Dodaj do ulubionych

Najlepsza potrawa jaką jedliście w Chorwacji

03.08.06, 13:19
Bywalców Chorwacji proszę o opinie na temat najpyszniejszych potraw
chorwackich:) Co polecacie, co zamawiać w restauracjach? w miarę możliwości
proszę oczywiście o podawanie nazw chorwackich :))
Obserwuj wątek
    • kasiula.m Re: Najlepsza potrawa jaką jedliście w Chorwacji 03.08.06, 13:31
      i cen:)
      mi bardzo smakowaly lignje na zaru- kalmary z grilla- 35 kun za porcje jak
      dobrze pamietam, 3 lignje na tekturowym talerzyku- Tucepi port.
      • Gość: koper711 Re: Najlepsza potrawa jaką jedliście w Chorwacji IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.06, 14:02
        jajko na twardo w restauracji RUNJE na wzspie MURTER
        • Gość: smakosz Re: Najlepsza potrawa jaką jedliście w Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 14:29
          Otóż mam jak najgorsze wspomnienia kulinarne z restauracji w miejscowościach
          wypoczynkowych. Drogo, byle jak i nieuprzejmie (jeśli oczywiście rozmawia się w
          innym języku niż niemiecki).
          Za to klika lat temu, w maju, w niewielkim miasteczku w drodze z Plitvic do
          Rijeki, w zwykłej i pustej restauracji jadłem absolutnie doskonały, wołowy
          rosół z ręcznie robionym makaronem. To było mistrzostwo świata, żadna
          przysłowiowa babcia na świecie nie mogłaby się równać w osiągnięciu podobnego
          rezultatu.

Uwielbiam kuchnię bałkańską, stąd przepadam za Bułgarią, która jeszcze nie jest
          tak zdemoralizowana turystyką jak HR. Dlatego twierdzę, że jeśli ktoś szuka
          prawdziwych smaków niech jedzie do BG, a HR omija szerokim łukiem, przynajmniej
          w lecie.
    • Gość: Ania Re: Najlepsza potrawa jaką jedliście w Chorwacji IP: 195.94.206.* 03.08.06, 16:11
      Słabo znam kuchnię chorwacką, ale jeśli można coś polecić z bałkańskiej, to
      przede wszystkim cevapci. Mogę je jeść kilogramami, aczkolwiek to bardziej
      przegryzka niż pełne danie.
      Z potraw wiekszych przepadam za pljeskavicą. Najlepiej z dużą ilością smazonej
      cebuli. Kebab z jagnięciny też stoi wysoko w kolejce.
      I moja bsolutny faworyt - punjena paprika.
    • iontichy Re: Najlepsza potrawa jaką jedliście w Chorwacji 03.08.06, 17:52
      Lignje faktycznie świetne, polecam także małże (płw. Peljesac słynie z
      hodowli), ale z codziennych drobnych przyjemności wszystkim nam (także
      dzieciom) smakował ten ich "burek" (taka bułka z ciasta trochę jakby
      francuskiego z nadzieniem zrolowana w cienki wałeczek i zawijana w ślimaka) z
      mięsem albo z serem. Dzieciaki wolały na zimno, a ja lubiłem podgrzać go sobie
      parę minut w piekarniku i zjadałem ciepły z zimnym niegotowanym mlekiem na
      śniadanie. Nooo..
      • Gość: facet85 Re: Najlepsza potrawa jaką jedliście w Chorwacji IP: *.despolnet.pl 03.08.06, 18:01
        co do lignji i innych owocow morza w pelni sie zgadzam, pamietaj ze w Chorwacji
        (szczegolnie na Istrii) robia tez dobra pizze
        • Gość: tom Re: Najlepsza potrawa jaką jedliście w Chorwacji IP: *.NET / *.stella.net.pl 03.08.06, 19:17
          jeśli lubisz rybki, popytaj w knajpce o piepieline - to takie mini-rybencje, coś
          w rodzaju szprotek, smażone w głębokim oleju jak frytki. palce lizać. warto też
          (np w Starym Szybeniku) zahaczyć o wątróbkę jagnięcą (janjetina jetrica), albo w
          ogóle - zaszaleć i zarzyczyć sobie całą "platę", czyli tacę z różnymi rodzajami
          mięs, głównie jagnięciną robioną na różne sposoby. smacznego!
    • Gość: Kir Re: Najlepsza potrawa jaką jedliście w Chorwacji IP: 194.146.219.* 03.08.06, 20:16
      Czarne rizzoto i jagnęcina, najlepiej duszona, ale z grila też może być
    • Gość: gość Re: Najlepsza potrawa jaką jedliście w Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 21:53
      ćevapćici :)) pycha!
      • kasiagnieszka Re: Najlepsza potrawa jaką jedliście w Chorwacji 04.08.06, 00:22
        Godnie uwagi są wszelkiego rodzaju "burki" i strudle - ulubiony przysmak moich
        dzieci, ale i wygodna przegryzka dla dorosłych np. podczas zwiedzania lub na
        plaży. "Burek" bywa robiony w różny sposób, ale najlepszy burek z mięsem jest w
        budce na targu na starym mieście w Zadarze (budka naprzeciwko wyjścia z hali
        rybnej), jest trochę jak lasagne (przekładane ciasto jakby makaronowe czy
        naleśnikowe z mielonym mięsem), mięciutki, cieplutki, wypieczony. Dobre są też
        burki i strudle z jabłkami, ale z serem niezbyt nam smakują.
    • ebony80 Re: Najlepsza potrawa jaką jedliście w Chorwacji 04.08.06, 10:28
      Oczywiscie rybki i wszystkie mozliwe stwory morskie :-) .... jeszcze salatka grecka i zamiast fety "ichniejszy" ser - pychaaaaa!

a tu mała wizualizacja:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=23309822&a=46310290
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=23309822&a=46310372
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=23309822&a=46310434
      • maginiak Re: Najlepsza potrawa jaką jedliście w Chorwacji 04.08.06, 10:40
        No jami! Wyglądają te rybki przeapetycznie, nawet te z zębami :)
        A na kalmary z grilla wprost nie mogę się doczekać, jeszcze tylko dwa tygodnie
        i ciut :D
        • ebony80 Re: Najlepsza potrawa jaką jedliście w Chorwacji 04.08.06, 10:42
          Zazdroszcze !! z checia pojechala bym jeszcze raz a przy wiekszym usmiechu losu - jakis maly domek z widokiem na plaze - wtedy to nawet mogla bym sama te ryby patroszyc ! a dla mnie to nie lada wyczyn :-/
          • maginiak Re: Najlepsza potrawa jaką jedliście w Chorwacji 04.08.06, 10:49
            My jedziemy do takiego domku na wyspie Hvar:
            www.adriatic.hr/show_obj.php?id=2074
            Ale ja się na patroszenie nie porwę! Chyba że mój mąż, ale tyż wątpię :)

• ebony80 Re: Najlepsza potrawa jaką jedliście w Chorwacji 04.08.06, 10:59
              widoki sliczne !!! echhh dlaczego taki rulop moze byc tylko raz w roku! no ale dobrze ze choc tyle :-) zycze wiec udanego wypoczynku

my bylismy w Malaluka - to osrodek pod Omisiem w srodkowej Dalmacji - nie wiem dlaczego nie chce otworzyc sie strona z apartamentami :-/
              www.malaluka.net
              moze Tobie sie uda
    • jot.be Re: Najlepsza potrawa jaką jedliście w Chorwacji 04.08.06, 11:01
      a) małże (dagnje?) i ostrygi (kamenice) w małym przydrożnym barze na Peljesacu
      k.Drace, wyciągane z morza przed podaniem
      b) prosiak (odojak) i jagnie (jagnetina) z rożna w restauracji przy dawnej
      głównej drodze przez Plitvice tuż przed Slunjem po prawej stronie jadąc na północ
    • aps Re: Najlepsza potrawa jaką jedliście w Chorwacji 21.08.06, 13:41
      maginiak napisała:

> Bywalców Chorwacji proszę o opinie na temat najpyszniejszych potraw
      > chorwackich:) Co polecacie, co zamawiać w restauracjach? w miarę możliwości
      > proszę oczywiście o podawanie nazw chorwackich :))

Jest w Zadarze taka knajpa na promenadzie i ona sie nazywa bodajze
      tez Zadar, taka monumentalna dosc, by nie powiedziec postkomunistyczna :)
      Zaskoczenie, bo nawet nie bylo tloku, i co godne polecenia amatorom
      miesa: mesnia plata. Za 140 kun, porcja przeznaczona dla dwoch osob,
      ktora spokojnie moze sie najesc osob wiecej-w zaleznosci od mozliwosci.
      Sa tam od razu tez frytki, ryz, groszek, ajwar. O dziwo, znacznie
      drozsza jest ribnija plata (250), ale tym trudniej sie najesc, bo ryb
      co kot naplakal, za to jakies owoce morza dla koneserow :) Te platy
      sa oczywiscie takze w innych (wszystkich?) restauracjach, ale tam ta mesnia
      mi smakowala, wiec polecam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka