Gość: emilia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.06.04, 01:44 czy w Chorwacji rosną jakieś owoce? chodzi mi o to co może być tańsze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lovely Re: owoce w Chorwacji IP: *.dialsprint.net 27.06.04, 08:11 Oczywiscie!Najtansze sa arbuzy.Sa melony(pipun),w sierpniu nawet na drodze mozna spotkac drzewa z figami,morele,pomarancze,cytryny no i oczywiscie podstawa winogrona czasem tak ubite jak kukurydza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: owoce w Chorwacji IP: *.class145.petrotel.pl 27.06.04, 12:56 wszystkie owoce w Chorwacji są droższe niż w Polsce.Najtańsze są arbuzy i melony- ale tylko w pólnocnej Dalmacji- natomiast w południowej ich cena jest już dwukrotnie wyższa. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann Re: owoce w Chorwacji 27.06.04, 16:36 Potwierdzam - droższe niż w Polsce. I gdzieniegdzie w mniejszym wyborze niż na pierwszym lepszym warszawskim bazarku. W szczycie sezonu w zeszłym roku za brzoskwinie (rzeczywiście przepyszne) płaciłam co najmniej tyle, co w Polsce. Nie należy nastawiać się na wyżerkowe Eldorado. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilia Re: owoce w Chorwacji IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.06.04, 21:44 dzięki, ale myślałam że może być jak w Grecji, gdzie pomarańcze były po ok 1,50zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G Re: owoce w Chorwacji IP: 213.77.31.* 28.06.04, 09:47 Na całym zachodnim wybrzeżu Istrii od Puli po Umag wszystkie produkty są droższe niż w Polsce nie tylko owoce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chorwat Re: owoce w Chorwacji IP: *.net.htnet.hr 28.06.04, 10:35 teraz gdzie sezon sie zaczyna cenny sa take.arbuzy 2,5zl,pomorance 3zl,wynogrono 8-10zl,brzoskwinie 4zl,banany 2zl,jablka(importowane z waszego kraju)2,5zl,ogorki 2zl,ziemniaki mlode 1,5-2,5zl,w sezonie arbuzy kosztuja 2- 4zl za sztuke (4-9kg)poniewaz nie maja komu sprzedac,tak samo mielone(dynie) kapusta mloda 0,5-1zl,kalafior4-6zl,pomidory2,5-4zl (nasze krajowe)o ile ja wiem tam u Was to tylko ziemniaki,jablka i jeszcze pare warzyw i owocow rosno tam,reszte importujecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Re: owoce w Chorwacji IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.06.04, 11:23 To teraz, w szczycie zezonu wszystko jest ok 50% droższe niż u nas poza winogronami domacznymi, bo te importowane włoskie sa znacznie droższe. Czeny z ubiegłego roku z targu w Zadarze: pomarańcze 10 kun jabłka 8-10kun izraelskie 16-18kun winogrona 12-16 kun gruszki 12 kun śliwki węgierki 10-12kun małe 7-8kun śliwki renklody 10 kun morele 8 kun brzoskwinie 8-10 kun winogrona domaczne 8-10kun banany 8kun arbuzy - 2kuny melon 5-6 kun figi suszone 25kun duzy wianek figi swieze 5-6kun (ciezko kupic!!!) fasola typu jaś worek 15kun papryka zielona coś jak peperoni 5-6kun papryka czerwona 8-12kun papryka zółta 6-8 kun można się targować, kunę sie zbije ale nie więcej. Ceny w środku lądu znacznie nizsze. Warto odjechć czasem kilka km od wybrzeża na zakupy. Co dziwne w takich rolniczych rajach jak delta Neretwy wszystko droższe. Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: owoce w Chorwacji 29.06.04, 07:35 > o ile ja > wiem tam u Was to tylko ziemniaki,jablka i jeszcze pare warzyw i owocow rosno > tam,reszte importujecie. Chorwat. :) Rosną jeszcze śliwki, gruszki, truskawki, wiśnie, czereśnie, a nawet brzoskwienie, morele, winogrona. I muszę nieskromnie powiedzieć, ze te trzy ostatnie gatunki owoców smakują mi lepiej niż importowane, bo w naturalny sposób dojrzewają na drzewach. Jest jeszcze agrest, porzeczki, jeżyny, maliny ( pychota ). Warzyw też jest tak dużo, ze aż nie chce mi się wymieniać. Przykro mi, że znane ci są tylko ziemniaki i jabłka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilia Re: owoce w Chorwacji IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.06.04, 21:55 dzięki za odpowiedzi; nie mogę zapomnieć jak smakowały prawdziwe pomarańcze w Grecji, słodziutkie, bo dojrzewały w prawdziwym słońcu; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynek Re: owoce w Chorwacji IP: *.c151.petrotel.pl 29.06.04, 22:30 w Chorwacji jest kiepsko z owocami- nie nastawiaj się na wyżerkę Odpowiedz Link Zgłoś
grak Re: owoce w Chorwacji 04.07.04, 16:49 Ceny z 2.07 (piątek) - targ w Orebić (półwysep Peljesac) brzoskwinie 15-20 kun/kg arbuz 8 kun/kg śliwki renklody 16 kun/kg morele 15 kun/kg figi (świeże) kun/kg pomidory 8 kun/kg GraK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arual Re: owoce w Chorwacji IP: *.media4.pl 05.07.04, 17:45 We wrześniu dojrzewają figi(smokwa) rosną "wszędzie" my jedliśmy pierwszy raz takie z drzewa - najlepsze są takie lekko więdnące-miodzio, dojrzewają migdały, winogrona, granaty, kiwi....jeśli trafisz na gospodarza który w sadzie ma te owoce to ok, ale kupowane są drogie. Odpowiedz Link Zgłoś