Dodaj do ulubionych

Gdzie do Chorwacji????

07.01.13, 21:58
Wybieramy się w lipcu,pierwsze wczasy za granicą moje :)
Jedziemy swoim autem a raczej busem bo 9os w tym troje małych dzieci.
Moje jako takie oczekiwania to spokojne nie zatłoczone plaże,cieplutka woda (nad Bałtykiem nabawiłam się wstrętu do morza)blisko do parku narodowego krka.
To takie malutkie oczekiwania :)marzy mi się znaleźć ustronne miejsce na plaży,takie dzikie zakątki...na pewno odpada wielka zatłoczona plaża bo muszę za dzieciakami ganiać a w tłoku ciężko będzie.
Powiedzcie proszę który region wybrać.
Dzięki z góry za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Gdzie do Chorwacji???? 07.01.13, 22:54
      Jak ma być blisko do Krka, to w zasadzie zostaje teren od Zadaru po Sibenik,
      jak plaże dobre dla dzieci, to koło Zadaru,
      np. w Nin jest piaszczysta i jest spokój
      pl.wikipedia.org/wiki/Nin
      tiny.pl/h2xf9
    • Gość: tom Re: Gdzie do Chorwacji???? IP: *.tvkstella.pl 08.01.13, 10:19
      Jeśli faktycznie planujecie tak liczną grupą wybrać się w tak ryzykownym terminie, to jest już późno na rezerwacje. Trudno Wam będzie zdobyć pod jednym dachem mieszkanie dla tak wielu osób. A jazda w ciemno z małymi dziećmi to, moim skromnym zdaniem, jakaś masakra, bo możecie wiele godzin stracić na szukanie kwatery. Dzieci się zamęczą po podróży.
      Jaki region? Unikałbym Riv. Makarskiej i, w ogóle, południa ze skalistymi (lub kamienistymi) i ciasnymi plażami oraz stromymi zejściami do morza. W miarę spokojnie może być na Riv. Zadarskiej, mam na myśli ciąg miejscowości sv. Filip i Jakov - Turanj - sv. Petar niedaleko Biogradu na moru. Płasko, plaże dość obszerne, sporo miejsca na wieczorne spacerowanie, wiele plaż jest dobrze ocienionych, choć nieliczne mają piaseczek w sam raz dla dzieciaczków.
      Znam podobne miejsca w okolicy Sibenika, ale będzie bardzo ciężko o znalezienie wolnych mieszkań w jednym domu dla wszystkich. może być tak, ze będziecie mieszkać w kilku oddalonych od siebie miejscach. Chcąc mieć wybór i swobodę w ustalaniu terminu rezerwacji, dobrze jest rozpocząć zabiegi jesienią, w listopadzie mniej więcej. Niestety, tak to jest, ale jak się jedzie z maluchami, to pewność znalezienia mieszkania jest podstawową sprawą.
      tak spod Biogradu, jak i z okolic Sibenika macie rzut beretem do NP Krka, ale i do NP Kornati.
      Ale tak ogólnie - znalezienie pustych i ustronnych plaż w lipcu przez kogoś, kto jedzie do Chorwacji po raz pierwszy i nie ma żadnych doświadczeń, uważam za nierealne. Co nie znaczy, że wszystkie wyglądają tak jak w Sopocie, na szczęście....
      • Gość: heca7 Re: Gdzie do Chorwacji???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.13, 11:19
        Zgadzam się. Sama jeżdżę z 3 dzieci i już w listopadzie finalizuję wybór kwatery ;)
        Moim dzieciom kamyczki bardzo odpowiadają i nie tęsknią za piaskiem.
        W ciemno z dziećmi też nie polecam. Upał, zmęczenie, ciasno w samochodzie i rodzice biegający od kwatery do kwatery to prosty sposób na zmasakrowanie urlopu :/
        Rozumiem za to potrzebę znalezienia luźniejszej plaży. Sami tak wybieramy.
        Polecam autorce najpierw zrobić dokładne podsumowanie warunków na jakich im zależy. Łącznie z tym jak daleko od kwatery do morza, jaka miejscowość, duża, mała, z klimą czy bez, z widokiem na morze itd. Potem na tej podstawie szukać apartamentów w okolicach R. Zadarskiej, oglądać zdjęcia i prosić o opinię. Pytać o najbliższe "dzikie" plaże.
        Brzmi to cokolwiek strasznie ;) Ale za pierwszym razem tak to wygląda. Trzeba usiąść z mapą i googlami i po kolei przeglądać oferty. I wysyłać zapytania. Duuużo zapytań ;)
        Za drugim razem pojedziecie jak do siebie.
      • sabka22 Re: Gdzie do Chorwacji???? 08.01.13, 11:20
        Dzięki za info,znalałam fajny apartament na nas wszystkich w miejscowości Draśnice,20m do wody,cena ponad 3 tys złoty.Wg mnie fajna oferta tylko czy warto tam jechać?polecacie?
        Sporo jest apartamentow na Nas wszystkich,nie możemy się rozdzielić bo jest tylko trójka dorosłych reszta to troje dzieciaków i trójka młodzieży z dziwnymi pomysłami :)
        • Gość: tom Re: Gdzie do Chorwacji???? IP: *.tvkstella.pl 08.01.13, 12:38
          Drasnice to całkiem fajna dziura, siermiężne nieco klimaty, ale jest sklepik, Tisak, pekara ze świetnymi drożdżówkami i burkiem, chyba nawet ze 2-3 niewielkie knajpki. W części wioski obok przystani jest dość przyjemna, ale wąska plaża kamyczkowa, i tam jest dość płasko. Z przeciwnej strony wioski zejścia do morza są bardzo strome, a plaża w większości kamienista z kilkoma betonowymi tarasami. Kawałek fajnej plaży jest przy niewielkim hoteliku tuż przy plaży, ale nie dam głowy, czy pozwolą korzystać z niej tym, ktorzy nie są gośćmi hotelu. Geeralnie - 200 m od plaży to w warunkach Dransnice kawał męczącej drogi, zwłaszcza z dziećmi i plażowymi tobołami. To może być problem, ale wszystko zależy od konkretnej lokalizacji i tego, jaka ścieżką schodzi się ku morzu. Bo zejść to pół biedy, ale po plażowaniu jeszcze trzeba wrócić, i to nieraz jest prawdziwy ból...
          Natomiast czy młodzież będzie mieć tam co robić? Szczerze - wątpię. Na szczęście w Drasnice dość trudno jest kupić domace (czyli pozasklepowe) napoje wyskokowe, więc jest jakiś bezpiecznik... Absorbującym zajęciem, zwłaszcza wieczorami i nocą, jest obserwowanie samochodów, które wjeżdżają karkołomną skalistą drogą na przepiękne i malownicze Biokovskie góry... Ale czy to młodym wystarczy...? Ba!
          • sabka22 Re: Gdzie do Chorwacji???? 08.01.13, 13:51
            Tam jest 20m do wody...ale to nie jest Nasz pewniak,szukam i szukam,czytam i czytam i...się gubię...Nastolatki to wiek 14,15,16 lat i raczej imprezy samotne odpadają,oni chcą wodyyy i pozwiedzać.
            Dajcie namiary na fajne miejsce,gdzie najlepiej pojechać żeby daleko nie było do wodospadów KRKa????
    • Gość: PIOTR Re: Gdzie do Chorwacji???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.13, 15:03
      witam
      My byliśmy już 5 razy na Chorwacji (po 8 września)moim zdaniem lipiec i sierpień odradzam ten termin bardzo bardzo dużo ludzi i ceny pod eu. zach. (termin lipiec bo wakacje ). My jeżdzimy na Istrię RABAC
      mamy sprawdzoną kwaterę w tym roku byliśmy i za 5 os dorosłych i dziecko płaciliśmy 60eoro za cały dom na dobę ale to była cena dla nas po raz 5na tej kwaterze.
      ceny w tym roku były wysokie ze wzdl . suszę i upał.(owoce itp.)
      ogólnie POLECAM
      • sabka22 Re: Gdzie do Chorwacji???? 08.01.13, 15:10
        Piotrze a czy na Istrii jest równie ciepłe morze co niżej w rejonach Dalmacji???możesz coś więcej napisać o wakacjach w tym miejscu?będę bardzo wdzięczna.
        Ja w sumie mam parę apartamentów za 600-700 euro za cały tydzień dla Nas 9,to chyba nie jest dużo.
        • Gość: tom Re: Gdzie do Chorwacji???? IP: *.tvkstella.pl 08.01.13, 16:14
          Sorry za te 200 m zamiast 20... ;-(( Już nie te oczy, najwyraźniej. Przepraszam. Ale to niczego nie zmienia jeśli chodzi o samą ocenę Drasnice. Wiesz, to wioska mająca 340 mieszkańców, więc widzisz, na co tam mozna liczyć... Ale to i tak metropolia w stosunku do Starej Baski, gdzie byliśmy we wrześniu - tam mieszka na stałe niespełna 40 osób...

Ale - do rzeczy. Znalezłem coś, co mogłoby Wam pasować, znacznie bliżej niż Drasnice. Potrzeba mi jednak więcej informacji: jakie mają być konfiguracje tych mieszkań? Wiadomo, że maleńkim dzieciom nie jest niezbędny lokal jak dla dorosłych, ale nie piszesz, czy planujecie łóżeczka dla dzieci, czy nie, czy bierzecie pod uwagę możliwość dostawki itp.

Reasumując: czy bylibyście w stanie zmieścić się w dwóch 4-osobowych mieszkaniach, każde z 2 izbami (2-osobowa sypialnia typu małżeńskiego plus pokój dzienny z aneksem kuchennym i z dodatkową szeroką sofą dla następnych 2 osób, wielkie tarasy). TVSat, klima, parking, grill, do morza 20 kroków, płasko, do NP Krka jakieś 20 km. Mieszkania mają po ponad 60 m kw. W przypadku, jeśli Wam to spasuje, mielibyście wszyscy nad głową ten sam dach, i plażę 20 kroków od sypialni. Daj znać jak najprędzej, najlepiej od razu na mój mail jureszcz@wp.pl
          Ważne: jaki termin wchodzi w grę, ale tak konkretnie, od dnia do dnia? To jest aktualne jeszcze chyba tylko do dziś wieczorem, nie ręczę, czy ktoś w to nie wskoczy lada chwila;-))
          • sabka22 napisałam :) 08.01.13, 16:21

• wislok1 Re: napisałam :) 08.01.13, 22:23
              Sprawdź, jak wyglądają kwatery w Nin, jaka jest oferta.
              Z autopsji wiem, że dla dzieciaczków jednak piasek ma sporo plusów.
          • Gość: darek.59.pl Re: Gdzie do Chorwacji???? IP: *.dynamic.chello.pl 08.01.13, 22:12
            "Tom" trafnie radzi, więc jak możesz to korzystaj. Ja natomiast wrzucę Ci do zastanowienia Śilo na wyspie Krk na Kvarnerze. Na wyspę wiedzie most, za który trzeba zapłacić, ale nie jest to duża kwota - płaci się za auto z pasażerami.
      • wislok1 Re: Gdzie do Chorwacji???? 08.01.13, 22:31
        Fajnie się tak mówi, odradzam lipiec i sierpień,
        jak ma się dzieci szkolne i przedszkolne,
        to nie ma innych opcji, niestety.
    • wislok1 Re: Gdzie do Chorwacji???? 08.01.13, 22:58
      Tom to specjalista, zna się na rzeczy, fachowiec,
      zresztą jak macie auto, to nie jest problemem podskoczyć do Nina,
      "popróbować" różne plaże,
      jak nastolatkom się będzie nudziło ( w co nie wierzę ), to w Zadarze zawsze coś się dzieje
    • sabka22 Re: Gdzie do Chorwacji???? 31.01.13, 19:48
      Dziękuję za pomoc,już mamy zarezerwowany apartament w Grebasticy z pomocą pewnego miłego Pana z forum ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka