hepik1 07.08.11, 12:06 Swojsko,prawie jak w Ojczyźnie: Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wislok1 Re: Chorwackie lato 2011 07.08.11, 13:22 Ale zadudrany facet, coś okropnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Chorwackie lato 2011 IP: *.adsl.inetia.pl 07.08.11, 13:44 no cóż, jak ktoś ma pecha to mu i cegłówka na głowę w drewnianym kościele spadnie. Pogoda w tym roku jest jaka jest, podobno w sierpniu ma być lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Chorwackie lato 2011 07.08.11, 16:03 Statystycznie 10% dni latem pada nad Adriatykiem. Jak ja byłem, to w I połowie lipca padało kilka godzin, w czerwcu też nie padało, więc musiało się wyrównać na początku sierpnia. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Chorwackie lato 2011 07.08.11, 15:13 A gdy pada deszcz panie się nudzą a rakija szkodzi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Chorwackie lato 2011 07.08.11, 16:06 Nie ma tu żadnego związku z pogodą, tylko z brakiem odporoności na rakiję. Po co pić takie coś ? Brrr Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Chorwackie lato 2011 07.08.11, 16:09 Pogoda jak zwykle: www.wetteronline.de/Kroatien/Hvar.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Foxer Re: Chorwackie lato 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.11, 20:26 Prawie czyni wielką różnicę, w Chorwacji popadało kilka dni, w Polsce było kilka dni bez deszczu tego lata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Foxer pytanie o gps IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.11, 20:28 czy wy też umieszczacie gps po prawej stronie przedniej szyby, tak jak gość na tym filmie ? bardzo mnie to zdziwiło Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: pytanie o gps 07.08.11, 22:41 No, moim zdaniem jest to idiotyczne, ale może gps jest przeznaczony dla żony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: pytanie o gps IP: *.dip.t-dialin.net 08.08.11, 08:25 zawsze mam z prawej strony i nie znam nikogo kto ma inaczej...ps do wislok1 nie lubie cie!jakis dziwny jestes i lubisz sie czepiac jak nie masz co robic to ksiazke poczytaj a nie forum! Odpowiedz Link Zgłoś
lesio5 Re: pytanie o gps 08.08.11, 08:55 Ja natomiast nie znam nikogo, kto obraca głowę o 90 stopni patrząc na nawigację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: pytanie o gps IP: *.dip.t-dialin.net 08.08.11, 08:57 a po co na nia patrzec przeciez ona mowi co masz robic wiec patrzysz na droge..? Odpowiedz Link Zgłoś
lesio5 Re: pytanie o gps 09.08.11, 18:14 Daleko zajedziesz nie patrząc na ekran mijając bardziej skomplikowane skrzyżowania ... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: pytanie o gps 08.08.11, 08:57 Mając mapę po prawej stronie szyby, zaraz koło drzwi, nie widzisz dobrze mapy. I jest to idiotyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: pytanie o gps 08.08.11, 11:06 Włączamy wyobraźnię ,Panowie ...i 1.gość jest dalekowidzem,z GPS-em prze nosem potrzebne by były okulary do czytania a ,w tych prowadzić to obłęd 2.żona chciała pooglądać wcześniej zrobione zdjęcia i zażyczyła sobie ekranik pod swój nos... 3....(można wymyślać dalej,mój koncept na razie się skończył ;)) Na marginesie,tak ogólnie, jazda po CRO z nawigacją sensu większego nie ma. Jazda po Jadrance z włączoną nawigacją to już kretyństwo.Jeśli jedzie sie kilka(dziesią)set km z płn na południe(albo na odwrót),gdy droga prosta jak drut(w sensie kierunku) a o skręcie do konkretnej miejscowości informują tablice wielkie jak stodoła,głosy Hołka albo innego p.Kazia mogą tylko denerwować. Przynajmniej ja tak miałem ,ileś lat temu wstecz,kiedy raz jeden,jedyny używałem tego ustrojstwa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: pytanie o gps 08.08.11, 12:36 Jazda z nawigacją ma sens, gdy szukamy konkretnego adresu w danej miejsowości, przydaje się też, gdy jedziemy przez centrum większego miasta. Nie wyobrażam sobie tego, że ktoś korzysta z gps i nie zagląda na mapę. Po prostu to się mi nie mieści w głowie. Komunikaty głosowe czasem wprowadzaja w błąd, np. każą skręcić, kiedy już się przejechało skrzyżowanie albo kierują na wąską dróżkę. Wszystko bierze się z tego, że mapy są czasem niedokładne lub za dokładne., hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stavros [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.11, 12:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: pytanie o gps 08.08.11, 13:11 stavros napisał: >Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Nie wymagam poczucia humoru ale elementarnych form grzecznościowych już tak. Przykro mi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: derek12 Re: pytanie o gps IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.11, 18:16 Chłopaki pogodzę was.Jazda z nawigacją ma sens wtedy,kiedy to komuś pasuje.W tym roku jechałem pierwszy raz i mi wspaniale pasowało.Wiedziałem o której dojadę.Nie musiałem pamiętać gdzie skręcać.Tylko musiałem przejżeć mapę przez co poprowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: pytanie o gps 08.08.11, 19:19 > Chłopaki pogodzę was.Jazda z nawigacją ma sens wtedy,kiedy to komuś pasuje.W ty > m roku jechałem pierwszy raz i mi wspaniale pasowało.Wiedziałem o której dojadę To fakt, tu jest to bardzo pomocne. > .Nie musiałem pamiętać gdzie skręcać.Tylko musiałem przejżeć mapę przez co popr > owadzi. Tu już trzeba uważać, najlepiej kierować się własną wiedzą i gps. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: pytanie o gps 08.08.11, 20:40 Ciekawe,gdzie ten gościu miał swojego GPS-a? Lewej,prawej czy na środku? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: pytanie o gps 08.08.11, 22:16 Klasyczny przykład takiego, co miał po prawej stronie i nie patrzył się na mapę, tylko słuchał, hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: pytanie o gps 08.08.11, 18:24 nie, umieszczamy na środku. Żebysmy widzieli :) bo głos mamy zawsze wyłączony (bo wkurza) kolega w motocyklu natomiast chowa nawigację do torby włącza głos a głos przez bluetootha gada mu do ucha :D i on tylko słyszy a nie widzi. Wiec rózne szkoły są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e-tam Pytanie o GPS w aucie. IP: *.dynamic.chello.pl 08.08.11, 19:36 Czy mój GPS < jest we właściwym miejscu w aucie? Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e-tam GPS tylko dla dociekliwych IP: *.dynamic.chello.pl 08.08.11, 20:54 wislok1 napisał: Jasne, że jest Masz u mnie nie tylko jasne ale i pełne. Pod koniec sierpnia będziemy śmigać do Włoch. Tak sobie myślę czy mając GPS trafię do wislok1, czy nie. Ile to trzeba zboczyć w Cieszynie? Wracając do tematu GPS. Większość nie umie korzystać z: GPS < to największe osiągnięcie naszych czasów internetu < boją się, nie znają wszystkich możliwości, stąd tyle durnych pytań na forum telefonu komórkowego < nie umieją wysłać sms, mms to już aj waj... ...wysłanie sms-a z bramki operatora w internecie graniczy z cudem kart bankomatowych < strach przed okradzeniem Wieczorem wszyscy szli do INTERNET POINT. Na urlopie mieliśmy super sygnał z odległości ~100m Moja antena kierunkowa < wzbudzała zainteresowanie nie tylko rodaków. Włosi, Holendrzy i Niemcy otwierali usta i pytali a co to ? Pozdrawiam, Nasza wyprawa < bez GPS to koszmar Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: GPS tylko dla dociekliwych 08.08.11, 22:10 Można trafić bez gps. W okolicach Cieszyna gps wyprawia cuda i zaznaczone są wszystkie drogi, łącznie z takimi, co mają szerokość 1 metra i prowadzą w szczere pole Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e-tam Tylko do > wislok1 IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.11, 09:02 ...W okolicach Cieszyna gps wyprawia cuda... < nie jest tak żle, bywało gorzej A-B-C-D-E < cuda na trasie do Bułgarii Dawniej jeżdziłem tak że w pionowym słupku wypisywałem nazwy miejscowości na trasie. Ćadca Żilina Rużomberok Bańska Bystrica Zvoleń Po przejechanie/minięciu każdej miejscowości skreślałem z listy. Mója stara metoda działała sprawnie do czasu CUDU. Miałem cud na trasie między Bańska Bystrycą i Zvoleń. Po minięciu Bańska Bystrica zapomniałem ją przekreślić na mojej liście. Dojechaliśmy do Zvoleń zobaczyłem tablicę Bańska Bystrica, ZAWRÓCIŁEM. Po ponownym przyjechaniu do Bańska Bystrica, przecieram oczy widzę że my już tu byliśmy. Patrzę że cuda się dzieją! Czy to jest możliwe? Przekreślam Bańska Bystrica i jedziemy ponownie do Zvoleń do punktu E na kemping Nareśnica. Najsmutniejsze było to nikt z kolegów jadący w konwoju (3 auta) nie zuważył mojej pomyłki. Chwilowy brak uwagi i cud gotowy. Moje dawne wspomnienia=przygody z Cieszyna. A-B-C < dawne przejście graniczne PL/CZ Punkt A < w tym rejonie stało się w kolejce do przejścia granicznego, ... zawsze było obowiązkowe przepakowanie przed granicą. Wieczorem na granicy pada pytanie paszporty do kontroli kolega odpowiada że zostawił na lodówce w kuchni. Po zamieszaniu na granicy zawracamy jedziemy na pocztę w Cieszynie. Dzwonimy do domu (Warszawa) kolegi który był pilotem w LOT, organizujemy przesyłkę paszportów do Katowic. Następnego dnia rano paszporty zostały odebrane na lotnisku w Katowicach. Punkt B < wiadomo granica Punkt C < na tej ulicy po lewej stronie był sklep z częściami do Śkody gdzie robiłem zawsze zakupy Ile razy teraz mijamy Cieszyn to dawne wspomnienia wracają. Takie były czasy... Pozdrawiam serdecznie, PS Nawet nawigacja GPS z najwyższej półki nie zastąpi myślenia kierowcy. To kierowca decyduje jak ma jechać a nie odwrotnie. Nawigacja GPS umiejętnie ustawiona ma wspomagać zamiary kierowcy. Jak nie było autostrady A6 od przejścia granicznego SK/A Jarowce do A4 to po wybudowaniu A6 GPS nawoływał "zawróć jeśli to możliwe". Na obwodnicy Wiednia S1 też tak było. A-B < w punkcie B jest zjazd do stacji paliw tu kupujemy vinietę na Austrię, na mapie do dziś jej nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lelek Winietka na Austrię IP: *.ip.netia.com.pl 09.08.11, 12:19 Gość portalu: e-tam napisał(a): > B [/b][/url] < w punkcie B jest zjazd do stacji paliw tu kupujemy vinietę n > a Austrię, na mapie do dziś jej nie ma Dobrze wiedzieć. Choć, o ile dobrze pamiętam, zawsze kupowałem w takim pawilonie granicznym, czyli w p. A. Ale to było w dzień - może ktoś wie czy tam jest otwarte nocą? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Winietka na Austrię 09.08.11, 21:37 Powinno być otwarte na 100%, w końcu to jedyne autostradowe przejście Austrii ze Słowacją i nie wyobrażam sobie, że zamykali sprzedaż winiet w nocy. Jeśli masz obawy, to kup na stacji benzynowej w Bratysławie, kosztuje tyle samo Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Tylko do > wislok1 09.08.11, 21:34 picasaweb.google.com/116371974351992964174/Prawie3LataSchengen#5524299891588969746 picasaweb.google.com/116371974351992964174/Prawie3LataSchengen#5524299893570811874 Trochę się pozmieniała okolica przy starym moście w Cieszynie Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Tylko do > wislok1 09.08.11, 21:45 Sklepu z częściami do Skody już nie ma. Wiaty na starym moście zostały rozebrane. W budynku czeskich celników jest euroregion. Budynek polskich celników idzie do rozbiórki. Czesi odbudowali kawiarnię Avion koło mostu. Na drugim moście w centrum Cieszyna jest teraz ruch dwustronny: picasaweb.google.com/116371974351992964174/Prawie3LataSchengen#5524301468882251154 Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
lesio5 Re: Tylko do > wislok1 11.08.11, 13:10 Po prostu normalna granica pomiędzy normalnymi dwoma europejskimi krajami. Na tym moście wchodziłem do Unii o północy 1 maja 2004. I niestety nie dojechałem na zniesienie granic Schengen - bo było to w środku tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
lesio5 Re: GPS tylko dla dociekliwych 09.08.11, 18:22 Nie narzekaj na urządzenie, tylko na mapę tam wgraną i jej aktualność i jakość. Dobra mapa i dobry algorytm zawsze (99%) dobrze poprowadzi. A po co nawigacja na trasie do Chorwacji? By przypomnieć o skrzyżowaniach, zjazdach, ostawieniu się na właściwym pasie (menedżer pasa), ostrzegać o radarach, przypominać o ograniczeniach, znakach. A w nocy - podpowiadać niewidoczną jeszcze konfigurację drogi. Ja włączam nawigację zawsze nawet na trasie Warszawa - Cieszyn którą, przejechałem już dziesiątki razy. Choćby po to by przypominała zawczasu o ograniczeniach prędkości. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: GPS tylko dla dociekliwych 09.08.11, 21:30 Mapa jest bardzo dobra, bo pokazuje każdą ulicę, tyle że czasem pod nazwą "ulica" kryje się droga dojazdowa do 2 posesji. I w rzeczywistości widać, że nie ma żadnego skrzyżowania, nie ma znaku skrzyżowania, jest tylko w prawo jest dróżka szerokości 1 metra, a komunikat głosowy grzmi: skręć w lewo. Jeśli ktoś nie zna terenu i nie patrzy się stale na mapę, to dostaje szoku, bo co chwila jest mowa o skrzyżowaniach, a takowych brak w rzeczywistości. Bez patrzenia się w mapę można seryjnie robić błędy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Foxer trzymaj się prawego pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.11, 23:41 Jadę z kilkuletnim synem świeżo po zakupie gps, słychac komunikat "trzymaj się prawego pasa", syn, który siedział za mną, wykonuje jakieś dziwne ruchy na tylnym siedzeniu. Pytam się, co się dzieje. On mówi, że pani kazała chwycić się prawego pasa, a on siedzi po lewej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: trzymaj się prawego pasa 09.08.11, 12:50 Foxer napisał(a): >> On mówi, że pani kazała chwycić się prawego pasa, a on siedzi po lewej stronie. Dobre, Ale na filmiku też,jak synek pyta "Daleko jeszcze?" Ciekawe ilu rodziców słysząc te pytanie,wytrzymuje i przy którym wybucha? ;) (jestem stary i z małymi dziećmi już nie jeżdżę,więc nie pamietam jak to było) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Foxer Re: trzymaj się prawego pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.11, 14:59 Czteroletnia córka znajomych po godzinie podróży w Czechach zapytała się : już jesteśmy w Chorwacji ? Odpowiedz Link Zgłoś
tommur3 Re: Chorwackie lato 2011 09.08.11, 08:28 Taką burzę gradową mielismy jak wyjeżdzliśmy z Ciovo. Ale to był tylko ostatni dzień pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lyba075 Re: Chorwackie lato 2011 IP: *.ikard.pl 09.08.11, 14:31 witam lato lato jak ceny? Papierosy - ile kun Piwo - ile kun Wino ? hamburger? zapiekanka? Coca kola 1 litr obiad (frytki schabowy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawelek Re: Chorwackie lato 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.11, 15:33 też potrzebuje takich informacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam G Re: Chorwackie lato 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 21:01 cena ropy interesuje mnie konkretnie Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 ?! 12.08.11, 00:13 Wątek jest o straszenie zadudarnym z powodu deszczu kierowcy, ale niech będzie: 9 kun za litr podroze.auto-swiat.pl/aktualne-ceny-paliwa-w-europie/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.11, 20:25 9 kun za litr-gdzie? 9,9 kuna to jest cena w tym złodziejskim kraju z chorymi cenami! Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: ?! 12.08.11, 21:56 Jedno nie zaprzecza drugiemu. W Wiśle benzyna e965 kosztowała niedawno 5,39, kiedy w okolicach Bielska e95 kosztowała w tym samym dniu 5,16. 23 grosze na litrze przy odległości 20 km. Nad morzem w Chorwacji kosztuje o wiele więcej niż, np. w Vukovar Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: ?! 12.08.11, 22:25 Ceny na stacjach w CRO się nie różnia tak jak w Polsce. Eurodisel jednak bliżej 9 kun niz 10 czyli mniej więcej tyle ile u nas . www.hak.hr/info/cijene-goriva/ Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: ?! 12.08.11, 22:32 >> Nad morzem w Chorwacji kosztuje o wiele więcej niż, np. w Vukovar To nieprawda.INA wprawdzie w tym roku zaczęła różnicować ceny ale zobacz tutaj,jakie to są różnice: www.ina.hr/default.aspx?id=4148 Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Cóż 12.08.11, 22:57 Mea culpa. Proszę o wybaczenie. Nigdy nie byłem w Vukovarze i wziąłem za dobrą monetę informację, że ktoś płacił za diesel 9,9. Do głowy przyszło mi jedyne logiczne wytłumaczenie, czyli, że nad morzem zdzierają z turystów. W Słowenii są jeszcze inaczej. Tam było 1,25 euro za e95 w całym kraju, obojętnie czy to była stacja Petrol, czy OMV. obojętnie przy autostradzie, czy na zadu... Za to w Austrii jak u nas, na bocznej stacji 1,35 za litr e95, na autostradzie tego samego dnia mogło być 1.61 Odpowiedz Link Zgłoś