Dodaj do ulubionych

Porec - jedno pytanie

07.01.17, 14:08
witam,

wiem, że pewnie jest masę wątków na temat wakacji w Perec, ale zwyczajnie nie mam czasu ich przeszukiwać.

Interesuje mnie głównie temat pogody, spotkałam się już z kilkoma opiniami, ze w tym rejonie woda zimna, w ogóle zimniej niż gdzie indziej. Dwa lata temu byliśmy w Dalmacji, ostatnie 2 tygodnie sierpnia. Było super, temp ok 30 stopni, woda cieplutka. W tym roku ten sam termin ale znajomi upierają się na Isrtie konkretnie Porec. I mam dylemat z tą pogodą.
Obserwuj wątek
    • Gość: Reh Re: Porec - jedno pytanie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.01.17, 14:19
      Woda zimna ?
      Powyżej 20 stopni to zimna woda ?
      Bardzo często są 24 stopnie
      Czasem zimniejsza woda jest w Dalmacji
    • wislok1 Re: Porec - jedno pytanie 07.01.17, 18:03
      Opinie są różne, czasem bzdurne, czasem mądre...

Może zamiast opinii warto przestudiować to, co ustalili naukowcy...
      Średnia temperatura Adriatyku w poszczególnych miejscowościach - lipiec :
      Rijeka 24
      Rab 23
      Szybenik 23
      Splt 23
      Hvar 22
      www.croatiacharter.com/hr/sea-and-air-temperature.asp
      • wislok1 Re: Porec - jedno pytanie 07.01.17, 18:06
        Czyli z tego wynika dość jasno, że nie ma w zasadzie różnic między północną a południową częścią wybrzeża chorwackiego...
        Oczywiście to są temperatury średnie. Dwa lata temu ludzie narzekali że w Dalmacji jest zimno, było tam załamanie pogody. Za to na Istrii było ciepło i słonecznie...
        • zeb1 Re: Porec - jedno pytanie 07.01.17, 21:09
          no właśnie, z tego co czytam w necie na stronkach o pogodzie, w Dalmacji i Istrii temp wody, powietrza jest prawie identyczna, wiec nie wiem skąd opinie ludzi ze Istria jest chłodniejsza.
          • wislok1 Re: Porec - jedno pytanie 07.01.17, 21:14
            Ja też nie wiem

Przypuszczam, że ktoś kieruje się taką logiką:
            w Polsce najzimniej jest w Suwałkach, a to jest na północy, czyli najcieplej będzie w Zakopanem... ( żarcik )
            • zeb1 Re: Porec - jedno pytanie 07.01.17, 21:47
              wislok1 a może znasz jakieś polskie strony gdzie mogę poczytać i zamówić kwaterę po polsku w Porec? Co wejdę na stronę to głownie angielski. Do Dalmacji zamawiałam przed Adriatyka.pl fajna stronka, przejrzysta i kontakt super.
              • wislok1 Re: Porec - jedno pytanie 07.01.17, 23:04
                Na Istrii i Kvarnerze mieszkaliśmy w hotelach, więc niewiele pomogę...
                ( no mogę dać namiary na te hotele...)

To jest link do strony niemieckiej z apartamentami ( mają bardzo bogatą ofertę ! )
                W razie problemów językowych i logistycznych postaram się pomóc, ale powinien wystarczyć translator google
                www.fewo-direkt.de/urlaub-ferienwohnung-ferienhaus/kroatien/istrien/r292

• zeb1 Re: Porec - jedno pytanie 08.01.17, 14:49
                  Dzięki ale jednak poszukam coś po polsku, zupełnie nie znam niemieckiego. Powiedz mi jeszcze jedna rzecz. Do tej pory stawialismy na ciszę i spokój, małe miescinki jako bazę wypadową do zwiedzania. Czy Porec to mega hałas i tłumy?
                  • wislok1 Re: Porec - jedno pytanie 08.01.17, 17:53
                    Nie wiemm, jak jest twoja definicja "megahałasu" i "tłumów"...
                    Na pewno jest to ruchliwe miasteczko...
                    Ważne, żeby kwatera nie była w pobliżu dyskoteki
                    Cisza i spokój jest w Savudriji, dalej na północ

Nie bój się korzystać z translatora google !
                    Wpiszesz np.
                    savudrija privatni smještaj
                    i masz o wiele więcej ofert niż w języku polskim !
                    Czasem translator tłumaczy śmiesznie, ale da się w tym połapać
                    • wislok1 Re: Porec - jedno pytanie 08.01.17, 18:08
                      W Savudriji bardzo mi się spodobał ten dom z apartamentami:
                      tiny.pl/gd5rv
                      tiny.pl/gd5rb
                      tiny.pl/gd5rz

To jest tutaj:
                      tiny.pl/gd5r3

• magcichocka1 Re: Porec - jedno pytanie 23.06.17, 21:14
                        Wislok, czy masz adres mailowy tego domu?
                        • wislok1 Re: Porec - jedno pytanie 24.06.17, 00:21
                          Nie mam

Trzeba zadzwonić i się popytać ---
                          Link do kempingu, który pośredniczy w wynajmie jest tu:
                          www.avtokampi.si/kamp/3/391/Tramontana/

Kwatery prowadziły 2 starsze panie
    • aseretka Re: Porec - jedno pytanie 08.01.17, 18:59
      Porec jest uroczym, aczkolwiek obleganym przez turystów miasteczkiem. Kwater radziłabym poszukać w jego okolicach, np. pomiędzy Poreciem a Novigradem lub Poreciem a Funtaną.
      Jeśli chodzi o strony z kwaterami, to zobacz chociażby tu:
      www.uniline.hr/chorwacja/porec.php
      www.adrialin.pl/infopl/porec/
      www.porec24.com/pl/
      www.apartamentychorwacja.pl/apartamenty/porec
      Trochę moich zdjęć z Porecia i pobytu na Istrii możesz zobaczyć tu:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,154765142,155007387.html
      i tu:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,161787785,161888146.html
      Pogody nikt nie zagwarantuje. Gdy byłam trzy lata temu na 14 dni 7 było deszczowych, ale zimno nie było. Woda w morzu ciepła i
      • zeb1 Re: Porec - jedno pytanie 09.01.17, 07:04
        Dziękuję za stronki, przejrze dokładnie wieczorem na kompie. Wczoraj pół dnia oglądałam oferty i trochę jestem zaskoczona. 2 lata temu w Dalmacji za 10 nocy za naszą rodzinę 2+3 płaciłam 2500 zł, w Poreć widzę oferty zaczynające się od 3400zł. Ten sam okres. Fakt ze w Dalmacji była to mała wioska licząca 900 osób i pewnie stąd ta różnica. No ale cena mnie zaskoczyła
        • aseretka Re: Porec - jedno pytanie 09.01.17, 11:07
          Dlatego też m.in. radziłabym poszukać czegoś w pobliżu. W okolicach Porecia jest sporo małych wiosek i tam pewnie ceny kwater będą niższe.
        • wislok1 Re: Porec - jedno pytanie 09.01.17, 20:18
          Tak jak pisze aseretka, modne miasteczko to nie to samo co mała wioska...
          Poza tym Istria jest o rzut beretem od Włoch i Austrii oraz Słowenii
          Bardzo dużo turystów z tych krajów jeździ tam na weekendy i wybiera wtedy przeważnie znane miejscowości ( co widać choćby po korkach na granicy Słowenii z Chorwacją )
          A że jest duży popyt na kwatery, to i ceny w modnych miejscowościach są wyższe niż w Dalmacji
          ( do Dalmacji Włosi, Austriacy, Słoweńcy na weekendy nie jeżdżą )
          • wislok1 Re: Porec - jedno pytanie 09.01.17, 20:23
            To jest coś takiego jak u nas Świnoujście czy Międzyzdroje, gdzie w weekendy przyjeżdża połowa Szczecina oraz bardzo dużo Niemców z Berlina...
            • zeb1 Re: Porec - jedno pytanie 09.01.17, 22:54
              Szczerze, to już mi się odechciewa tego (tej ) Poreć. W miejscowościach w okolicy tez szału nie ma, no chyba ze daleko od morza. Gdyby nie znajomi chętnie wróciłabym do Dalmacji .
              • wislok1 Re: Porec - jedno pytanie 10.01.17, 06:38
                Można poszukać na południe od Puli, np. ładnie i spokojnie jest w Banjole
              • aseretka Re: Porec - jedno pytanie 10.01.17, 10:17
                Kiedyś pod koniec sierpnia wynajmowałam apartamenty z Interhome w okolicach Puli, nad samym morzem. Cena za dwa tygodnie dla 10 osób (jeden apartament 4-osobowy, drugi 6-osobowy) była śmiesznie niska. Dzisiaj, jak zajrzałam to faktycznie masakra. Te w niższej cenie położone w oddaleniu od morza. Ale podsyłam linka może coś Ci podpasuje.
                www.interhome.pl/chorwacja/istria/?filters=32:50&arrivaldate=2017-08-19&duration=14&sorting=ascPrice
                • darfa Re: Porec - jedno pytanie 29.01.17, 08:40
                  POrec jest cudowna ,wcale nie jest strasznie duzo turystow. JA jade z rodzinka po raz drugi do hotelu niedaleko centrum Porec . ZA hotel z basenem , z wyzywieniem za trzy osoby place 5200.Mysle ,ze nie ma tragedi jezeli chodzi o cene ! Zalatwialam z Polskiego biura podrozy!HOtel (a wlasciwie domki letniskowe ,piekne) SUUUUUUUUPER
                  • wislok1 Re: Porec - jedno pytanie 29.01.17, 09:06
                    Jak się nazywa hotel ?
                    • darfa Re: Porec - jedno pytanie 29.01.17, 10:16
                      Laguna park Village .To jest hotel, my byliśmy w domkach letniskowych przy hotelu.Domki super ,czyściutko ,cichutko .Jedzenie wyśmienite ! SUUUper

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka