Dodaj do ulubionych

Chorwacja a pomoc medyczna

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.13, 11:42
Witam wszystkich, mam pytanko do stałych bywalców i fanów Chorwacji. Jak wygląda sprawa np nocnego wezwania karetki pogotowia? Miał ktoś jakiekolwiek doświadczenia z lekarzami, czy po ang idzie się porozumieć? Ostatni raz w Chorwacji byłem 11 lat temu, wtedy królował tylko niemiecki. W tej chwili mamy dzieci, syn 5l dostaje - oczywiście nieprzewidywalnie - nocnych ataków krtani z dusznościami. Ktoś kto miał z tym do czynienia wie o czym piszę. Oczywiście mamy ze sobą cały sprzęt, inhalator, sterydki itd ale czasem to nie wystarcza i musimy wzywać karetkę. Z tego względu do tej pory podróżujemy tylko po Polsce.
Za wszelkie porady/uwagi i sugestie z góry dzięki.
Obserwuj wątek
    • bessie_blount Re: Chorwacja a pomoc medyczna 02.08.13, 13:43
      Nigdy nie próbowałam wzywać karetki. Zawsze szybciej wydawało mi sie wsiąść w auto i jechać do ambulatorium dyżurującego w godzinach nocnych. W Dubrovniku lekarz z mijscowego szpitala mówił świetnie po angielsku. Pani doktor ze szpitala w Ploce mówiła w stopniu komunikatywnym. Lekarze i pielęgniarze w Makarskiej mówili do mnie po chorwacku bo i ja do nich wolałam po chorwacku, ale wydaje mi się, że tam też nie powinno być z tym problemu.
      • Gość: Anna Re: Chorwacja a pomoc medyczna IP: *.net.stream.pl 02.08.13, 22:48
        ja doświadczenia z obcymi szpitalami nie mam ale podpowiem, że dla dzieci wykupuję ubezpieczenie zdrowotne na czas pobytu w Chorwacji z www.signal-iduna.pl/.
        Wybór padł na Signal Iduna dlatego, że mam już doświadczenie z tym ubezpieczycielem. Bez problemu korzystałam będąc na wakacjach w Turcji i Grecji.

Może się moja podpowiedź też przyda
    • anetta70 Re: Chorwacja a pomoc medyczna 04.08.13, 09:33
      W 2010 moja 9-letnia córka miała wypadek na plaży - pośliznęła się i rozbiła czoło o skałkę, dość głęboko, trzeba było zszywać. Pojechaliśmy z nią na pogotowie w Omiszu i tam się nią zajęli natychmiast. Żadnych pytań o ubezpieczenie, żadnych opłat, jedynie prośba o okazanie paszportu dziecka. Dobra znajomość angielskiego u personelu medycznego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka