Dodaj do ulubionych

Chorwacja vs. Grecja

IP: *.lezajsk.info / 213.199.192.* 11.08.04, 23:26
Zwracam się do wszystkich zorientowanych o porównanie Chorwacji i Grecji w kwestii dostępności kempingów, ich ilości, jakości oraz cen oraz opłat za autostrady i innych rzeczy, które Waszym zdaniem wymagają wspomnienia. Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mariolka Re: Chorwacja vs. Grecja IP: *.lezajsk.info / 213.199.192.* 12.08.04, 16:40
      Nie wierzę, że nikt nie był w Grecji i nie potrafi zrobić porównania.
    • Gość: Borys Re: Chorwacja vs. Grecja IP: *.c.net.pl 12.08.04, 21:36
      Grecja, zapewne chcesz jechać samochodem, będzie cię kosztowała nieco drożej
      niż Chorwacja przede wszystkim z powodu podróży do Hellady. Do chorwackiego
      wybrzeża z południa Polski jest ok. 1200 km. zaś do północnej Grecji (okolice
      Salonik) ok. 2000 km. Autostrad w Grecji jest niewiele i nie są drogie, więc
      nie jest to istotny koszt podróży.
      Paliwo w Grecji (bezołowiowa 95 kosztuje od 78 do 88 centów/l, a więc cena
      zbliżona do polskiej), w Chorwacji ok. euro.
      Jadąc do Chr. musisz kupić winietki w Czechach lub Słowacji, Austrii lub
      Węgrzech (w Chr. płaci się za autostrady na bramkach), zaś do Gr.CZ lub Sł. jak
      wyżej, przejazd autostradami-długi odcinek- przez Serbię w jedna stronę to ok.
      15 euro (korzystniej płacić kupionymi na granicy wegiersko-serbskiej w kantorze
      dinarami niz euro), przez Rumunię nie jechałem, więc kosztów przejazdu przez
      nią nie znam. Przejazd przez Bułgarię do Gr. w jedna stronę, poza kosztami
      paliwa, to 12 euro.
      W obu krajach - Gr. i Chr.- kempingi są dość liczne. W Chr. nocowałem 2 lata
      temu w niezłym apartamencie w Omiszu (po sezonie za 2 osoby ok. 15 euro,
      płacilismy w kunach). W Gr. za kempingi nad morzem (Peloponez, Chalkidiki,
      Meteora) płacilismy w tym roku najczęściej od 16 do 20 euro za 2 osoby, namiot
      i samochód. Standard kempingów greckich, które odwiedziłem, był przyzwoity,
      było czysto i bezpiecznie. W Gr. I Chr. ludzie, których spotkaliśmy, byli
      bardzo sympatyczni i uczynni. Ceny żywności w Grecji i Chorwacji są dość
      zbliżone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka