Dodaj do ulubionych

Chorwacja waluta

IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.15, 11:38
Zapytanie do tych, ktorzy w przeciagu ostatniego miesiaca byli w Chorwacji, jaka walute oplaca sie najbardziej zabrac do Chorwacji? Kupic w Polsce kuny, czy zabrac euro i na miejscu wymienic na kuny? Jaki maja obecnie przelicznik euro/kuna?
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Chorwacja waluta 11.08.15, 11:51
      Jęśli kupisz kune w Polscejpo cenie jak tutaj:

www.kantoreuropa.pl/
      to kupuj w Polsce.
      Jeśli po 65 gr ,to nie kupuj.
      Bierz euro albo pln idź do banku w CRO i tam wymień.
      Cokolwiek tam wymienisz (euro czy pln,bedzie bliżej tych 56-57 czy58 groszy niż tych 63-65 gr/kuna.
      Podobnie płacąc kartą czy wybierając w bankomacie.
    • wtop.ek Re: Chorwacja waluta 11.08.15, 17:56
      najprościej wziąć złotówki, w zeszłym tygodniu w Splicie można było dostać 175 kun za 100 zł

kupowanie euro w Polsce, a potem ich sprzedaż w HR to dwukrotna strata, no chyba że się już ma euro w gotówce lub na koncie

no i jak wyżej radzono, można kupić kuny ale rzeczywiście powyżej 0,58 PLN/HRK nie jest to opłacalne
      • Gość: l Re: Chorwacja waluta IP: *.adsl.net.t-com.hr 22.08.15, 05:36
        przy takich kursach
        4,19 za euro nie ma straty ale...wychodzi prawie to samo.za euro placa 7,5.zreszta mozna przywiezc wszystko dolara ,funta.wszystko wychodzi podobnie.funt 10,5 kuny
    • Gość: xxx Re: Chorwacja waluta IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.15, 00:01
      Dzieki wszystkim za merytoryczne odpowiedzi. W przyszlym tygodniu wyjazd.
    • hepik1 Re: Chorwacja waluta 22.08.15, 14:09
      W jednym i ostatnim tygodniu znajomy płacił kartą.Ostateczne przeliczenia wahały się od 0,55 do 0,58 gr za kunę.
    • Gość: gtw Re: Chorwacja waluta IP: *.adsl.net.t-com.hr 24.08.15, 10:10
      Wczoraj w Omis 1,76 kuny za 1 zl
      • hepik1 Re: Chorwacja waluta 24.08.15, 11:41
        Niewiele sie zmienia.
        Taka moja notka z 2009:
        " karta -1euro-4,27 pln/ euro na kilka dni przed wyjazdem w kantorze-4,16pln
        1kuna-0,59pln/tu oczywiście nieznacznie taniej niż w naszych kantorach."
        Najpiekniej było w 2008 -1 euro -3,30 pln a za złotówkę dostawało sie prawie 2 kuny ;)
    • Gość: Wielki Szu Re: Chorwacja waluta IP: *.piekary.net 03.04.18, 12:15
      Tylko gotówka. To znaczy najlepiej euro i wymieniać na miejscu. Ewentualnie trochę kun na pierwsze dwa dni. Można też wymieniać złotówki, ale euro jest bardziej uniwersalne, bo na trasie też można płacić. Ewentualnie karta na wszelki wypadek, gdyby kasy zabrakło ;) Sprawdzone od lat i nie trzeba patrzeć na cięgle zmieniające się tabele opłat w bankach.
      • kolpik124 Re: Chorwacja waluta 03.04.18, 21:48
        dleczego tylko gotówka? karta jest wygodniejsza, a płacić nią można praktycznie wszędzie

dlaczego euro jest bardziej uniwersalne, skoro w każdym kantorze czy banku można wymienić złotówki?
        • Gość: Wielki Szu Re: Chorwacja waluta IP: *.piekary.net 04.04.18, 10:28
          Każdy płaci jak mu wygodniej i tu nie ma się co spierać. Dla mnie jest to gotówka, dla ciebie karta i OK. W jednym czy dwóch miejscach z kartą ominiemy duży korek do bramek autostradowych (i dojedziemy krótszym), tam karty używam. Jeśli natomiast idzie o Chorwację, to jest to kraj, w którym jeszcze dość często przyjmują tylko gotówkę, w szczególności w restauracjach w małych miejscowościach, na targach, ale nawet w Parku Krka za jedzenie posiłku czy kupno pamiątki nie sposób zapłacić kartą, więc i tak musimy poszukać banku czy bankomatu i gotówkę wypłacić. W moim przypadku jest to mniej korzystne finansowo bo mój bank bierze znaczącą prowizję przy wypłacie z bankomatu, ale każdy ma inne warunki, jedne korzystne inne mniej, ale to znowu temat rzeka. Ja dla jednego wyjazdu nie będę zmieniał konta. Dlaczego Euro moim zdaniem jest bardziej uniwersalne? Bo w samej Chorwacji można nim zapłacić za kwaterę, natomiast złotówkami czy kartą już nie za bardzo. Ponadto na samej trasie do Chorwacji, często jest wybieramy przejazd przez kraje strefy euro, więc wspomniana uniwersalność jest oczywista. Dodam jeszcze, że w moim przypadku łatwiej jest kontrolować wydatki mając konkretną kwotę w portfelu, ale jak pisałem wcześniej karta jest w pogotowiu ;)
          • Gość: ursu Re: Chorwacja waluta IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.18, 13:31
            Wielki Szu napisał(a):
            ... łatwiej jest kontrolować wydatki mając konkretną kwotę w portfelu...!!!
            ........................................................................................................................
            Od wielu lat jeździmy do HR tylko z polską walutą, wymiana na lokalnej poczcie...
            tinyurl.com/ybceroet
            www.hpb.hr/tecajna-lista
            PS
            Płatności na trasie realizujemy karta bankomatową.
            • Gość: Wielki Szu Re: Chorwacja waluta IP: *.piekary.net 04.04.18, 14:46
              Tak oczywiście też można i skoro się sprawdza, to super. Jedyne co mogę zasugerować, to zabrać chociaż trochę gotówki krajów, przez które się przejeżdża. To na wypadek (zaznaczę, że niezmiernie rzadki) awarii terminala, lub braku akceptacji naszej karty bankomatowej np. podczas tankowania. My mieliśmy kiedyś inny przypadek. Wracając z Chorwacji w okresie kiedy Słowacja wchodziła do strefy euro, podczas tankowania w Bratysławie (chyba BP) nie mieliśmy koron słowackich, natomiast nad kasą wisiał szyld, że można płacić w euro po kursie około 30 koron za 1 euro. Tak zrobiliśmy i w drogę. Po ujechaniu kilku kilometrów przeliczyłem ile nas skasowano i okazało się, że kasjer zabawił się w PRL-owskiego konika. Skubnął nas na kilkadziesiąt procent. Teraz już nie pamiętam dokładnie, ale przy prawie pełnym baku robiło to znaczną różnicę.
              • Gość: gtw Re: Chorwacja waluta IP: *.static.sl-net.pl 04.04.18, 21:18
                bez sensu

bawić się z forintami, dinarami, denarami, markami itd....

ups....biorę parę 100-forintówek na węgierskie kible, bo na niekóorych stacjach są płatne na wrzut monetu :D
                • Gość: Wielki Szu Re: Chorwacja waluta IP: *.piekary.net 05.04.18, 09:12
                  Z denarami, dinarami, a w szczególności z markami, rzeczywiście bez sensu ;)
                  • stavros2002 Re: Chorwacja waluta 06.04.18, 08:51
                    marka to waluta BiH

nie musisz dziękować,, człowiek uczy się całe życie :)))

Gość portalu: Wielki Szu napisał(a):

> Z denarami, dinarami, a w szczególności z markami, rzeczywiście bez sensu ;)
                    • olga400 Re: Chorwacja waluta 06.04.18, 11:31
                      Trzeba pamietac ze w Chorwacji nie mozna placic inna waluta niz kuna :) teoretycznie oczywiscie :) ale sa miejsca gdzie euro nie wezma bo nie chca placic kolosalnych kar
                      • Gość: Wielki Szu Re: Chorwacja waluta IP: *.piekary.net 06.04.18, 14:01
                        Nie wiem czy to prawo jest aż tak restrykcyjne, bo w cenniki kempingów, apartamentów i hoteli są podawane w dwóch walutach i można płacić zarówno w kunach jak i w euro. Podobnie na bramkach autostradowych.
                        • rzdrozny1 Re: Chorwacja waluta 11.04.18, 11:39
                          Gość portalu: Wielki Szu napisał(a):

> Nie wiem czy to prawo jest aż tak restrykcyjne, bo w cenniki kempingów, apartam
                          > entów i hoteli są podawane w dwóch walutach i można płacić zarówno w kunach jak
                          > i w euro. Podobnie na bramkach autostradowych.

W wielu miejscach można płacić euro, ale nie jest to korzystne. Zawsze policzą wg takiego kursu, aby na tym zarobić. Zdecydowanie polecam łączenie płatności - tak, jak tu piszą koledzy i koleżanki - w marketach, dużych sklepach, stacjach paliw i innych tego typu miejscach - kartą; mniejsze kwoty, na straganach, budkach z lodami, naleśnikami, itp - gotówką (zresztą, nie będzie wyjścia:)

Ważne - jadąc autostradami chorwackimi, płaćcie kartą! Są mniejsze kolejki do bramek bezcashowych:) Więcej w relacji - co prawda z Czarnogóry, ale dojazd identyczny: jadziemlecim.wordpress.com/2018/04/03/czarnogora-wakacyjnie/
                          • wislok1 Re: Chorwacja waluta 11.04.18, 19:16
                            Zawsze tak jest, ze jak przyjmuja w danym kraju inna walute w knajpach,sklepach,naparkingach,itp.,
                            to licza po zbojeckim kursie

Np.w Szwajcarii i Liechtensteinie biora wszedzie euro, ale licza 1 frank = 1 euro,
                            a oficjalny kurs to
                            1 frank = 0,85 euro
                            • olga400 Re: Chorwacja waluta 12.04.18, 09:18
                              Nie wiem jak robia inni ja licze po kursie z kantoru w ktorym wymieniam kase wiec uwazam ze jest to uczciwe.
                              • wislok1 Re: Chorwacja waluta 12.04.18, 15:51
                                Pisalem o knajpach, sklepach, parkingach, itp.
                          • Gość: Wielki Szu Re: Chorwacja waluta IP: *.play-internet.pl 12.04.18, 09:50
                            W Chorwacji przeliczniki stosują uczciwe. Przy płaceniu za kwaterę masz zazwyczaj również cenę w euro więc o przeliczniku nie ma mowy. Co do płacenia np. na straganach to trudno, żeby ktoś przyjmując obcą walutę dopłacał ci do kursu, ale tragedii też nie ma. Co innego jeśli płaci się awaryjnie w kraju, w którym euro nie jest tak powszechne, dlatego WARTO mieć przy sobie walutę kraju w którym się przebywa.
                            • wislok1 Re: Chorwacja waluta 12.04.18, 15:55
                              Placenie za kwatere w euro to norma w Chorwacji
                              Tu sa inne zasady

Ja sie nie dziwie temu, ze placac w sklepie, knajpie, na parkingu miejscowi stosuja korzystne dla siebie przeliczniki, bo przeciez musza to euro potem wymienic na swoja walute....
                      • hepik1 Re: Chorwacja waluta 06.04.18, 20:40
                        Trudno z Toba polemizować jako mieszkanką ale jeśli tak jest,to jakas rewelacja dla mnie.Na państwowej autostradzie wiszą oficjalne cenniki w euro(tyle,że wydają reszte w kunach)Na kwaterze tez widziałem oficjalny cennik gdzie ceny były podane w kunach i euro.Abstrahując,że za apt praktycznie wszyscy kasuja w euro.
                        • olga400 Re: Chorwacja waluta 07.04.18, 10:14
                          Ja tez za apartament kasuje w euro bo jest zwyczajnie lepszy przelicznk tutaj. Majac sklep absolutnie nie wolno mi napisac cen w innej walucie i innej waluty przyjac :) Widzieliscie kiedys w sklepie czy na targu ceny inne niz w kunach?? Chyba nie :) Tutaj za wszystko sa kary Polska przy tym to raj :)
                          • olga400 Re: Chorwacja waluta 07.04.18, 10:19
                            Placac na autostradach w restauracjach itd to tylko platnosc...rozliczenia sa juz w kunach bo taka jest tutaj waluta i nie moze byc inna. Wszyscy przeliczaja klientom kuny na inne waluty bo inaczej było by ciezko...nie kazdy wymienia kase na kuny. To jest tak jak z przepisem o paragonach ja musze miec paragon jako sprzedajacy a Ty wychodzac ze sklepu jako kupujacy :) W kunach oczywiscie i w kasie musza zgadzac sie kuny nie inna waluta
                    • Gość: Wielki Szu Re: Chorwacja waluta IP: *.piekary.net 06.04.18, 13:57
                      @stavros2002 m
                      Mądrego to aż przyjemność posłuchać ;) Wcześniej pisałem, o trasie przejazdu do Chorwacji, a ta w 99 % przypadków przebiega przez kraje strefy euro i w tym kontekście pisałem o uniwersalności tejże waluty. Natomiast jeśli idzie o te pozostałe, miałem na myśli koronę czeską lub forinta węgierskiego i tyle. Jak pewnie się orientujesz i kolega gtw również, w Bośni również przyjmą od nas euro, więc uwaga dotycząca denarów, dinarów czy marek bośniackich jest mało trafiona, tym bardziej, że w Polsce waluty te są i tak trudno dostępne.
                      • wislok1 Re: Chorwacja waluta 06.04.18, 17:51
                        Cash is cash
                        W knajpie nie wypada zaplacic karta, chyba za ma sie juz drobne na napiwek przygotowane...
                        Placac karta bez napiwku spotkamy sie delikatnie mowiac z niechcecia....
                        Do 20 euro na osobe w knajpie, to myslalem o 20 euro na 1 osobe...
                        Raczej w Chorwacji nam nie grozi przekroczenie tej sumy, bo chocn apoje sa drogie, to jedzenie tylko troche drozsze niz w Polsce, a sporo tansze niz np. w Niemczech
                      • stavros2002 Re: Chorwacja waluta 06.04.18, 20:33
                        zapłać w serbskiej knajpie albo na macedońskim bazarze w euro

powodzenia życzę :D

• Gość: Wielki Szu Re: Chorwacja waluta IP: *.piekary.net 07.04.18, 11:07
                          Chyba się nie zrozumieliśmy. Ja od początku piszę o wyjeździe do Chorwacji jako kraju docelowego i krajach tranzytowych, do których w 99% przypadków należą: Słowacja, Austria, Słowenia, Czechy, Węgry i czasem Niemcy, czyli strefa euro + CZK i HUF. Kolega gtw odniósł się do mojej sugestii zabrania walut tranzytowych pisząc o walutach krajów, które tranzytowymi raczej nie są (przynajmniej dla Polaków). Dlatego napiszę jeszcze raz - biorę euro i zależnie od tego którędy jadę zazwyczaj korony czeskie, a w tym roku będą to jeszcze forinty.
                          • wtop.ek Re: Chorwacja waluta 07.04.18, 22:26
                            a po co te korony i forinty?
                            • wtop.ek Re: Chorwacja waluta 07.04.18, 22:27
                              zakładając oczywiście, że to przejazd tranzutowy
                              • Gość: Wielki Szu Re: Chorwacja waluta IP: *.play-internet.pl 12.04.18, 09:52
                                Np. żeby kupić arbuza przy drodze ;) Pisałem wyżej - na wszelki wypadek.
                              • Gość: Wielki Szu Re: Chorwacja waluta IP: *.play-internet.pl 12.04.18, 10:03
                                Tu przykład kiedy karta nie wystarcza, a brak gotówki może być powodem niemałych problemów. Goście jadąc na motocyklach przez Francję chcieli zatankować, ale na stacji ich karta nie została zaakceptowana. Gdyby nie szczęście i nie cud, stracili by sporo czasu i nerwów. Zobaczcie od siódmej minuty:

www.youtube.com/watch?v=2OJFuhkQIZc

Takie przypadki się zdarzają dlatego jestem zagorzałym zwolennikiem gotówki.
                                • Gość: ursu Re: Chorwacja waluta IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.18, 13:13
                                  Wielki Szu napisał(a):

...jadąc na motocyklach przez Francję chcieli zatankować,
                                  ale na stacji ich karta nie została zaakceptowana.
                                  ..............................................................................
                                  Lille, stacja paliw nasze problemy:
                                  1. "połkniecie" karty płatniczej
                                  2. limit tankowania TYLKO 30 litrów z powodu ŚWIĘTA
                                  Wykonaliśmy dwa podejścia do dwóch różnych dystrybutorów.
                                  Reasumując zatankowaliśmy 2 x 30 = 60 litrów !!!

tinyurl.com/yc4hlesn
                                  Lokalizacja na obrazku: s5.ifotos.pl/img/M-2012png_qnsneqh.png

• wislok1 Re: Chorwacja waluta 05.04.18, 16:57
                Gotowka zawsze sie przyda
                Jak troche zostanie, to sie cos kupi

Generalnie ja tez jestem zwolennikiem placenia gotowka za wszystkie drobne wydatki, typu knajpa, pamiatki, owoce, warzywa, itp. -

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka