Dodaj do ulubionych

MAKARSKA !!!!!!

05.06.04, 11:22
Witam !!! Niedlugo wyjezdzam do CHorwacji do miejscowosci Makarska. Bede w
Cro po raz pierwszy i chcialabym dowiedziec sie, co sadzicie o tej
miejsowosci? jakie sa tam plaze? czy jest drogo? i czy w drugiej polowie
czerwca pogoda jest tam na tyle cieplutka i sloneczna, ze wroce pieknie
opalona ? :):):) Poza tym, czy tylko chorwacka kuna mozna placic czy euro
rowniez ?
Prosze o odpowiedz na moje pytania, oraz jesli macie wlasne sugestie i
podpowiedzi co do mojego wyjazdu to z gory wielkie dzieki.
Czekam na opinie i pozdrawiam....
Olivia
Obserwuj wątek
    • Gość: Kamil Re: MAKARSKA !!!!!! IP: *.class145.petrotel.pl 05.06.04, 22:12
      w samej Makarskiej jest dobra plaża i nawet żwirowa - tylko straszny tłok i nic
      ciekawego do zwiedzania / muzeum muszli/.Ja byłem tam tylko jeden dziń w lipcu-
      jadąc do Orebica.Jest to już środkowo- południowa Dalmacja i nawet w czerwcu
      jest tam gorąco i słońce do opalania.Ze względu na ten tłok na plaży nie
      wybralbym tej miejscowości na wczasy.Chorwaci wolą jak im płaci się euro, ale
      przy wydawaniu zaokrąglają sobie w swoją stronę,lepiej wymienić na kuny.Ja w
      Dubrowniku i Orebicu bez problemu wymieniałem polskie złotówki na kuny/w banku,
      bez żadnych opłat/z tym trzeba uważać bo nie które punkty pobierają różną
      prowizję.Czy jest drogo to względne pojęcie ale ceny są około 30-50%wyższe niż
      u nas,owoce też są droższe.Czym dalej na południe to i cena owoców rośnie,
      najtańsze spotkałem w okolicach Primostenu,Trogiru,Splitu.A tak ogólnie to
      Chorwacja w każdym miejscu jest ciekawa, ja byłem już czterokrotnie-zawsze
      swoim samochodem z noclegem w apartamecie, wykupowanym na miejscu.Pierwszy raz
      byłem 7-lat temu,wówczas było naprawdę tanio-teraz to już się wyrównuje.
      Poczynając od Plitwickich Jezior po Wodospsdy Krka,Sibenik,Primosten,Marinę,
      Trogir,Split,Peljesac/Orebic/,Korcule,Dubrownik mogę powiedziec że zwiedziłem
      i widziałem co nie co.Jeżeli jeszcze chcesz coś wiedzieć to pytaj, w miarę
      możliwości odpowiem.
    • oliweczka1 Re: MAKARSKA !!!!!! 05.06.04, 22:53
      Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz i jesli nasuna mi sie jeszcze pytania, to
      jasne,ze zapytam. W miedzyczasie wskoczylam na inne fora i tez dostalam kilka
      odpowiedzi, tak wiec teoretycznie wiem co chcialam wiedziec. Jednak zostalo
      jeszcze troche czasu do mojego wyjazdu i jesli mi sie cos przypomni to
      oczywiscie zajrze tutaj. Jeszcze raz dzieki... :)
      • Gość: Ana Re: MAKARSKA !!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.04, 22:12
        ale ja mam pytanie :::czy sa tam jakies imprezki
        • oliweczka1 Re: MAKARSKA !!!!!! 05.07.04, 17:47
          Witam!!
          Tydzien temu wrocilam z Makarskiej i bylo cudownie.Jedyny minus jaki jest
          zauwazalny jest taki,ze jest drogo. Jednak nie jedzie sie na wczasy by
          oszczedzac, tylko by troche poszalec. Bylam w "Grocie" i "Plaza", bylo super,
          jednak troche za krotko trwaly dyskoteki bo do 1 w nocy :(
          Sama Makarska jest przepiekna, ma cudowne czyste morze,wspanialych,
          usmiechnietych ludzi,cudowne gory i wspaniale lody!!
          Sporo kasy zostawilismy w restauracjach i moge zasugerowac, ze jesli kupowac
          pizze to tylko w pizzeriach. W pozostalych lokalach jest malo smaczna.
          Zafundowalismy sobie wycieczke do Splitu i Dubrovnika, ktory jest cudowny, ale
          jedzonko kupujcie w bocznych uliczkach, bo w rynku jest bardzo drogo. Rejs
          statkiem na Brać tez byl uroczy az po tych wszytkich wspanialych dniach
          spedzonych w Makarskiej nie chcialo sie wracac do kraju. Pogoda byla caly czas
          upalna.Jestem slicznie opalona :P
          Wszystkim wyjezdzajacym zycze milego pobytu i wypisze dla przykladu pare
          aktualnych cen:

chleb - 4-5 kn
          maslo - 8-9 kn
          1l wody mineralnej - 5 kn
          pomidory 1 kg - 8 kn
          arbuz 1 kg - 8 kn
          papryka czerwona 1 kg - 20 kn
          Bilet rejs na Brać - 20 euro
          Karta telef.15 kn
          Bilet do Splitu - 30 kn ( z powrotem byl tanszy 24 kn)
          Wejscie na mury w Dubrovniku 1/2 20 kn
          Galka lodow - 4 kn
          Okulary z rurka do plywania - 100 kn
          pletwy - 100 kn
          Pocztowki 2-4 kn
          Znaczek do Polski - 3.5 kn
          Pivo w lokalu Karlovacko - 17 kn
          Pivo w lokalu Karlovacko male - 10kn
          Pizza od 35 kn

POZDRAWIAM :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka