Dodaj do ulubionych

Wasze wrażenia z Dalmacji.

IP: *.bielsko.msk.pl 11.10.01, 21:37
Jeśli byliście w Dalmacji to podzielcie się ze mna waszymi wrażeniami!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • akolek Re: Wasze wrażenia z Dalmacji. 12.10.01, 14:28
      Byliśmy w Dalmacji (konkretnie na wyspie Hvar i w Dubrowniku)na początku
      września. To był nasz pierwszy wyjazd w te strony. Jesteśmy pod wrażeniem tego
      pięknego kraju. Szczególnie podobało nam się na Hvarze. Mieszkaliśmy w Jelsie i
      cały tydzień mieliśmy na zwiedzanie wyspy (najlepiej poruszać się po wąskich
      drogach na wynajętych skuterkach). Kolejny tydzień poświęciliśmy na Dubrownik i
      powrót do domu.W sumie zwiedziliśmy całą Chorwację , ale za rok jedziemy znów
      do Dalmacji - tam jest najpiekniej.
    • adr Re: Wasze wrażenia z Dalmacji. 12.10.01, 16:35
      A ja byłem (byliśmy) na wyspie Hvar i mieszkałem (mieszkaliśmy) w Jelsie.
      Patrząc na powyższy post - świat jest taki mały ;o)

Byłem już trzeci raz w Chorwacji - za rok znów tam pojadę.
      Dalmacja jest fantastyczna - tylko ten dojazd - baaaardzo długi
      Fantastycznie jest mieć rowery - można zobaczyć pięć razy tyle, niż normalnie.
      Po prostu bajka...

pozdr
    • Gość: TomeG Re: Wasze wrażenia z Dalmacji. IP: 192.168.0.* / *.lublin.sdi.tpnet.pl 23.10.01, 17:26
      Dalmacja to najpiękniejsza kraina w Chorwacji. My zwiedziliśmy w pierwszej
      połowie września praktycznie całe wybrzeże dalmatyńskie od Cavtatu na południu
      po Zadar na północy. Najładniej jest na południu w okolicach Cavtatu i
      Dubrownika - Bardzo uroklwe kamieniste wybrzeże,dośc trudny dostęp do wody ale
      opłaca się trochę potrudzić, woda idealna do nurkowania (widoczność 25m, tak
      więc koniecznie należy zabrać maskę z rurką, dobrze jest też mieć specjalne
      buty bo skały bywają ostre i sporo jest jeżowców). Można też pozwiedzać, a
      Dubrownik to chyba najpiękniejsze miasto Chorwacji, w drodze na południe warto
      też odwiedzić Split i Szibenik. Myślę że najlepszym okresem na zawidzanie
      Dalmacji jest właśnie wrzesień, choć niestety w tym roku pogoda była do bani w
      całej Chorwacji (nie zdarza się to jednak często- zazwyczaj we wrześniu bywa
      upalnie, a woda ma ok. 24 stopni). Poza tym wtedy jest znacznie taniej i dużo
      mniej ludzi. Noclegi najlepiej wybrać w kwaterach prywatnych, ceny należy
      negocjować nie godząc się od razu, w ten sposób można osiągnąć ceny ok. 15 DEM
      za osobę za noc w apartamencie o przyzwoitym standardzie (łazienka, kuchnia)
      ale pod warunkiem że jest się co najmniej w 4 osoby. Naprawdę warto odwiedzić
      Dalmację, polecamy.
    • jkgdy Re: Wasze wrażenia z Dalmacji. 16.11.01, 13:53
      Byłem przed sezonem 23.06 - 07.07 jeden tydzień w Omisu i drugi tydzień w
      Makarska
      Riwiera Omis (Duce 1 km od Omisa w tym regionie najlepsze miejsce) -
      piaszczysta plaża; piasek nanosi rzeka,piasek jest gruby i szary, drzewka na
      plaży dające cień, płytka woda nawet do 100m od brzegu, woda chłodniejsza 2 -3
      stopnie z powodu górskiej rzeki, popołudniu silny wiatr dobry do widsurfingu,
      trochę komarów, większość domów jest po drugiej stronie ruchliwej drogi.
      Najlepiej jechać w ciemno i wybrać sobie miejsce.
      Omis ładne miasteczko, typowa starówka, wieczorem można iść wydać pieniądze.

Makarska miasto żyjące z turystów, traktowane tak jak u nas Sopot lub Łeba,
      plaża w jednej zatoce, port dla stateczków wycieczkowych i jachtów w drugiej.
      Plaża żwirowo-kamienista (pearle beach) ma swój urok, piasek nie sypie w oczy,
      w okolicy można nurkować, na plaży można wypożyczyć leżaki 20Kn/dzień i rowery
      wodne 50 Kn/h oraz zwykłe rowery , dużo lokali, dyskoteki.
      Zbędne materace dmuchane na plaży, lepiej leżaki lub ręczniki i maty.
      Czysta i ciepła woda. Na wyspach jest ponoć jeszcze bardziej czysta.
      Jednodniowe wycieczki statkiem na wyspy Brać i Hvar, 4-osobowa rodzina płaci
      około 360 Kn z posiłkiem na statku.

Od Omisa poprzez Baską Voda do Makarskiej piękne krajobrazy : morze i od razu
      wysokie góry.
      • Gość: Karloo Re: Wasze wrażenia z Dalmacji. IP: *.krzemieniewo.sdi.tpnet.pl 17.11.01, 11:21
        Omiś to świetna miejscowość gy 3 lata temu ją odwiedziłem do dziś twierdzę iż
        jest to nasympatyczniejsze miasteczko Chorwacji
    • Gość: Karloo Re: Wasze wrażenia z Dalmacji. IP: *.krzemieniewo.sdi.tpnet.pl 17.11.01, 11:28
      Dalmacja jak zwykle piekna jednak trochę zatłochona , do Chorwacji jeżdzę od
      kilku lat i co roku odraża mnie natłok polskich turystów . W tym roku zjechałem
      jeszce niżej na 5 dni zawitałem do Czarnogóry i muszę stwierdzić iż widoki są
      jeszcze ciekawsze niż w Chorwacji , nie ma wielu zagranicznych turystów ,
      zdażają sie polskie tablicze lecz tak jak 5 lat temu w Chorwacji jest ich
      niewiele i są to ludze potrafiący docenić piękno kraju a nie oczekują kurortu z
      basenem i diskoteki . Pierwsze moje wyjazdy do Chorwacji to Istra i okolice i
      dopiero w roku następnym odwiedziłem Zadar i Omiś a rok póżniej Dubrownik i
      stwierdzem iż prawdziwa piękna CHorwacja rozpoczyna się od Zadaru na południe .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka