Dodaj do ulubionych

Kilka pytań o Podgorę i okolice

11.09.04, 19:16
18 września wybieram się do Podgory. Mam w związku z tym kilka pytań - może
ktoś z Was zna odpowiedzi? :)
1) Co w okolicy warto zwiedzić i czy da się tam dojechać autobusem?
2) Jak najtaniej dostać się do Dubrovnika? Czy opłaca się dać polskiemu biuru
podróży 30-parę euro za wycieczkę, czy lepiej skorzystać z ofert miejscowych
przewoźników?
3) Czy w Podgorze można gdzieś potańczyć?
4) Co najczęściej przywozi się z Chorwacji? Chodzi mi zarówno o produkty
żywnościowe, jak i typowe pamiątki.

Pozdrawiam serdecznie!
Obserwuj wątek
    • Gość: skalmen Re: Kilka pytań o Podgorę i okolice IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 11.09.04, 22:27
      Ja z chorwcji przywiozłem rakije i wino wszystko inne dużo droższe niż u nas
    • Gość: hrvatska Re: Kilka pytań o Podgorę i okolice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 14:17
      warto wjechać na Biokovo-przy ładnej pogodzie widok z tamtąd na morze i wyspy
      jest przepiękny.Dla chcących zobaczyć sławną plażę BOL(zmieniającej swój wygląd
      w zależności od kierunku wiatru) na wyspie Brać są organizowane przejazdy
      promem z pieczeniem rybek i całodniowym pływaniem ,można wycieczkę wykupić w
      lokalnym biurze Puntators,lub od stojących pod plakatami sprzedających albo
      jechać autobusem do Makarskiej i stamtąd promem Jadrolinii do supertaru,ale nie
      wychodzi to dużo taniej niż ta wykupiona impreza-biorąc pod uwagę ,że na
      wykupionej jest także posiłek i winko.
      Poza tym można na własną rękę iść w kierunku gór zwiedzając zabytkowe,
      opustoszałe miasteczko.Dubrownik polecam raczej zwiedzić z miejc położonych
      bliżej tego miasta,bo z Podgory to jest jednak kawałek a zwiedzać po łebkach
      tego miasta nie ma sensu.
      Podgora jest raczej spokojnym miasteczkiem i po 22-giej(w szczycie sezonu) było
      tam raczej cicho(mieszkałam na samej promenadzie w centrum)i spałam przy
      otwartych oknach słysząc tylko szum morza.Co prawda udając się w lewo(stojąc
      przodem do morza kawałek za hotelami widziałam jakiś sprzęt ale nie była m tam
      na zadnych tańcach i nie mogę zagwarantować,że coś się tam wogóle działo.
      Jeśli chodzi o pamiątki to są takie jak we wszystkich nadmorskich
      miejscowościach-muszle rozgwiazdy itp...no i rakija -no ale trzeba być
      smakoszemm tego trunku.
      Pozdrawiam
      Edyta
      • asiek23 Re: Kilka pytań o Podgorę i okolice 13.09.04, 08:23
        Wielkie dzięki za odpowiedź :) Mam jeszcze jedno pytanie - czy w Podgorze jest
        kafejka internetowa, w której można by ściągnąć z cyfrówki zdjęcia i nagrać na
        płytkę?

Pozdrawiam!
        • Gość: hrvatska Re: Kilka pytań o Podgorę i okolice IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.04, 09:21
          Szczerze powiem nie wiem chciaż towarzysze podróży mówili,że zgrywali zdjęcia,
          ale nie wiem.Najlepiej zapytać w biurze PUntatours(w samym sercu promenady)
          Pozdrawiam
          Edyta
          hispanola
        • Gość: Krzysiek Re: Kilka pytań o Podgorę i okolice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 17:55
          widziałem kafejke przy głównej promenadzie ale nie wiem czy bedzie czynna we
          wrześniu
    • Gość: luki Re: Kilka pytań o Podgorę i okolice IP: 80.51.95.* 14.09.04, 13:00
      Witam! Wróciłem właśnie z Podgory , było dość fajnie , lecz nie jest to
      miejscowość dla młodych ludzi. Dominują ludzie po 50 . Dyskoteka jest jedna , i
      raczej słaba , lepiej pojechać na dyskoteke do Makarskiej (10 km od Podgory).
      Jeśli chodzi o zwiedzanie w okolicy to polecam pojechać autobusem ,
      zatrzymującym sie na obwodnicy do miasta Omiś ( bilet w jedną strone ok 28
      KUN), jest tam piaszczysta plaża, warto tam popłynąć rzeką Cetiną (30KUN) ,
      gwarantuje niezapomniane wrażenia - piękny kanion. Poza tym polecam udać sie w
      rejs tzw. Fish Picknic (170 kun) płyniesz na wyspy Hvar i Brać ( do miasta Bol
      ze złotym rogiem ) na statku masz full jedzenia(wędzone rybki) , rakije i wino
      za darmo( w cenie wycieczki) .
      Do Dubrovnika lepiej jechać samemu , my pojechaliśmy z biurem Punta Tours .
      Wybraliśmy tą oferte gdyż był przewodnik , lecz nie powiedział nam nic
      szczególnie interesującego. Poza tym tam można "pożyczyć" przewodnika -
      słuchawke która opowiada Ci o Dubrovniku po Polsku tam na miejscu. Wejscie na
      mury Dubrovnika 30 KUN. Ja z Chorwacji przywiozłem Rakije orzechową , polecam
      owocówki , gdyż czysta smakuje jak aceton :)

pozdrawiam
      • asiek23 Re: Kilka pytań o Podgorę i okolice 14.09.04, 18:54
        No cóż, najwyżej potańczymy po powrocie :) Ile zapłaciliście w Puntatours za
        Dubrovnik?

Pozdrawiam!
        • Gość: luki Re: Kilka pytań o Podgorę i okolice IP: 80.51.95.* 14.09.04, 21:24
          275 KUN , o ile pamietam to podróż autobusem do dubrovnika z podgory (w jedna
          strone) kosztuje 70 KUN . W sumie wygodniej jest z biura bo wiozą Cie na
          miejsce i z miejsca odbierają . A z przystanku autobusowego trzeba iść ok 30
          min do starego miasta Dubrovnik , co w palącym słońcu nie jest zbyt
          przyjemne :) Aha w tej cenie 275 Kun masz opłacony przewóz , przewodnika i
          wejscie na mury.

• Gość: luki Re: Kilka pytań o Podgorę i okolice IP: 80.51.95.* 14.09.04, 21:27
          W Podgorze jest kafejka internetowa( koło dużego hotelu na promenadzie),
          zapłaciłem 5 Kun za 10 min surfowania.Można tam zgrać zdjęcia.
          • asiek23 Re: Kilka pytań o Podgorę i okolice 14.09.04, 21:49
            Super, dzięki za wskazówki. Mam jeszcze jedno pytanie - jest w Podgorze jakieś
            miejsce, gdzie stosunkowo niedrogo można jeść obiady?
            • Gość: luki Re: Kilka pytań o Podgorę i okolice IP: 80.51.95.* 15.09.04, 12:38
              Hmmm...szczerze mówiąc to raczej nie, zależy też ile to jest nie drogo :) Byłem
              2 razy w restauracji( nazywa sie Obala - koło portu)zamówiłem dużą pizze - 30
              KUN , można sie najeść. Drugi raz zamówiłem Lignie( kalmary) z frytkami
              kosztuja 50 KUN , piwo w restaruacji kosztuje tyle co w sklepie tj 8 KUN. Poza
              tym żywiłem sie w apartamencie -wzieliśmy full jedzenia z Polski (połowa
              wróciła ) .
              • asiek23 Re: Kilka pytań o Podgorę i okolice 15.09.04, 16:50
                > Poza tym żywiłem sie w apartamencie -wzieliśmy full jedzenia z Polski (połowa
                wróciła ) .

Ja też planowałam, ale się okazało, że w pokojach jednak nie ma aneksów
                kuchennych, jest tylko czajnik :) Pozdrawiam!
                • as2008 Re: Kilka pytań o Podgorę i okolice 18.09.04, 20:31
                  asiek23 napisała:

> Ja też planowałam, ale się okazało, że w pokojach jednak nie ma aneksów
                  > kuchennych, jest tylko czajnik :) Pozdrawiam!

pokoje sa z lazienkami
                  a apartamenty z lazienka i kuchnia - cena 20euro za apartament 2os./cena z 10
                  wrzesnia/
                  piwo z kija w knajpach 10 kun
                  pizza 30kun
                  w knajpach dania okolo 50 kun /sa oczywiscie i drozsze i tansze/
                  galka lodow 4 kuny

od 16 IX padalo, wieje silny wiatr i sa chmury /dzis wrocilismy/

w okolicy warto zwiedzic - Split jakies 70 km ; Dubrownik; przed Dubrownkiem -
                  Ston - miasto polawiajce ostrygi /6 kun za sztuke/ oraz mury obronne super
                  Szybenik - 100pare km /to w strone splitu/ ; Trogir
                  mozna na makarska wyskoczyc - ladna promenada i zrodlo bijace z morza
                  rakije i owoce lepiej kupowac na targu w makarskiej /10km od podgory/

pozdr
                  as
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka