Dodaj do ulubionych

dojazd do Chorwacji przez Węgry i BiH

IP: 217.153.131.* 05.07.05, 12:04
Czy ktoś jechał z Warszawy do Chorwacji przez Węgry. Do tej pory jeżdziłem
przez Austrię. Było ok. ale drogo i według planerów jest to dłuższa trasa.
Natomiast nie wiem jakie są drogi w byłej jugosławi, czy można tam się gdzieś
przespać i czy rzeczywiście można dojechać do celu (okolice splitu) szybciej.
Obserwuj wątek
    • arwena Re: dojazd do Chorwacji przez Węgry i BiH 05.07.05, 12:18
      bardzo podoba mi sie ten watek:) mimo, ze czytam uwaznie ten watek, wciaz
      dreczy mnie problem - dlaczego nie przez Wegry i BiH?
      jesli doloze jeszcze przejazd przez CR w sobote (a czytam ze nowa, droga jak
      dla mnie autostrada, moze byc w kilku nawet miejsach zakorkowana), plus
      slawetne juz korki wiedenskie, to coraz bardziej podoba mi sie krotsza droga
      przez Wegry i BiH.
      Czy doswiadczone osoby moglyby wypisac minusy takiej trasy?
      • staruch5 Re: dojazd do Chorwacji przez Węgry i BiH 05.07.05, 14:48
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=15194594&v=2&s=0
      • Gość: jerzy Re: dojazd do Chorwacji przez Węgry i BiH IP: *.NET / *.stella.net.pl 09.07.05, 14:16
        nie z każdej części Polski opłaca się przez Hungary. W przypadku wschodnich i
        południowych województw to jest najlepsze rozwiązanie. Na nocleg polecam okolice
        Balatonu, gdzie stosunkowo najłatwiej znaleźć kwaterę, nawet w środku sezonu (a
        juz pod koniec - z pocałowaniem ręki i taniutko!). Z okolic południa Balatonu do
        granicy CRO jest juz ledwo półtorej-dwie godziny, (do Gorican), a tam już
        siedzimy na autostradach - czy to na Istrię, czy Dalmację
    • Gość: panew Re: dojazd do Chorwacji przez Węgry i BiH IP: 62.111.139.* 05.07.05, 12:25
      Ja wróciłem 3 dni temu z wyspy Pag. Jechałem z Nowego Sącza wiec uderzyłem na
      przejście w Piwnicznej/Mnisek nad Popradem a dalej na Węgry i do Zagrzebia.
      Pojechałem na Preszów - Koszyce i do granicy z Węgrami i dalej do Miszkolca.
      Ta trasa ma ten plus że nie trzeba kupowac winietki na słowackie autostrady.
      Jedynym warunkiem jest to żeby w Preszowie nie pojechac na autostrade tylko na
      droge nr 68. Idzie ona równolegle do autostrady ale przejazd nia jest darmowy a
      drogi łacza sie okolo 10 km przed Koszycami. Wracajac trzeba uważac bo słowacy
      nie dali drogowskazu na zjazd na 68 i trzeba zjechac z drogi przed znakiem
      poczatku autostrady. jest tam zjazd na jakies miejscowości ale na drogowskazie
      nie ma nr drogi a jest to właśnie ta darmowa 68. Na Węgrzech winietki na
      autostrady kosztują 10-dniowa - 2 400 a 31 dniowa 3 900 forintów.Lada dzień
      otworza spory kawałek autostrady M7 w okolicach Sifok.Przekraczałem granice w
      Letenye/Gorican. Na chorwacji drogi to inna bajka. U nas gadają tam robią. Nie
      żałowałem ani jednego Kundla:) wydanego na te drogi.
      Pozdrawiam
      Panew
    • Gość: alfar Re: dojazd do Chorwacji przez Węgry i BiH IP: 217.153.131.* 05.07.05, 15:30
      dzięki za dotychczasowe odpowiedzi. Wciąż jednak nie wiem - czy jadąc przez
      Węgry i BiH dojadę do celu szybciej i taniej niż przez Austrię i Słowenię?
      • Gość: yugofil Re: dojazd do Chorwacji przez Węgry i BiH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 10:08
        niestety Panev z N.Sacza nie ma wiedzy droga 68 na odcinku miedzy Preszowem A
        Koszycami wymaga winiety jak na autostradę ponieważ zaliczono ją /na tym
        odcinku/do dróg pierwszej kategori.Pokutka za jej brak to ok.500 pln.Na każdej
        stacji paliwowej na Słowacji można dostac mapkę drogową z zaznaczonymi
        kategoriami dróg.Miłych wakacji
        • Gość: panew Re: dojazd do Chorwacji przez Węgry i BiH IP: 62.111.139.* 08.07.05, 14:53
          Miałem troche szczęścia:)
    • Gość: monika Re: dojazd do Chorwacji przez Węgry i BiH IP: *.lublin.mm.pl 05.07.05, 17:02
      jest bezpiecznie,spoko!przejście graniczne Hr-BiH to tak blaszana
      budka.Jechaliśmy Slavonski Brod,Doboj,Zenica,Sarajevo,Mostar.jechać ostrożnie,
      nie przekraczać prędkości,ale to tak jak wszędzie. Tunele ciemnica!,o
      niewiadomej długości,paskudne.drogi takie sobie.bliżej
      północy pisane znaki cyrylicą.widoki cudne!sporo SFOR-u.no i faktycznie
      niedaleko Medjugorje piękny Kravić slap-wodospad-miniatura Krka,można się
      kąpać , lodowata woda!!!drogie picie,knajpy na miejscu.w Neum pycha
      pizza,płacić można w kunach, euro, markach konwertywnych -mają
      przeliczniki,ceny w sklepach w 3 walutach.
      • Gość: kasia Re: dojazd do Chorwacji przez Węgry i BiH IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 05.07.05, 21:58
        wybieramy sie tą samą trasą, jestem ciekawa czy spałeś na terenie BiH, czy masz
        jakieś namiary na niedrogi nocleg w Sarajewie, będę wdzięczna za informacje
    • Gość: ranczo05 Re: dojazd do Chorwacji przez Węgry i BiH IP: *.iginet.net / *.iginet.net 07.07.05, 09:38
      witaj.wracałam przez BiH,Węgry i słowację.droga leciała przez Mostar,Jablanica
      i na Banja Luka.może nie jest to autostrada,ale szczerze polecam.widoki
      przepiekne,nic złego nas po drodze nie spotkało.są jakieś knajpki,bary a i
      znoclegiem (przypuszczam)nie będzie problemu.tego ostatniego akurat nie wiem,bo
      nie szukaliśmy noclegów.ceny to ok razy dwa,czyli jeśli coś kosztuje 1 km(marka)
      to nasze 2 zł.w knajpce za zupę np.4 zł.drugie danie ok 20 zł.to tyle,a trasa
      napewno wynosi krócej!polecam
      • Gość: kasia Re: dojazd do Chorwacji przez Węgry i BiH IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 07.07.05, 11:29
        dziękuje za informacje, dzisiaj wyruszamy w trase :-)
      • Gość: gr Re: dojazd do Chorwacji przez Węgry i BiH IP: 62.233.159.* 07.07.05, 11:34
        mostar, jablanica, banja luka - to jest to :-)
        1. w jakim stanie są drogi na tej trasie ?
        2. ile czasu trwał przejazd przez bih ?
        • Gość: yugofil Re: dojazd do Chorwacji przez Węgry i BiH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 15:31
          winiety przez Słowację obowiazkowe na autostradach i drogach 1 kategori a taka
          jest droga 68 miedzy preszowem a koszycami która była alternatywna dla
          autostrady
        • Gość: ranczo05 Re: dojazd do Chorwacji przez Węgry i BiH IP: *.iginet.net / *.iginet.net 16.07.05, 09:49
          droga to nie autostrada,ale jest dobra,można spokojnie jechać .nie ma jakiś
          dziur czy coś w tym stylu,a widoki....super

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka