyć w d..) to przyjemność ,o odpoczynku nie wspominając-wątpliwa.
      Zresztą życie samo zweryfikuje te plany.
      • bang123 Re: Kraków->Chorwacja 02.07-16.07 22.06.11, 10:38
        Nie będę się spierał, gdyż przyszłość faktycznie pokaże co się będzie działo. Wspomniałem, że to wycieczka częściowo objazdowa a jazdy po obcych landach nie są nam obce. Niemniej może się zdarzyć, że gdzieś nam się spodoba na tyle, że część planów sobie odpuścimy... na inny raz... a przyjemność z podróży i kwestia wypoczynku to rzeczy subiektywne :)
        15 dni ;)
        • hepik1 Re: Kraków->Chorwacja 02.07-16.07 22.06.11, 12:17
          Abstrahując od meritum...piszesz jednocześnie ,że ma być -tanio.
          Zakladając,że to bedzie lipiec,sierpień,to szukanie kwater na dzień czy dwa w wysokim sezonie,samo w sobie jest obarczone sporym ryzykiem.
          Nikt sobie nie będzie zawracał d.. takim interesem,gdy za chwilę mu się trafi klient na tydzien czy dwa.
          A jeśli już do doliczy,standardowo 30-40% albo i 50%.
          Czyli tanio nie będzie.
          Czyli prościej dopuścić namiot (nie tylko w ostateczności) niż tracić czas (po kilka godzin w każdym miejscu) i przepłacać.
          Nie piszę,że to całkiem niemozliwe,po prostu warto uwzględnić te uwagi.
          • bang123 Re: Kraków->Chorwacja 02.07-16.07 22.06.11, 12:46
            Pisałem też, że niekoniecznie (naj)taniej. Wyjazd w ciemno sam w sobie obarczony jest ryzykiem i na to i na poszukiwania noclegów jesteśmy przygotowani.
            Niemniej oczywiście uwzględniam uwagi, po to zamieszczam info na forum.
            Choć raczej bardziej chodziło mi o pytanie czy ktoś w tym terminie jedzie do Chorwacji by razem pokonać tę trasę. Nie liczyłem, że znajdzie się ktoś kto z nami przemierzy ten kraj... Większość raczej woli stacjonarne pobyty z małymi eskapadami w okolice...
            Może niepotrzebnie opisywałem założenia naszej podróży...
            • hepik1 Re: Kraków->Chorwacja 02.07-16.07 22.06.11, 13:38
              Jeśli jedziesz w ciemno,nawet w środku sezony,to żadnego ryzyka nie ma.
              Zawsze coś sie znajdzie.Warunek,że robisz to powiedzmy raz na tydzień.
              Jeśli szukasz co dwa czy trzy dni to juz może byc koszmar.
              Taka objazdówka ma sens,w maju,czercu,we wrześniu,gdy temperatury i brak tłumów, sprzyjaja i przemieszczaniu,i zwiedzaniu,i szukaniu noclegów,nie wykluczając w chwili wolnej plażowaniu.
              Wg mnie -najrozsądniej-Plitvice-tam bez problemu nocleg na jeden dzień(większośc tak robi)potem baza na tydzień np w okolicach Dubrovnika ,z półdniowymi wyjazdami w okolice,drugi tydzien już gdzieś wyżej i znowu okolice do zobaczenia.
              A wyspy sobie zostawić na drugi raz.
              Jeśli wszystko naraz-Chorwacje zobaczysz dopiero po powrocie na swoich fotkach;)
              Amen(t)
    • Gość: Aneta Re: Kraków->Chorwacja 02.07-16.07 IP: 94.42.82.* 22.06.11, 13:01
      Życzę powodzenia! ;-) To raczej tor przeszkód niż wczasy, ale jak kto woli. My jedziemy 16.07. tą samą trasą Słowacja-Budapeszt-Zagrzeb-Rab :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka