Gość: marcinc3 IP: *.elblag.dialog.net.pl 02.04.06, 12:31 bardzo prosze o jakies sugestie co do drogi autem osobowym do czarnejgory chodzi mi o koszta dodatkowe takie jak autostrady i inne oplaty lub gdzie to moge znalesc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dig_Dug Re: droga do czarnogory/ koszta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.06, 17:09 Czechy nie wiem ile autostrady, slowacja 20 zl 14 dni. Austria jakies 35 zl na 10 dni, wegry 2000 forintow na 4 dni, chorwacja to do zagrzebia od strony wegierskiej jakies 20 zl, a potem z zagrzebia do splitu kolo 85 zl (chorwacja i slowenia platna na bramkach) slowenia jakies 20 zl cie wyjdzie. A reszta to paliwo w zaleznosci ile km i jakie spalanie :) Ktore oplaty cie lapna, to zalezy ktoredy pojedziesz i na ile, bo wracajac austria po 14 dniach znowu kupujesz winiete na 10 dni. Prom przez zatoke kotorska naprawde groszowe sprawy 1-2 E od osoby i z 5 E od auta (nie pamietam dokladnie). WAZNE !!! musisz miec zielona karte ze soba, taka jak dawniej byla wszedzie, bo Czarnogorcy nie patrza na to ze masz tablice i kaza ci dokupic za 15 E ubezpieczenie. Reszta ktojow po drodze, nie pyta o zielona karte, bo tablice mowia, ze masz OC oplacone. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinc3 Re: droga do czarnogory/ koszta 03.04.06, 08:12 slicznie dziekuje a jeszcze jaka waluta czy euro wszwdzie zaplace na bramkach za autostrady[chodzi mi o kraje bylej jugoslawi] i wegry? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Re: droga do czarnogory/ koszta IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.04.06, 15:02 Jazda do Czarnogóry przez Austrię to nieporozumienie, zwłaszcza jak ma być tanio. Najprościej jechać przez Słowację Węgry i tu wybrac drogę: czy przez BiH czy przez Serbię (autostrady) A Zielona Karta obowiązkowo - bo inaczej bedziesz kupował na granicy za ciężkie pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dig_Dug Re: droga do czarnogory/ koszta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 21:12 Mowa trawa - kolega zainteresowany dojazdem, nie napisal skad jest, a opcja czechy/austria jest oplacalny dla ludzi np. na Wroclawia lub okolic i na zachod od Wroclawia. Opcja slowacja/wegry dla ludzi na wschod od katowic. Poza tym jezeli komus nie zalezy na oplatach, a chce zajechac nawet dluzsza i drozsza droga, ale szybciej, to tez mu wolno. Nie ma co pisac, ze porazka. Ja jezdze w jedna strone przez Slowacje i Wegry bo noca szybko przejade, ale jak wracam i w Wegrzech mialbym byc na popoludnie, gdzie sa korki, to wole jechac austria i slowacje, a jestem szybciej w domu, tylko ze drozej o kilkadziesiat zlotych. A tak to w obu opcjach jazda przez Chorwacje, zwlaszcza ze jest autostrada i chwila moment jestes za Splitem. Poza tym, jak ty chcesz jechac na wybrzeze Czarnogory (bo pewnie o nie chodzi) przez Serbie ?? Przeciez to jazda na okolo kilkaset kilometrow. A bosnia i Hercegowina ? - wez sie tam wpakuj w srodku dnia bez autostrad :D powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Re: droga do czarnogory/ koszta IP: 194.146.219.* 05.04.06, 22:57 >czechy/austria jest oplacalny dla ludzi np. na Wroclawia lub okolic i na zachod nie prawda. Nadkładasz drogi i to sporo. Jak jedziesz w piatek lub niedzielę na Austriackich autostradach są korki i tylko zapłacisz ok 38plz a Austrie przejedziesz ze średnią prędkością 40km/h, Nie masz możliwości tankowania tańszego paliwa na Slowacji w w Bośni, w końsu przebrniesz przez kawałek Słoweni i przejedziesz przez całą długośc autostrach chorwackich płaca w jedną stronę ok 100-110plz z czego w piątek, sobotę i niedzielę spędzisz 3-4 godziny na korkach w tunelach na autostradzie. No i skończysz drogą autostradowa podróż nad Splitem skąd masz 250 km do Herceg-Novi. Tą drogę większość pokonuje magistralą adriatycką gdzie w sezonie stoi w korkach w Splicie, Makarskiej i Omniszu. Potem kolejka na prom przez zatokę kotorską (moim zdaniem jak stanie jest dłuższe niż 1h to nie warto czekać tylko jechać dookoła) i powolna jazda wzdłuż wybrzeża Czarnogóry Trasa przez Austrię ma sens tylko jeżeli jedziesz nie dalej niż do Splitu a i tak jest droga choć wygodna. >Wegrzech mialbym byc na popoludnie, gdzie sa korki Gdzie na Węgrzech są korki? Chyba tylko w Budapeszcie i na drogach wzdłuż Balatonu. Te kawałki trzeba po prostu omijać. > Poza tym, jak ty chcesz jechac na wybrzeze Czarnogory > przez Serbie ?? Przeciez to jazda na okolo kilkaset kilometrow. Właśnie jak ktos jest ze wschodu Polski to waro mu jechać przez Budapeszt i dalej autostradą do Suboticy i albo z Novi Sadu albo z Belgradu czy Kragujevacu do Podgoricy a z tamtąd już krok do jeziora Szkoderskiego i tunel nad same morze do Sutomore z kąd kilka minut do Baru, czy w drugą stronę do Petrovacza czy nieco dalej do Budwy. Omija się korki w okolicy zatoki kotorskiej (w ubiegłym roku mój rekord to 2 godziny stania), można pominąć Budve gdzie są korki i nie przejeżdza się przez czesto korkujce się Sutomore. > A bosnia i > Hercegowina ? - wez sie tam wpakuj w srodku dnia bez autostrad :D powodzenia. Ja jeżdze przez Bośnie regularnie. Owszem prędkość przejadu nie jest duża, zwłaszcza trasa Jajce-BanjaLuka i Sarajevo Zenica. Za to drogi przez Bośnie na zachód od drogi Jajce-Bugojno są puste. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinc3 Re: droga do czarnogory/ koszta 06.04.06, 08:10 jestem z elblaga warminsko mazurskie to chyba bez roznicy Odpowiedz Link Zgłoś
beniu11 Re: droga do czarnogory/ koszta 04.04.06, 10:10 Myślę że pod tym adresem coś znajdziesz www.cro.pl Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinc3 Re: droga do czarnogory/ koszta 05.04.06, 08:44 dziekuje rownierz swietna strona Odpowiedz Link Zgłoś