Gość: past IP: *.*.*.* 05.07.01, 12:04 Mam pytanie czy jechać do Dubrownika magistralą adriatycką czy lepiej równoległą droga w górach ??? Podobno na magistrali sa straszne korki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tomasz.k Re: Droga do dubrownika IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 09.07.01, 11:12 Jeżeli jesteś miłośnikiem pięknych widoków, ale też jazdy z potwornym upale z prędkocią średnią 50 km/h - to polecam wspaniałą krętą, zapchaną Jadranską magistralę. Dla miłośników mocnych wrażeń polecam wyprzedzanie TIR-ów i traktorów z arbuzami na super krętej drodze.Dodatkową atrakcą są wraki samochodów leżące na zboczu stromo opadającym ku morzu. Jeżeli natomiast wolisz jechać szybko, w miarę prostymi drogami przez wyludnione /wciąż/ po wojnie wsie, kontemplując widok opuszczonych domów i spalonych zabudowań, kierując się pełnymi dziur po pociskach znakami drogowymi - radzę jechać przez góry. Poważnie - szybsza i bezpieczniejsza jest droga przez góry, ale i tak omija się tylko część magistrali adriatycjiej, a połowa drogi będzie prowadzić wzdłuż moerza. Jest to moim zdaniem lepsze rozwiązanie - widoki gór są piękne a i tak zobaczysz morze w drugiej części podróży. Odpowiedz Link Zgłoś
vlatka.jurcic Re: Droga do dubrownika 12.07.01, 17:16 W sezonie (lipiec - sierpien) w weekendy (piatk popoludniu - niedziela wieczorem) TIR'y maja zakaz porusznia sie po magistrali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz.k Re: Droga do dubrownika IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 09.07.01, 11:14 Jeżeli jesteś miłośnikiem pięknych widoków, ale też jazdy z potwornym upale z prędkocią średnią 50 km/h - to polecam wspaniałą krętą, zapchaną Jadranską magistralę. Dla miłośników mocnych wrażeń polecam wyprzedzanie TIR-ów i traktorów z arbuzami na super krętej drodze.Dodatkową atrakcą są wraki samochodów leżące na zboczu stromo opadającym ku morzu. Jeżeli natomiast wolisz jechać szybko, w miarę prostymi drogami przez wyludnione /wciąż/ po wojnie wsie, kontemplując widok opuszczonych domów i spalonych zabudowań, kierując się pełnymi dziur po pociskach znakami drogowymi - radzę jechać przez góry. Poważnie - szybsza i bezpieczniejsza jest droga przez góry, ale i tak omija się tylko część magistrali adriatycjiej, a połowa drogi będzie prowadzić wzdłuż morza. Jest to moim zdaniem lepsze rozwiązanie - widoki gór są piękne a i tak zobaczysz morze w drugiej części podróży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz.k Re: Droga do dubrownika IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 09.07.01, 11:14 Jeżeli jesteś miłośnikiem pięknych widoków, ale też jazdy z potwornym upale z prędkocią średnią 50 km/h - to polecam wspaniałą krętą, zapchaną Jadranską magistralę. Dla miłośników mocnych wrażeń polecam wyprzedzanie TIR-ów i traktorów z arbuzami na super krętej drodze.Dodatkową atrakcą są wraki samochodów leżące na zboczu stromo opadającym ku morzu. Jeżeli natomiast wolisz jechać szybko, w miarę prostymi drogami przez wyludnione /wciąż/ po wojnie wsie, kontemplując widok opuszczonych domów i spalonych zabudowań, kierując się pełnymi dziur po pociskach znakami drogowymi - radzę jechać przez góry. Poważnie - szybsza i bezpieczniejsza jest droga przez góry, ale i tak omija się tylko część magistrali adriatycjiej, a połowa drogi będzie prowadzić wzdłuż morza. Jest to moim zdaniem lepsze rozwiązanie - widoki gór są piękne a i tak zobaczysz morze w drugiej części podróży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abel Re: Droga do dubrownika IP: 10.10.70.* 09.07.01, 11:58 Tomaszu K. Czy mógłbyś powtórzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeyek Re: Droga do dubrownika IP: *.bbnplanet.com 10.07.01, 16:39 A ktora to jest ta magistrala, a ktora droga przez gory? Skorzystalem z pewnego programu komputerowego, ktory pokazuje trase. No i z Polski do Dubrovnika pokazuje jedna opcje: przez Zagrzeb i dalej przez BiH - Bugojno, Jablanica. Musialem wymusic na programie inna droge wpisujac, ze chce jechac z Zagrzebia do Bihac i z Bihac do Dubrovnika. Ktora droga jest lepsza? Chodzi mi zarowno o natezenie ruchu jak i o jakosc nawierzchni, bo w dystansie chyba nie ma wielkiej roznicy. pozdrawiam i prosze o porade! dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz.k Re: Droga do dubrownika IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 11.07.01, 15:23 Sorry z tą powtórzoną 3 razy wiadomość powyżej, ale soś chyba nawaliło w moim komputerze. Z Zagrzebia kieruj się na Plitwickie Jeziora /zwiedzanie na max. 1 godzinę/ i dalej wzdłuż granicy z BiH. Unikaj BiH bo tam jak czytałem jest "dziki zachód" - zwłaszcza w zamieszkałej przez Serbów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: past Re: Droga do dubrownika IP: *.*.*.* 12.07.01, 09:54 dzieki po studiowaniu mapy doszedłem do podobnych wniosków past Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: Droga do dubrownika IP: 212.76.39.* 12.07.01, 15:20 w jakim terminie jedziesz do Dubrownika?Ja i mój chłopak wybieramy się 3,08,2001.Czym jedziesz?Może moglibyśmy pojechać razem?? Wtedy moglibyśmy tranzytem przemknąć przez Bośnię i Hercegowinę.Co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeyek Re: Droga do dubrownika IP: *.bbnplanet.com 12.07.01, 15:25 Nie wiem czy do mnie bylo pytanie czy nie. Ale jezeli chodzi o mnie to jade ze swoja dziewczyna samochodem: wyjazd we wtorek 24 lipca wieczorem. A wiec szkoda bo sie nie zgramy. Ale swoja droga to niezly pomysl bo kupa razniej. Moze jest ktos inny kto jedzie w podanym przeze mnie terminie do Dubrovnika i chcialby zaryzykowac tranzyt przez BiH? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś