Dodaj do ulubionych

GDZIE NOCLEG po drodze do Cro?

16.02.07, 20:46
Witam, proszę o pomoc.
W tym roku wybieramy się do Chorwacji (ponownie bo PIĘKNA jest)ale mam pewien
problem, mianowicie po drodze muszę skorzystać z noclegu (maluszek ma pare
miesięcy). Powiedzcie gdzie byloby najlepiej i może ktoż tak już jechal i ma
jakieś sensowne namiary.Myślalam o rejonie Plitwic ale to troche za daleko.
Trasa przez Wiedeń zapewne.
Obserwuj wątek
    • Gość: nune Re: Gdzie nocleg po drodze do Cro? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 19:20
      My też jedziemy do Chorwacji, noclegi będziemy brać w Graz
      • Gość: Kasia Re: Gdzie nocleg po drodze do Cro? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 20:56
        Do Chorwacji jeżdzę z Pomorza i zwykle nocujemy w Mikulov, gdy jedzie sie na
        Istrię, to mniej wiecej połowa drogi. Sprawdziłam tam dwa pensjonaty: " U
        horaku" i "JOla" oba niedrogie, czyste i prowadzoneprzez miłch ludzi.
        Radziłabym tylko wczesniej rezerwować, bo Mikulow to chyba ulubione miejsce
        postojowe Polaków. Może dlatego,że leży na granicy z Austrią ( ok 100 km od
        Wiednia), a ceny sa niższe niż austriackie.Można tam też nieźle zjeśc, napic
        sie niezłego lokalnego wina i poświecić chwile miasteczku, które też na to
        zasługuje.
        jesli chcielibyscie nocować w Austrii, to niezłe ceny mają hotele sieci
        oekotel,takowe można między innymi znaleźc niedaleko Wiednia i Grazu.
        • dorcia1234 Re: Gdzie nocleg po drodze do Cro? 17.02.07, 21:12
          A z ktorej czesci Pomorza jedziesz. My jesteśmy z Rumi k gdyni i poprzednio
          jechaliśmy przez śłowację i Węgry ale kierunek na Plitvice. W tym roku mamy w
          planach Istrie i zastanawiamy się czy jechać przez Czechy ( raczej tak ) czy
          może tak jak pokazują wyszukiwarki przez Niemcy...
          A nocleg często mamy na zasadzie; kierowca mowi stop -jade jeszcze max godz, i
          wtedy sie rozgladamy. U nas niestety tylko 1 osoba prowadzi.
          • Gość: Kasia Re: Gdzie nocleg po drodze do Cro? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 21:30
            Jeżdżę ze Szczecinka. W mojej rodzinie tez tylko jeden kierowca.Lubię miec
            zaplanowane miejsce postoju, bo wtedy " droga do.." tez może byc atrakcyjna.
            Zamek w Mikulov ciekawy, ale nie wymagajacy szcególnych nakadów czasowych, miły
            rynek, a i tanie markety, w których można zrobić uzupełniajace zakupy. Do CR
            nigdy nie jeździłam przez Niemcy.Ale znam takich, kórzy po kilku wyjazdach
            zrezygnowali z niemieckiej trasy9 co z tego ,że autostrada, skoro sporo dalej)
            i chwala sobie drogę orzez Czechy ( szczególnie od czasu, gdy naprawiono drogi
            w Kotlinie Kłodzkiej ). Pozdrawiam. Życzę miłych wakacji.
          • bah77 Re: Gdzie nocleg po drodze do Cro? 18.02.07, 15:09
            > W tym roku mamy w planach Istrie i zastanawiamy się czy jechać przez Czechy
            > ( raczej tak ) czy może tak jak pokazują wyszukiwarki przez Niemcy...

Jeśli nie masz w planach zwiedzania Czech, to zdecydowanie polecam Ci trasę
            przez Niemcy, bo:

- kilka godzin krótsza jazda;
            - dopóki nie ma A1, to przejazd POLnymi drogami przez całą PL jest gehenną.

Na nocleg możesz zatrzymać się np. w przepięknie położonym nad Dunajem
            miasteczku Essing nad Dunajem (niedaleko Ratyzbony):

www.altmuehltal.de/essing/hotels.htm

Pozdrawiam z 3City

bah77
    • chaladia Inne pytanie 17.02.07, 21:45
      Przy okazji mam i ja pytanie:
      Czy Oekotel Graz ma w okolicy jakąś knajpkę?
      Dotychczas nocowałem w Oekotel Traiskirchen i ten hotel, choć sam nie [posiada
      żadnych możliwości żywieniowych poza barkiem śniadaniowym, to ma w odległości
      300 metrów w Traiskirchen kilka knajpek, jedną udało mi się nawet znaleźć nawet
      bardzo sympatyczną i niedrogą.
      Pooglądałem sobie na Via Michelin okolce Oekotelu Graz i wychodzi mi, że to
      jest w zupełnym pustkowiu. Jak to jest naprawdę? Jeśli się dojedzie około
      godziny 19 czy nawet 20 do Graza, to czy będzie tak można coś zjeść?
      • Gość: Kasia Re: Inne pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 21:50
        Zapamietałam tylko smętne imbisy wokół hotelu, ale my, po przjexdzie do
        hotelu ,zapakowalismy się zaraz do auta i pojechalismy do centrum ( ok 25
        minut drogi, a tam mnóstwo swietnych miejsc do zjedzenia i zwiedzenia ;)
        • chaladia Re: Inne pytanie 17.02.07, 22:19
          Co to za Imbisy są?
          Tureckie, czy austriackie? Będę miał dziecko w samochodzie i około 20:00 nie w
          głowie będzie nam zwiedzanie, zwłaszcza że im wcześniej wstaniemy następnego
          dnia, tym szybciej będziemy nad morzem...
          Obok jest jakieś miasteczko, Kalsdorf, czy jakoś tak... można tam coś zjeść?
          Ze strony interentowej wynika, że niby tak, ale wolałbym opinię z niezależnego
          źródła.
          • proffet Re: Inne pytanie 18.02.07, 11:44
            Ja bym polecał na noleg Słowenię
            • ron5 Re: Inne pytanie 18.02.07, 12:34
              z znacie coś fajnego w okolicy Mariboru?
              • proffet Re: Inne pytanie 18.02.07, 15:33
                Przy samej granicy z Chorwacją za 20 euro ze śniadaniem od osoby
                • chaladia Re: Inne pytanie 18.02.07, 17:54
                  Jakiś adres, strona internetowa, telefon...
                  • proffet Re: Inne pytanie 18.02.07, 18:36
                    Proszę bardzo:
                    www.ptuj-tourism.si/namestitve/sobe_gostisceobribniku.php

Nocowałem tam w zeszłym roku sympatyczne miejsce i sympatyczny właściciel
                    właściciel 1 kilometr od drogi na trasie z Mariboru do przejścia granicznego,
                    w cenie śniadanie
                    • proffet Re: Inne pytanie 18.02.07, 18:37
                      zapomniałem dodać właściciel trochę rozumie po polsku
                      • chaladia Re: Inne pytanie 18.02.07, 21:41
                        Dzięki serdeczne. Moja Małżonak skończyłą slawistykę i mówi biegle zarówno po
                        chorwacku, jak i (trochę gorzej) po słoweńsku.

Chodzi mi po głowie jeszcze inny pomysł. Znalazłem sporo Gastkausów w Purbach w
                        Burgenlandzie, to jest po drodze i nie powoduje konieczności "odbijania" do
                        Traiskirchen. Na wypadek trudności po drodze dobrze byłoby mieć możliwość
                        awaryjnego nocowania o 200-300 km wcześniej. Starczy jeden dobry wypadek
                        ze "sztauem" i kilka godzin stracone...
                        Czy ktoś próbował tam nocować?
      • Gość: nune Re: Inne pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 18:44
        W Oekotel w Graz, podobno mają mieć w tym sesonie serwowane kolacje, ale nic
        nie wim na razie o cenach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka