Dodaj do ulubionych

woda do picia

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 13:38
jedziemy w tym roku po raz pierwszy :) jak jest z woda pitna? czy zwykly
filtr typu Brita sprawi, ze kranowa stanie sie zdatna do picia? czy nie
ryzykowac i wiezc niezliczone ilosci butelek?
Obserwuj wątek
    • Gość: Halina Re: woda do picia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 13:43
      Woda z kranu jest tam zdatna do picia bez filtra.
      • Gość: blue.berry Re: woda do picia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 13:48
        a wode w butelkach mozna kupic w kazdym sklepie:)
    • Gość: Kocurek Re: woda do picia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.07.05, 13:51
      to cywilizowany kraj i woda w kranie jest czyściejsza niż w wielu miejscach w
      Pl np.we Wrocławiu nawet na herbate się nie nadaję, bo po zaparzeniu herbata
      śmierdzi. A tam jest rewelacyjna. Prawdą jest to, że nie każda mineralna w Cro
      jest w guście polaka, bo Studenac jest słony, ale w końcu dobierzesz taką która
      Ci odpowiada.
      • Gość: Phil Re: woda do picia IP: *.citibank.com 19.07.05, 15:20
        Studenac to sieć sklepów..
        • Gość: barkajay Re: woda do picia IP: 80.72.34.* 19.07.05, 15:24
          no byc moze
          ale na 100 procent woda mineralna
          i rzeczywiscie slona
          ale pyszna
        • Gość: Martyna Re: woda do picia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 10:52
          Ale STUDENAC to też słonawa woda mineralna
      • Gość: zed Re: woda do picia IP: *.KSZ.K.pl 20.07.05, 00:03
        To chyba u Ciebie śmierdzi . Woda we Wrocku jest rewelacyjna jedyna taka w
        polsce produkowana na tak dużą skalę, pozyskiwana z terenów wodonośnych to
        system stawów i tysięcy studni infiltracyjnych - patent niemiecki i z roku na
        rok cały ten system jest modernizowany sukcesywnie i woda coraz lepsza -
        problem smaku ale nie czystosci tkwi w starych kilkusetletnich rurach ale i te
        są wymieniane sukcesywnie . Obecnie z dużych miast w polsce Wrocek ma
        jakościowo najlepszą wodę i nie zagrożoną czynnikami atmosferycznymi i
        sezonowymi - typu skażenia lokalne np. nawozami spływającymi z pól -
        Wrocławskie tereny wodonośne to ewenement światowy i wielkie bogactwo miasta
    • Gość: dzik Re: woda do picia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 16:08
      Odnoszę wrazenie, że wielu forumowiczów nie ma pojecia, że Cro to całkowicie
      normalny kraj, często bardziej przyjazny dla ludzi od Polski. Nie rozumiem
      pytań w stylu--czy mam zabierać wodę ? Czy to tyko niewiedza, czy
      nieświadomość, a może ....
      • Gość: nika Re: woda do picia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 10:28
        na pewno głupota! Wiecej kultury, mniej protekcjonalnej postawy..Dziku. jakis
        czas temu natknelam sie na post,ze woda jest droga i niesmaczna-stad pytanie.
        niektorzy nie maja nieograniczonych funduszy,wiec chca zrobic zakupy na miejscu.
        to ma byc forum życzliwe i wspierajace 'tych,co pierwszy raz', chyba? dzieki za
        wszystkie odpowiedzi. no, prawie wszystkie.
        • Gość: dzik Re: woda do picia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 11:56
          Nie mam zamiaru nikogo urażać, ale wydaje mi się, chyba jednak jestem w
          błędzie, że jesteśmy trochę wykształceni i jakieś pojęcie o innych krajach
          mamy, np.Poland i Holand nie mylimy. Mnie teś nie przelewa się, ale wodę
          wozić..., tego nie rozumiem. Nawet jeśli jest trochę droższa niz u nas, to ile
          zaoszczędzimy--20 zł, 30 zł, co to jest przy całym koszcie wyjazdu. Jeśli mam
          3/4 tys na urlop na 2 tyg na 2 os to mam też na wodę, na nocleg w trasie. Mam
          też znajomego, który na wycieczkę do Egiptu zabrał wodę z Polski, zapłacił za
          nadbagaż, ale wyliczył że zyska ok 40 zł, chore. Pozdro
      • Gość: 1fandango Re: woda do picia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 12:45
        cześć dzik - czy w ubiegłym roku poleałeś mi węgry? Czu to ty?
        W tym roku wybieram sie do Chorwacji
        • Gość: dzik Re: woda do picia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 13:51
          Cześć, ale to nie ja. Chorwację też polecam, bywam tam od 8 lat, w tym też
          będę. Pozdro
    • Gość: kasia Re: woda do picia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.07.05, 19:13
      woda w kranach może być ale i tak tak samo jak w Polsce chyba nie pije się jej
      bezpośrednio a po przegotowaniu, niezła woda kosztuje do 4zł 1.5l można zabrać
      coś na droge ale na dłuższy czs to po co dźwigać
    • Gość: ona Re: woda do picia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 19:18
      w restauracjach podaja ci wode z kranu za darmo lub mineralna za kase - takze
      ta z kranu jest jak najbardziej zdatna do picia.
    • Gość: delegwan Re: woda do picia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 19:34
      Chcesz- to wieź. Tylko po co?.To normalniejszy KRAJ niż nasz.
    • baja02 Re: woda do picia 20.07.05, 11:54
      Rację mają ci którzy piszą, że woda w kranach nadaje się do picia! Natomiast co
      do wody mineralnej to prawdą jest, że po kilku próbach z różnymi wodami
      stwierdziłem, że smakowo mi nie odpowiadają. Prawdą jest również to, że jest
      droga. Ja zabieram 2 zgrzewki "Muszynianki". A Ty zrobisz jak zechcesz.
      • Gość: blue.berry Re: woda do picia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 13:57
        mam wrazenie ze kwestia wody na tym forum urosla do rangi jakiegos problemu a
        juz napewno jednego z glownych tematow:)
        woda w chorwacji i owszem jest troche drozsza niz w polsce, szczegolnie jesli
        kupuje sie male butelki np na promach lub w knajpach ale kupowana w marketach
        prawie nie rozni sie cena. co do smaku - rozumiem ze moze nie smakowac zielona
        Jamnica (mnie osobiscie smakuje i to bardzo) ale juz niebieska Jamnica czy
        zwykla Jana sa dokladnie takie same jak niejedna woda w polsce.

apropo wody - najbardziej rozbawilo mnie zadziwiene jednego pana z polski
        (ktory przyjechal tydzien po nas do tego samego gospodarza) wyrazil totalne
        zadziwienie na widok naszego sprzetu windsurfingowego i zapytal jak nam sie to
        wszytsko chcialo wiesc z polski. na koncu jezyka mialam odpowiedz ze napewno o
        wiele bardziej niz pol bagaznika wypelnionego zgrzewkami z woda (przyuwazylam
        jak sie rozpakowywali). dodam ze bylismy w miejscu uznanym jako jeden z
        najlepszych spotow na chorwacji.
        • Gość: Phil Re: woda do picia IP: *.citibank.com 20.07.05, 14:24
          .."woda kupowana w marketach prawie nie różni się ceną" ????????? Woda w
          markecie kosztuje około 5-6 kun. W Polsce możesz ją kupić uż od 0,50 PLN. Nie
          różni się ???
          • Gość: blue.berry do Phila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 15:37
            nie kupuje wody za 50 groszy, juz lepiej chyba pic taka z kranu:)
            butelka Zywca 1,5 l w warszawie kosztuje ok 2-2,5 pln. w tym roku kuna to ok 55
            groszy czyli ceny sa podobne bo 5 kun to wlasnie ok 2,5 pln. tak wiec nie rozni
            sie to wielce, a juz napewno nie na tyle zeby wiezc wode ze soba. a nawet jesli
            tutaj kupujesz wode za 50 groszy a tam bedziesz ja kupowal za 2,50 to doplacasz
            do kazdej butelki 2 plny. zakladajac ze wypijesz jedna butelke dziennie przez 2
            tyg to daje 14 butelek x 2 plny czyli 28 pln. nie jest to jakas gigantyczna
            kwota zeby o nia kopie kruszyc:)))
            • beata985 może dla kogos 20.07.05, 15:48
              jednak jest różnica,biorąc pod uwagę ze jedzie kilka osób ,troszkę zrozumienia
              dla innych.nie każdy szasta pieniędzmi na lewo i prawo,a skoro w Polsce kupuje
              za 0,50 to tylko jego sprawa
              • Gość: dzik Re: może dla kogos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 16:02
                Dla kilku osób zapas wody to sporo butelek, gdzie zmieścisz bagaż ? Zabierasz
                np 4 zgrzewki wody, a nie zmieścisz czegoś ważniejszego i dla oszczednosci na
                wodzie wydasz kasę na zakup czego innego. Bardzo mądre, trzymaj tak dalej
                • beata985 Re: może dla kogos 20.07.05, 16:11
                  może po prostu każdy niech sie martwi swoim bagażem i swoją wodą.a jezeli ktoś
                  zadaje pytanie to odpowiadajmy konkretnie albo wcale jeżeli nie mamy nic do
                  powiedzenia
                  • Gość: Maciek1956 Re: może dla kogos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 16:42
                    Masz rację, martwmy się o swój bagaż, ale jak ktoś pyta ktoś odpowiada. A jak
                    ktoś nie ma ok 2 zł na wodę to po co jedzie do Chorwacji, dziadów robić z
                    Polaków ? Nie chodzi o szastanie kasą, ale o rozsądek. Kiedys widziałem Belgów
                    jak wieżli na dachu worek ziemniaków, jak myślicie co pomyślałem. Nie chciałbym
                    aby o nas też takie opinie były. Fakt, smak wody jest różny, może smakować lub
                    nie, i jezeli ktoś powie, że wiezie wodę bo tamta jest niedobra to rozumiem,
                    ale jak wiezie bo jest o 1 zł drozsza to nie rozumiem. Życzę wszystkim bardzo
                    udanych urlopów w tym ślicznym i urokliwym kraju, nie myślcie jak zaoszczędzić
                    30 zł tylko radujcie się wspaniałym życiem . Pozdrowienia
    • Gość: jojo Re: woda do picia IP: *.olsztyn.mm.pl 20.07.05, 18:57
      Ja wezmę nie tylko wodę ale i powietrze , tak przyzwyczaiłam sie do rodzimego.
      Nasze jest najlepsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka