Dodaj do ulubionych

fotografia podwodna

IP: .1P3D* / *.185.11.192.in-addr.arpa 07.02.06, 11:05
Witam! Wybieram sie w wakacje do Chorwacji, po raz drugi, poprzednio
zalowalem, ze nie mialem czym zrobic zdjec pod woda. Mam kilka pytan..
Czy ktos z Was probowal robic zdjecia tanimi kompaktami podwodnymi?
Uzywaliscie jednorazowek (np. Kodak Ultra Sport)? A moze kompaktow
z dodatkowa obudowa (jest np. jakis taki Vivitar)?
Jakich zdjec moge sie z nich spodziewac? Macie przyklady?
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: fotografia podwodna 07.02.06, 11:40
      Uzywalem kiedys jednorazowki. Nie pamietam jakiej firmy, ale zdjecia wyszly znosnie. Do deklarowanej przez producenta glebokosci (4m) nawet bardzo dobrze. Zdjecia glebsze (do ok. 8 m - stwierdzilem, ze skoro ja bez sprzetu schodze na te glebokosc i wytrzymuje, to aparat tez), czego mozna sie bylo spodziewac, byly mocno przeniebieszczone - dosc latwo usuwa sie to w Photoshopie.
    • Gość: ruda Re: fotografia podwodna IP: *.devs.futuro.pl 07.02.06, 11:41
      3 lata temu robilismy zdjecia zwyklym plastikowym (chodz nie jednorazowym)
      aparatem - kosztowal 50 pln z obudowa w media markt. zdjecia byly nawet calkiem
      calkie. w zeszlym roku mielismy juz prawie profesjonalny sprzet - cyfrowke
      nicona z obudowa do 40 m - ten to dopiero porobil zdjecia :)
    • Gość: Kir Re: fotografia podwodna IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.02.06, 12:10
      Co do tanich jednorazówek podwodnych - odpuść sobie.
      Po pierwsze większość z nich jest do 5-6m głębokosci i do tego kiepsko wykonana
      więc po kolejnym nurku możesz mieć aparat z wodą. fak t że koszt niewielki ale
      sens jest mały równiez z innych powodów:
      Po pierwsze w wodzi4e jest mało światła. Mało oznacza znacznie mniej niż na
      plaży. Jeżeli chcesz zrobić dobre zdjęcie musisz mieć albo super jasny obiektyw
      albo dodatkowe żródło światła. Jasny obiektyw to taki który ma jasność 2.8 albo
      lepszą. Tymczasem jednorazówki mają jasność 8 albo nawet 9 - co oznacza że są 3
      razy za ciemne. Jednorazówki zazwyczaj nie mają lampy błyskowej ani innej
      możliwości generowania światła. Do tego jakość tych obiektywów pozostawia wiele
      do życzenia. jeżeli dodasz do tego kiepskiej jakości wysokoczuły film który
      jest w środku i nie do końca przejrzystą wodę wyjdzie ci zdjecie ciemne,
      zaszumione przez wodę, z ziarnem filmu i obrazem z masą wad optyki co będzie
      objawiało sie tym że większość kadru będzie ciemna i szara bez szczegółów a
      jasne miejsca będą miały rozmyte szczegóły i flarę. Te aparaciki są
      przeznaczone głównie do robiena zdjeć nad wodą, najlepiej w pełnym słońcu ale w
      takich sytuacjach gdy boisz się zalania innego drogiego kompaktu: n spływy
      kajakowe czy pontonowe, pod wodospadami itp.

Trochę lepiej jest z kampaktami z obudową. Ale tylko trochę. Jasność ich
      obiektywów to 5.6. Możesz włożyć lepszy film. Zazwyczaj mają lampę błyskową.
      Używałem czegos takiego przez 2 lata dokładnie Vivitar CRuise Cam z obiektywem
      28mm/5.6. Zrobiłem ok 400 zdjęć z czego może 25 nadaje się do oglądania w
      samotnosci a 5 można pokazać znajomym. Może jak ktos fotografuje w Hurgardzie
      gdzie rafa zaczyna się 30cm pod powierzchnią a słońca jest znacznie wiecej niż
      w Hr ma to sens.
      W sieci są galerie. Tu sobie porównaj z Nikonosem
      www.basildonsubaqua.com/gallery.htm
      divesite.calumscott.me.uk/index.php?refpage=gallery/showgal.php?gal=56
      Osobiście uważam że nie warto ich kupawać. Tym bardziej tańszych modeli, z
      jeszcze ciemniejszym obiektywem. To już lepiej kupić za 80plz obudowę do
      kompaktów Quasar + aparat QS18 o jasnosci obiektywu 4.5 za kolejne 80plz.
      A jeszcze lepiej doskonałego Olympusa miu (baze zooma) z obiektywem o jasności
      2.8 (używany nie więcej niż 150plz) i do niego obudowę (kiedyś widziałem za
      360plz) albo mięki pokrowiec Ewa Marine za 180plz (ale też nie będziesz mógł
      nurkowac więcej niż 5-6m

Dość dobre kompakty podwodne robił Canon. Ale kosztowłąy ok 700-800plz i nie
      były popularne.
      Wbrew pozorom nie tylko jasnosć ale i jakośc obiektywu ma duze znaczenie. Czym
      gorsza jest przejrzystosć środowiska tym większe znaczenie ma sposób rysowania
      obiektywu (podobnie jak zdjecia we mgle). W takim środowisku jak woda gdzie
      pływają miliardy maleńkich pyłków a temperatura powoduje nieliniowe
      przenoszenie światła obiektyw zamieniajcy każdy pyłek na pyłek i plamkę na
      obrazie nie ma sensu

Jednak dziś analogowa technologia do zdjęć podwodnych to przeżytek. Dlatego tak
      łatwo kupić za bardzo rozsądną cenę Nikonosy, Sea&Sea i inne tego typu aparaty.
      Ponieważ mimo wszystko wiele zdjęci idzie do kosza lepszym rozwiazaniem jest
      kompakt cyfrowy z obudową podwodną. Ale też nie każdy kompakt. WIększość
      kompaktów ma ciemne obiektywy typu zoom. Tymczasem najwyższa czułość jakiej
      używanie ma sens to 200 a dla niektórych modeli 100. Moim zdaniem aparat który
      ma jasność zooma od 4 do coś tam sensu po woda nie ma. Chyba ze z baterią lamp
      doświatlających. Ja używam Olympusa C-5050 i obudowy do niego. Ten kompakt ma
      jasność obiektyu 1.8-2.6 i najwyzszą użytkowalną czułość 100 (powyżej szumy są
      jak dla mnie za duże) Efekty dołaczyłem do tego postu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=34634088&a=36306584
      • Gość: Seb... Re: fotografia podwodna IP: .1P3D* / *.185.11.192.in-addr.arpa 07.02.06, 12:35
        Dzikuje bardzo za wyczerpujaca odpowiedz. Znalazlem Quasar'a QS16,
        nie wiesz, czy bardzo sie rozni od QS18? Chyba sie zdecyduje raczej
        na cos takiego.
        • Gość: Kir Re: fotografia podwodna IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.02.06, 12:57
          www.fotmar.pl/index.php?manufacturers_id=14&sort=1a&products_id=131&osCsid=96d96898d058619cc7891d915b5bf
          904&osCsid=96d96898d058619cc7891d915b5bf904

Tu masz wszystko. Zastanów się jednak czy nie lepiej jest kupić miekki
          pokrowiec do cyfrówki Pooglądaj w sieci zdjęcia. Czasem lepiej kilka miesięcy
          poczekać niż kupować byle co
          • Gość: Seb... Re: fotografia podwodna IP: .1P3D* / *.185.11.192.in-addr.arpa 07.02.06, 13:22
            Dzieki jeszcze raz! Problem w tym, ze ja nie mam cyfrowki :) Mam dobra
            lustrzanke analogowa i kilka klamotow do niej i dla kilku zdjec pod
            woda nie chce wywalac 1000zl na aparat i jeszcze troche na obudowe
            podwodna.
            Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka