Dodaj do ulubionych

Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś pyt.

10.07.07, 22:37
Chętnie odpowiem. Jechaliśmy przez Węgry i Serbię. Mieliśmy wynajęta willę
koło Baru ja jestem zachwycona gorąco polecam :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: bezstresu Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.07, 23:46
      opowiedz o wszystkim! Jaka plaża, jakie miasteczko, jakie knajpki, jakie ceny.
      Pisz pisz pisz:)
      • mk110 Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p 11.07.07, 07:19
        My mieszkalismy w miejscowości Uteha pomiedzy Barem i Ulcinj. Mieliśmy wynajętą
        Wille nad samym morzem. Przed willą mielismy plaże kamienistą. Było tam dośc
        głęboko więc generalnie jeździliśmy za Ulcinj na plaże piaszczyste (ok 10 km).
        Gastronomia na przyzwoitym poziome nie polecam knajpek koło plaż piaszczystych
        brudno i jedzenie niedobre(moja bratowa miała przyjemnośc dostać rybę upieczona
        włącznie z muchami..). My generalnie stołowalismy sie w 2 knajpkach na trasie
        Bar - Ulcinj jedna prowadzona przez Albańczyków bardzo dobre jedzenie ceny
        przyzwoite za obiad 2 osób dorosłych i dziecka ok 20-30 euro. Jeśli chodzi o
        ceny to są porównywalne jak w Polsce nie jest taniej jak czytałam wcześniej na
        forum powiedziałabym nawet ze ceny bardzo często są nieadekwatne do standartu.
        Dużo taniej jest w Serbii. Ludzie przyjaźni chętni do pomocy krajobrazy
        cudowne żal że już jestem po urlopie.
    • Gość: wojtek Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 14:00
      wiem że trudno o odpowiedz ale Twoim zdaniem jak
      wygląda jazda w ciemno i szukanie noclegu dobry
      standard II poł. sierpnia .Jak teraz było z mozliwosćia
      wynajęcia czegoś na miejscu ?
      • mk110 Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p 11.07.07, 14:18
        Tam gdzie my byliśmy bez przerwy ktos nas zaczepiał i proponował nocleg ale to
        było przed sezonem więc trudno mi powiedzieć co bedzie w sierpniu. Myśle że
        kwatere znajdziesz o standard bym sie bała. Turystyka w Czarnogórze dopiero się
        rozwija i tak jak pisałam czasem cena jest nieadekwatna do jakości oferowanych
        usług...
        • Gość: wojtek Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 15:30
          Dzieki
          Ile płaciliscie za wynajem willi ? I jakie
          są / jezeli wiesz / ceny wynajmu np. apartamentu
          2-3 osoby ? Wiem ze byłaś przed sezonem ale
          może dowiadywałaś sie o ceny w sezonie.
          Z jakich krajów przeważają turyści w Czarnogórze ?
          • mk110 Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p 12.07.07, 08:25
            Nie powiem Ci nic na temat cen bo nie dowaidywaliśmy się. My byliśmy
            zdecydowani od razu na willę Glorię. Ceny apartamentów w zależności od
            wielkości od 30-60 euro za dzień. W tym okresie w którym bylismy najwięcej było
            turystów Serbii. Polaków spotkaliśmy raz innych nacji nie widziałam.
    • Gość: aga Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 14:34
      Jak długo jechaliście? Z przerwą czy bez przerwy? Są jakieś zupy dla dzieci? Ja
      wybieram się do Ulcijn we wrześniu z rodzinką i znajomymi. Mieliście
      ubezpieczenie KL- gdzie? Komary są? słyszałam coś o dzikach:-).
      AGA
      • mk110 Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p 12.07.07, 08:35
        W pierwsza stronę jechaliśmy 14 godzin do Serbii tam nocowaliśmy w miejscowości
        Cacak. Potem do Baru przez góry ok 12 h(ok 300 km trudnej kretej drogi). Nie
        polecam tej drogi bez noclegu. Wracając skróciliśmy sobię droge i jechalismy
        razem z samochodami(samochody na lawecie) pociągiem(12 godzin w nocy kuszetką)
        z Baru pod granice węgierska do Suboticy.Z Suboticy do Polski jechalismy jakieś
        10 h. Koszt pociągu czyli kuszetka na trzy osoby i przewozu samochodu 90 euro.
        W sklepach bez problemu mozna kupic desery i zupki Hippa innych nie widziałam
        koszt jest wyższy niż w Polsce. Duży deser Hippa ok 1.30-1.60.Ubezpieczenie
        mieliśmy z Hestii pakiet rozszezony koszt 3 osób 260 zł o ile dobrze pamietam.
        Komarów jest bardzo dużo tak samo jak os. Mnie pierwszego dnia ugryzły dwie osy
        w kostkę. Kostka spuchła tak bardzo że musiałam dostać zastrzyk (na szczęście
        jeden ze znajomych jest lekarzem i wziął apteczkę). Dzików nie widziałam
        natomiast komary są bardzo upierdliwe i dzikie ;-) Nocleg macie w samym Ulcinj?
        Bo generalnie to miasteczko jest mało sympatyczne a plaża w centrum
        tragiczna...Pozdrawiam
        • Gość: halnytonik Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p IP: *.centertel.pl 12.07.07, 09:05
          Hej.Jechaliście sutostradami przez Wegry?Jaką walutą płaciliscie na bramkach w
          Serbii i na Wegrzech?Trudno sie zgubic po drodze?:) Mozesz podac miejscowosci
          przez ktore jechaliscie?
          • mk110 Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p 12.07.07, 09:58
            Jechalismy autostradami przez Wegry bardzo fajne drogi. Na Słowacji i na
            Wegrzech trzeba kupic Winiety najlepiej na granicach. Na słowacji płacilismy w
            euro na Wegrzech mielismy forinty. W Serbii są bramki można płacic w euro dwie
            bramki po 5 euro. Generalnie wszedzie można płacić w euro tylko dobrze miec
            drobne bo płacisz w euro i wydaja np w Serbii dinnary. Drogi generalnie są
            dośc dobrze oznakowane my zgubilismy sie w drodze powrotnej w Budapeszcie
            (kierowac trzeba sie na zanki M5 tranzyt) Budapeszt jest rozkopany więc dośc
            ciężko przez niego przejechać.
            Cięzko jedzie sie tez przez Blegrad.
            Trasa Kraków-Chyżne-Bańska Bystrica-Vac-Budapeszt-Szeged-Novi Sad-Belgrad-Cacak
            (tu mielismy nocleg)-Podgorica-Bar.

Link do trasy :

www.viamichelin.com/viamichelin/int/dyn/controller/ItiWGPerformPage?reinit=1&strStartCityCountry=EUR&strStartAddress=&strStartMerged=krak%
            F3w&strDestCityCountry=EUR&strDestAddress=&strDestMerged=bar&image2.x=26&image2.
            y=11#

Pozdrawiam
        • Gość: aga Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 14:16
          Noclegi mamy poza miastem Ulcijn, niedaleko Wielkiej plaży!
          Płaciliście meldunek-klimatyczne na miejscu? Niepocieszyłaś mnie jak ja nie
          cierpie komarów a na jad osy i pszczoły -dostaje uczulenia. BRRRRRRRRRR.
          ALe wytrzymam wszystko:-). A jak Wielka Plaża? Bardzo zaśmiecona? Prysznice są
          przy plaży? Jak dzieciaki znosiły upały. Jeszcze jakieś wskazówki- co zabrać
          koniecznie!
          pozdrawiam AGA
          • Gość: aga Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 14:23
            JESZCZE RAZ JA:-) Napisz proszę w jakiej knajpie jedliście obiady- możesz to
            pisz na maila: pab99@interia.pl. My też jesteśmy z małopolski:-) niedaleko
            Krakowa. Wiało na plaży?
          • mk110 Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p 12.07.07, 21:23
            Wielka plaża jest dośc fajnie zagospodarowana parasole, lezaki jest czysto cały
            czas sprzatają(oczywiście na częsciach płatnych), są prysznice i miejsca do
            przebierania na inne nie chodziliśmy. My generalnie chodzilismy po 16 i wtedy
            nie płacilismy nic. Tak za parasol i 2 lezaki 5 euro. My głównie chodzilismy na
            Maiami Beach. Płaciliśmy klimatyczne nawet mamy bardzo ładne zaświadczenia
            podbite przez jakis urzędników z Ulcinj za dzieci nie płaciliśmy. Weż na pewno
            leki odczulajace szczególnie jeśli jesteś uczulona(mocniejsze niz wapno jakiś
            zyrtec itp) venistil do smarowania itp. Upał w tym okresie w ktorym my byliśmy
            był znośny tak 30-35 st mieszkaliśmy przy samej plazy więc nie był bardzo
            dokuczliwy a na plazy było bardzo przyjemnie. Ola znosiła upały bez problemu
            lepiej niż my :-) Zabierzcie koniecznie dobre humory i olejeki do opalania :-)
        • ye2bnik Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p 20.07.07, 14:24
          cześć. Napisz proszę jak wygląda sprawa z tym pociągiem. Również myślę o tej
          opcji, ale raczej w drodze do Czarnogóry. Czy bilety trzeba wcześniej
          rezerwować? Na stronie kolei znalazłem info, że pociąg jedzie z Belgradu do
          Baru, Ty natomiast wspomniałaś że dojechałaś aż do Suboticy.Czy w tejże
          Suboticy również można się zapakować na pociąg?
          Z góry dzięki za wszelkie info
          Pozdrawiam
          • Gość: Kaktus Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.07, 12:56
            Witam. Też planuję wyjazd do Czarnogóry. Czy udało Ci się już coś ustalić nt
            tego pociągu realcji Subotica - Bar.
            Pozdrowienia
            • Gość: Maqowiec Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.08, 00:28
              na stronie jest opisana podroz pociagami:
              www.czarnogora.webpark.pl/train.htm
          • mk110 Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p 24.07.07, 14:20
            My jechalismy z Baru do Suboticy i z tego co wiem tak samo można jechać z
            Suboticy do Baru. W samochodzie mam jeszcze (chyba) kartę pokładową może tam
            jest jakis telefon to Ci podam. Miejsca trzeba rezerwować wcześniej. Do 18
            trzeba było byc samochodem a pociąg mieliśmy o 19.25. O pociagu z Belgradu nic
            niewiem ale pewno trasa podobna. Przygotuj się tylko na brak luksusów kuszytki
            średnio czyste stare itp generalnie kolej w polsce lata 80-90.
          • Gość: Kaktus Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 09:23
            Witam.
            Napisałem do serbskiej i czarnogórskiej kolei w sprawie pociągu z
            autokuszetkami SUBOTICA-BAR-SUBOTICA (pociąg nr 840, 841). Dostałem taką oto
            odpowiedź z Czarnogóry. Na odpowiedź z Serbii jeszcze czekam.

Dear,

Firstly, the only solution is to buy a ticket at sales office in Bar ( due
            to there is no online booking or reservations ). 840 is car-sleeper train. A
            ticket price amounts EUR 22 + berth (EUR 5), children up 4 do not pay the
            tickets, children up 12 pay just 50% of the ticket price
            including reservation; car transport service amounts EUR 30/per car.

Best regards,

Railways of Montenegro Plc.

Pozdrowienia

• ye2bnik Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p 26.07.07, 17:01

cześć,
              ja na maila niestety odpowiedzi nie otrzymałem.
              Dzwoniłem natomiast do Suboticy i z tego co wywnioskowałem (pani po drugiej
              stronie kabla była b.miła, ale niestety mówiła tylko łamanym rosyjskim), nie da
              się zrobić rezerwacji na telefon. Trzeba po prostu przyjechać na stację i bilet
              kupić w kasie.
              Czy tak jest rzeczywiście? Z góry dzięki
              • mk110 Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p 26.07.07, 19:16
                My kupowaliśmy w kasie ale z tego co opowiadała nam właścicielka domu, w którym
                mieszkaliśmy można zrobić rezerwację telefoniczna ale czy to prawda niewiem.
                Niestety na bilecie niema nr tel. więc nie pomogę.
                • ye2bnik pociąg do Baru 27.07.07, 09:27
                  ze strony kolei serbskich:

CENE PREVOZA PRAĆENIH AUTOMOBILA

od Beograda, Novog Sada i Subotice ka Podgorici i Baru
                  U jednom pravcu 30,00 EUR
                  Povratno 60,00 EUR

CENE LEŽAJA NA RELACIJI BEOGRAD - BAR, NOVI SAD - BAR, SUBOTICA - BAR, NIŠ -
                  BAR
                  BC (kabina sa 6 ležajeva) EUR 5
                  AC (kabina sa 4 ležaja) EUR 7,50

rezerwacje 011/ 360-28-99 lub predrez@yurail.co.yu

wysłałem i czekam.
                  • Gość: Kaktus Re: pociąg do Baru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 19:52
                    Witam. I czy coś drgnęło w sprawie rezerwacji. Dostał Pan odpowiedź?
                    Pozdrowienia
                    • ye2bnik Re: pociąg do Baru 31.07.07, 08:14

niestety nic. Ani z kolei serbskich, ani czarnogórskich :( Trzeba będzie chyba
                      jechać w ciemno, a nuż się uda kupić bilety na miejscu
                      • ye2bnik Re: pociąg do Baru 02.08.07, 10:52

odpowiedź z kolei serbskich:

Dear Sir,
                        you can't buy ticket online, but you can make online reservation by sending e
                        mail on adress predrez@yurail.co.yu
                        Whan you send e mail, we will send you confirmation that your places are
                        reserved.
                        There are trains to Bar from Belgrade and from Subotica.
                        The prices are :
                        Belgrade - Bar : 16,3 eur (children 4-12 years 50%)
                        Subotica - Bar : 21,6 eur

The prices are per person.

Best regards.

wysłałem więc i znowu czekam...
    • ppn Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p 14.07.07, 00:29
      A orientujesz sie czy sa jakies polaczenia do Albanii z Ucnj lub Baru ?
      • Gość: delfinka Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p IP: *.centertel.pl 14.07.07, 11:21
        Wystarczy zagadac z włascicielem pensjonatu.Z np.Ulcnij jezdzi pelno busow do
        Szkodry.
      • mk110 Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p 14.07.07, 14:10
        Nie mam pojęcia. Z Baru jest prom ale czy pływa do Albanii niewiem.

Magda i Oleńka 20.10.2003
        • Gość: Ewa Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p IP: *.core.lanet.net.pl 15.07.07, 01:04
          Podobno niektórzy jeżdżą do szkodry taksówką do Szkodry a stamtąd autobusem kursowym do Tirany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka