Dodaj do ulubionych

Istria , Poreć ???

19.01.15, 11:20
Witajcie.
Pierwszy raz wybieramy się do Chorwacji w okolice Istrii a dokładnie Poreć. Zdecydowaliśmy się na hotel Delfin z biura podróży. Cena nas trochę zachęciła, ponieważ ciężko w Polsce znaleźć za tą cenę coś przyzwoitego blisko plaży a wiadomo pogoda u nas nie pewna. W związku z tym że jedziemy w trzy rodziny z dzieciakami to chciałabym wiedzieć czy dokonaliśmy dobrego wyboru, bo zaczynam mieć wątpliwości.
Czy w tym miasteczku są jakieś atrakcje dla dzieciaków ? Co warto zobaczyć ?
Ile trwa podróż z Warszawy, jaki jest koszt podróży ?
I jak wasze dzieciaki znoszą tak daleką podróż autem /.
Obserwuj wątek
    • dminika Re: Istria , Poreć ??? 19.01.15, 11:46
      Byłam w Poreć, ale niestety tylko nocą. Miasteczko jest bardzo ładne i urokliwe. Nie wiem jak z plażowaniem, bo niestety było na to jeszcze za zimno. Myślę, że jest to dość małe miasteczko i dzieci mogą się nudzić. Polecam również zwiedzenie w jakiś wolny dzień Puli - znajduję się tam dobrze zachowany amfiteatr i wiele starożytnych ruin. Tam może być więcej atrakcji.
    • wtopeq Re: Istria , Poreć ??? 19.01.15, 12:08
      Z tą pogodą na Istrii, to rożnie morze być, bo to najbardziej w górę wysunięta część wybrzeża i od Alp potrafi zawiać i chlusnąć, także w sezonie. najpewniejszą pogodę ma chyba południowa Dalmacja i tamtejsze wyspy, chociaż w zeszłym roku latem też mieli tam anomalie z deszczami i sztormami. Na pewno jednak będzie cieplej niż nad Bałtykiem ;)

Co do jazdy, trasa jet technicznie prosta i łatwa, praktycznie cały czas autostradą. Zależy skąd jedziecie, w jakim wieku dzieci i jak znoszą jazdę samochodem. Na wystarczał zawsze odtwarzacz dvd, psp i ostatnio tablet.

Koszty to paliwo, ew.nocleg na trasie plus opłaty drogowe w poszczególnych krajach, na rożnych forach i stronach jest mnóstwo informacji na ten temat.
      • kasiamika12 Re: Istria , Poreć ??? 19.01.15, 13:29
        No właśnie, jak dzieciaki się nudzą to i rodzice nie odpoczywają. Cena jest dość przystępna i tylko dlatego się zdecydowaliśmy na ten wyjazd. Dzieciaki w wieku od 4 do 9 lat. Jedziemy z Warszawy
        Kurczę właśnie tej pogody się boję najbardziej. Trochę bym się wkurzyła jak by deszcz lał przez całe 7 dni....
        • wtopeq Re: Istria , Poreć ??? 19.01.15, 14:33
          No to dzieci to stare konie ;)

A tak na poważnie, rozważcie nie hotel, a prywatny apartament gdzieś bardziej na południe. Bez haraczu hotelowego i dla biura podróży znajdziecie miejscówkę bliziutko plaży, z ogrodem, grillem i pełnym wypasem. A że dzieci już podrośnięte, to chyba osobna sypialnia też byłaby dla was sporym udogodnieniem ;) Z opinii na holidaychecku wynika, że pokoiki w tym hotelu mają malutkie.

Ta nie tak, że jestem przeciwko hotelom i bp, ale Chorwacja dysponuje taką olbrzymią ofertą indywidualną, że moim zdaniem nie warto przepłacać za hotel i dość średni standard.
          • Gość: Asfinax Re: Istria , Poreć ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.15, 14:49
            Hotel jest paradoksalnie tańszy od apartamentu.
            Hotel jest położony zaraz na plaży, apartament z takim położeniem kosztuje w sezonie ze 100 euro dla 4 osób
            Tanie są apartamenty kilka kilometrów od morza.
            Wozić ze sobą z Polski bagażnik jedzenia i spędzić wczasy przy garach to ogromny stres dla kobiet i wielka strata czasu dla wszystkich.
            Kupując obiady czy kolacje w chorwackich knajpach płaci się przeszło połowę tego co w polskiej knajpie.
            W hotelu jest szwedzki stół, można najeść się do syta, dzieci zawsze znajdą coś dla siebie, wyjdzie o wiele taniej niż stołować się w knajpach.
            W pokoju tylko się śpi i nie potrzebujemy na wczasach mieszkania
            • kasiamika12 Re: Istria , Poreć ??? 19.01.15, 15:11
              Dla mojej rodziny 2500; za 7 dni 2+1 z dwoma posiłkami, więc taniej niż byle jakim pensjonacie nad morzem. Czytałam rózne portale i trochę się martwie pogodą. Napiszcie proszę jak to faktycznie jest z tą Istrią. Czy pogoda w sierpniu może płatać figla ? czy potrafi padać np tydzień ? jakie są temperatury.
              Dotychczas jezdziłam nad bałtyk i pogoda wiadoma. nie chcę powtorki z rozrywki.
              • dminika Re: Istria , Poreć ??? 19.01.15, 16:01
                Pogoda na pewno będzie lepsza niż nad Bałtykiem. Mieszkałam przez jakiś czas w Słowenii, właśnie rejon Istrii (bardzo blisko do Chorwacji) i od maja pogoda była przepiękna. Zdarzały się deszcze, ale ani razu nie lało przez 7 dni bez przerwy. Czasem popadało od rana a potem już upalne słońce. Pogodą nie musisz się przejmować :)
              • wislok1 Re: Istria , Poreć ??? 19.01.15, 17:30
                W ostatnich 3 latach zawsze padało po 1 dniu w ciągu pobytu i to padało po kilka godzin.
                I mimo tego, że padał deszcz, było ciepło. Po za tym zawsze świeciło słońce
            • wtopeq Re: Istria , Poreć ??? 19.01.15, 19:33
              Jaki bagażnik jedzenia?
              • Gość: Asfinax Re: Istria , Poreć ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.15, 21:07
                Wyleciało jedno słowo -
                • wtopeq Re: Istria , Poreć ??? 22.01.15, 07:52
                  Jeśli mają miejsce, to ich sprawa. Nie ma jedynie słusznego modelu żywienia się na wakacjach. Sam brałem sporo jedzenia i picia jadąc w miejsca gdzie najbliższy sklep czy knajpa były o parę km dalej, w dodatku z wysokimi cenami z powodu braku innej konkurencji.
          • wislok1 Re: Istria , Poreć ??? 19.01.15, 17:34
            Zależy co, kto lubi i jak się liczy.
            Hotel jak ma zniżki dla dzieci, wcale nie musi być drogi,
            a dobry apartament, przy samej plaży, potrafi wyczyścić kieszeń.
            Jak ktoś nie zabierze ze sobą jedzenia z Polski albo nie kupi go na miejscu, a będzie regularnie żywił się w konobach, to apartament i restauracje go mogą spłukać finansowo
            • wtopeq Re: Istria , Poreć ??? 19.01.15, 19:34
              No jak to, przecież forumowicz wyżej pisze, że w HR w knajpie płaci się połowę tego co w PL :D
              • kasiamika12 Re: Istria , Poreć ??? 19.01.15, 20:57
                Dzięki za wszystkie wpisy. Orientowałam się w cenach apartamentów i pokoi w prywatnych domach. Jeżeli chodzi o apartamenty to ceny blisko morza są kosmiczne a pokoje też nie są tanie. Owszem można coś znaleźć tańszego ale z reguły są to domy oddalone od plaży. Hotel wybraliśmy z tego powodu że : jest przy samej plaży, cena zawiera dwa posiłki w formie szwedzkiego stołu, za dziecko nie liczą w ogóle ponad to oferują animacje i nastawieni są na pobyt z dziećmi, więc kolejny plus dla dzieci spragnionych rozrywki :-))) TUI miało fajną promocję na ten hotel dlatego się zdecydowaliśmy. Pozostaje nam tylko dojechać, rozgościć się i o nic nie martwić ))
                • wislok1 Re: Istria , Poreć ??? 19.01.15, 22:12
                  Mam nadzieję, że nie jedziecie w sobotę...Wtedy są korki na granicy Słowenii z Chorwacją
                  Moim zdaniem najlepiej i najszybciej w tym przypadku trasą Warszawa-Częstochowa-Gliwice-Ostrawa-Brno-Wiedeń-Graz-Maribor-Lublana-Koper-Porec
                  Opłaca się jechać przez Słowenię autostradami, koszt podróży w przybliżeniu to ilość kilometrów Warszawa-Porec * 1 złoty
                  • kasiamika12 Re: Istria , Poreć ??? 19.01.15, 22:26
                    Turnus w hotelu zaczyna nam się od soboty, więc planujemy wyjechać w piątek około 18.00 z Warszawy. Tak żeby rano w sobotę być na miejscu.
                    • wislok1 Re: Istria , Poreć ??? 19.01.15, 23:40
                      Czyli korek raczej macie pewny na granicy, potem trzeba stać trochę przy wjeździe na autostradę w Chorwacji, niestety...
                      Doradzam jechać tak:
                      tiny.pl/qzkwb
                      przez małe przejście Socerga-Buzet, korek może być i tak, ale mniejszy i nie płaci się za autostradę w Chorwacji
                      • kasiamika12 Re: Istria , Poreć ??? 21.01.15, 22:59
                        Podliczyłam sobie koszty i teraz mam do was jeszcze pytanko czy to jest dobra oferta.?
                        2 osoby dorosłe i dziecko w hotelu koszt 2500; / 7 dni ze śniadaniem i obiadokolacja. Do tego podróż okolo 1200; plus jakaś stówka dziennie na lody, piwo, kawę. Z moich wyliczeń wychodzi że ta podróż wyniesie nas w przybliżeniu 4500;
                        Czy według was powinnam się wyrobić w takiej kwocie ? Czy jest jeszcze coś co powinnam doliczyć ? Pomijając oczywiście jakieś niespodziewane wydatki.
                        • wislok1 Re: Istria , Poreć ??? 21.01.15, 23:10
                          A napoje do kolacji są w cenie czy są dodatkowo płatne ?
                          Jak są dodatkowo płatne to trzeba doliczyć z 200 złotych na tydzień.
                          No i w ciągu dnia też czasem chce się jeść, między śniadaniem a kolacją, jak bym jeszcze doliczył stówkę dziennie.
                          No i jeszcze z 3 stówki na koszt wycieczek, np. parkingi , zwiedzanie bazyliki w Porecu.
                          1000 trzeba doliczyć
                        • dami-251 Re: Istria , Poreć ??? 09.03.15, 12:22
                          My też planujemy wybrać się na Istrię z dzieciakami, wlasnie szukam kwatery, podasz namiary na swoja?
                          • kasiamika12 Re: Istria , Poreć ??? 13.03.15, 14:56
                            My wybraliśmy hotel Delfin. Znajomi byli i bardzo chwalą. Oczywiście trzeba się liczyć że hotel ma 2* więc bez szału, ale atuty : idealny dla rodzin z dziećmi, super animacje, mini klub, jedzenie dwa posiłki w formie bufetu co przy dzieciach jest dużą zaletą, ale najważniejsze że jest przy samej plaży. I TUI miało super cenę za ten hotel. Nie wiem jak jest teraz.
                            • Gość: sim Re: Istria , Poreć ??? IP: *.huhtamaki.3s.pl 17.03.15, 10:38
                              A w jakim terminie ten wyjazd za 2500 tys. za rodzinę 2+1?
    • tomaroc Re: Istria , Poreć ??? 05.03.15, 15:05
      Poreć na Istrii to świetne miejsce, bardzo bogata baza hotelowo-campingowa, miasteczko się bardzo szybko rozwija. Wiele atrakcji www.chorwacja24.info/zwiedzanie/co-warto-zobaczyc-bedac-w-porec dodatkowo chyba od 2014 roku otworzyli jakieś największe w europie centrum wodne włąsnie kolo Pocecia
      • kasiamika12 Re: Istria , Poreć ??? 19.03.15, 08:53
        My na początku sierpnia jedziemy. Ale teraz znajomi chcieli do nas dołączyć to już jest 2700; więc dwie stówy drożej.
        • kasiamika12 Re: Istria , Poreć ??? 19.03.15, 08:59
          tomaroc a możesz coś więcej napisać o tym centrum wodnym. Nic nie mogę w necie znaleźć gdzie to jest.
          Dzięki
          • tomaroc Re: Istria , Poreć ??? 27.04.15, 21:35
            kasiamika12 napisała:

> tomaroc a możesz coś więcej napisać o tym centrum wodnym. Nic nie mogę w necie
            > znaleźć gdzie to jest.
            > Dzięki

Proszę tutaj jest trochę info oraz ceny:
            www.chorwacja24.info/sport/aquacolors-porec-wodny-park-rozrywki
            Stówka od osoby dorosłej... sporo ale jak się trafi kiepska pogoda (w 2015 szału z pogodą nie było) to zabrać rodzinę na cały dzień na taki aquapark może podnieść morale i uratować nieco wakacje....

pozdrawiam
    • asiwak1 Re: Istria , Poreć ??? 29.04.15, 08:52
      Atrakcje dla dziecka zawsze i wszędzie się znajdą. Poreć jest jest tłumną miejscowością. Ja w zeszłym roku byłam z rodzinką w Rovinju a do Poreci pojechaliśmy na jeden dzień. Ładna miejscówka ale straszny tam tłok. Droga do samej Chorwacji prosta, nieskomplikowana , jedzie się szybko bo praktycznie prawie cały czas autostradą. Na Istrii warto zwiedzić Rovinj (piękna starówka wraz z kościołem św. Eufemii) oraz Pulę ale i też inne starówki w Chorwackich miejscowościach, warto też pojechać do Słowenji np. do Portoroz, Prianu . Warto się wybrac tez statkiem do Zatoki Limskiej gdzie znajduje się grota Winetou, która jest fajna atrakcją dla dzieciaków ale i też dla dorosłych !! Taka wycieczka statkiem jest tania, wraz z poczęstunkiem na statku w postaci owoców morza ( w tym pysznych rybek!) wraz z winem własnej roboty :) , można też poskakać ze statku ( co było ogromną atrakcją dla naszej rodzinki ) . Atrakcji na Istrii jest dużo, dużo do zobaczenia ( w tym wyspy np. sw.Katarina przy Rovinju która kiedyś należała do polskiego hrabiego Ignacego Milewskiego) . Dla chcącego coś zobaczyć, atrakcji nie brakuje a i odpoczynek w słońcu i słonej (cieplejszej niż u nas) wodzie tez jest świetnym pomysłem .Warto zabrać dzieciakom zestaw do nurkowania, bo pod wodą atrakcji tez dużo :) Powodzenia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka