Dodaj do ulubionych

Zarobki w CHORWACJI

14.09.05, 16:20
Obserwujac ceny w sklepach i restauracjach zastanawialem sie jakie sa
przecietne zarobki w tym kraju, ludzie maja dobre auta i niezle ciuchy-
ciekawe czy jest tam wysokie bezrobocie a moze to tylko Dalmacja a reszta
piszczy?
Obserwuj wątek
    • Gość: cro-expert Re: Zarobki w CHORWACJI IP: *.dialin.iskon.hr 14.09.05, 18:12
      przecietne zarobki w Chorwacji sa cca 600Euro (4500kuna)
      bezrobocie oficjalne 20%, rzeczywiste 15%
      najbogatszom czešćom Chorwacji jest Zagreb z okolicom, potem Ista, Dalmacja
      dopiro na piatem mijescu
    • Gość: czarek Re: Zarobki w CHORWACJI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 09:39
      Wiesz z tymi obserwacjami to roznie bywa :-) To tak jakbys ocenial Polakow na
      podstawie pobytu na Helu jJuracie czy Jastarni .
      Fakt ze zarobki sa troche wyzsze niz u nas - srednio ok 2500 - 3000 PLN ale jak
      sam zauwazyles ceny i oplaty sa wyzsze niz u nas .
      Tam jest troche inny problem te samochody , domy , ciuchy czy wakacje
      zagraniczne to wszystko kupuja na kredyt . Ja nie mowie ze to dobrze czy zle ,
      ale bylem bardzo zdziwiony z tego powodu . Ok u nas tez kredyty sa popularne
      ale raczej na troche wyzsze dobra - dom czy samochod , ale oni tam doslownie
      wszystko kupuja na kredyt .
      Kiedys siedzialem ok godzinki w Zagrzebiu w jednym z biur podrozy . Przez ten
      czas przewinelo sie sporo osob ktore kupowaly wycieczki . Zdecydowana wiekszosc
      brala je na kredyt !
      • Gość: gaj Re: Zarobki w CHORWACJI IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.09.05, 23:28
        na całym swiecie wszyscy kupują na kredyt co sie da, w ameryce i w niemczech
        • Gość: czarek Re: Zarobki w CHORWACJI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 09:24
          > na całym swiecie wszyscy kupują na kredyt co sie da, w ameryce i w niemczech

hameryka i niemcy to jeszcze nie caly swiat hi hi hi

A tak na powaznie - wiem ze w wielu krajach jest to bardzo popularne ale wiesz
          w sumie polacy tez zyja duzo na kredyt ale nie az tak jak tam widzialem .
          Ok tak jak pisalem - samochod , mieszkanie , lodowke , pralke czy zelazko .
          Raczej nie sa to towary luksusowe ale zyby zaraz gacie czy bluzke .....
          Ot taki miejscowy folklor .
    • romcula11 Re: Zarobki w CHORWACJI 15.09.05, 23:14
      śrenia chorwacka to 4000 - 4500 kun, ale to oficjalna średnia, często ludzie
      zarabiają mniej, np w sklepie 2900, czy na placu 2500
      Ja pracuję w Splicie, i nie mogę narzekać.
      To fakt, że Chorwaci lubią kupować na kredyt, np markowe ciuchy na 36 rat.
      Tam nawet w spożywczaku można płacić na raty!
      Najlepsze zarobki mają chyba zagrzebczaki, w ogóle, jak to zwykle, w stolycy
      żyją lepiej.
      Poza tym, w Chorwacji ceny są większe, dotyczy to głównie rzeczy, które kupuje
      się na codzień. Żywność jest droższa o jakieś 30%.
      Nie wiem jak ceny wynajmu w Polsce, ale w Splicie za 3-pokojowe mieszkanie 90
      metrów z opłatami wynosi 2600 kun, w zimie pewnie więcej będzie.
      BTW, jeśli ktoś będzie w październiku w Splicie, to zapraszam na browara;)
      A tymczasem siedze sobie na urlopie w Krakowie :)
      pozdrav svima, koliko vas ima!
      • Gość: XXL Re: Zarobki w CHORWACJI IP: *.idea.pl 16.09.05, 10:56
        Hmmmm, jak mówią statystyka jest jednym ze sposobów oszukiwania społeczeństwa.
        W sumie poziom życia nieco niższy niż w Polsce. Zarobki podobne a ceny sporo
        wyższe. Większe też bezrobocie. Ale ....
        Sporo Chorwatów (pewnie tych bezrobotnych) pracuje w Niemczech i we Włoszech
        zarobki śląc do kraju.

Z drugiej strony, są duże różnice między regionami. Patrząc z perspektywy
        Zagrzebia czy turystycznego wybrzeża można mieć mylny pogląd.
        Wystarczy odjechać choć 10 km od plaży by zobaczyć, że tak wesoło to już nie
        jest.

• Gość: Daro Re: Zarobki w CHORWACJI IP: *.emu.int.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.05, 11:53
        romcula11 - witaj i dzieki, nie wiem czy sie nie myle ale chyba jechalismy
        razem w zeszla sobote autobusem wlasnie do Krk z Podgory, w tym roku
        wynajmowalismy jacht z Murteru chyba mowiles ze twoje biuro tez zajmuje sie
        czarterami - mozesz podac jakas strone z cenami na rok 2006?
        • romcula11 Re: Zarobki w CHORWACJI 17.09.05, 17:20
          hej, no całkiem możliwe, jeśli to był autobus Skarpy, to nawet pewne.
          Jeszcze nie mamy ustalonych cen jachtów na przyszły rok, póki co posługujemy
          sie tegorocznym cennikiem.
          Całą ofertę znajdziesz na www.adriatic.hr (jachty jeszcze nie do końca zostały
          przetłumaczone na polski).
          Jakby co to pisz na romcula@poczta.fm , do końca września jestem w Krakowie
          pozdrav
    • noyle Re: Zarobki w CHORWACJI 17.09.05, 13:24
      dniowka 150 kuna
      srednio 2000 k/ miesiac
    • Gość: viki Re: Zarobki w CHORWACJI IP: *.streamcn.pl 19.09.05, 12:25
      To prawda co piszecie o wysokości zarobków w CR. Ja rozmawiałem z mieszkanką
      Dalmacji na ten temat. Generalnie twierdziła, że lepiej żyje się tylko młodym,
      gdyż większość z nich pracuje we Włoszech i Austrii. Starsi mieszkańcy liczą na
      emerytury i zarobek z turystyki (na prywatnych kwaterach średnio 3 miesiące w
      roku). Generalnie kobieta stwierdziła, że żyje się im trudno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka