Dodaj do ulubionych

Prosze o radę miłośników Chorwacji

IP: 213.17.227.* 27.09.05, 15:54
Witam,
Planujemy w przyszłym roku z mężem i z psem wybrac sie do Chorwacji
samochodem (spory - fiat Doblo). Ma to byc dosyc długi wyjazd, bo na jakieś 3
tygodnie. Plan mniej więcej taki: Warszawa - Budapeszt - Slowenia - Chorwacja
(tu zostajemy na minimum 9 noclegow) - Włochy - Wiedeń - Warszawa. Czy
ktos "robił" podobna trase i mógłby sie podzielić swoimi wrażeniami? Gdzie
najlepiej nocowac w Chorwacji (z psem): kampingi czy kwatery? Co jest warte
obejżenia? Gdzie najlepiej zatrzymac się na wypoczynek? Czy w Dalmacji
srodkowej? południowej? Chodzi mi o jak najwięcej mozliwości zwiedzenia tego
pieknego kraju.
Mam nadzieje, że moge liczyć na czyjąś pomoc. Tego kawałka Europy jeszcze nie
znam - a chyba warto go zobaczyć.
Pozdrawiam
Madzia
Obserwuj wątek
    • Gość: zbynek Re: Prosze o radę miłośników Chorwacji IP: *.c151.petrotel.pl 27.09.05, 16:54
      na tym forum to wdzystko już było niejednokrotnie poruszane i opisane,
      Trzeba czytać a nie tylko pytać.
      • Gość: zbynek Re: Prosze o radę miłośników Chorwacji IP: *.c151.petrotel.pl 27.09.05, 17:15
        a tak ogólnie to ja po doświadczeniach polecam trasę
        Czechy,Austria,Słowenia/piękna -niezatłoczona autostrada/koniecznie zwiedzić
        jaskinie w Postojnej,Włochy/Triest/i dalej.
        A z powrotem Dalmacja np.Orebic na Peljesacu/w pobliżu Korcula,
        Dubrownik, Ston/ lub okolice Trogiru, Primostenu /w pobliżu wodospady Krka,
        Split,Sibenik/.No i w powrotnej drodze koniecznie Plitwickie jeziora.
        O tym wszystkim już pisałem szerzej na forum ale jak to konieczne to mogę
        odpowiedzieć i na inne poytania.W Chorwacji byłem pięć razy we Włoszech dwa.
        Właśnie jedna z tych wypraw była łączona.
        • Gość: Madzia Re: Prosze o radę miłośników Chorwacji IP: 213.17.227.* 28.09.05, 09:38
          a powiedz mi czy promy z Dubrownika do Włoch do Bari długo płyną? Czy zabieraja
          psy? Bo nie każdy statek zgadza sie na zwierzeta, a chcielibysmy z Dubrownika
          promem do Wloch i jeszcze tego świata troche zwiedzic
          • Gość: Brzęczyszczykiewic Re: Prosze o radę miłośników Chorwacji IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.09.05, 10:20
            płynie ok 7 godzin, razem z pasmi, bez psów tez około 7 godzin.
    • baja02 Re: Prosze o radę miłośników Chorwacji 29.09.05, 11:25
      Madziu! Z ważnych danych podałaś tylko, że jedziesz z psem. Podaj więcej. Np.
      ile osób, w jakim wieku, samochodem z namiotem, z przyczepą, czy kamperem -
      wtedy napewno otrzymasz porady bywalców. Pozdrawiam i już rozpocznij
      przygotowania do urlopu ( to nie jest żart).
      • Gość: Madzia Re: Prosze o radę miłośników Chorwacji IP: 213.17.227.* 29.09.05, 14:54
        Baju,
        Własnie juz zaczełam mysleć co i jak, bo chcemy pojechac do Chorwacji
        maj/czerwiec albo sierpień/wrzesień (to sie okaże za jakis czas). Jak bedziemy
        jechac sami, to 2 osoby mlode + pies, jak ze znajomymi to 6 osob doroslych, 1
        male dziecko i pies. Glownie to mi chodzi o psa - bo np. od nas do Szwecji nie
        biora psow na prom i nie chcialabym aby byla nie jasna sytuacja przy przeprawie
        z Chorwacji do Wloch.
        Plan jest mniej wiecej taki: Droga od W-wy do Budapesztu, tam w okolicy 2
        noclegi, zwiedzanie, potem Słowenia i Ljubljana, 2 noclegi, jazda do Triestu,
        no a potem Chorwacja: 1 nocleg na wyspie Krk, jeden nocleg w okolicy Zadaru i
        potem Trogir - wynajecie domu/mieszkania na tydzien. Potem Dubrovnik -
        przepłynięcie do Bari i pod Neapol na kemping. Tam Capri i Pompeje koniecznie!
        Potem Monte Cassino i Rzym - 3 noclegi pod Rzymem. Jeszcze Florencja, Padwa,
        Verona, Parma, Piza, Asyz, Wenecja i do Austrii. Tam Klagenfurt - Minimundus
        oraz Wiedeń. No a potem to juz droga do domu. Wychodzi tak około 23 dni. Po
        drodze nastawiam sie na kepming, ale moze kwatery prywatne taniej wychodza?
        Jedynie to w Trogirze dom/mieszkanie i pod Rzymem (Interhome). Na Bornholmie
        np. jest tak, ze psy na kempingu owszem ale we wlasnym namiocie - dla mnie to
        jest wazna informacja. Namiot oczywiscie wezmiemy, bo zawsze nigdy nic nie
        wiadomo. Z reszta jak sami pojedziemy to mozemy nawet spac w samochodzie (Fiat
        Doblo - sporo mniejsca). Jak dwa lata temu zwiedzaliśmy Francje, to po drodze
        spalismy w samochodzie, w Seicento. Troche nogi bolaly, ale .... nasi rodzice
        spali w maluchach po 4 osoby - wiec my przy nich mielismy luksus!
        Takie sa plany.
        Moze ktos mi teraz cos podpowiedziec?????? Np. o jakich godzinach odpływaja
        promy z Dubrovnika do Bari? Gdzies widzialam na internecie ze w nocy plynal,
        prawda?
        Pozdrowienia
        Madzia
        • Gość: zbynek Re: Prosze o radę miłośników Chorwacji IP: *.c151.petrotel.pl 30.09.05, 18:26
          to jest tylko taka podróż -jak to się mówi dla pochwalenia się przed
          znajomymi,gdzie to się nie było. Byłem ,wstąpiłem ,przejechałem i właściwie nic
          nie widziałem.Pomijając oczywiście okolice Trogiru gdzie macie być zamiar
          tydzień.Póżniej pozostaje na wymienine miejscowości po mniej niż jeden dzień-
          łącznie z dojazdem i co tu doradzać i o czym tu dyskutować.To tylko trzeba
          bezpiecznie przejechać z krótkim postojem i podziwianiem widoków z okna
          samochodu, pamiętając o tym ,że gdzie niegdzie bywają jeszcze korki- nawet na
          autostradach.Nie wiem dlaczego opuszczacie takie skarby do zwiedzania jak
          Postojna w Słoweni i Plitwickie jeziora w Chorwacji.

• dmnkp Re: Prosze o radę miłośników Chorwacji 01.10.05, 02:30
      Coz jezeli chodzi o przejazd przez Wegry.. kiedy bedziesz jechala z Budapesztu autostrada zapewne bedziesz przejezdzac okolice balatonu (proponuje Balaton Akali.. niewielka a przytulna miejscowosc..) Jesli idzie o Chorwacje to na pewno warto obejrzec KRKA, PLITVICKIE JEZIORA, KORNATI, Zadar, Biograd oraz Szybenik - w tych miejscach oprocz plitvic bylem i goraco polecam. :)
    • Gość: MOnia Re: Prosze o radę miłośników Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 19:30
      Ja nie jestem zwolennikiem objazdowek. Uwazam ze Chorwacja jest tak piekna ze
      warto spedzic tam calosc urlopu a i tak moze braknac czasu na wszystkie cuda
      natury jakie tam sa... Mozna zatrzymywac sie kolejno w roznych miejscach...
      Zagrzeb, Pula - zwiedzic cala Istrie, potem srodkowa Dalmacja, Zadar, Biograd,
      Sibenik, wodospady KRKA, Trogir, Split, okolice Dubrownika... powodzenia
      • Gość: deo Re: Prosze o radę miłośników Chorwacji IP: *.wss.zgierz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.05, 21:29
        plan wydaje sie być niezły ... nie wiem tylko czy akurat warto pchać sie na
        początku do Triestu a nie lepiej zanocować gdzieś w oklicy Postojnej w
        Słowenii- zwiedzić jaskinie i prosto do Chorwacji ...i dalej w dół tak jak
        napisałas i powrót przez Włochy ...
        Warto zobaczyć ten park w Plitwicach ...
        Cała ta nadmorska Chorwacja jest w jakiś tam sposób podobna do siebie a te
        wodospady są niepowtarzalne ...
        deo
        Uwaga magistralą adriatycką czyli Jardanką czyli drogą wzdłuż wybrzeża jedzie
        się wolno ... kręta - nie ma gdzie wyprzedzać i ogólnie dość męcząco !!!
        • Gość: lola www.cro.pl IP: *.acn.waw.pl 03.10.05, 11:14
          mysle ze najwiecej odp znajdziesz na
          www.cro.pl/forum/
          ja przed wyjazdem na forum cro wlasnie sleczalam noce i czytalam wszystkie
          porady ludkow;)
          bylam 3razy w cro-na istrii,zat kvaner , w tym roku na riwierze makarsiej i w
          okolicach trogiru i sibenika...najbardziej mi sie podoba jednak riwiera
          makarska;)a w nastepnym roku pewnie ruszymy na plejescac:)
          • arwena Re: www.cro.pl 03.10.05, 12:07
            ja bym ten wyjazd podzielila miedzy dwa urlopy - jeden CRO, postojna, ale tez i
            Bosnia i moze Czarnogory kawalek, a za rok (czy kiedy tam) wlochy

bylismy na pejlesacu i goraco polecam (i okolice) - mimo ze sporo jezdzilismy,
            mam wrazenie duzego niedosytu, jesli chodzi o najblizsza okolice nawet!
            uwazam, ze na wakacjach nie nalezy sie spieszyc i zbyt duzo planowac, warto pod
            wplywem chwili tez troche podzialac

pozdr
            • Gość: Madzia Re: IP: 213.17.227.* 03.10.05, 14:13
              Kochani,
              Dzieki za wszystkie informacje, na pewno się przydadzą.
              Jesli chodzi o Włochy - bylismy juz we Włoszech, chodzi nam głównie o
              przypomnienie sobie tego co widzielismy i glownie odwiedzenie grobu papieza -
              stad Włochy.
              Jezeli zas chodzi o Chorwacje - domyslam sie że za mało czasu na nią
              przeznaczylismy, że nie do końca sie ją zwiedzi, ale
              - po pierwsze: cos trzeba zostawic na nastepny raz,
              - po drugie: w naszym kraju połowy tez jeszcze nie zwiedziliśmy (głównie
              południowy zachód i północny wschód),
              - po trzecie: jest jeszcze tysiące ciekawych miejsc w Europie do zwiedzenia,
              więc trzeba dzielić .....
              Bo niestety nie należe do osób, których stać na coroczne wyjazdy 3 tygodniowe
              samochodem po Europie (a szkoda ...).
              Mam nadzieje, że to co zobaczymy w Chorwacji przez krótki pobyt i tzw.
              objazdówkę - bedzie dobrym pretekstem na kolejne wyjazdy w swoim czasie.
              Pozdrowienia
              Madzia
              • Gość: dabu79 Re: IP: 195.127.59.* 10.11.05, 14:47
                Madziu.
                Polecam Ci Cavtat lub Orebic. Z Cavtatu jest blisko do Czarnogóry. Byliśmy tam
                5 dni, żałuje że wróciliśmy do Chorwacji. Czarnogóra jest przepiękna i jest tam
                mniej ludzi i spokojniej niż w Cro. Za parę lat będą tam wielkie kurorty,
                narazie jest bardziej orientalnie. Kotor, Budva, Sv.Stefan, Boka Kotorska,
                Petrovać Park Lovcen. Wszystkie te miejsca blisko siebie, a naprawdę warto
                zobaczyć, totalna rewelacja. Mam wiele zdjęć, wszyscy znajomi twierdzą, że
                Czarnogóra rewelacyjna i ładniejsza od Cro.
                Pozdro
    • Gość: callgirl Re: Prosze o radę miłośników Chorwacji IP: 217.153.205.* 04.10.05, 09:54
      Sporo Ci już powiedzino, ale moim zdaniem wodospoady KRKA nie są warte zachodu.
      Wstęp dość drogi (ponad 30 zł od osoby), a tak naprawdę dużo ładnisze cuda
      natury możesz znaleźć na przykład na Słowacji w Słowackim Raju. W każdym razie
      nie polecam.
      • Gość: zbynek Re: Prosze o radę miłośników Chorwacji IP: *.plock.mm.pl 09.11.05, 19:24
        jeżeli dla Ciebie wstęp w tej cenie jest zadrogi to nie wychylaj nosa z domu
        tanio i bez wydatków.
    • Gość: delegwan Re: Prosze o radę miłośników Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 01:21
      Droga Madziu. Posłuchaj Zbynka.Wie ci mówi.A raczej pisze.Moja sugestia jest
      taka: przeczytaj uważnie wstecz około 200 postów, a znajdziesz tam odpowiedź
      na wszystkie swoje pytania. A jakiego masz psa? Pozdrawiam.
    • Gość: delegwan Re: Prosze o radę miłośników Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 01:28
      Przepraszam, pomyliłem się. Miałem na myśli 200 wątków. Jest 01:28, mam prawo
      do błędu nie?
    • Gość: bah7 Re: Prosze o radę miłośników Chorwacji... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 12.11.05, 19:24
      Madziu, podoba mi się Twój plan, który jest ciekawą samochodową wycieczką
      objazdową.

Mam kilka uwag:

# 1. Jak na mój gust, na Twojej trasie jest bardzo dużo zwiedzania miast, a
      mało Cudów Natury - to przypadek, czy wolisz zabytki od wodospadów, jaskiń etc.?
      Np. gdy będziesz w malowniczej okolicy Triestu, to w/g mnie równie warto
      zwiedzić i piękny zamek Miramare, i jaskinię Grotta Gigante...

# 2. Na wypoczynek w HR polecam półwysep Peljeśac, np. w zacisznym Trpanju (ale
      w maju woda zimna).

# 3. Prom Dubrownik - Bari płynie 8-9 h, w maju'06 odpływa we wtorki o 23:

www.croatiatraveller.com/ferries/Bari-schedule.htm

Psy zabiera za darmo... ;-)

www.jadrolinija.hr/default.aspx?dpid=1427

# 4. Bardzo atrakcyjna wycieczka autkiem przez Włochy jest opisana tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=28267170

Zapraszam :)

bah7

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka