Dodaj do ulubionych

Wrócłem_z_Istrii-pytajcie!

IP: *.orange.pl 26.07.06, 21:25
Wczoraj wróciliśmy z rodzinką z Istrii, zahaczając o Pragę. Byliśmy
samochodem. Jak macie jakieś wątpliwości - pytajcie - spróbuję pomóc.
Obserwuj wątek
    • gogi30 Re: Wrócłem_z_Istrii-pytajcie! 26.07.06, 21:37
      A w jakiej miejscowości byliście? My wybieramy się do Rovinj
      • Gość: Istryjczyk Re: Wrócłem_z_Istrii-pytajcie! IP: *.orange.pl 26.07.06, 21:44
        Byliśmy w Stinjan obok Puli. Zwiedziliśmy Rovinji - piękne miasto. Na pewno nie
        pożałujecie. Cena miezzkań w Rovinji, 6000 Euro/metr kwadratowy :)
        • Gość: marek Re: Wrócłem_z_Istrii-pytajcie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 22:49
          wrocilem z Rovinj w czwartek,bylo cudownie. 15 dni swietnej pogody morze 26
          stopni,za rok wracam tam.
        • Gość: Tadeusz Re: Wrócłem_z_Istrii-pytajcie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 09:09
          coś nie tak z tą ceną za m2
    • fala69 Re: Wrócłem_z_Istrii-pytajcie! 28.07.06, 02:42
      Witam,
      można prosić więcej informacji nt. trasy podróży (skąd, przez jakie
      miejscowości, czy z noclegiem)
      dzięki
      pozdrawiam
      • Gość: AMG Re: Wrócłem_z_Istrii-pytajcie! IP: *.chello.pl 28.07.06, 07:40
        Jak najlepiej bez korków dojechać do Rovinj:
        1. zjazd w Postojna i tunel Ucka
        2. Autostradą do Koper i dalej na południe?
        3. Zjazd w Kozina ?
        Wyjazd w sobotę, w tygodniu wiem , że nie ma korków.
        • Gość: facet85 Re: Wrócłem_z_Istrii-pytajcie! IP: *.despolnet.pl 28.07.06, 08:18
          na pewno nie tunel Ucka !!!! polecam przez Koper
        • Gość: Istryjczyk Re: Wrócłem_z_Istrii-pytajcie! IP: *.orange.pl 28.07.06, 13:14
          My jechaliśmy autostradą na Koper, ok. 19.00 godz. (bardzo szybka, przyjemna
          trasa, dosłownie moment). Następnie wybrzeżem jechaliśmy do Puli (siłą rzeczy
          przez Rovinj). Trasa była znośna, momentami dużo aut, ale średnio jedziesz 90-
          100km/h (to nie autostrada). Małe zagęszczenie, żeby nie powiedzieć korek,
          zdarzyło się na granicy słoweńsko-chorwackiej. Co do tunelu Ucka, trudno mi się
          wypowiedzieć, poza tym, że jest płatny :) Jak robiliśmy sobie wycieczkę na
          Plitvickie to nie było korków, ale to był środek tygodnia.
      • Gość: Pablo Re: Wrócłem_z_Istrii-pytajcie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 11:40
        Trasę dojazdową najepiej wytyczysz sobie wchodząc na stronę
        www.viamichelin.com. Możesz wybrać 3 opcje trasy: najszybsza, najkrótsza i
        rekomendowana przez michelin.
        Nie wiem skąd wyruszasz i w które (pokonywałem ją 3 racy) według mnie jest:
        Cieszyn-Fyrdek Mystek-Olomouc-Brno-Mikulov albo Znojmo (2 przejścia graniczne
        do wyboru - w Znojmo masz fajną "bezcłówkę" - litr Ballantinesa kupisz za 10
        euro ;-) -Wiedeń-Graz-Maribor-Celje-Lubljana-no a później zależy gdzie chcesz
        dotrzeć. Jeśli na zachodznią Istrię (np. do Poreca) kierujesz się na Celje-
        Postojna-Koper-Buje-Novigrad i lądujesz w Porecu.
        Jeśli chodzi o nocleg - zależy gdzie chcesz nocować. Całe Czechy (od Cieszyna
        do Znojmo) przejedziesz w normalny dzień (poza weekendem kiedy są korki) w 2,5 -
        3 godziny więc dolicz sobie w ile godzin będziesz ew Cieszynie. Przed
        przejściem czesko-austriackim (po czeskiej stronie oczywiście) jest fajny
        hotelik "Salus". Dwójka ze śniadaniem kosztowała w zesżłym roku 1 100 koron.
        Hotelik bardzo fajny na uboczu, prowadzi go miła rodzinka. Jeśli potrzebujesz
        więcej informacji pisz na mojego maila: pawel_ciura@tlen.pl.
      • Gość: Istryjczyk Re: Wrócłem_z_Istrii-pytajcie! IP: *.orange.pl 28.07.06, 13:08
        Jestem z P-nia, więc postanowiliśmy z Rodzinką nadłożyć nieco kilometrów, ale
        jechać komfortowo przez Niemcy (Cottbus, Dresden, Hof, Monachium).
        Wyjeżdżaliśmy o 24.00 i wszystko było super do Monachium. Potem zaczynało się
        robić tłoczno. Koszmar zaczął się w Austrii, w górach między tunelami, korki
        niewyobrażalne. Następny dramat to wjazd do Słowenii - kolejne korki. Gdyby nie
        te dwa tłoczne miejsca, byłoby super. Myślę, że dużo zależy od właściwego
        rozplanowania godzin przejazdu przez określone miejscowości (Salzburg, Villach,
        granica austriacko-słoweńska). Życzę powodzenia i uprzedzam, że w przypadku
        wyboru tej trasy, poza winietkami w Austrii należy się liczyć z kosztem
        przejazdu pod tunelami. Do Puli dojechaliśmy po 22 godzinach z 4-godzinnymi
        przymusowymi postojami w korkach. Poza tym jechaliśmy dość spokojnie,
        zatrzymywaliśmy się często na kawkę, jedzonko, itp. Naprawdę bez pośpiechu.
        Ogólnie mimo korków i dość długiej podróży wspominam ją bardzo przyjemnie.
        Dodam, że jechałem z 5-letnim synkiem, który spał ponad połowę drogi. Klima w
        aucie - niezbędna! Pozdrawiam i życzę udanych wakacji.
        • lusia59 Re: Wrócłem_z_Istrii-pytajcie! 31.07.06, 14:38
          Mam pytanie, podrózowałeś w tygodniu czy w weekend??
          • Gość: speedy Re: Wrócłem_z_Istrii-pytajcie! IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 31.07.06, 19:25
            proszę opomoc w takowej kwestji-czy z Puli na Mali Lośinj prom zabiera
            samochody?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka