Dodaj do ulubionych

Istria - węże

IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.06.16, 21:25
Witam,

bardzo proszę o info czy dużo jest tego dziadostwa (kemping, plaża - nie żadne chodzenie po zaroślach). Jedziemy druga połowa sierpnia, kemping Lanterna, z małymi dziećmi i trochę jestem przerażona, jak trafiłam na info, że de facto trudno węzy nie spotkać...
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Istria - węże 26.06.16, 22:08
      Skąd takie info ?

Ja nigdy nie spotkałem i nigdy nie spotkałem nikogo, który by spotkał !!!

Gdyby faktycznie to był problem, to pojawiłby się w opiniach innych turystów
    • Gość: strachy Re: Istria - węże IP: *.centertel.pl 26.06.16, 23:07
      Zaczynając od Wikipedii kończąc na forum cro.pl ...
      • wislok1 Re: Istria - węże 26.06.16, 23:14
        Co piszą na wikipedii ?
        Drugiego źródła prze litość nie będę komentował.
        Jak się boisz, to nie jedź
        Ale moim zdaniem problem węży na Istrii przypomina problem potwora z Loch Ness w Szkocji...
    • aseretka Re: Istria - węże 27.06.16, 21:19
      Byłam na Istrii kilkakrotnie, a na Lanternacamp dwa lata temu z wnuczkami (5 lat i 1 rok)
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,154765142,154765147.html
      Spaliśmy w namiocie. Żadnego węża na oczy nie widziałam, chociaż jaszczurki były. Jedną nawet przemyciłam w walizce do Polski (sama tam wlazła), ale nieboraczka zdechła po drodze. :(
    • hepik1 Re: Istria - węże 28.06.16, 15:21
      Węże bywaja do spotkania ale w górach np w PN Paklenica.Normalnym turystom plażowo-kampingowym nie zagrażają.A ci ,który chodzą w góry,wiedzą,że nie chodzi się tam w sandałach i poza szlakami.
    • ucho03 Re: Istria - węże 05.07.16, 12:35
      Gość portalu: strachy napisał(a):

> Witam,
      >
      > bardzo proszę o info czy dużo jest tego dziadostwa (kemping, plaża - nie żadne
      > chodzenie po zaroślach). Jedziemy druga połowa sierpnia, kemping Lanterna, z ma
      > łymi dziećmi i trochę jestem przerażona, jak trafiłam na info, że de facto trud
      > no węzy nie spotkać...
      wszędzie jest tego pełno nawet sa na drzewach więc trzeba uważac żeby czasami nie spadło coś nam na głowe.Zostaw dzieci w domu a ty wez parasol przyda sie na słonce i na węze
    • Gość: łodziak Re: Istria - węże IP: *.gdynia.mm.pl 05.07.16, 22:27
      Na Istrii węży nie spotkaliśmy, ale skorpiony (2) wielkości pudełka od zapałek owszem. Było trochę nieswojo jak córka odkryła jednego w sypialni na ścianie. Drugi siedział na ścianie na tarasie przy grillu. Gospodarz wprawdzie uspokajał że nie są groźne, ale jakoś nie przekonał nas. Z drugiej strony był tam stary pies całe zycie spędzający na podwórku i na pewno nie raz spotkał jakiegoś a przeżył.
      • wislok1 Re: Istria - węże 05.07.16, 22:33
        Skorpiony, coraz ciekawiej...

Żeby uspokoić :

W temacie fauny moja córka miała bliskie spotkanie ze skorpionem. Chyba nie spodziewała się, że przy szlaku wśród kamyków można spotkać zwierzątko o wyglądzie budzącym respekt. W takie nieprzewidzianej sytuacji wymawianiu groźnego słowa skorpion musiało towarzyszyć lekkie przerażenie. Jak się jednak okazuje ów skorpion nie jest gatunkiem niebezpiecznym dla życia człowieka. Jego ewentualne ukąszenie może wywołać skutki porównywalne z użądleniem przez pszczołę. Lepiej jednak nie próbować tego. Zapewne jest to skorpion z rodzaju Euscorpius i najprawdopodobniej to częsty w Chorwacji Euscorpius tergestinus. Osobom zainteresowanym gatunkami europejskich skorpionów polecam artykuł opublikowany pod adresem
        www.ntnu.no/ub/scorpion-files/european_scorp.php

www.natura-2000.eu/ucka.htm
    • elstlex123 Re: Istria - węże 23.07.16, 22:47
      Jestem w Lanternie i wczoraj widziałam 2 czarne węże (bardzo płochliwe). Jeden przelazł przez asfaltową dróżkę tuż przy plaży (koło lodziarni przy restauracji)- miejsce bardzo ruchliwe (rowery, turystyczne pociągo-autobusy, duzo osób spacerujących), drugi przelazł mi prawie pod nogami (tuż przy ławeczce nad samym stromym urwisku nad plażą). Jeżdzę na Istrię od 20 lat i po raz pierwszy spotkałam węże.... Węże były czarne, dośc cienkie i miały ok 80 cm długości.
      • wislok1 Re: Istria - węże 23.07.16, 23:03
        Straszne...
        Ale widzę, że nie zjadły Ciebie

( tylko po co robić z tej okazji spam ????
        nie miały 80 metrów długości i nikogo nie atakowały

--
    • elstlex123 Re: Istria - węże 23.07.16, 22:49
      Jestem w Lanternie i wczoraj widziałam 2 czarne węże (bardzo płochliwe). Jeden przelazł przez asfaltową dróżkę tuż przy plaży (koło lodziarni przy restauracji)- miejsce bardzo ruchliwe (rowery, turystyczne pociągo-autobusy, duzo osób spacerujących), drugi przelazł mi prawie pod nogami (tuż przy ławeczce nad samym stromym urwisku nad plażą). Jeżdzę na Istrię od 20 lat i po raz pierwszy spotkałam węże.... Węże były czarne, dośc cienkie i miały ok 80 cm długości.
    • elstlex123 Re: Istria - węże 23.07.16, 22:53
      jestem w Lanternie i wczoraj pierwszy raz w życiu widziałam tu dwukrotnie (w czasie 10-dniowego pobytu) czarne węże! Nie w zaroślach, a tuż przy plaży !!!! Jeżdżę tu od lat, do tej pory nie spotkałam tego świństwa, a tu taka niespodzianka....
      • ucho03 Re: Istria - węże 25.07.16, 22:51
        elstlex123 napisał(a):

> jestem w Lanternie i wczoraj pierwszy raz w życiu widziałam tu dwukrotnie (w cz
        > asie 10-dniowego pobytu) czarne węże! Nie w zaroślach, a tuż przy plaży !!!! Je
        > żdżę tu od lat, do tej pory nie spotkałam tego świństwa, a tu taka niespodziank
        > a....
        Ja nawet widziałem szczura na plaży i krety o zdechłych koniach we wodzie nie wspomnę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka