Dodaj do ulubionych

Jaka waluta - Euro czy kuny

IP: *.devs.futuro.pl 23.08.06, 22:54
Hej!! jestem przed pierwszym wyjazdem do Chorwacji, w zwiazku z czym mam
pytanie o walute jaka najlepiej wziac ze soba.
Ceny wszystkich apartmentow ktore oglodalam podawane sa w euro - czy
wlasciciele prefereuja ta walute, czy lokalna tez sie zaplaci ?
dzieki za odpowiedz!
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: viki Re: Jaka waluta - Euro czy kuny IP: *.devs.futuro.pl 23.08.06, 23:21
      jej!! juz widze ze dostanie mi sie za to pytanie, bo na forum sa poruszane
      watki. niestety kazdy zdaje sie przeczyc sobie...
      pytanie sprecyzuje - czy za kwatery mozna placic tez w kunach, czy gospodarze
      maja kaprys i biora tylko euro ??
      :) Pozdrawiam
      • Gość: barbo Re: Jaka waluta - Euro czy kuny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 08:00
        Tysiące razy temat wałkowany... Możesz płacić euro / kunami, ale kupowanie kun
        w Polsce sie po prostu nie opłaca. Weź kartę lub euro / dolary i wymieniaj na
        kuny na miejscu.
      • szytom4 Re: Jaka waluta - Euro czy kuny 24.08.06, 08:02
        i tak i tak. zależy gdzie trafisz ale nie ma problemu podają w euro ale możesz
        po przeliczeniu dać kuny. przelicznik w kantorach mają ok 7 - 7,16 kn na 1 euro
        + prowizja kantoru ok 3kn.
        Co do ilości postów na ten temat faktycznie jest ich dużo na tym portalu ale
        przed moim wyjazdem do cro niestety nie rozjaśniły mi co wziąć....
        Zdecydowaliśmy sie wziąć 200 euro a resztę braliśmy na miejscu z bankomatów. I
        powiem szczerze nawet nieźle wyszło przy wybraniu np 1600 kn po przewalutowaniu
        przez bank wyszło że wzieliśmy 855,83 zł no + prowizja banku 33 zł. warto brać
        większe kwoty z bankomatu powyżej 1000 kn.
        • Gość: pemat Euro, PLN, karta - byle nie kuny IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.06, 08:40
          szytom4 napisał:
          > i tak i tak. zależy gdzie trafisz ale nie ma problemu podają w euro ale możesz
          > po przeliczeniu dać kuny. przelicznik w kantorach mają ok 7 - 7,16 kn na 1
          > euro + prowizja kantoru ok 3kn.

- w splicie kurs 7,2 (bez prowizji), w trogirze na poczcie 7,31 (nie wiem czy
          pobierają prowizję)
          można bez problemu wymienić złotówki 1 PLN - ok. 1,8 kn

> Zdecydowaliśmy sie wziąć 200 euro a resztę braliśmy na miejscu z bankomatów. I
          > powiem szczerze nawet nieźle wyszło przy wybraniu np 1600 kn po
          przewalutowaniu przez bank wyszło że wzieliśmy 855,83 zł no + prowizja banku 33
          zł. warto brać większe kwoty z bankomatu powyżej 1000 kn.

- zrobiłem podobnie - wzięliśmy 150 euro i na miejscu wypłaciliśmy 1600 kn :)
          (859,58 + prowizja bankowa 34,23 - widocznie kurs był mniej korzystny:)).
          Na koniec uwaga - nie pisz nic dobrego o płatnosciach kartą! Zaraz odezwie się
          "ekspert" lipski i ci nawrzuca, że wprowadzasz innych w błąd lub jesteś
          "naciągaczem" :)
          • Gość: Lipski Re: Euro, PLN, karta - byle nie kuny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.06, 09:47
            nie naciagaczem a naganiaczem :-)

I caly czas twierdze ze bankomaty w hr to kiepskie wyjscie . Ze mozna zyskac
            wiecej robiac samemu to samo co bank.

> > Zdecydowaliśmy sie wziąć 200 euro a resztę braliśmy na miejscu z bankomat
            > ów.

Wasza sprawa dopoki ktos twierdzi ze robi to tak bo taka jest jego wola to
            uwazam ze jest ok . Inna sprawa jak ktos namawia niezdecydowanych
    • pawro2001 Re: Jaka waluta - Euro czy kuny 24.08.06, 09:46
      ja biorę tylko karty. Po pierwsze korzystne kursy (0,55 zł za kunę)Po drugie
      apłacisz nimi prawie wszędzie, po trzecie nie mieszaja sie pieniądze w
      portfelu, po drodze kawa na Słowacji, winietka w Austrii, autostrady w słowenii
      i Choirwacji wszystko płaciłem kartą,w przeciwieństwie do Polski nie ma głupich
      napisów, że transakcje kartą realizujemy pow. okreslonej kwoty. Najwiekszy
      problem z kartami jest niestety u nas w kraju. Po przekroczeniu granicy w
      drodze powrotnej w Zwardoniu nie mogłem kupic nawet butelki mineralnej, az nie
      dojechałem do bankomatu.
      • Gość: Lipski Re: Jaka waluta - Euro czy kuny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.06, 09:50
        A ja zdecydowanie odradzam karty . Wymieniajac odpowiednio walute tez mozna
        uzysakc taki kurs a nawet lepszy .
        To czy sie to komus chce czy nie jest zupelnie inna sprawa .
        • Gość: pemat karta IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.06, 10:41
          twoja obsesja na temat kart jest już śmieszna
          jak chcesz to wymieniaj sobie pln-usd-eur-chf-sit-czk-sek-nok-gbp-hrk - twoja
          sprawa. tylko czy naprawdę warto?
          aby uprzedzić twoje kąsliwe uwagi podaję wyliczenia z mojego wyjazdu (I połowa
          sierpnia)
          przy wymianie pln-eur-hrk kurs wyszedł 0,555
          przy wypłacie z bankomatu 0,558 (ok. 0,5% drożej - zgroza!)
          przy płatnosciach kartą 0,538

to ty nie wprowadzaj ludzi w błąd, inteligentni ludzie sami wyciągną wnioski
          • Gość: Lipski Re: karta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.06, 11:00
            pominales info o prowizji
            • Gość: pemat Re: karta IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.06, 11:12
              nie pominąłem - przeczytaj wpis trochę wyżej
              "...na miejscu wypłaciliśmy 1600 kn (859,58 + prowizja bankowa 34,23) ..."
              859,58 + 34,23 = 893,81
              893,81/1600 = 0,55863125
              > przy wypłacie z bankomatu 0,558

dane z wyciągu - brak prowizji
              129,16 zł/240 kn = 0,5381(6)
              > przy płatnosciach kartą 0,538
            • Gość: Sven Re: karta IP: 199.67.203.* 25.08.06, 11:55
              Przy płaceniu karta NIE MA PROWIZJI! Tylko przewalutowanie.
              • Gość: Lipski Re: karta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.06, 12:30
                W wiekszosci wypadkow tak , ale czasami to kupujacy ponosi koszty prowizji

ot taka ciekawostka
                • Gość: Sven Re: karta IP: 199.67.203.* 25.08.06, 12:55
                  Bardzo rzadko.. Osobiscie sie z tym nie spotkalem.
                  • Gość: Lipski Re: karta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.06, 16:08
                    ale niestetyy cos takiego wystepuje
                    • Gość: Sven Re: karta IP: *.aster.pl 27.08.06, 21:11
                      Zaćmienie słońca też występuje..
                      • Gość: Lipski Re: karta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 17:34
                        I tak samo moze Ciebie dotknac
              • szytom4 Re: karta 27.08.06, 22:02
                hehehe wiecie co mi sie wydaje że Lipski ma kantor...:) i jest zagorzałym fanem
                takiej formy podróżowania. W erze kart płatniczych worzenie wszedzie ze sobą
                kasy jest pomyłką. tak robili nasi rodzice jeżdżąc do NRD...:)
          • kasiula.m Re: karta 24.08.06, 11:06
            jezeli chcesz byc zasadniczy to podaj jakiego typu to karta i przez jaki bank
            wydana, bo np. z VISA electron wydana przez mbank( lukas bank, milenium i inne)
            sprawa nie wyglada za rozowo, przy platnosciach karta mozna wytrzymac( mimo
            zlodziejskiej moim zdaniem oplaty za przewalutowanie), ale wyciagajac pieniadze
            z bankomatu placi sie kazdorazaowo 10 zl... pewnie powiesz, ze mozna raz
            wyciagnac , a dobrze:) ale chyba nie na tym to polega, takze poniekad z Lipskim
            sie zgadzam.
            K
            • Gość: pemat Re: karta IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.06, 11:21
              używam karty maestro pekao sa (celowo nie pisałem tego wcześniej, aby nie być tu
              posądzony o "naganianie" - lecz skoro zostałem wezwany do tablicy:)

odbiegając od chorwacji - często bywam w czechach i podsumowując wydatki kartą i
              gotówką wychodzi mi, że i tutaj uzyskuję korzystniejszy kurs używając karty.
              tylko, czy warto się tak zacietrzewiać jak lipski dla trzeciego miejsca po
              przecinku?
              • Gość: Lipski Re: karta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.06, 11:32
                te miejsca po przecinku pomnozone przez liczbe osob korzystajacych daja calkiem
                spore profity
                w tym roku mniej ale w zeszlym roku byla cala plaga na tym forum osob ktore
                namawialy do korzystania z kart .
                • Gość: pemat Re: karta IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.06, 11:41
                  Gość portalu: Lipski napisał(a):
                  > te miejsca po przecinku pomnozone przez liczbe osob korzystajacych daja calkiem
                  > spore profity
                  > w tym roku mniej ale w zeszlym roku byla cala plaga na tym forum osob ktore
                  > namawialy do korzystania z kart .

ja się wypowiadam za siebie (a nie za "liczbę osób korzystających") i
                  przedstawiam swoje doświadczenia - poparte liczbami
                  a ty jak chcesz to prowadź krucjate przeciwko plastikowemu pieniądzowi tylko
                  bądź uczciwy i napisz o co ci naprawdę chodzi. i nie formułuj wniosków ogólnych,
                  bo ja, gdybym cię posłuchał przed wyjazdem, to bym stracił
                  • Gość: Lipski Re: karta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.06, 11:48
                    Nie chce prowadzic krucjate przeciw plastikowym pieniadzom bo nie mam zamiaru
                    dmuchac od wiatr .
                    Dokladne wyiczenia przez grupowiczow byly prowadzone na poczatku lipca i tam
                    znajdziesz konkretne liczby .
                    Powtorze sie i napisze cos co juz kiedys pisalem . Wielokrotnie testowalem
                    rozne kombinacje z roznymi kartami . O ile operacje bezgotowkowe wychodzily w
                    najlepszym razie na zero o tyle na wyciaganiu kasy ze sciany zawsze bylem do
                    tylu . Wielokrotnie na forum byly pytania co najbardziej sie oplaca . I wlasnei
                    w lipcu klika osob porobilo wyliczenia i wyszlo ze nakorzystniej jets kupic po
                    dobrym kursie euro i dolce w polsce i tam je sprzedac . Moznaby dyskutowac co
                    oznacza dobrze kuic i sprzedac . Nie kazdy ma przeciez dostep do dobrych/tanich
                    kantorow czy to tu w Polsce czy tam . Ale nie jest to generalnie trudno .

• Gość: pemat Re: karta IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.06, 12:06
                      mi wystarczą moje wyliczenia aha, pozostało jeszcze jedno
                      > przy wymianie pln-eur-hrk kurs wyszedł 0,555
                      600zł/4 = 150 eur
                      150 * 7,2 = 1080 kn
                      600/1080 = 0,555(5)
                      jak widzisz nie jest prawdą że "operacje bezgotówkowe wychodzą w najlepszym
                      razie na zero" - dla przypomnienia: kurs 0,5381(6) - tu nawet ZYSK na DRUGIM
                      miejscu po przecinku :)
                      ja pozostawię tobie dyskusje na temat "dobrze kupić - dobrze sprzedać", nie bedę
                      też odwiedzał 48 kantorów/banków w promieniu 50 km, żal mi również spędzić kilka
                      godzin na porównywanie kursów w chorwacji (czy też w drodze)
                      ja też ponowię pytanie - czy warto?
                      • Gość: Lipski Re: karta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.06, 12:09
                        >nie bedę
                        > też odwiedzał 48 kantorów/banków w promieniu 50 km, żal mi również
                        >spędzićkilka
                        > godzin na porównywanie kursów w chorwacji (czy też w drodze)
                        > ja też ponowię pytanie - czy warto?

Jak jedziesz tam raz do roku to moze i nie , ale jak jezdzisz po kilka razy to
                        masz juz wszystko w malym palcu
                        • Gość: pemat Re: karta IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.06, 12:17
                          a po co tam jeździć po kilka razy do roku skoro - jak sam piszesz - chorwacja
                          jest tak przereklamowana a ludzie wredni?
                          poza tym świat nie kończy się na chorwacji, ale zapewniam cię, że jeśli gdzieś
                          indziej pojadę również (o zgrozo!) bedę płacił kartą, a po powrocie mogę ci
                          przedstawić wyliczenia, byc może wyjdzie na twoje?
                          • Gość: Lipski Re: karta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.06, 12:27
                            > a po co tam jeździć po kilka razy do roku skoro - jak sam piszesz - chorwacja
                            > jest tak przereklamowana a ludzie wredni?

Balkany to tez i Bosnia i Czarnogora i Serbowie . Trudno tam jezdzic i nie
                            bywac w Chorwacji . A po co tam jezdzic po kilka razy ? Powiedzmy ze kiedys
                            bylem oczarowany Chorwacja jak wiekszosc forumowiczow teraz a dodatkowo wiaze
                            sie z tamtymi rejonami pewien okres mojego zycia . Poprostu sentyment i
                            znajomi . z tej sympatii chorwaci lecza mnie coraz skuteczniej po kazdej
                            wizycie na przelomie ostatnich lat
            • Gość: Lipski Re: karta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.06, 11:33
              Ciesze sie ze ktos sie odezwal kogo juz oskubali :-)

• Gość: dabu79 Re: karta IP: 195.127.59.* 24.08.06, 13:23
                Lipski, a co o tej całej sprawie z wymianą pieniędzy w kantorach, myśli twój
                psychiatra?
                • Gość: Lioski Re: karta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.06, 13:46
                  Mowi zeby unikac ludzi ktorzy okrywaja sie plaszczykiem ignorancji
            • Gość: Anulka Re: karta IP: 161.53.243.* 24.08.06, 13:40
              a za pomocą której karty można wyciągnąć taniej z bankomatu? znalazłam taki oto
              artykuł www.kartyonline.net/arty.php?id=221, czyli chyba lepiej te stałe
              10 zł płacić (lub ewentualnie 8 zł - Polbank - zwracam honor, plus uwarunkowane
              różnymi promocjami WBK i Fortis) niż procentowo?

• szytom4 Re: karta 24.08.06, 13:49
                ja używaem PKO SA - Mastercard. widzę że inne banki mają inne oprzeliczniki.
                (Nie jestem naganiaczem - Lipski:))))
              • jacekiksel Re: karta 25.08.06, 10:18
                ja wziąłem złotówki euro i kartę. najdrożej mnie kosztowało pobranie kasy z
                bankomatu 0,58 z prowizją, euro jak wymieniałem było ok 0,55, jak płaciłem
                karta za paliwo czy w knajpie wychodziało 0,51
                mam karte inteligo.
                Pozdrawiam
                Jacek
                • scubamen Re: karta 25.08.06, 12:37
                  W BZWBK całkowity koszt przy wypłacie z bankomatu Electronem to 2,8%
    • Gość: viki Re: Jaka waluta - Euro czy kuny IP: *.devs.futuro.pl 28.08.06, 21:50
      Dziekuje wszystkim za komentarze!
      Pozdrawiam!!
      Trzymajcie kciuki za pogode po wykazd niedlugo :)))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka