Gość: Sadam IP: 195.82.180.* 13.02.01, 22:26 Czy ktos wie czy można bezpiecznie dojechać samochodem do Dubrownika najkrótszą trasą z Polski tzn. przez Budapeszt, Osjek, Sarajewo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: megas Re: Dalmacja-Dubrownik IP: 212.244.59.198, 212.244.59.* 14.02.01, 18:37 Proszę bardzo - dwa razy jechałem trasą Orasje(HR) - Tuzla - Sarajewo - Mostar- Metkowić(HR) - wiza bośniacka jest na granicy i kosztuje 11 KM (konwersna marka, przeliczenie 1:1 z DM platne w DM)ale nie płaciłem w 1999 tylko w 2000 r., znajomi mówili że nie ma już wiz do BIH. Trasa jest bezpieczna,są stacje benzynowe, trochę zniszczonych domów po drodze. Warto zajrzeć do Sarajewa i pojechać doliną Neretwy do Mostaru (też OK). Kraków -Dubrownik tą trasą to ok. 1300 km. Bardzo skraca podróż do Dalmacji i jest bardzo malownicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Dalmacja-Dubrownik IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 17.02.01, 02:14 Najlepiej przez Wiedeń,Split i dalej droga prosta.Jest kawałek terytoriumJugosławiale nawet się tego nie czuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koniu Re: Dalmacja-Dubrownik IP: *.ondraszek.ds.polsl.gliwice.pl 21.02.01, 11:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koniu Re: Dalmacja-Dubrownik IP: *.ondraszek.ds.polsl.gliwice.pl 21.02.01, 11:28 Mozna. ja wraz ze znajomymi dotarlismy bez najmniejszych problemow trasa: Gliwice - Cieszyn - Zilina - Bratyslawa - Wiener Nuestadt - Graz - Maribor - Ljubljana - Trieste - Istria( polwysep )- Rijeka - Dubrownik. Po drodze wszystkie miasteczka, zamki, JASKINIE (!!!!!!), muzea itp. 14 dni. Z powrotem dojechalismy z Zadaru w 1 dzien !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kicekk Re: Dalmacja-Dubrownik 22.02.01, 18:18 Czesc! Mysle, ze `koniu` podal najlepsza z mozliwych drog do Dubrovnika. Ja oprocz wspomnianego Zadaru polecam polwysep Murter, kolo Szybenika, miejscowosc Murter, z fantastyczna kamienista i piaszczysta plaza - Slanica. Tuz nad plaza jest kemping - taniutenki. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megas Re: Dalmacja-Dubrownik IP: 212.244.59.240, 212.244.59.* 07.03.01, 18:17 Koniu sie nie zna! Dla was Dalmacja kończy się na Zadarze a dalej to "kawałek Jugosławii". Zwiedzacie Chorwacje od złej strony - tej brudniejszej, bardziej zatłoczonej, ale może to i dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pet Re: Dalmacja-Dubrownik IP: *.proxy.lucent.com 20.04.01, 20:24 A bylo które w Trogirze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mika Re: Dalmacja-Dubrownik IP: *.net.hinet.hr 13.05.01, 16:04 Ja mieszkam w Chorwacji i zdoswiadczenia polecam droge przez Austrie i Slowenie. Jest najprzyjemniejsza i najbezpieczniejsza. Mozna sie zatrzymac na Plitvickih jeziorach, tam przenocowac i zobaczyc ten cud przyrody (jezeli sie go jeszcze nie widzialo) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: Dalmacja-Dubrownik IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.01, 22:01 Gdzie przenocować w pobliżu Plitwickich Jezior? Będę bardzo wdzięczny za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan-A Re: Dalmacja-Dubrownik IP: *.katowice.ppp.tpnet.pl 17.05.01, 09:28 Zaiste, najbezpieczniejsza i najtańsza droga na południe Dalmacji to Cieszyn, Bratysława, Wiedeń, Zagrzeb, KarloVac, Split, Dubrownik. Doskonały niedrogi hotel i camping "Plitvice" w Zagrzebiu przy autostradzie. W samych Plitwickich Jeziorach drogi nocleg. W Dubrowniku drogo, dlatego najlepiej zatrzymać się na campingu (jest także hotelik) w miejscowości ORASACZ 15 km przed Dubrownikiem. Południowa DAlmacja ma swój niepowtarzalny charakter i swoisty nastrój. Oprócz Dubrownika warto jeszcze zwiedzić miasteczko STON (prawie chiński mur, ostrygi), wyspę MLIET, wyspę i miasto KORCZULA, OREBICZ na półwyspie Peljesacz. Po drodze przejeżdza się 12 km przez terytorium Bośni (uwaga - tam nie działa ubezpieczenie zielonej karty !!! ). Pozdrowienia dla wszystkich miłośników południa. BA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trurl Re: Dalmacja-Dubrownik IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.05.01, 23:03 Kilka kilometrów przed Parkiem Narodowym (jadąc od Karlovaca) jest bardzo duży ,całkiem przyzwoity camping "Korana".Dobrze oznakowany,przy głównej drodze,łatwo znaleźć.Polecam,korzystałem z niego kilka razy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwy Re: Dalmacja-Dubrownik IP: *.przeworsk.sdi.tpnet.pl 17.05.01, 20:32 Od 1.06 do końca września Bośnia i Hercegowina znosi wizy dla Polaków, tak że smiało można ruszać najciekawszą trasą przez Sarajewo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: if Re: Dalmacja-Dubrownik IP: 212.33.64.* 02.07.01, 12:47 Bardzo proszę o informację gdzie jest najwygodniej (i niedrogo) przenocować w drodze do Dalmacji. Podobno jest cos takiego jak Excalibur City, gdzieś na granicy czesko austriackiej. Jeśli ktos tam nocował i wogóle wie coś o tym, chetnie skorzystam z porad. Odpowiedz Link Zgłoś