Dodaj do ulubionych

Gdzie pojechać

18.01.13, 19:40
witam , w tym roku chciałbym pojechać do Chorwcji po raz pierwszy ,wybrałem Istrię co do miejsca jeszcze nie wiem . lubię duże miejscowości - może Pula . Jak ktoś był w Puli proszę o odpis - interesuje mnie kwatera miejsce i tak naprawdę wszystko
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Gdzie pojechać 18.01.13, 20:14
      Istria jest sporym półwyspem.
      Zachęcam do lektury mojego wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/w,201,127108029,,Powrot_ze_Slowenii.html?v=2
      Jest bardzo dużo informacji.
      Akurat Izola jest miejscem, gdzie dużo się dzieje, ale jednocześnie z plażą.
      Pula ?
      Sama Pula to miasto przemysłowe.
      Turyści mieszkają na peryferiach, daleko od centrum.

Pytanie za 100 punktów:
      czy chcesz miejsce z promenadą, knajpami, starówką, z atmosferą, wszystko na miejscu ?
      Jeśli tak to Izola, Rovinj, Umag, Porec, Novigrad, Opatija, Lovran
      • jacekl20 Re: Gdzie pojechać 18.01.13, 23:07
        napewno Istria będę jechał z warszawy ,a więc zależy mi na miejscowości jak najbliższej a jednocześnie ładnej ,ciekawej,coś do zwiedzania, plaża pod kątem dzieci i blisko do morza ,dobrze by było żeby to była miejscowość jakaś większa proszę coś doradzić a co pan sądzi jeszcze o Dramajl okolice Crkvienica
        • wislok1 Re: Gdzie pojechać 18.01.13, 23:20
          Crikvenica nie jest na Istrii, jest kawałek dalej.

Podałem moje typy, wszystkie ładne i ciekawe, do zwiedzania i do plaży,
          przeszukajcie też okolice Puli, np. Premantura
          ( w końcu autem nie jest cięzko dojechać do centrum miasta ).

Spokojnie pooglądać, a popytać się na forum o szczegóły

• wislok1 Re: Gdzie pojechać 18.01.13, 23:25
            Wpisać do googli miejscowości, jedna po drugiej i będzie od razu sporo stron po polsku,
            wiele z konkretnymi kwaterami,
            trudno wyczuć co komu przypadnie do gustu na 100%.
            Z autopsji wiem, że kilka dni trzeba posiedzieć, grunt to
            najpierw się popytać, potem rezerwować
    • Gość: cro-expert Re: Gdzie pojechać IP: *.dsl.iskon.hr 18.01.13, 20:51
      Polecam Premantura:
      www.medulinriviera.info/hr/
    • bah77 Re: Gdzie pojechać 19.01.13, 00:18
      > lubię duże miejscowości...

Polecam Opatiję.

bah77
      • Gość: jacekl20 Re: Gdzie pojechać IP: *.interwan.pl 19.01.13, 16:37
        witam, a może ma pan jakąś sprawdzoną kwaterę jeśli tak to proszę o namiar
        • wislok1 Re: Gdzie pojechać 19.01.13, 17:15
          Nie napisał Pan ile osób i w jakim terminie, no i jakie ma pan wymagania co do kwatery,
          za ile
          • jacekl20 Re: Gdzie pojechać 19.01.13, 18:28
            witam , wybrałem Opatiję jedziemy na tydzień- dwoje dorosłych i dwójka dzieci 10 i 4 latka . Cena za kwaterę - całość około 3 tys. Najlepiej byłoby mi znaleść kwaterę u ludzi mówiących po polsku lub rosyjsku , szukałem i poza Dramajlem i Trogirem nic nie znalazłem , jeśli pan ma namiar na kwaterę z właścicielami mówiącymi po polsku , proszę o namiar.
            • wislok1 Re: Gdzie pojechać 19.01.13, 18:36
              Napiszę maila
              • wislok1 Re: Gdzie pojechać 19.01.13, 19:22
                Mail nie chce przejść, niech Pan napisze na mój adres, odpowiem
              • jacekl20 Re: Gdzie pojechać 20.01.13, 08:56
                witam , nie mogę wysłać meila
                • wislok1 Re: Gdzie pojechać 20.01.13, 11:40
                  Co się stało ?
                  Ja wysłałem do Pana i nie doszły, były komunikaty o błędzie
                  • jacekl20 Re: Gdzie pojechać 20.01.13, 11:44
                    mój meil to - jacek.lejman@interia.pl
                  • sim-ba4 Re: Gdzie pojechać 20.01.13, 11:53
                    Witam! Czytając forum, widzę że wislok1 to prawdziwy ekspert od Chorwacji. Dlatego proszę o pomoc. Planuję wyjazd w lipcu do Podgory (rejon Makarska). I tu mam dylemat: jechać z biurem podróży czy na własną rękę. W Chorwacji nie byłem, nie znam tamtejszych realiów. Krakowskie biuro podróży oferuje 2- tygodniowy pobyt dla 3 dorosłych osób za 6500 zł. W cenę jest wliczony pobyt w pokoju gościnnym, wyżywienie 2 razy dziennie, przejazd autokarem, ubezpieczenie. Czy jest to korzystna oferta? A może biuro pominąć i jechać prywatnie i tam na miejscu szukać zakwaterowania? I jeszcze jedno pytanie: jaka jest cena wody mineralnej na wybrzeżu Chorwacji, słyszałem na ten temat jakieś brednie. Dzięki za odpowiedź.
                    • wislok1 Re: Gdzie pojechać 20.01.13, 12:48
                      Bez przesady, nie jestem ekspertem

Planuję wyjazd w lipcu do Podgory (rejon Makarska). I tu ma
                      > m dylemat: jechać z biurem podróży czy na własną rękę. W Chorwacji nie byłem, n
                      > ie znam tamtejszych realiów. Krakowskie biuro podróży oferuje 2- tygodniowy pob
                      > yt dla 3 dorosłych osób za 6500 zł. W cenę jest wliczony pobyt w pokoju gościnn
                      > ym, wyżywienie 2 razy dziennie, przejazd autokarem, ubezpieczenie. Czy jest to
                      > korzystna oferta?

Czyli wychodzi przeszło 2000 zł na osobę na 14 dni,
                      to nie jest dużo,
                      zależy tylko jakie warunki na miejscu, jaki pokój, czy jest klimatyzacja, jakie jest wyżywienie,
                      jak daleko do morza, itp. ?
                      No i z tych 14 dni trzeba odliczyć czas dojazdu czy to 14 noclegów w Podgorze ?
                      Jest też jeszcze pytanie, czy biuro podróży ma dobrą opinię.
                      Czasem diabeł tkwi w szczegółach.

A może biuro pominąć i jechać prywatnie i tam na miejscu szuk
                      > ać zakwaterowania?

To już kwestia wyboru, czy odpowiada Wam organizowanie sobie pobytu,
                      czy też niech się o to martwi organizator.
                      Przy przygotowywaniu sobie samemu posiłków jest taniej niż w hotelu, jak będziecie stołować się w knajpach drożej niż w hotelu.
                      w wersji pośredniej ( gotowanie + knajpy ) chyba tyle samo.

Przy wyjeździe z biura zakładać trzeba, że dojdą dodatkowe koszty, chyba że nie będziecie jeździć na wycieczki.
                      Autem taka wyprawa zawsze jest tańsza niż kupienie na miejscu wycieczki z biura podróży

Trzeba sobie skalkulować koszt dojazdu autem, przeliczyć kilometry na koszt benzyny,
                      dodać minimum z 50 euro za apartament dziennie,
                      to są koszty pewne.
                      Reszta zależy, ile chce się wydać na miejscu.
                      Realnie trudno przy wersji pośredniej zejść poniżej 2000 złotych na osobę przy pobycie 14 dni.

I jeszcze jedno pytanie: jaka jest cena wody mineralnej na w
                      > ybrzeżu Chorwacji, słyszałem na ten temat jakieś brednie.

Cena zależy od tego, gdzie ktoś sprzedaje wodę, jak przy plaży, w drogiej restauracji, to można być zdziwionym.
                      Tu cena ze sklepu sieci Konzum:
                      online.konzum.hr/categories/list/5471142/voda
                      • sim-ba4 Re: Gdzie pojechać 20.01.13, 13:28
                        Dziękuję za szybką odpowiedź. Ja też myślę, że ta cena nie jest wygórowana. Czternaście noclegów na miejscu w Podgorze, czas dojazdu to dodatkowe dni. Wyżywienie w ofercie biura podróży to śniadania kontynentalne i obiadokolacje składające się z dwóch dań. Pokoje gościnne raczej skromne, bez klimy, oddalone od morza max. 300m. (biuro podróży oferuje też pobyt w apartamentach, wtedy cena wychodzi 7500 zł za 3 osoby z takim samym wyżywieniem. Nazwa biura: Skarpa travel. Myślę, że to wyżywienie jest raczej skromne. Jeśli przeznaczę dodatkowo ok. 600 euro dla nas trojga na fakultety i uzupełnienie wyżywienia- czy to wystarczy? Proszę o odpowiedź.
                        • wislok1 Re: Gdzie pojechać 20.01.13, 14:10
                          No, jak 14 noclegów, to faktycznie cena jest niewygórowana.

600 euro powinno wystarczyć na uzupełnienie wyżywienia, napoje, pamiątki.
                          Jak z wycieczkami ?
                          Tu problem jest jasny: ile wycieczek i gdzie

CHORWACJA WYCIECZKI FAKULTATYWNE:
                          Orientacyjne ceny podane z rejonu Riwiery Makarskiej
                          DUBROVNIK
                          Dubrovnik to unikalne w skali światowej miasto, z zachowanym w całości monumentalnym pierścieniem murów obronnych, wpisanym na światową listę dziedzictwa kulturalnego UNESCO, jednocześnie pełne młodych ludzi, dynamiczne miejsce, tętniące bezustannie dobra zabawą. Jedna z najstarszych republik na świecie, miasto, którego historia nie oszczędzała, a które jednak po każdej dziejowej katastrofie odradzało się jeszcze piękniejsze i potężniejsze. Olbrzymie, żywe miasto - muzeum, którego nie sposób nie zobaczyć będąc w Dalmacji.

Orientacyjna cena: osoba dorosła ok. 35 Euro
                          JEZIORA PLITVICKIE
                          Miejsce, które koniecznie trzeba zobaczyć, gdyż jego urody nie sposób opisać. Niezwykły kolor wody, cudowna przyroda, wspaniałe wodospady, piękne jeziora, niesamowite jaskinie – to wszystko znajdujemy w Parku Narodowym Jezior Plitvickich.

Orientacyjna cena: osoba dorosła ok. 60 Euro
                          Medugorije + Pocitelj + Blagaj
                          Według świadectwa sześciu młodych parafian od 24.06.1981 r. w parafii Medugorije ukazuje się Błogosławiona Dziewica Maryja. Pocitelj zainteresuje Państwa z pewnością specyficzną architekturą i atmosferą z wpływami tureckimi. Niewielka, ale bardzo interesująca miejscowość przypomina orientalny klimat osmańskiej Turcji władającej niegdyś tym regionem. W Blagaju będzie niepowtarzalna okazja obejrzeć typowo turecki dom derwiszy „przyklejony” do skały w przepięknym miejscu, gdzie rzeka Buna wypływa na powierzchnię.

Park Narodowy Krka
                          Rozległy, w większej części niezmieniony działalnością człowieka, obszar obejmujący ciąg wodospadów, o łącznym spadku 242 m wypłukujących fantazyjne drogi w miękkich, wapiennych skałach. U stóp ostatniego wodospadu znajduje się wspaniałe kąpielisko z czystą wodą. Każdy, kto zdecyduje się odwiedzić to wspaniałe miejsce stanie twarzą w twarz z potęgą wodnego żywiołu.

Orientacyjna cena: osoba dorosła ok. 40 Euro
                          Park Przyrody Biokovo
                          Niewiele jest na świecie gór położonych tak blisko morskiego wybrzeża, których kształt pozwala rozkoszować się pięknym widokiem na rozpościerające się u ich stóp wyspy. Zatopiony korzeniami w Adriatyku, ze szczytami w chmurach z unikalną fauną i florą, masyw Biokovo został ogłoszony w 1981 r. obszarem Parku Przyrody. Roślinność śródziemnomorska miesza się tutaj z alpejską, a częstym widokiem jest stado pasących się na górskich graniach koni żyjących tutaj swobodnie. Wyprawa na szczyt o wysokości ponad 1750m n.p.m. pozostawia niezapomniane wrażenia.

Orientacyjna cena: osoba dorosła ok. 22 Euro
                          Rafting
                          Rafting to wycieczka pontonowa górską, rwącą rzeką. Wspaniała okazja do podziwiania pięknych widoków i przeżycia emocjonującej przygody.
                          Czas trwania wycieczki około 3-4 godzin.

Rejs statkiem na Hvar (Vrboska) i Brac (Bol) – Fish Picnic
                          Położone naprzeciwko Makarskiej wyspy Brac i Hvar, to cel wypraw morskich wszystkich, którzy chcą zaznać kołysania fal Adriatyku. Jednak tylko nasz statek zatrzymuje się w pięknej miejscowości Vrboska – zwanej małą Wenecją. Następnie udajemy się na wyspę Brac do miejscowości Bol. Kąpiel na miejscowych plażach (w tym na najbardziej znanej plaży Chorwacji zwanej „Złotym Rogiem”). Morskie pejzaże sprawiają, iż w trakcie tego rejsu nie sposób się nudzić. Smakowitym dopełnieniem trwającej od rana do wieczora wyprawy są pieczone ryby popijane znakomitym dalmatyńskim winem! Podczas rejsu serwowane są napoje, ciastka, kawa – bez dodatkowych opłat.

Orientacyjna cena: osoba dorosła ok. 25 Euro
                          Split+Trogir
                          Ta wycieczka, to spotkanie z rzymską przeszłością Dalmacji. Split to miejsce lokalizacji letniej rezydencji cesarza rzymskiego Dioklecjana. Jest to obecnie największe miasto Dalmacji. Przepiękne przeplatanie się epok na splitskiej starówce, sprawia, iż łatwo jest zadumać się nad upływem czasu. Kameralny Trogir to kwintesencja uroku lokalnych miasteczek. Wąskie uliczki, pełne urokliwych zakamarków jak i tajemniczych bram stanowią idealne miejsce dla romantycznych spacerów we dwoje.

Orientacyjna cena: osoba dorosła ok. 30 Euro

A ha, PROSZĘ poczytać to:
                          www.oceniacz.pl/biuro-podrozy/skarpa-travel/opinie
                    • Gość: koda788 Re: Gdzie pojechać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.13, 15:06
                      A sprawdzałeś ofertę z wygoda travel?Miej na uwadze ,że śniadania kontynentalne to nie to co bufet śniadaniowy.
    • jacekl20 Re: Gdzie pojechać 08.02.13, 18:17
      jacekl20 napisał(a):

> witam , jadę do Chorwacji samochodem z dziećmi wyjazd 2 sierpień z Warszawy , jeśli ktoś jedzie w tym terminie proszę o odpis bo chętnie przyłączył bym się .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka