Dodaj do ulubionych

Prom do Dubrownika

IP: *.146.171.101.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.02.18, 15:09
Kochani; w tym roku z rodziną będę wypoczywać w miejscowości Podaca.
Mam do Was zapytanie. Czy można na zwiedzanie Dubrownika wybrać się promem albo stateczkiem?? Chodzi oto - chcę odpocząć od jazdy samochodem w mieście.
Jeśli tak to z jakiego miasta a może miejscowi coś organizują??
Bardzo Was proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Prom do Dubrownika 26.02.18, 17:02
      Promu nie ma
      Promy kursuja tam, gdzie miejscowosci sa oddzielone skutecznie morzem i nie da sie dojechac autem
      Podaca i Dubrownik sa polaczone glowna droga i mozna dojechac autem i autobusem
      Stateczek wycieczkowy nie bedzie plynal 150 kilometrow z Podacy do Dubrownika, bo by cena takiej wycieczki bylaastrpnomiczna i nikt by jej nie kupil

Teoretycznie zostaje autobus kursowy, ale
      getbybus.com/en/bus-dubrovnik-to-podaca
      link pokazuje, ze totylko teoria ( 2 polaczenia dziennie)

Zapewne miejscowe biura podrozy w Podacy organizuja wycieczki do Duborwnika..
      Zapewne wyjazd o 5 rano, powrot o 22
      6 godzin w podrozy z postojami i czasem na dojscie na dworzec

Pozostaje jazda autem
    • hepik1 Re: Prom do Dubrownika 26.02.18, 20:48
      Jedyny prom ,który pływa do Dubrovnika to z Bari we Włoszech.Troche daleko z Podacy ;)
    • Gość: darek.59.pl Re: Prom do Dubrownika IP: *.mir.gdynia.pl 27.02.18, 14:01
      Po pierwsze nie musisz jeździć po mieście, czyli Dubrowniku, bo parkujesz przed dojazdem do Starego Miasta lub za Starym Miastem i wędrujesz na miejsce. Tłok, ścisk, upał, żar z nieba, ceny na wszystko wzięte z "sufitu", a to specyfika Dubrownika. Dla mnie nie ma to znaczenia, bo to jest Dubrownik.
      Po drugie - "tak jak napisał wislok"
      Po trzecie parę lat temu z Orbićia na Peljeszacu można było popłynąć do Dubrownika, ale kosztowało to 500 kun od osoby - propozycja bez sensu. Jak jest teraz, nie wiem.
      Po czwarte, czyli i tak trzeba pojechać autem bo to jest najnormalniejsze (choć bolesne) rozwiązanie.
      • Gość: darek.59.pl Re: Prom do Dubrownika IP: *.mir.gdynia.pl 27.02.18, 14:02
        Oczywiście chodziło mi o organizowaną na miejscu wycieczkę, a nie regularne połączenie promowe!.
        • wislok1 Re: Prom do Dubrownika 27.02.18, 20:13
          Dubrownik najlepiej zwiedzac na spokojnie, ale to oznacza mieszkanie w jego okolicach...
          W samym Dubrowniku ceny hoteli sa tak wysokie, ze szkoda gadac
          • Gość: darek.59.pl Re: Prom do Dubrownika IP: *.mir.gdynia.pl 28.02.18, 08:02
            Osiąść np. w Slano i spokojnie stateczkiem wybrać się do Dubrownika i z powrotem.
            • vinyla Re: Prom do Dubrownika 12.03.18, 15:46
              Jedziesz do górnej stacji kolejki linowej. Zostawiasz samochód na free parkingu. Cena kolejki niższa niż parkingu w centrum D.
              • wislok1 Re: Prom do Dubrownika 12.03.18, 17:06
                Po drodze dostajesz ataku serca na waskich serpentynach
                A hamulce sa do wymiany
                Czysty masochizm
                • wislok1 Re: Prom do Dubrownika 12.03.18, 17:28
                  Moze troche przesadzam z tym zawalem i hamulcami, hehe....

Ale cena kolejki to teraz 140 kun od doroslego i dzieci od 13 lat - prawie 20 euro
                  Dzieci w wieku od 4 do 12 lat placa 60 kun
                  Rodzina ze starszymi dziecmi zaplaci 560 kun, czyli prawie 80 euro

Ceny wyzsze niz w Alpach...

W niedzele zaplacilem za 3 kolejki na wysokosc ponad 200 metrow ( slownie TRZY ) w Seefeld in Tirol 27 euro
                  • wislok1 Re: Prom do Dubrownika 12.03.18, 17:29
                    Oczywiscie ponad 2000 metrow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka