Dodaj do ulubionych

split - czy dubrownik?

29.04.06, 22:09
Witam,

jadę pierwszy raz do Chorwacji (a właściwie lecę, więc będę bez samochodu).
Mam do wyboru okolice Splitu lub Dubrownika (myślę o którymś z mniejszych
miast w pobliżu - Cavtat lub obok S. - Kastel?). Chciałam zapytać, co byście
polecili osobom, które chcą:
- nie wydać kupy kasy, ale fajnie się bawić, od czasu do czasu pójść na piwo,
ale nie przesiadywać w knajpach non-stop
- trochę poleżeć na plaży, ale absolutnie nie w spiekocie (boję się upałów na
południu, jadę przełom sierpnia i września)
- móc poznać trochę życie i kuchnię chorwacką, a więc powłóczyć się raczej po
małych miejscowościach (ale brak samochodu...)
- mieć bazę wypadową na dwie-trzy wycieczki autobusem, promem itd. do
ciekawych miejsc
- nie narażać się na tłumy turystów, ale też nie mieszkać na zupełnym odludziu.
Myślałam raczej o okolicach Dubrovnika, ale to podobno dość drogie miasto
jeśli chodzi o jakieś rozrywki. Może ktoś coś poradzi? :)

Mam jeszcze pytanie - czy dla średnio zamożnych studentów stołowanie się w
knajpkach jest realne? :)
Dzięki za pomoc, pozdrawiam
Worien
Obserwuj wątek
    • Gość: zbynek Re: split - czy dubrownik? IP: *.plock.mm.pl 30.04.06, 14:07
      Osobiście wybrałbym Dubrownik lub okolice Dubrownika.Przełom sierpnia i września
      jest już taniej i napewno nie drożej niż w Splicie.Stołowanie w knajpkach
      w całej Ckorwacji uważam za nierealne dla studentów.
      • worien Re: split - czy dubrownik? 30.04.06, 18:14
        Dzięki za odpowiedź.
        Możesz podać przybliżone ceny w knajpach? Powiedzmy obiad dla dwóch osób z
        jednego dania + piwko, kuchnia lokalna - czyli pewnie jakieś owoce morza albo
        ryby... Nie mam pojęcia jak to wygląda, czy młodzi ludzie jadą tam z założeniem
        samodzielnego wyżywienia?

Pozdrawiam
        Worien
      • Gość: zbynek Re: split - czy dubrownik? IP: *.plock.mm.pl 01.05.06, 10:22
        przeważnie wynajmuje się tz. apartament z aneksem kuchennym.Aneks kuchenny
        wyposażony jest we wszystko,łącznie z lodówką - brak jedynie czajnika.
        Kupując produkty żywnościowe w dyskoncie lub markiecie można samemu je
        przygotować do spożycia.Nie piszę tu o jakimś specjalnym gotowaniu ale o
        przygotowaniu jedzenia na szybko/na gorąco/co znacznie obniża koszty.Ajest
        jeszcze lepiej jak pewne produkty zabierzemy z kraju.
        Posiłek w knajpie na dwie osoby to ok 150kun.
        Obecnie ceny w Chorwacji są na takim samym poziomie jak ceny np. w Bibione
        /Włochy/ tz. na światowym poziomie.Ale mimo tego jest to kraj który warto wybrać
        na wczasy.
        • Gość: anka Re: split - czy dubrownik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 10:46
          A ja na twoim miejscu wybralabym te Kastele. Dlaczego? Bo jest lepszym miejscem
          wypadowym. TYlko weź pod uwagę że w Kasteleach woda nie jest piewrszej
          czystości, jest trochę metna (bylam i widzialam). Ale ponieważ nie chcesz
          siedzieć na miejscu to Kastele są dla ciebie idelane. Blisko masz Trogir i
          Split (warte zobaczenia). Z Trogiru możesz wybrać się na wycieczkę całodniową
          na Soltę ( za mostem stoją statki i tam mozna wykupić wycieczkę chyba 150 kun
          za osobę). Jak się dobrze rozejrzysz na miejscu w miejscowej komunikacji lub
          apytasz kogoś na forum jak dojechać to możesz także pokusić się o zwiedzenie
          Szybenika i Parku narodowego KRK. Wiem że w biurach tyrystycznych w Trogirze
          mozna wykupić także rafting po Cetnie ( chyba 200 kun od osoby) - ja nie bylam
          bo akurat padalo, może następnym razem ;)))
          Pozdrawiam
          • Gość: zbynek Re: split - czy dubrownik? IP: *.plock.mm.pl 01.05.06, 11:27
            Kastele wykluczam na wczasy - nieciekawe miejsce.A jak już ten rejon to
            Primosten/dość drogi/ewentualnie Trogir/Civo/ lub hotel Medena/4 km od Trigoru/
            skąd łatwo dojechać lub sa wycieczki Split ,Krka,Park Kornati.
            Byłem kilka razy w Chorwacji i poznałem te miejsca.
          • worien Re: split - czy dubrownik? 01.05.06, 12:31
            No właśnie, ta mętna woda mnie trochę zniechęca :(, ale chyba nie jest aż tak
            źle, żeby tam ze trzy razy się nie zamoczyć? Myślę teraz właśnie o Ciovo, dojazd
            do Trogiru a potem tak samo, jak piszesz - Split, Szybenik i Park Krk.
            Jak już będę wiedzieć na 100% to będę pytać o dojazdy lokalne. A może ktoś
            jedzie samochodem w tym czasie i szuka chętnych na zwiedzanie lokalne? :]
            A wiecie może jak wygląda wypożyczanie jakiegoś środka transportu na miejscu?
            Skutery na przykład?
            Pozdrawiam i dziękuję Wam za uwagi

Worien
            • Gość: lola Re: split - czy dubrownik? IP: *.acn.waw.pl 01.05.06, 12:56
              zdecydowanie okolice dubrovnika...okolice trogiru czy primostenu nie zachwycily
              mnie..zwykle pagorki(choc miasteczka sa dosc ciekawe)przy riwierze makarskiej
              sie nie umywaja!!!!!gdzie gory lacza sie z morzem...
              www.wakacje.ao.pl/
              pozdrawiam
            • Gość: anka Re: split - czy dubrownik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 19:20
              hm, myslalam że mam do wyboru tylko Dubrovnik lub Kastele, tak napisalaś w
              pytaniu, dlatego jako lepsza bazę wypadową wskazalam wlaśnie kastele. Ja
              osobiście tydzień bylam na Ciovo co oczywiście polecam, Kaslete odwiedzilam z
              ciekawości i naprawdę nie polecalabym. Szukalam tych "Kasteli" i okazaly się
              jakimiś warowniami, zupełnie niciekawe!!!! Ale bylo smiechu:)))) A Ciovo jak
              najbardziej - oba Okrugi. Co do wynjamowania lokalnego transportu to nie pomogę
              bo bylam samochodem, ale widzieliśmy sporo wypożyczalni skuterów.
              Pozdrawiam
              • worien Re: split - czy dubrownik? 01.05.06, 19:44
                Jestem cały czas w trakcie poznawania miejsc i co chwilę zmieniam wybór ;),
                dlatego ograniczyłam go na początku tylko do Kasteli - jeśli chodzi o Trogir. A
                więc sorry za początkową niejasność. Generalnie ogranicza mnie w tej chwili
                tylko to, że samolot mam albo do Splitu, albo do Dubrownika. No i szukam różnych
                możliwości, w tej chwili zastanawiam się najbardziej właśnie nad Ciovo.
                Czy możesz polecić coś konkretnego na tym Ciovo? Może być priv, jestem bardzo
                zainteresowana :).
                Dzięki jeszcze raz wszystkim.
                Worien
                • Gość: anka Re: split - czy dubrownik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 20:48
                  no i tu mamy problem. Nie wzięlam wizytówki od gospodarzy, wiem tylko że
                  kobitka nazywala się Ana, ale to raczej popularne imię w Chorwacji. Nie
                  rezerwowalam nic przez internet bo to w Chorwacji naprawde nie ma sensu, na
                  miejscu bardzo latwo coś znaleźć. Ta kwatera byla jakieś 3 km od Trogiru z
                  mostu na prawo i potem pół godzinki spacerkiem.
                  Apartamentowiec był podobny do tego:
                  www.apartmani-hrvatska.com/osobna.asp?BR=2873
                  tyle że na górze byl duży szyld APARTMANI - zaraz obok był apartamentowiec z
                  basenem to też dość charakterystyczny szczegół. Skręcalo się w uliczkę za
                  barem , który znajdowal się po lewej stronie, na przeciwko skrętu był bar na
                  plaży. Na pewno nie pomylisz bo duża plaża zaczyna się zaraz za kampingiem i to
                  będzie za drugim barem na plaży a ta restauracja na rogu jest tylko jedna.
                  Cena we wrześniu wynosila 10 E od osoby, choć mam wrażenie, że daloby się
                  jeszcze stragować. Prawdę mówiąć nie próbowalam bo apartment byl bardzo
                  przywoity, kobika sympatyczna i tyle mieliśmy przeznaczone na nocleg;)))
                  sam pobyt wspominam wspaniale, codziennie byliśmy częstowani należnikami,
                  orzechówką i rakiją oczywiście że o figach nie wspomnę.
                  Pozdrawiam

• worien Re: split - czy dubrownik? 01.05.06, 21:18
                    Kurcze... lecę samolotem i chcę zarezerwować coś wcześniej, żeby również po nas
                    przyjechali na lotnisko... Chyba że znajdę jakiś autobus. Z drugiej strony
                    przylecę rano, więc będzie cały dzień na szukanie noclegu :).
                    Cena 10 euro/os? To ważne info, bo myślałam, że 15 to już mało :))) No to będę
                    się ostro targować! Dziękuję Ci bardzo za wszystkie info, gdyby coś to jeszcze
                    będę pytać na forum.
                    Pozdrawiam
                    Worien
    • Gość: DaMi Re: split - czy dubrownik? IP: 193.59.95.* 04.05.06, 14:20
      Zdecydowanie polecam Dubrownik - Cavtat.
      Dubrownik trzeba zobaczyć. Cavtat zaś to urokliwe miasteczko i świetna baza
      wypadowa, do Dubrownika i ewentualnie Czarnogóry. Cavtat leży nad piękną
      zatoczką, na cyplu od strony morza, na jego wewnętrznej części z widokiem na
      nadmorski bulwar jest plaża (miejsca na skałach) gdzie można się opalać mając
      za plecami drzewa, więc cień zapewniony. W terminie, w jakim się wybierasz
      ceny są już trochę niższe, wiec powinno starczyć na skromne życie i trochę
      szaleństwa. Jeżeli chodzi o wyżywienie to, polecam pizzę – ma korzystny
      stosunek pełnego brzucha do ceny. Ja byłem w Chorwacji 5 razy i z mojego
      doświadczenia, Cavtat, o którym mówiono, że jest drogi (niby taki ich Sopot –
      ze względu na kilka dużych hoteli i kasyna, gdzie przylatują Włosi pograć w
      weekend), okazał się tańszy niż kilka innych miejsc w tym kraju. Jeżeli nie
      masz rezerwacji z biura, to polecam szukanie kwater dalej od centrum, a nawet
      po drugiej stronie magistrali (będzie dalej do centrum, ale taniej i łatwiej
      złapać transport do Dubrownika). Ta sama prawidłowość obowiązuje jeżeli chodzi
      o sklepy, im dalej od centrów i kupują sami miejscowi, tym ceny niższe.

Zdecydowanie odradzam Split- Kastel.
      Split i wykopaliska w Salonie też są warte zobaczenia, ale Dubrownik to dla
      mnie osobiście kwintesencja Chorwacji. Kastele mnie bardzo zawiodły. Byłem dwa
      razy z różnym towarzystwem i opinie wszystkich były podobne – szkoda czasu,
      jedziemy dalej. Jako ewentualną alternatywę proponuję wybrać Trogir (taki mały
      Dubrownik).

Wybór należy do Ciebie.
      • Gość: Phil Re: split - czy dubrownik? IP: 199.67.203.* 04.05.06, 14:55
        Mam pytanko odnośnie Cavtatu. Czy jest tam jakaś plaża od strony otwartego
        morza? Dziękuję i pozdrawiam.
        • Gość: DaMi Re: split - czy dubrownik? IP: 193.59.95.* 04.05.06, 15:21
          Na tym samym półwyspie, o którym pisałem jest od strony morza plaża (naturalne
          tarasy skalne), na którą przychodzą generalnie goście z pobliskiego hotelu
          (podobno największy czynny w Chorwacji). Z tym, że prawda jest taka, że tych
          gości hotelowych jest w porywach 5 (głównie naturyści), a inni tłoczą się, jak
          śledzie nad hotelowym basenem, a reszta leży na należącym do hotelu betonie od
          wewnętrznej strony zatoki. Tak, że można iść na te skały i znaleźć spokojne
          miejsce.
          My mieliśmy samochód i jeździliśmy do następnego miasteczka, kilka kilometrów w
          stronę Czarnogóry, gdzie drogą między piniami dojeżdżało się do małej,
          urokliwej zatoki, gdzie obok kilkunastu tubylców, byliśmy jedynymi
          obcokrajowcami. Klimaty fantastyczne (np. słuchanie ichniego chyba
          discochorwato - coś jak nasze przeboje z OPOLA’70 - z magnetofonu ustawionego w
          jaskini, mecze piłki wodnej lokalnych małolatów, dzieciaki robiące konkursy
          skoków do wody ze skały, z której my nigdy byśmy nie skoczyli, wpływanie do
          małych jaskiń już w własnym wykonaniu). Jedyny mankament, woda głęboka już przy
          samych skałach. Miejsce wskazała nam dziewczyna z Cavtatu z informacji
          turystycznej, gdy spytaliśmy o miejsce, gdzie chodzi z chłopakiem na
          romantyczne randki. Ta metoda sprawdziła się też w innych miejscach. Bo zawsze
          unikamy miejskich, betonowych plaż.
          • Gość: Monia Re: split - czy dubrownik? IP: 213.17.171.* 04.05.06, 15:34
            Polecam Cavtat i podpisuję się pod postem DaMi. W Cavtacie idąc na północ - w
            stronę Dubrowvnika - za Hotelem już jest super plaża - dzika i jest na niej
            mało ludzi. Spokój - miejsca żwirowe i sklaiste.
            Wycieczki do Czarnogóry są organizowane przez biuro turyst., chociaż my byliśmy
            samochodem.
            Cavtat jest naprawdę śliczny :)
            • Gość: Phil Re: split - czy dubrownik? IP: 199.67.203.* 04.05.06, 15:48
              Dzięki za wskazówki. Wybierazm się tam w lipcu, mam nadzieję, że będzie OK.
              Aha, czy jest tam jakiś większy sklep (oczywiście jak na chorwackie warunki;) ?
              • Gość: Monia Re: split - czy dubrownik? IP: 213.17.171.* 05.05.06, 09:08
                są sklepy - nawet parę ; ) ...już nie pamietam czy jest tam Konzum (sieć
                sklepów w Cro), marketu większego tak jak w Makarskiej nie widziałam. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka