Dodaj do ulubionych

co jeść i pić w Chorwacji

23.04.07, 22:37
Już za tydzień będę zwiedzać i zapewne zachycać się Chorawcją:) Proszę o wasze
sugestie co do wina, jakie polecacie. Piwo dobre? Aha no i gdzie smacznie zjeść w
Dubrowiku, Splicie czy Trogirze, oprócz restauracji? Nie chciałabym skończyć z kebabem
w łapce;) A spróbować kuchni regionalnej.
Ostatnie pytanko, co brac ze sobą: Euro czy Kuny?
Dzięki ogromne
Obserwuj wątek
    • Gość: Kraina Re: co jeść i pić w Chorwacji IP: *.agf.ru 11.05.07, 18:54
      obowiązkowo jagnięcina na żaru i kalmary
    • Gość: Madzia Re: co jeść i pić w Chorwacji IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.07, 19:59
      Ale ci dobrze ....
      W Dubrovniku polecam kalmary w panierce w knajpce przy porcie. Łatwo ją
      znaleźc, bo była remontowana brama przy niej. Nazwy nie pamietam.
      W Trogirze kiedyś były dobre lody, ale w kwietniu ich nie mieli, nie wiem jak
      teraz. Obiadu tam nie jadłam.
      W Splicie jest bardzo duzo knajpek, ja polecam konobe-pizzerie Maslina
      (niedalego fontanny a'la lejek, przys sklepie po schodach)
      Spróbuj koniecznie pasticady i njoki (ichniejsze kluseczki z róznymi dodatkami)

Mozesz zabrac na poczatek troche kun, a potem albo wymieniaj EUR albo wypłacaj
      z bankomatu.
      • Gość: Miroslaw Re: co jeść i pić w Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 20:57
        Gość portalu: Madzia napisał(a):

> Mozesz zabrac na poczatek troche kun, a potem albo wymieniaj EUR albo
        wypłacaj
        > z bankomatu.

Albo płać kartą :) To się naprawde opłaca.

• Gość: tom Re: co jeść i pić w Chorwacji IP: *.stella.net.pl 12.05.07, 16:18
          bezwzględnie - kiep będziesz, jak nie skosztujesz małży, ale nie w knajpie,
          tylko przyrządzonych na kwaterze, przez gospodarzy, i popijanych domaczym winem.
          Polecam też z największym przekonaniem wątróbkę jagnięcą oraz samodzielnie
          przyrządzane rybki przyniesione z ribarnicy. Szczególnie smakowite są takie
          gatunki jak kvalitetna, brancin, orada, ale też - jeśli się dobrze przyrządzi i
          nadmiernie ni ususzy np. podczas grilowania - lokarda. Warto też zainwestować
          np. w średniej wielkości tuńczyka (ok. 5 kg), pokroić w dzwonka i zamrozić -
          można mieć na cały urlop, niekoniecznie codziennie, ale koniecznie za każdym
          razem inaczej przyrządzany. W konobach czasami można tez trafić (nie zawsze i
          nie wszędzie) na piepieline - maleńkie rybeczki przypominające młode szprotki,
          smażone na głębokim tłuszczu niczym frytki. odradzam z pełnym przekonaniem dania
          z drobiu. u nas pospolite, tam należą do najdroższych
          • Gość: cro-expert Re: co jeść i pić w Chorwacji IP: *.dsl.iskon.hr 13.05.07, 06:33
            W Chorwacji kazdy rejon ma swoje specyficzne kuchnie.
            Ze by wiedzieć co zamowić polecam link:
            www.gastronaut.hr/recepti.asp
            • Gość: malop Re: co jeść i pić w Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 23:28
              Sklep (mały supermarket) wygląda jak w polsce
              i gdyby nie język na opakowaniach niczym się nie rózni

ale mięsa i wędliny mają skromny wybór a pieczywo to ciemne to jakaś podróba
              najlepsze jest białe (polska weka)

i wszędzie są piekarnie

• dorcia1234 Re: co jeść i pić w Chorwacji 14.05.07, 19:43

• Gość: zenek Re: co jeść i pić w Chorwacji IP: *.aster.pl 14.05.07, 21:08
      Pic dużo lokalnego wina i Rakii i juz jesć owoce morza!!!!
      Super kalmary sa Sibeniku!!!!!
    • Gość: Zozza Re: co jeść i pić w Chorwacji IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.16, 23:54
      Polecam spróbować Babić! Wino wpisane na listę UNESCO (nie wiedziałam, że w ogóle wina wpisuje się na listę dziedzictwa kulturowego). Ale tak. To najlepsze wino jakie w życiu piłam. Zajepyszne.
      P.S. Nie zdziw się jak Ci Chorwaci będą proponować wino zmieszane z wodą i co gorsza, o zgrozo! z wodą gazowaną! Ale warto spróbować. Gdyby nie moje jakieś zafiksowanie na opinii, że wina nie miesza się z wodą, to pewnie by mi bardziej smakowało. Tutaj fajna relacja z takiego wieczoru z jedzeniem, piciem i muzyką, podobnego do takiego w którym ja miałam przyjemność brać udział :)
      www.travelmaniacy.pl/artykul,wieczor_dalmatynski_w_chorwackiej_konobie,3038,4,0.html
      Magia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka