IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 19:46
Czy ktos był na tej wyspie?Bardzo proszę o wszelkie informacje a przede
wszystkim jak z apartamentami,czy mozna jechać w ciemno.Dziękuję z góry.
Obserwuj wątek
    • Gość: blue.berry Re: Bol IP: *.aster.pl 23.07.05, 20:34
      wyspa do Brać. a Bol to miejscowosc. dosc turystyczna i znana glownie dzieki
      plazy Zloty Rog.
      apartamentow cale mnostwo. ale tez i mnostwo ludzi. w lipcu raczej mozna cos
      znalezc (pojawiaja sie wywieszki typu free). nie wiem jak w sierpniu. pewnie
      troche trudniej.
      co do wszelkich informacji - bardzo duzo info typowo turystycznych czyli co
      zobaczyc jest w necie - wystarczy wpisac Brac lub Bol w wyszukiwarke.
      a tak ogolnie - wyspoa urocza, przepiekne miejscowosci. szczegolnie polecam
      obejrzenie Pucisca i Milna. z atrakcji klasztor Pustynnaja Blaca i Vidowa Gora.
      no i cala masa naprawde urokliwych miasteczek. wyspa dosc gorzysta, wiec mimo
      ze czesc drug w bardzo dobrym stanie to nawet pare kilometrow jedzie sie czasem
      dosc dlugo. glownym bogactwem Braci sa oliwki i owce:)))) oraz kamienie:))
      sam Bol - urocze miasteczko z cala masa knajpek, pieknym klaszotorem i
      malutkimi plazami bardzo kamienistymi ale i tez takimi typu "full wypas
      turystyka" czyli lezaki, parasole, knajpa za plecami. dodatkowa atrakcja -
      jeden z lepszych spotow wind i kitesurfing w chorwacji - ze 3-4 szkolki do
      nauki, oczywiscie tez mozliwosc nurkowania.
      czas spedza sie tam przemile aczkolwiek sierpien jest okrutny pod wzgledem
      ilosci turystow. wtedy jesli juz sie jest na Braci, chyba warto omijac Bol jak
      I Supetar (ulubione miasteczko Polakow) i zaszyc sie np w Splickiej. no chyba
      ze ktos lubi gwar i tlok.
      jesli masz jakies konkretne pytania to chetnie odpowiem.
      pozdrawiam
      • Gość: malaga Re: Bol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 20:50
        Jasne,że na Braci,mózg mi sie chyba zaciął:))
        Dzięki za wyczerpujące informacje,opis zachęcający,jednak tłumy turystów o
        których wspomniałes troche mnie wystraszyly.Tym bardziej,że miałam jechac w
        ciemno.A urlop zaplanowałam na pierwszą połowę sierpnia i słyszałam,że Bol
        uroczy.Wielkie dzięki,chyba zmienię plany,yakże pozdrawiam.
        • blue.berry Re: Bol 24.07.05, 22:44
          nie chcialam Cie wystraszyc:)
          prawda jest taka ze sierpien (a zwlaszcza jego pierwsza polowa) to sezon
          najbardziej urlopowy. tlumy wlochow, niemcow i polakow:)))
          a Bol to miejscowosc stricte turystyczna. ale przeciez mozna wybrac inne
          miasteczko na wyspie jesli okaze sie ze w Bolu za tloczno. tak naprawde kazdemu
          podoba sie co innego i co innego mu przeszkadza. np wiele osob bardzo sobie
          chwali Supetar - mnie osobiscie to miejsce podoba sie najmniej ze wszystkich
          miasteczek na Braci. za to bardzo podoba mi sie chociazby Postira. z tym ze Bol
          ma jedna przewage jaka sa w miare fajne plaze.
          mam nadzieje ze tak czy inaczej wyjazd bedzie udany.
          • Gość: malaga Re: Bol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 22:15
            jednak jadę.Czy możesz polecić jakieś sprawdzone adresy mailowe apartamentów
            bądż innych kwater na Braczu?Cena właśiwie obojętna,zależy mi tylko żeby do
            morza było blisko.
            • Gość: blue.berry Re: Bol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 08:57
              przyznam ze nie za bardzo:)) ja jezdze w jedno miejsce a z tego co wiem tam
              wszystko w sierpniu porezerwowane na styk. dodatkowo te apartamenty nie sa
              najtansze i nie maja udoskonalen typu klimat/tv. ale za to jest sa obok spotu
              windsurfingowego:))
              w necie mozna znalezc sporo stron o Braczu (a ja i tak wole odmiane zenska:)))
              i o samym Bolu. tutaj na forum tez pojawialy sie adresy do apartamentow na
              Bolu. sproboj poszukac. bo ja obawiam sie nie jestem zbyt pomocna:)
    • Gość: wiech Re: Bol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 00:06
      Czy aby na pewno poprawne jest sformułowanie "na Braci???" Wyspa nazywa się
      Brač. Ta ostatnia literka odpowiada polskiemu "cz", wymawianemu nie tak twardo,
      jak po polsku. Brač w tekstach chorwackich występuje w rodzaju męskim (na
      przykład „OPIS: Ukupna dužina obale otoka Brača iznosi 175 km,...” lub „Makija
      se na Braču sastoji od grmova...” na stronie www.otok-
      brac.info/brac_detaljno.htm), a więc po polsku - moim zdaniem - powinno się
      stosować "na Braczu", "tym Braczem" itd. Może w tej sprawie wypowiedzą się
      lingwiści??
      A poza tym Brač jest piękny, chociaż Zlatni Rat jest mocno przereklamowany.
      Pozdrowienia
      • Gość: XP Re: Bol IP: 213.77.31.* 26.07.05, 13:29
        Też wydaje mi się, że powinno mówić się na (miękko) Braczu, jeżeli to jest
        rodzaj męski. Tak jak mówimy, że jesteśmy np: na Turbaczu.
        • Gość: malaga Re: Bol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 22:06
          ok,od teraz mówię na "Braczu".
    • Gość: Cro Re: Bol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 00:51
      Zapraszamy!

www.burmaz.e-adriatic.com
    • Gość: Mirek Re: Bol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 11:22
      Byłem na przełomie czerwca i lipca. Płaciłem 12 Euro za osobę. Wszystko jest
      droższe niż na lądzie. Ponadto dużo turystów niemieckich i włoskich sprawia, ze
      ceny są wysokie. Ale za to jest pięknie. Promem płynie się ze Splitu 45 minut
      do godziny
      • Gość: jacek Re: Bol IP: *.man.poznan.pl 01.08.05, 14:20
        Do Bol wybieram się w sierpniu. Proszę o radę czy do promu z Bol trzeba jechać
        samochodem czy można dojechać np. autobusem (lub innym środkiem lokomocji)?
        Czy w okolicy Bol są jakieś wniesienia po których można pochodzić?
        • Gość: blue.berry Re: Bol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 14:59
          polaczenie promowe Brac ma jedynie z Supetaru (ze Splitu) i Sumartinu ( z
          Makarskiej). z jednej i drugie miejscowosci do Bolu jest spory kawalek. z
          Supetaru jedzie sie przez cala wyspe. nie jest to duzo - ok 30paru kilometrow
          ale gorzysty teren i waskie drogi powoduja ze jedzie sie dlugo. przyznam ze
          srednio wyobrazam sobie pobyt na Braczu :) bez samochodu. no chyba ze jest sie
          z jakims biurem podrozy ktore dostarcza cie na miejsce. autobusy?? bosz nie mam
          zielonego pojecia: ( jakos nie rzucily mi sie w oczy. inne srodki lokomocji -
          samochody, skutery czy motocykle do wypozyczenia - z tym ze cena i organizacja
          raczej ich przeznaczenie pcha w kierunku wycieczek a nie przemieszczania sie.

co do wzniesien - a i owszem jest Vidowa Gora
          • Gość: Jacek Re: Bol IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.05, 21:32
            Bardzo dziękuję za pomoc,
            Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka