seroff 25.07.02, 08:22 Witam, wybieram się właśnie do Chorwacji na wyspę Korczula do Lumbardy. Byłbym bardzo wdzięczny za opinie na temat tego miejsca. Czy mieliście udane wakacje? Jak najlepiej dostać się na wyspę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: soktom Re: korcula IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 25.07.02, 21:26 Korcula to miła wysepka, a w Lumbardzie są jedne z nielicznych plaż w Chorwacji bez kamieni i żwiru (ciemny , miałki i milutki piaseczek na plaży i na dnie morza). Możesz tam dojechać np.: Jadranską magistralą do PLOCE, stąd promem do TRPANIJ, dalej kawałek lądem do OREBIC i 15 min promem na Korculę. Pzdr TS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pio Re: korcula IP: *.wielopole.sdi.tpnet.pl 25.07.02, 22:02 Poczytaj PEJJESAC - OREBIC - POTRZEBNE INFORMACJE, tam jest kilka zdań o możliwości dojazdu do Orebica. Na Korcule można płynąć promem ze Splitu lub Drwenika, ale nie testowałem tego na własnej skórze. Odwiedź stronę internetową Jadrolinii ( Chorwackiego przewoźnika promowego)- z Drwenika to może mieć sens. Lumbarda znajduję się parę kilometrów od miasta Korcula - bardzo urokliwego miejsca. W samej Lumbardzie są dwie plaże "piaszczyste", ale po pierwsze nie nastawiaj się na plaże jakie znamy z nad Bałtyku, po drugie dość daleko w morze jest płytko. Na pewno w okolicy znajdziesz jakieś inne miejsca do kąpieli (jeśli te dwie plaże nie będą Ci odpowiadać). Wiele więcej na temat Lumbardy nie wiem, bo byłem tam tylko na wycieczce. pzdr pio Odpowiedz Link Zgłoś
seroff Dzięki 26.07.02, 07:23 Dziękuję za wiadomości. Bardzo ucieszyła mnie informacja o piasku i o długim i płytkim zejściu do morza. Jedziemy z małymi dzieciakami, nie trzeba będzie ich tak bardzo pilnować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artix Re: korcula IP: *.sobieski.com.pl 27.07.02, 21:26 Najwygodniej popłynąć z Drwenika, prom co półtorej godziny, koszt w zależności od ilości osób, coś ok 200 -300 Kn. Na Korculi koniecznie zobacz miasteczko Korcula, zabytkowe, urokliwe z murami itp. jak również znajdź plażę Luka Pupnat na południowej stronie wyspy ( wioska Pupnat leży po pólnocnej ) Tak pięknej zatoczki nie widziałem w całej Chorwacji. Z wycieczek koniecznie popłyń na Mliet - wyspa z jeziorem na którym jest wyspa na której jest stary klasztor. Vela Luka na drugim końcu wyspy - nic ciekawego. Orebić - może być. Odpowiedz Link Zgłoś