Dodaj do ulubionych

Którędy do Chorwacji

IP: *.play-internet.pl 28.05.13, 17:15
Może ktoś z Was sam przetestował obie trasy do Chorwacji.
Cieszyn-Ołomouc-Brno- Mikulov-Graz-Zagrzeb
Cieszyn-Żilina- Bratysława- Wiedeń- Graz-Zagrzeb.
Do tej pory jeździłem zawsze drugą trasą, do Żiliny trzeba się tłuc, potem droga już dobra.
A jak wygląda trasa przez Czechy- są jakieś remonty, utrudnienia.
Wszystkie nawigacje pokazują mi jechać przez Czechy, bo trasa krótsza o 35 km, a czasowo o 50 minut.
Będę wdzięczny za podpowiedzi, bo nie chcę się nadziać.
Obserwuj wątek
    • Gość: Vodice Re: Którędy do Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.13, 19:24
      Przede wszystkim, to wypadałoby poznać, jaki jest cel w Chorwacji.
      Jak Istria czy Kvarner to nie ma sensu jechać przez Zagrzeb, tylko przez Słowenię.
      Trasa przez Czechy jest szybsza, zamiast przez Bratysławę i Wiedeń można jechać przez Węgry trasą nr 86.
      Proszę przeszukać w wyszukiwarce forum, temat był wielokrotnie "wałkowany".
      Jeden lubi tak, drugi tak.
      Koło Brna są nieprzyjemne betonowe płyty, za to na trasie Cieszyn- Żylina są roboty drogowe w Czechach
      • Gość: Pat Re: Którędy do Chorwacji IP: *.play-internet.pl 28.05.13, 20:13
        Co roku była Istria, więc jechałem przez Maribor, Ljubljanę, Koper. W tym roku padło na Dalmację.
        Z tego co nawigacja pokazuje to trasa przez Słowację i Węgry jest nadłuższa i zajmuje najwięcej czasu.
        Mój dylemat dotyczy tylko tych 2 tras, o których pisałem wcześniej. Czy jechać przez Czechy i austrię, czy przez Słowację, Austrię. Która z tych dróg jest lepsza i szybsza.
        • Gość: Vodice Re: Którędy do Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.13, 20:24
          Szybsza jest przez Austrię i Czechy oraz Słowenię.
          O ile nie utknie się w korku w Macelj.
          Korki są bardzo prawdopodobne w lipcowe i sierpniowe soboty.
          Może po 1 lipca kontrola na granicy będzie naprawdę wyrywkowa, zobaczymy

• drk0202 Re: Którędy do Chorwacji 28.05.13, 21:19
      Jeździłem do Włoch (większość trasy ta sama co do Cro) przez Słowację, teraz na próbę jechałem przez Czechy i ta druga opcja jest wg mnie lepsza
      • sempre_dritto Re: Którędy do Chorwacji 28.05.13, 21:51
        kiedyś jeździłem przez Czechy, potem przez Słowację. W tym roku znowu pojechałem przez Czechy, w tamtą stronę było O.K, z powrotem nadziałem się na korek przy tym nieszczęsnym moście.
        I ciągle nie potrafiłbym dać jednoznacznej odpowiedzi.
        • sempre_dritto Re: Którędy do Chorwacji 28.05.13, 22:36
          jeszcze mi się przypomniało.
          Między Brnem a Olomoucem jest nieduży remont, ale nie było jakichś większych utrudnień.
    • Gość: 1st time cro Re: Którędy do Chorwacji IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.06.15, 00:47
      Podepnę się pod wątek.
      Planuję 11.07 wyjazd z Bydgoszczy w okolice Trogiru. Nocleg po drodze, gdzieś za Brnem.
      Czas mnie nie goni, bo z dzieciakami jadę. Z grubsza licząc wychodzi mi dziennie jakoś 8 godzin za kółkiem.

Googlemaps z parametrem unikania opłat pokazuje mi trasę przebiegającą między Wiedniem a Bratysławą:

Gniezno - Wrocław - Kłodzko -Svitavy - Brno
      Mikulov - Szombathely - Varazdin - Zapresic - Karlovac - Trogir

Czy możecie doradzić czy ma to sens?

Na którym odcinku warto kupić winietę, czy zapłacić za autostradę?
      • Gość: Ostatni time Re: Którędy do Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.15, 07:22
        Bez opłat z dzieciakami ?!
        Chcesz je zamęczyć, można i tak. Przecież wam wyjdzie doba jazdy w jedną stronę !!! Doba !!!!
        To będzie wasz pierwszy i ostatni raz w Chorwacji, first time i last time
        Po co te autostrady pobudowali ?

Zobacz co pokazuje google:
        www.google.pl/maps/dir/Bydgoszcz/Trogir,+Chorwacja/@48.2303338,12.459167,6z/data=!3m1!4b1!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x47031386764ebd6f:0xe49ee48c4b65f30e!2m2!1d18.0084378!2d53.1234804!1m5!1m1!1s0x1335420993dd42f7:0x8395754b009b5daa!2m2!1d16.2501894!2d43.516387!3e0
        Nocleg możecie zarezerwować w Oekotelu w Graz
        Stamtąd macie 5 godzin nad morze

• Gość: darek.59.pl Re: Którędy do Chorwacji IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.15, 10:17
        Przepraszam, ale jakaś taka dziwna ta Wasza podróż, nieco pokręcona. Czy nie warto podróżować prosto, najprościej i w miarę wygodnie (no chyba, że roboty drogowe latem wykonują - to raczej reguła). Ile zamierzasz zaoszczędzić tak klucząc.? Chyba, że zamierzacie zwiedzać po drodze. Dla mnie trasa jest raczej oczywista: z Bydgoszczy prosto na południe z noclegiem w Mikułowie lub Brzecławiu, a potem dalej przez Austrię, Słowenię (ew. z omijaniem autostrady aby nie kupować winiety) i autostrada do Trogiru. No i jest po ok. 8-9 godzin jazdy.
        • Gość: 1st time cro Re: Którędy do Chorwacji IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.06.15, 11:02
          " z Bydgoszczy prosto na południe" = Gniezno - Wrocław - Kłodzko -Svitavy - Brno, czyż nie ?

"dalej przez Austrię, Słowenię (ew. z omijaniem autostrady aby nie kupować winiety) i autostrada do Trogiru " - tzn ?
          • Gość: darek.59.pl Re: Którędy do Chorwacji IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.15, 19:01
            Dla nas jadących z Gdyni oczywiste są dwie trasy: 1.przez Niemcy, 2: A1, przejście Gorzyczki, Brno, Mikułow/Brzecław, Wiedeń, Graz, Maribor, Zagrzeb i dalej. 3: różne modyfikacje połączone ze zwiedzaniem tego i owego - ale to dla zabawy
            Sto razy rozwijano temat omijania odcinka autostrady w Słowenii na odcinku od granicy do Ptuj - wyszukaj!
      • Gość: Framol Re: Którędy do Chorwacji IP: *.146.80.73.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.06.15, 23:05
        Proponuję prostą drogą w dół: Gliwice, Ostrawa, Czechy, Austria, przez Słowenię można bez winiety (mniej niż godzina dłużej), a potem kolacja i nocleg przy starym mieście w Zagrzebiu np. Hotel Jadran, dobre ceny na bookingu - kilka razy tam byłem, a potem nie spiesząc się 4 godziny autostradą do Trogiru.

Pozdrawiam
        • Gość: nospam Re: Którędy do Chorwacji IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.06.15, 22:59
          Ile w praktyce zajmuje podróż z granicy Polsko-Czeskiej do Zagrzebia (Slowenia z pominięciem autostrady)? Google Maps pokazuje 7h30m
          • Gość: Ertl Re: Którędy do Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.15, 08:25
            Google dobrze pokazuje
            Ale jadąc od poniedziałku do soboty w dzień dodaj z pół godziny, bo jest większy ruch
            Dodaj z pół godziny na postoje
            • Gość: 1st time cro Re: Którędy do Chorwacji IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.06.15, 19:13
              Planuję wyjazd w sobotę rano. Chciałbym dojechać za radą Framola w okolice Zagrzebia. Ale widzę że to dość ambitny plan...Startuję z Bydgoszczy i przejazd A1 do Czech to ponad 5h. Dalej z 9h, więc w sumie jakieś 14h w trasie. Wyruszymy ok. 07 rano - mam nadzieję że jakoś się dokulam przed 23:00.
      • sharker1 Re: Którędy do Chorwacji 07.06.15, 19:08
        Moim skromnym zdaniem a jezdzilem roznymi drogami z bydgoszczy do lodzi z lodzi cieszyn potem bratyslawa gyor vesprem sekeshervar idalej autostrada do sybenika polecam zjazd z autostrady tam bo mc donald dla dzieci i dalej droga nam jadranem do trogiru widok po raz wtory zapiera dech nie warto oszczedzacwiniet na slowakie i wegry boto raptem ponad 100 zl w obie strony na cale wczasy to nic a luz i wygoda . Jak ktos chce to wytlumacze dlaczego akurat ta droga jadepo raz nie licze juz ktory 11.07.2015
        • Gość: 1st time cro Re: Którędy do Chorwacji IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.06.15, 19:23
          bratyslawa gyor vesprem sekeshervar wychodzi czasowo dłużej - czemu tak, wytłumacz ? Nie prościej do końca A1 przez Ostravę i Graz ?
          • sharker1 Re: Którędy do Chorwacji 07.06.15, 19:33
            Z grazu musisz na slowenie a tam czesto korki dodatkowo oplata jeszcze jedna 30euro na mc stracisz godz zgyor na vesprem isekesherwar omijaszkorek np z budapesztu bo wskakujesz na autobane juz nad balatonem
            • sharker1 Re: Którędy do Chorwacji 07.06.15, 19:53
              A i jeczalem tez unikajac winiet na slowaki i madziarach moze jak ktos ciagnie kampa jak moj kolega to warto bo jedzie 80 ale sama osobowka to gra nie warta swieczki a dla dziecka meczarnia
              • Gość: ??? Zmiłuj się człowieku nad nami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.15, 18:07
                W jednym zdaniu robisz ze 100 błędów ortograficznych i językowych
                Tego bełkotu połączonego z potwornym przekręcaniem nazw geograficznych nie da się czytać
                • sharker1 Re: Zmiłuj się człowieku nad nami 10.06.15, 19:57
                  Jak męczę was to sorry nie będę już pisał na tym forum ,niestety czasem brakuje czasu pisze więc szybko.
            • Gość: nospam Re: Którędy do Chorwacji IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.06.15, 20:21
              Na Słowenii nie warto wklejać tych 30 Euro za ten krotki odcinek. Tu jest opis objazdu:
              rejsychorwacja.com/rejsy/153
              • ann.fran Re: Którędy do Chorwacji 11.06.15, 10:33
                Bardzo fajny opis trasy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka