Dodaj do ulubionych

Kuchnia Chorwacka

27.05.12, 12:12
Z czego słynie kuchnia Chorwacka? Co polecacie? Chciałabym sama coś podczas wakacji przyrządzić - czy znacie jakieś ciekawe przepisy lub strony www z przepisami ?
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Kuchnia Chorwacka 27.05.12, 14:54
      W wyszukiwarkę Makłowicz w podróży-gotował w każdym rejonie Chorwacji od góry do samego dołu-programy w całości dostępne.
      • mada82 Re: Kuchnia Chorwacka 27.05.12, 16:04
        Dzięki za informacje - przetestowałaś te przepisy może?
        Nigdy nic Makłowicza nie robiłam i nie wiem czy warto dlatego pytam.
        • mada82 Re: Kuchnia Chorwacka 27.05.12, 16:05
          Dzięki za informacje - przetestowałaś/łeś te przepisy może?
          Nigdy nic Makłowicza nie robiłam i nie wiem czy warto dlatego pytam.
          • Gość: vvv Re: Kuchnia chorwacka ... IP: *.ists.pl 27.05.12, 16:49
            ... wydaje się być lepsza.
            • sofia41 Re: Kuchnia chorwacka ... 27.05.12, 20:04
              A istnieje coś takiego jak "kuchnia chorwacka". Będąc w ubiegłym roku w Chorwacji, zapytaliśmy w restauracji (Szibenik) czy można zamówić coś typowo chorwackiego, to kelnerka wzruszały tylko ramionami. Przy stolikach, większość jadła pizze.
              • sofia41 Re: Kuchnia chorwacka ... 27.05.12, 20:12
                O, tu trochę jest o chorwackich potrawach
                www.chorwacja.croatia4u.org/info/206/Kuchnia_chorwacka.htm
                Następnym razem postaramy się popróbować tych "specjałów"
                • sofia41 Re: Kuchnia chorwacka ... 27.05.12, 20:13
                  Jeśli są nie tylko w tym linku.
        • hepik1 Re: Kuchnia Chorwacka 28.05.12, 16:48
          Dopóki sie nie było w CRO ,to nie ma żadnego sensu robic cokolwiek z produktów dostępnych w marketach na ich modłę.
          Cała tajemnica polega na swieżości produktów(tych z morza) plus ichnia oliwa plus zioła prosto z pola(łąki)
          Jesli mowi sie o kotle bałkanskim to trudno jednocześnie mówic o kuchni chorwackiej.Tam sie wszystko przenika,nie tylko jugosłowiańsko ale jeszcze i albansko i włosku itd itp.
          W dobrych knajpach,gdzieś na uboczu(albo u dobrych gospodarzy kwater) polecam peku na zaru( a i tutaj trudno porównywać w zaleznosci od gatunku miesa i sposobie doprawiania)
          W dobrych knajpkach to danie najczesciej trzeba zamawiac dzień wcześniej ;)
          • hepik1 Re: Kuchnia Chorwacka 28.05.12, 16:57
            I tak a propos...lody chorwackie,którymi sie tak wiekszośc zachwyca...najlepsze lodziarnie (te chorwackie) to własnosc albo przynajmniej korzenie ma albanskie ;)
            • wislok1 Re: Kuchnia Chorwacka 28.05.12, 22:23
              Możliwe, choć mi te lody wyglądają na kopie włoskich, w każdym razie w Trieście, Izoli i Umag były identyczne
          • wislok1 Re: Kuchnia Chorwacka 28.05.12, 22:27
            Dokładnie, tak to właśnie jest.

Niektórzy Słoweńcy nie chcą aby ich utożsamiać z Bałkanami, ale jak jest grill, to pljeskavica rządzi, a burek jako fast-food jest tak samo popularny jak w Sarajewie
    • Gość: MONIKA Re: Kuchnia Chorwacka IP: *.nplay.net.pl 27.05.12, 20:28
      prsut,cevapi (cevapcici),pljeskavica (wg mnie najlpesza w lepinji-taka płaska buła), sarma (gołąbki z kiszonej kapusty-ja przywożę kiszoną kapustę vacuum do Polski i na specjalne okazję robię sarmę sama),zadarska krema (ciastko), wszystkie mortadele, ożujsko lub/i karlovacko (piwo) a teraz jeszcze i cała masa smakowych;radler....; sirnica (aromat do sernika-mój ulubiony); marynowane papryki nadziewane kapustą( w słojach); sól morska sipak (czytaj szipak- najlepiej Podravki-marmolada z dzikiej róży)- to jest to co ja od lat przywoże i tam się obżeram.Parę lat temu była fabta sokata (szokata-okus bazge i limuna czyli czarny bez z cytryną,ale ostatnimi laty coraz jej mniej) Oczywiście to najbardziej subiektywna ocena.
      • wislok1 Re: Kuchnia Chorwacka 27.05.12, 20:42
        Pljeskavica i cevapcici wypadałoby spróbować, to najpopularniejsze rzeczy z mięsa od Lublany do Skopje,
        czy dobre ?
        To już kwestia gustu.
        • Gość: ruda Re: Kuchnia Chorwacka IP: *.foodcare.pl 28.05.12, 10:35
          Te dwa (cevapcici i pljeskavica), to raczej serbskie są, ale oczywiście dostęne w Chorwacji. Ja bym bardziej obstawiała odojaka :-) ale to samemu ciężko upolovać i zrobić.
          Moim zdaniem sztandarowe jedzenie chorwackie to lignje na żaru (ale trzeba kupić wypatroszone lub się nauczyć patroszyć), dagnje również na żaru lub na buzaru. Jedną z moich ulubionych potraw jest zielony makaron ze skampima, ale w sosie białym, a nie czerwonym. Ale nie wiem, jak oni robią ten biały sos. Hobotnicę też lubię, ale w Grecji smakowała mi bardziej.
          Aha i najlepsze, jakie jadłam t-bony ważące między 600 a 800 g na Korculi - ale to chyba mało lokalne, niemniej pyszne.
          Aha, wedle słów jednej z naszych gospodyni Chorwaci przygotowują z lignii coś na kształt naszych gołąbków. Tzn. zamiast kapusty jest tenże ligień, napchany np. ryżem i mięsem. Robiłam to kiedyś w domu (z lignji mrożonych naturalnie) i było niezłe.
          • Gość: darek.59.pl Re: Kuchnia Chorwacka IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.12, 12:06
            O tak odojak, prosto z paleniska pachnący ziołami - oby nie z frytkammi - i jeszcze mule na winie w białym sosie koperkowym, dopiero co wyłowione zatoki w Stonie, pachnące słoną wodą i do tego schłodzone piwo "z kija".
          • Gość: MONIKA Re: Kuchnia Chorwacka IP: *.nplay.net.pl 28.05.12, 16:07
            www.coolinarika.com/recept/najdraze-punjene-lignje/ kałamarnica nadziewana. najczęściej jednak z grila-na żaru. ja mam złe wspomnienia po kałamarnicay, a mój mąż uwielbia sałatkę z ośmiornicy-ale to trzeba dobrze trafić,żeby nie była gumowa. polskie żołądki różnie reaguja na owoce morza... Koniecznie mortadela i lepinja
            no i paski sir (paszki, bo z Pagu) i domową oliwę
    • Gość: grigori Kuchnia Chorwacka IP: *.adsl.net.t-com.hr 01.06.12, 16:47
      Witam,
      www.dailymotion.com/video/xqcg4o_anthony-bourdain-no-reservations-croatian-coast_travel?start=1
      Kuchnia Chorwacka:))
      • mada82 Re: Kuchnia Chorwacka 03.06.12, 18:41
        Dzięki wszysktim. Cały czas szukam przepisów na te wszysktie pyszności o których piszecie. Przyrządzaliście je sami?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka