Dodaj do ulubionych

Trasa przez Bosnie

01.08.04, 22:40
Witam,
Mieszkam kolo Barwinka wiec wybieram sie przez Barwinek-Koszyce-Wegry- w
okolice Dubrownika. Zamierzam sie wybrac przez Bosnie i tu moje pytanie ktora
trasa lepsza:
Mohacs(H)-Osijek-Modrica-Sarajewo-Mostar
czy
Barcs(H)-Bonja Luka-Mostar?
Moge jechac spokojnie nie bedzie mi sie spieszyc tylko chodzi mi o trudnosc
obu tych gorskich tras. Mam Vectre 1,7TD 80KM i wiec to nie jest jakas
rakieta i dlatego chcialbym uniknac jakis 20km podjazdow na 2 biegu i
zagotowania silnika!!
A odnosnie Bosni czy mozna tam spokojnie drzemnac sie w na parkingu tak jak
na Wegrzech czy w Chorwacji? Jesli ktos znalby dokladna cene ropy w BiH to
tez bylbym wdzieczny za pomoc.
Wybieram sie w ciemno 13VIII a w okolicy Dubrovnika jeszcze nie bylem wiec
chetnie przyjalbym jakies rady odnosnie miejscowosci w ktorych moge znalezc
apartament dla 2 os do 30E. Moze macie jakies konkretne namiary? Z gory
bardzo dziekuje za pomoc
POZD.Zmija
lzmija@o2.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: jav Re: Trasa przez Bosnie IP: *.net.autocom.pl 02.08.04, 11:52
      trasa przez Osijek b. dobra. Największy podjazd na Słowacji w Donovaly ale to
      przed Bańską Bystrzycą. Paliwo najtańsze w Bośni- w tzw. Republice Serbskiej i
      to z dala od granicy z Chorwacją lub Republika Chorwacką Bośni. W Rep.
      Serbskiej drogowskazy cyrylicą.
      W Bośni całej nie pamiętam parkingu innego niż wąska zatoka przy jezdni, spać
      się nie da. Najlepiej spać za Budapesztem np. ok.90k m za B. po prawej zjazd do
      restauracji(rozwidlenie drogi głównej, potem po 500 m drogi znów się schodzą,
      cisza, spokój, ciemność,obok słoneczniki szumią, jeśli jest wiatr oczywiście.w
      BUDAPESZCIE TRZYMAĆ SIĘ CAŁY CZAS DROGI NR 6 (NIE M6),potem na Pecs, a koło
      Szekszardu skręcić na Mohacs, nie na Pecs. Cała trasa bez opłat tylko naklejka
      na Słowacji 15- dniowa 150 koron.
    • Gość: svenja Re: Trasa przez Bosnie IP: 195.246.26.* 02.08.04, 16:16
      Jechalam przez Sarajewo rok temu do Neum (w Bosni, taki maly odcinek na lini
      brzegowej nalezacy do tego kraju), w tym roku jade wzdluz wybrzeza na Korcule.
      Nie bylo przyjemnie jechac przez BiH, szczegolnie widoki za oknem, tunele bez
      oswietlenia, ogromna kolejka na granicy bosniacko - chorwackiej (czekalismy 4
      godziny, nie pamietam nazwy miasteczka, ale wiem, ze przegapilismy wlasciwy
      zjazd z autostrady i nadlozylismy drogi).
      W Bosni fatalne drogi, najlepiej nigdzie sie nie zatrzymywac, moze w Sarajewie,
      bo to piekne choc smutne miasto.
      Polecam droge przez Slowenie i potem wzdluz wybrzeza, bo jest po prostu
      wygodniej i szybciej.
      Pozdrawiam i szerokiej drogi! Dubrownik jest PIEKNY! :-)

svenja
      • Gość: jav Re: Trasa przez Bosnie IP: *.net.autocom.pl 02.08.04, 19:01
        jechałem do Neum 10 dni temu, droga b dobra lepsza niż większość naszych,
        oznakowanie również, tunele nieoświetlone rzeczywiście ale na całej trasie jest
        iuch tylko kilka i nie są długie. Nie ma żadnej autostrady by pomylić zjazd, za
        to benzyna ok. 3,30pln
    • Gość: Marija Re: Trasa przez Bosnie IP: *.myslenice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 19:59
      W Bośni jest spokojnie zresztą policji wszędzie pełno ;-)
      Cen ropy nie znam ale najdroższa benzyna w przeliczeniu na polskie wynosiła 3
      zł ;-))) Jeżeli jedziesz do Dubrownika to polecam nocleg na terenie BiH w
      miejscowości Neum w hoteku Zenit ( jest tam teraz polska grupa ). Mi sie tam
      bardzo podobało. A do Dubrownika stamtąd jest 75 km .
      Jeżeli masz jakieś pytania ( bo własnie wróciłam z BiH i chorwacji ) to chetnie
      odpowiem mamrysia1@wp.pl
    • Gość: jędrek polecam trasę E 73 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 00:46
      trasę przez mohacs - przejście gr.udvar -osijek - dakovo - doboj - sarajevo -
      mostar - metkovic - neum - i dalej w stronę dubrovnika
      na tej trasie nie ma jakiś męczących podjazdów , fakt nie są to autostrady tak
      jak w chorwacji , ale paliwo tańsze i zostanie ci w kieszeni ok. 100 zł , które
      w chorwacji zapłaciłbyś za przejazd autostradami.
      jak będziesz miał chwilę , to polecam zatrzymać się w mostarze , i zwiedzić
      okolice starego mostu z XVI w.( niedawno oddany ponownie do użytku po
      zniszczeniu w czasie wojny i odbudowie ) , w mieście jest niezła i tania knajpa
      z dobrym żarciem : mandżarja .
      drugie ciekawe miejsce , które widziałem to bazar w centrum sarajewa ( pełen
      orient ,czujesz się jak w turcji)
      trzecie ciekawe miejsce na trasie : wodospady w kravicach , piękne , za darmo i
      można tam przy nich popływać . dojazd : ok. 50 km za mostarem jadąc w kierunku
      metkovic jest miejscowość capljina , należy skręcić z głównej drogi w kierunku
      na ljubuski i po kilkunastu km jest odbicie w lewo na kravice. ( słabo
      zaznaczone , ale w razie czego zapytaj tubylców o drogę )
      masz co prawda dodatkowe 40 - 50 km do zrobienia , ale jest tam pięknie , warto
      wpaść tam na 2 godzinki .
      co do noclegów na parkingach w BiH nie wiem jak jest bo nie nocowałem , w
      dzień jest spokojnie. ja nocowałem w bośni , w hoteliku w medżugorje , za 50
      euro / 4 os. ze śniadaniem , warunki bdb.
      cena ropy w BIH : 1,42-1,43 KM czyli ok. 0,71 euro/ltr. taniej niż w chorwacji
      ( tam : 5,91- 6,01 kn/ltr. 1,6 kuna / 1 zł )a 1 konwertibilna marka bośniacka =
      0,5 euro ,
      jadąc w kierunku dubrownika ostatnie tańsze tankowanie masz w neum (enklawa
      bośniacka na wybrzeżu ), spokojnie starczy ci do dubrovnika i z powrotem do
      bośni.
      w bośni trzeba uważać na policję z radarami , ale nawet jak cię złapią to nie
      jest to jakiś wielki ból , ja raz zapłaciłem 5 euro.
      co do mety w tamtych okolicach mogę polecić ci półwysep peljesac , ja byłem w
      miejscowości loviste , na samym końcu półwyspu : apartmani "stari ribar "
      właściciele : Nikola i marica grgić , tel. +385/20/ 71 80 27 lub 59 24 32
      jest tam super ,cicho , mało ludzi , piękna zatoczka , trochę żeglarzy , dwie
      knajpki ,dwa sklepy . żarcie u gospodyni : delicje . albo we własnym zakresie w
      apartamencie. gdy lubisz więcej rozrywek : obok jest orebić i dyskoteki ,
      knajpy , windsurfing, kitesurfing. stamtąd jest niedaleko na piękną wyspę
      korcula.
      na korculi warto kupić tanie wino : ok. 10 kn/ltr. warto wziąć baniak po 5 ltr.
      wodzie.piaszczysta plaża w lumbardzie .
      można przepłynąć promem z orebica albo zrobić sobie wycieczkę stateczkiem z
      loviste. będąc tam zwiedziłem dubrovnik robiąc sobie półdniową wycieczkę
      samochodem , odległość ok. 130 km .
      gdybyś chciał jeszcze coś się dowiedzieć to pisz : excel@optimus.waw.pl
      • lzmija Re: polecam trasę E 73 05.08.04, 17:25
        Slicznie dziekuje;)
        Wreszcie takie info na jakie czekalem;)
        A w jakim jezyku m am gadac jak zadzwonie na ten numer odnosnie apartamentu?
        Jakie tam byly ceny? Czy maja apartament dla 2 os. z kuchnia i czy moge liczyc
        ze 30E wystarczy?
        Zmija

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka