Dodaj do ulubionych

CZARNOGÓRA, CHORWACJA- wróciłam..jestem zachwycona

IP: *.um.poznan.pl 16.09.02, 14:56
Wczoraj wróciłam po 2 tyg. wojażach po Czarnogórze i Chorwacji. Przygotowuję stronę internetową (
szczególnie o Czarnogórze, bo wiem z własnego doświadczenia jak mało informacji jest o tym regionie). Jak na
razie służę pomocą i radą..

Pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marcin Re: CZARNOGÓRA, CHORWACJA- wróciłam..jestem zachw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.02, 16:59

Ciesze się,że bedzie wiecej informacji o Czarnogórze ponieważ chciałem w tym
      roku tam pojechać lecz wojaże skończyłem na Calvat za Dubrownikiem (20 km do
      granicy). Chciałem jechać do Ulcinj ciekawy jestem czy tam byłaś. Jeżeli tak to
      chetnie przeczytam jak tam jest. Pozdrawiam Marcin
      • Gość: Marta Re: CZARNOGÓRA, CHORWACJA- wróciłam..jestem zachw IP: *.um.poznan.pl 18.09.02, 09:02
        Zjechałam Czarnogórę wzdłuż i wszerz, nie byłam tylko w kanionie Tary ( ale to za rok!), gdyż jest tam juz
        praktycznie po sezonie i nikt nie organizuje raftingów. A Ulicij to miasteczko na pół albańskie, gdzie
        jedyną atrakcją jest "piaszczysta" Wielka Plaża. Wielka to może jest ( pół km szeroka, długa na 14 km),
        ale z piaskiem niewiele ma wspólnego. Jest to po prostu szare błotko... Ale woda czyściutka i cieplutka.
        Ogólne wrażenia z tego miasta to bieda, brud i smród. Ale dla mnie to była jednak pewna atrakcja
        orientalna, gdzie turysta wzbudzał powrzechne zainteresowanie- a właściwie jego pieniądze. Warto
        zapuścić się w ten zakątek, a juz na pewno warto jechać do Czarnogóry!!! wszystkim gorąco polecam i
        mam nadzieję, ze moja strona www ( kiedy ją wreszcie skonczę) udowodni jakie to piękne miejsce!!!

pozdr.

marta
        • Gość: mac1 do Marty. IP: 213.77.125.* 18.09.02, 11:11
          Cieszę się, że zamierzasz zrobić stronkę. Mam dużo pytań do Ciebie. Np. : gdzie
          nocowałaś i za ile, jak z wjazdem, czy są opłaty, czy jest bezpiecznie (chodzi
          o pieniądze i samochód), czy warto jechać na samo południe itp. Pzdr. Jadę w
          przyszłym roku, bo nie mam innego pomysłu.
          • Gość: Marta Re: do Marty. IP: *.um.poznan.pl 18.09.02, 14:53
            Jechać naprawdę warto, i nie tylko na południe! Wybrzeże czarnogórskie to tylko 140 km, najlepiej
            zatrzymać sie gdzieś " w środku" i robić jednodniowe wypady.
            Ale uwaga! Chcę zdementować wszelkie plotki, że Czarnogóra jest tania ( oczywiscie to pojęcie jest
            względne). Wrzesień to już nie sezon, więc teoretycznie niższe ceny, ale... Najtańsza prywatna kwatera 10
            E/os. ( przeważnie mały, ciemny pokoik, umeblowany w stylu PRL-u). Ja mieszkałam u przemiłej rodzinki
            w pokoju z łazienką, tarasem i dostępem do dobrze wyposażonej kuchni za 13.5 E od osoby. ( W sezonie
            ten pokój dla 4 osób 50-60 E!!!) Ceny w sklepach ok. dwa razy wyższe, ale warto troche grosza oszczędzić
            i spędzić tam urlop. Generalnie im dalej na południe i dalej większych miasteczek turystycznych to
            jest taniej. Jeden tydzien w zupełności wystarczy by zobaczyc wszystkie atrakcje turystyczne, drugi
            wykorzystać na błogie lenistwo- plaże kamieniste, woda boska!!! Byłam tam przez 2 pierwsze tygodnie
            wrzesnia- słonko przygrzewało, 25-28 st. raz padał drobny deszczyk, idealna pogoda! Trudno opisać to
            wszystko w paru zdaniach, dlatego strona www przyda się na pewno!!!
            Jeśli masz pytania to pisz, z przyjemnością wrócę tam chociaż wspomnieniami...

Pozdr.
            Marta
            • Gość: Marta Re: do Marty. IP: *.um.poznan.pl 18.09.02, 15:08
              Jeśli chodzi o wjazd to nie ma żadnych problemów, nie potrzebna wiza, nie ma też opłat ( oczywiście
              zielona karta z uwzględnieniem YU). Celnicy wyjątkowo mili, gęsto rozsiani stróże prawa także. Jeśli
              chodzi o bezpieczeństwo to na prawdę nie ma się czego obawiać, parkingi strzeżone w każdym wiekszym
              mieście. Aha.. nie ma praktycznie żadnych bankomatów. Karty płatnicze to ewentualnie Visa Classic.

Pozdr.
              marta
              • Gość: mac1 Re: do Marty. IP: 213.77.125.* 19.09.02, 07:27
                Dzięki. Myślałem że jest taniej. Chyba im się w głowach przewróciło. Ale na
                pewno pojadę w przyszłym roku. Czekam więc na stronkę i pozdrawiam.
      • Gość: Johny Re: CZARNOGÓRA, CHORWACJA- wróciłam..jestem zachw IP: ICL.ib:* / 10.10.20.* 10.11.02, 20:07
        Gość portalu: Marcin napisał(a):

>
        > Ciesze się,że bedzie wiecej informacji o Czarnogórze ponieważ chciałem w tym
        > roku tam pojechać lecz wojaże skończyłem na Calvat za Dubrownikiem (20 km do
        > granicy). Chciałem jechać do Ulcinj ciekawy jestem czy tam byłaś. Jeżeli tak
        to
        >
        > chetnie przeczytam jak tam jest. Pozdrawiam Marcin
        Chciałem sie dowiedzieć w jakim miesiącu byłes w Cavtat i ile kosztuja tam
        kwatery prywatne dla 2 os. , bo słyszałem że jest tam drożej niż w środkowej
        dalmacji ja bylem w lipcu w Podgorze i płaciłem 20 Eur za pokój 2 os.
      • Gość: Milan Kosanovic Re: CZARNOGÓRA, CHORWACJA- wróciłam..jestem zachw IP: *.neobee.net 28.12.02, 00:50
        Prosze: prezentacja Ulcinja i okolicy napisana po polsku. Jest nawet i historia
        miasta. users.cg.yu/ulcinj/pol.htm Odpowiem na wszystkkie pitania bo
        jestem z Ulcinja :)

> Ciesze się,że bedzie wiecej informacji o Czarnogórze ponieważ chciałem w tym
        > roku tam pojechać lecz wojaże skończyłem na Calvat za Dubrownikiem (20 km do
        > granicy). Chciałem jechać do Ulcinj ciekawy jestem czy tam byłaś. Jeżeli tak
        to
        >
        > chetnie przeczytam jak tam jest. Pozdrawiam Marcin
    • Gość: goska Re: CZARNOGÓRA, CHORWACJA- wróciłam..jestem zachw IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 18.09.02, 14:56
      cześć, ja też niedawno wróciłam z Czarnogóry i jestem zachwycona. Chętnie
      obejrzę twoją stronę jak ją zrobisz.
      pozdrawiam,
      • Gość: Milan Re: CZARNOGÓRA, CHORWACJA- wróciłam..jestem zachw IP: *.neobee.net 28.12.02, 00:45
        to moja strona: users.cg.yu/ulcinj/pol.htm Prezentacja Ulcinia i
        okolicy. Plaza piaszczysta 12km, gaj oliwny, wyspa...
        • Gość: mac1 Re: do Milana. IP: 213.77.125.* 30.12.02, 12:52
          Mogę prosić o maila. Wysłałem do Pana na ten ze strony i nie dostałem
          odpowiedzi. Proszę o kontakt. maciek.j@hoga.pl
          • Gość: Milan Re: do Milana. IP: *.neobee.net 02.02.03, 18:29
            Przepraszam! najlepiej kontaktowac nas na link 'kontakt' na naszej stronie
            users.cg.yu/ulcinj/pol.htm
    • Gość: Dany Re: CZARNOGÓRA, CHORWACJA- wróciłam..jestem zachw IP: *.w3cache.trzebnica.net / 10.17.64.* / *.router.trzebnica.net 22.09.02, 13:16
      Cześć, w tym roku też pojechałem do Czarnogóry, ale tylko na jeden dzień, więc
      nie udało mi się zobaczyć wiele. Fakt, celnicy bardzo mili, co mnie bardzo
      zaskoczyło, nie trzeba płacić żadnych opłat, ale sama Czarnogóra dość droga.
      Ceny w sklepach podobne jak w Chorwacji. Lody trochę droższe, zdecydowanie
      gorsze i trzykrotnie mniejsze. Knajpy cenowe podobnie jak w Chorwacji. Ale
      krajobraz zupełnie inny. Zatoka Kotorska zrobiła na mnie ogromne wrażenie,
      zwłaszcza gdy wjechałem samochodem na górę, serpentynami, skąd widok był
      niesamowity, zresztą sam Kotor też był ciekawy, te mury nad miastem...
      • Gość: M. Re: CZARNOGÓRA, CHORWACJA- wróciłam..jestem zachw IP: *.neobee.net 02.02.03, 18:21
        strony.wp.pl/wp/szymanscy_w_podgoricy/info.html
        Na tej stronie sa informacje o cenach w Czarnogorze, infomracje praktyczne, jak
        dojechac...

Jeszcze jedna oferta: strony.wp.pl/wp/marovic7
        • Gość: Mirko Re: CZARNOGÓRA, CHORWACJA- wróciłam..jestem zachw IP: *.kat.cdp.pl 30.05.03, 18:25
          jest jeszcze jedna ofeta
          strony.wp.pl/wp/czarnogora
        • Gość: Mirko Re: CZARNOGÓRA, CHORWACJA- wróciłam..jestem zachw IP: *.kat.cdp.pl 30.05.03, 18:27
          www.strony.wp.pl/wp/czarnogora/index.html
    • Gość: er Re: CZARNOGÓRA, CHORWACJA- APEL DO MARTY IP: *.nwn.pl / 192.168.10.* 18.10.02, 23:49
      też byłem w Czarnogórze i wróciłem z podobnymi wrażeniami jak Ty Marto, i tak
      samo chciałem to wszystko opisać. Czego jednak nie uczyniłem, albowiem: jedną
      z wielu atrakcji Czarnogóry jest fakt, iż praktycznie nie ma tam Polaków oraz
      Niemców, Czechów i innych nacji okupujących wybrzeże Chorwacji. Ponadto:
      turystycznie jest to kraj dziewiczy i wyjątkowy w skali wszystkich
      południowych wybrzeży naszego kontynentu. Jest szansą na odrobinę egzotyki i
      poczucia bycia odkrywcą własnych szlaków. To tylko kilkadziesiąt km od
      Dubrovnika, a inna muzyka, zwyczaje, mentalność. Nie mam złudzeń, iż prędzej
      czy później sytuacja ta ulegnie zmianie, a wybrzeży czarnogórskie dołączy do
      klubu niczym nie różniących się od siebie (może z wyjątkiem cen) wybrzeży
      Morza Śródziemnego i jego poszczególnych części. Podobnie w interiorze
      samochód z obcą rejestracją przestanie być sensacją. Chciałbym jednak, by
      stało się to jak najpóźniej, bym jeszcze z rok-dwa mógł cieszyć się tym
      nieopisanym poczuciem przeżywania czegoś naprawdę extra, co nie jest udziałem
      większości odwiedzającej Chorwację, Włochy, Hiszpanię itd.
      Dlatego proszę Cię Marto - odpuść sobie te zachwyty, nie rób strony o
      Czarnogórze. Niech jak najdłużej pozostanie to kraj dla tych bardziej
      wymagających, bardziej wybrednych. Pozostaw im szansę na odkrywanie - jedną z
      ostatnich na naszym kontynencie.
      • Gość: Mao Re: CZARNOGÓRA, CHORWACJA- APEL DO MARTY IP: *.protonet.pl 16.02.03, 21:39
        Czarnogóra kraj" dziewiczy "
        Racja.
        I nich pozostenie tak urokliwy.
        • Gość: CG Re: CZARNOGÓRA, CHORWACJA- APEL DO MARTY IP: *.nsd.sezampro.yu 31.05.03, 02:18
          www.crnogorskoprimorje.com/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka