Dodaj do ulubionych

Umag, Katoro

IP: *.toya.net.pl 21.08.16, 00:25
We wrześniu wybieram się do Chorwacji, Umag do hotelu Apartments Polynesia (Katoro). Jestem osobą której ciężko wysiedzieć na plaży.Możecie polecić jakieś fajne miejsca do zwiedzania w okolicy prze 8 dni pobytu? Wiecie może gdzie najlepiej zaopatrzyć się w tej okolicy w produkty spożywcze, kupić dobre winko lub jakiś regionalny alkohol? Wiem ze często w takich miejscach lokalne produkty można kupować bezpośrednio od miejscowych którzy je produkują. Bede wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Umag, Katoro 21.08.16, 00:37
      Gość portalu: Dominika napisał(a):

> We wrześniu wybieram się do Chorwacji, Umag do hotelu Apartments Polynesia (Kat
      > oro). Jestem osobą której ciężko wysiedzieć na plaży.Możecie polecić jakieś faj
      > ne miejsca do zwiedzania w okolicy prze 8 dni pobytu? Wiecie może gdzie najlepi
      > ej zaopatrzyć się w tej okolicy w produkty spożywcze, kupić dobre winko lub jak
      > iś regionalny alkohol? Wiem ze często w takich miejscach lokalne produkty można
      > kupować bezpośrednio od miejscowych którzy je produkują. Bede wdzięczna za jak
      > iekolwiek wskazówki

Jest co robić...
      Mam na myśli wycieczki, w zasadzie zabraknie na nie czasu...
      Koniecznie moim zdaniem wypada zobaczyć 2 miasta-perły : Rovinj i Piran w Słowenii...
      Do tego wycieczka do Triestu we Włoszech to punkt obowiązkowy !!!
      To już są 3 dni...
      Ciekawe jest wnętrze Istrii: wypada zrobić wycieczkę do Groznjan, Motovun lub najmniejszego miasta na świecie - Hum
      To już mamy 4 dni...
      Teraz jeszcze zwiedzanie samego Umag, zwiedzanie Novigradu, zwiedzanie Porec, zwiedzanie Limskiego Kanału, zwiedzanie amfiteatru Puli...
      I już zabrakło czasu !
      Co do wina, to znam kilka adresów w Słowenii, gdzie kupiliśmy bezpośrednio od winiarzy wino w cenie tego ze sklepów, ale o wiele lepsze...
      • Gość: klaudusa Re: Umag, Katoro IP: *.crnagora.net 25.08.16, 14:35
        Triest według mnie jest mocno przereklamowany..ale jak starczy czasu to mozecie pojechac..zdecydowanie bardziej poleciłabym Jaskinie Skocjańską , zaś z małych miasteczek to niedoceniiany Svetvincenat , oprócz Piranu powinniście skoczyć do Izoli , oraz przejść się deptakiem w Koperze.
        • wislok1 Re: Umag, Katoro 25.08.16, 14:43
          Svetvinčenat - tego miasta jeszcze nikt nie polecał...
          en.wikipedia.org/wiki/Svetvin%C4%8Denat

Trudno porównywać portowe miasto z jaskinią, hehe
          Na pewno Jaskinie Szkocjańskie są bardzo ciekawe...

Izola jest bardzo sympatycznym miastem...
        • wislok1 Re: Umag, Katoro 25.08.16, 21:56
          Dlaczego Triest jest mocno przereklamowany ?

Z chęcią przeczytam odmienną opinię od mojej...

Przereklamowane miasto moim zdaniem to Pula ( gdyby ktoś wyciął z niego amfiteatr ).
          Starówka jest strasznie zapuszczona, domy w nieciekawym stanie, istne slumsy...

Wytłumaczenie tego jest dość ciekawe: Pula dopiero w 1947 roku została przyłączona do Jugosławii. Aż do 1947 zdecydowaną większość mieszkańców ścisłego centrum miasta stanowili Włosi. Chorwaci zamieszkiwali przedmieścia. W ciągu kilku miesięcy po przyłączeniu miasta do Jugosławio opuścili Pulę, ale wzięli ze sobą akty własności kamienic i innych nieruchomości w mieście. Exodus był w pełni dobrowolny. Włosi z Puli otrzymali od rządu włoskiego mieszkania w Italii. Liczyli się z tym, że za kilka lat Tito odda Pulę Włochom. Nic takiego się nie stało. Władze Jugosławii nie troszczyły się o cudze mienie włoskich obywateli w Puli. Ci zaś nie chcieli wracać do Puli, bo we Włoszech im się żyło lepiej, a pozostawione domy traktowali jako lokatę kapitału.
          I tak stare miasto w Puli stało się z upływem lat ruiną. Wnuki emigrantów z Puli nawet nie chcą słyszeć o osiedleniu się w Chorwacji. A władze chorwackie nie mogą skonfiskować kamienic-slumsów....
          Wszytko to jest ładnie pop....

• Gość: klaudusa Re: Umag, Katoro IP: *.crnagora.net 28.08.16, 12:13
            Co do Puli , to sie akurat zgadzam , gdyż mieszkaliśmy na przedmieściach ;) , ale Triest jest przereklamowany , brak pewnego włoskiego klimatu (zapewne spowodowane bycie dłuzej cześcią Austro-Węgier) , oprócz Piazza Unita del-Italia oraz rzymskich ruin , to to miasto jest pozbawione uroku , tak naprawde jego najciekawszą atrakcją jest Zamek Miramare.. Ale pozatym to miasto sie niczym nie wyróżnia. Zdecydowanie pocelam Muggie , zaś Triest to raczej tylko po drodze.
            • wislok1 Re: Umag, Katoro 28.08.16, 13:01
              Moim zdaniem właśnie cały urok Triestu polega na tym,że się różni od innych włoskich miast...
              Jest mieszanka włosko-austro-węgierską....
              Reprezentacyjne gmachy i kamienice jak w Wiedniu, obok kościołów katolickich wielkie cerkwie prawosławne i kościół ewangelicki,
              no, kwestia gustu....
              Za to Muggia mi się nie spodobała, zakorkowane małe miasteczko, wszędzie auta w ogromnych ilościach...
      • dominisia_77 Re: Umag, Katoro 25.08.16, 15:05
        o super dzieki za wskazówki :)
    • aseretka Re: Umag, Katoro 28.08.16, 21:07
      Popatrz tu:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,154765142,154765142,0.html
      oraz tu:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,161787785,161901340.html
      Może coś wybierzesz. :)
    • Gość: MarcinF Re: Umag, Katoro IP: *.icpnet.pl 20.03.17, 11:26
      Witam ja też się wybieram do tego apartamentu ,podzielisz się opinią jak tam było ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka