Dodaj do ulubionych

Z jaką walutą do Chorwacji?

IP: *.crowley.pl 14.06.04, 08:52
Napiszcie proszę jaką walutę najlepiej zabrać do Chorwacji. Jeżeli chodzi o
podróż to wiadomo, że trzeba mieć trochę koron, forintów lub Euro w
zależności od trasy. Ale spotkałam się z różnymi opiniami jeżeli chodzi o
wymianę kasy w Chorwacji. Jedni polecają dolary. Apropos orientujecie się
jaki jest aktualny kurs EUR i USD w Chorwacji. Inni euro, jeszcze inni aby
wybrać kaskę z bankomatu. Jakie są Wasze doświadczenia? Co polecacie?
Obserwuj wątek
    • Gość: chorwat Re: Z jaką walutą do Chorwacji? IP: *.net.htnet.hr 14.06.04, 12:50
      najlepijej wez EURO 1Euro to u nas 7,4HRK
      • Gość: wojtek Re: Z jaką walutą do Chorwacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 11:27
        w tamtym roku najlepiej było zabrać złotówki
        • Gość: pawel Re: Z jaką walutą do Chorwacji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 12:20
          a jakie to ma znaczenie? ile bedziesz wymieniac - 100 -200 tysiecy euro lub
          dolarow? nawet jesli stracisz kilka zlotych na niekorzystnym kursie to nawet
          nie poczujesz.
          • Gość: Beata Re: Z jaką walutą do Chorwacji? IP: *.crowley.pl 16.06.04, 12:46
            Pawle, nie bardzo interesuje mnie Twoja opinia na dany temat, i ocena mojego
            zapytania. Wydaje mi się, że forum jest informacyjne i ma być pomocne osobom,
            które chcą się czegoś dowiedzić lub rozwiać wątpliwości. Takie uwagi uważam za
            dalece niestosowne. Jeżeli nie masz nic ciekawego do napisania, to lepiej nie
            podejmuj tematu. Myślę, że osoby korzystające z tego forum byłyby Ci wdzięczne.
            • stjepan Re: Z jaką walutą do Chorwacji? 27.06.04, 10:15
              Najlepiej z Euro i dobrze na tym wyjdziesz! Wymieniając w chorwackim kantorze
              zakupione w Polsce np. 200 Euro na Kuny, zarobisz na takiej wymianie dodatkowo
              ok. 12zł ;)

Słyszałem, że Złotówki także można wziąć. W niektórych restauracjach ustalono
              nawet przelicznik 1:1!!!!!
    • Gość: zed Re: Z jaką walutą do Chorwacji? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 16.06.04, 12:48
      zawsze najlepiej złotówki bo nie tracisz na podwójnej wymianie złotówek na euro
      a potem euro na kuny , chyba że już posiadasz euro bo w nich zarabiasz
      • Gość: Kamil Re: Z jaką walutą do Chorwacji? IP: *.class145.petrotel.pl 16.06.04, 14:35
        Paweł napisał ci prawdę a ty mu głupio odpowiadasz.Pozostali dają ci głupie
        informacje.W Chorwacji jak napisał Chorwat liczy się euro,którym możesz
        wszędzie płacić lub je bez problemu wymienić na kuny.Zalecam to drugie,ponieważ
        prz płaceniu małych sum zaokrąglają na swoją korzyść.Natomiast złotego
        wymieniają tylko niekóre banki ,ja taki bank spotkałem w Orebicu.Ja byłem
        czterokrotnie w Chorwacji i wiem co piszę.Ceny apartamentów podają tylko
        w Euro a płacenie w innej walucie to już jest problem bo muszą to przeliczać.
        • Gość: Rav Re: Z jaką walutą do Chorwacji? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.04, 23:41
          w zeszłym roku zabrałem Euro ale zauważyłem że jest też możliwośc wymiany
          złotówek, różnica jednak nieznaczna - na korzyść EURO pomimo podwójnej wymiany
          • kamil99 Re: Z jaką walutą do Chorwacji? 24.06.04, 13:45
            A ja wypłacałem z bankomatu kartą i wyszedłem na tym najlepiej:)
        • Gość: Ania Re: Z jaką walutą do Chorwacji? IP: 195.150.115.* 26.06.04, 18:57
          A kto wymienia walute w bankach? Zawsze jest to mniej korzystne niż w
          kantorach. A praktycznie każdy kantor, który wymienia złotówki na kuny.
    • Gość: jpawl Re: Z jaką walutą do Chorwacji? IP: *.wasko.pl / 193.178.240.* 18.06.04, 16:31
      Ja polecam karty do bankomatu i ze 100 Euro na pierwsze dni :)
      Potem już tylko znalezienie bankomatu i wypłaty ze ściany.
      Do Chorwacji jedziesz wypocząć, a nie szukać korzystnych kursów
      przeliczeniowych i mjenialnic oferujących najniższą prowizję,
      a u mnie kurs w banku (po wszystkich opłatach ING BSK) różnił się
      od polskiego kantoru o 1 grosz na kunie.
      • bms01pl Re: Z jaką walutą do Chorwacji? 20.06.04, 11:55
        popieram to, co napisał jpawl. byliśmy w chorwacji dwa lata temu z żoną i parą
        znajomych (wczoraj urodził im się synek, pozdrawiamy marcinka:):):) ). jadąc
        autem z trzydniowym przystankiem we wiedniu oczywiście zabraliśmy euro, ale na
        chorwację mieliśmy tylko resztkę zapasów z austrii (pieniądze braliśmy
        oczywiście z bankomatu) plus kartę, zwyklą maestro wydaną przez bank śląski. i
        w zupełności nam to wystarczyło, prawdę mówiąc nigdzie w europie (niemcy,
        francja, belgia, austria, grecja, czechy, chorwacja, słowenia) nie spotkałem
        się z problemami związanymi z wypłatą z bankomatu pieniędzy przy użyciu zwykłej
        karty maestro. znajomi nasi mieli ze sobą dolary i czasem problemem było to, że
        nie mogliśy znaleźć banku, który brałby na tyle niską prowizję, żeby wymiana
        się opłaciła (to samo z resztą przeżywali w zeszłym roku na krecie). tak więc
        zabierajcie tylko około 100-150 euro na początek (w sytuacji, w której trzeba
        coś "załatwić" w hotelu euro jest najbardziej pomocne), a reszta za pomocą
        karty ze ściany. wypowiadającym sią w tym wątku domorosłym ekonomistom chiałbym
        powiedzieć, że kurs waluty przy jej wypłacaniu z bankomatu jest korzystniejszy,
        niż przy zakupie jej w polsce, nawet w kantorze. a kwestia skutecznego
        obliczenia kosztów wakacji polega m.in. na uwzględnieniu prowizji od sprzedaży
        waluty w danym kraju oraz na dwukrotnych różnicach kursowych, wynikających z
        przewalutowania zlotówki na dolara/euro i potem na miejscu na kuny.
        miłego wypoczynku życzę.
    • Gość: Artur Re: Z jaką walutą do Chorwacji? IP: *.wss.com.pl 24.06.04, 12:42
      Najlepiej jechać ze złotówkami, absolutnie nie wolno kupować kun w kantorze w
      Polsce bo dużo się na tym straci.
    • Gość: arko Re: Z jaką walutą do Chorwacji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.04, 11:18
      Popieram Artura. Nasze złotówki stoją super. Euro tylko na drogę i do opłat za
      apartamenty dla Chorwatów. Właśnie sprawdziłem kursy w chorwackim banku
      przyjmując że u nas 100 euro kosztuje 470 PLN to za 100 euro tam na miejscu
      dostaniesz 737,25 kuna a za nasze poczciwe złotówki 470 PLN 761,27 kuna.
      Przelicznik chyba jest prosty. A tak apropo to wymieniaj zawsze w baku bo jest
      bez prowizji przynajmniej tak było w Splitbanku i Zagreb baku przez ostatnie
      dwa lata jak jeździliśmy. . My w tym roku też jedziemy poraz trzeci i bieżemy
      złotówki na miejcową wymianę. Pozdrawiam i życzę miłych wakacji
    • Gość: C.H Re: Z jaką walutą do Chorwacji? IP: *.poczta.wroclaw.pl / 195.205.145.* 29.06.04, 10:37
      Wróciłem właśnie z Chorwacji i uważm ,że najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem
      zarówno w czsie podróży (jechałem własnym samochodem )jak i w miejscu pobytu
      jest posiadanie kart płatniczych oraz euro.Nie ma również problemu z wymianą -
      złotówek najlepiej w kantorach.Kartą płaciłem przede wszystkim za benzynę(w
      Chorwacji najdrożej)oraz w sklepach i sklepikach.Tak realizowane zakupy są
      najkorzysniejsze - juzto sprawdziłem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka