mk110 10.07.07, 22:37 Chętnie odpowiem. Jechaliśmy przez Węgry i Serbię. Mieliśmy wynajęta willę koło Baru ja jestem zachwycona gorąco polecam :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bezstresu Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.07, 23:46 opowiedz o wszystkim! Jaka plaża, jakie miasteczko, jakie knajpki, jakie ceny. Pisz pisz pisz:) Odpowiedz Link Zgłoś
mk110 Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p 11.07.07, 07:19 My mieszkalismy w miejscowości Uteha pomiedzy Barem i Ulcinj. Mieliśmy wynajętą Wille nad samym morzem. Przed willą mielismy plaże kamienistą. Było tam dośc głęboko więc generalnie jeździliśmy za Ulcinj na plaże piaszczyste (ok 10 km). Gastronomia na przyzwoitym poziome nie polecam knajpek koło plaż piaszczystych brudno i jedzenie niedobre(moja bratowa miała przyjemnośc dostać rybę upieczona włącznie z muchami..). My generalnie stołowalismy sie w 2 knajpkach na trasie Bar - Ulcinj jedna prowadzona przez Albańczyków bardzo dobre jedzenie ceny przyzwoite za obiad 2 osób dorosłych i dziecka ok 20-30 euro. Jeśli chodzi o ceny to są porównywalne jak w Polsce nie jest taniej jak czytałam wcześniej na forum powiedziałabym nawet ze ceny bardzo często są nieadekwatne do standartu. Dużo taniej jest w Serbii. Ludzie przyjaźni chętni do pomocy krajobrazy cudowne żal że już jestem po urlopie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 14:00 wiem że trudno o odpowiedz ale Twoim zdaniem jak wygląda jazda w ciemno i szukanie noclegu dobry standard II poł. sierpnia .Jak teraz było z mozliwosćia wynajęcia czegoś na miejscu ? Odpowiedz Link Zgłoś
mk110 Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p 11.07.07, 14:18 Tam gdzie my byliśmy bez przerwy ktos nas zaczepiał i proponował nocleg ale to było przed sezonem więc trudno mi powiedzieć co bedzie w sierpniu. Myśle że kwatere znajdziesz o standard bym sie bała. Turystyka w Czarnogórze dopiero się rozwija i tak jak pisałam czasem cena jest nieadekwatna do jakości oferowanych usług... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 15:30 Dzieki Ile płaciliscie za wynajem willi ? I jakie są / jezeli wiesz / ceny wynajmu np. apartamentu 2-3 osoby ? Wiem ze byłaś przed sezonem ale może dowiadywałaś sie o ceny w sezonie. Z jakich krajów przeważają turyści w Czarnogórze ? Odpowiedz Link Zgłoś
mk110 Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p 12.07.07, 08:25 Nie powiem Ci nic na temat cen bo nie dowaidywaliśmy się. My byliśmy zdecydowani od razu na willę Glorię. Ceny apartamentów w zależności od wielkości od 30-60 euro za dzień. W tym okresie w którym bylismy najwięcej było turystów Serbii. Polaków spotkaliśmy raz innych nacji nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 14:34 Jak długo jechaliście? Z przerwą czy bez przerwy? Są jakieś zupy dla dzieci? Ja wybieram się do Ulcijn we wrześniu z rodzinką i znajomymi. Mieliście ubezpieczenie KL- gdzie? Komary są? słyszałam coś o dzikach:-). AGA Odpowiedz Link Zgłoś
mk110 Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p 12.07.07, 08:35 W pierwsza stronę jechaliśmy 14 godzin do Serbii tam nocowaliśmy w miejscowości Cacak. Potem do Baru przez góry ok 12 h(ok 300 km trudnej kretej drogi). Nie polecam tej drogi bez noclegu. Wracając skróciliśmy sobię droge i jechalismy razem z samochodami(samochody na lawecie) pociągiem(12 godzin w nocy kuszetką) z Baru pod granice węgierska do Suboticy.Z Suboticy do Polski jechalismy jakieś 10 h. Koszt pociągu czyli kuszetka na trzy osoby i przewozu samochodu 90 euro. W sklepach bez problemu mozna kupic desery i zupki Hippa innych nie widziałam koszt jest wyższy niż w Polsce. Duży deser Hippa ok 1.30-1.60.Ubezpieczenie mieliśmy z Hestii pakiet rozszezony koszt 3 osób 260 zł o ile dobrze pamietam. Komarów jest bardzo dużo tak samo jak os. Mnie pierwszego dnia ugryzły dwie osy w kostkę. Kostka spuchła tak bardzo że musiałam dostać zastrzyk (na szczęście jeden ze znajomych jest lekarzem i wziął apteczkę). Dzików nie widziałam natomiast komary są bardzo upierdliwe i dzikie ;-) Nocleg macie w samym Ulcinj? Bo generalnie to miasteczko jest mało sympatyczne a plaża w centrum tragiczna...Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halnytonik Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p IP: *.centertel.pl 12.07.07, 09:05 Hej.Jechaliście sutostradami przez Wegry?Jaką walutą płaciliscie na bramkach w Serbii i na Wegrzech?Trudno sie zgubic po drodze?:) Mozesz podac miejscowosci przez ktore jechaliscie? Odpowiedz Link Zgłoś
mk110 Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p 12.07.07, 09:58 Jechalismy autostradami przez Wegry bardzo fajne drogi. Na Słowacji i na Wegrzech trzeba kupic Winiety najlepiej na granicach. Na słowacji płacilismy w euro na Wegrzech mielismy forinty. W Serbii są bramki można płacic w euro dwie bramki po 5 euro. Generalnie wszedzie można płacić w euro tylko dobrze miec drobne bo płacisz w euro i wydaja np w Serbii dinnary. Drogi generalnie są dośc dobrze oznakowane my zgubilismy sie w drodze powrotnej w Budapeszcie (kierowac trzeba sie na zanki M5 tranzyt) Budapeszt jest rozkopany więc dośc ciężko przez niego przejechać. Cięzko jedzie sie tez przez Blegrad. Trasa Kraków-Chyżne-Bańska Bystrica-Vac-Budapeszt-Szeged-Novi Sad-Belgrad-Cacak (tu mielismy nocleg)-Podgorica-Bar. Link do trasy : www.viamichelin.com/viamichelin/int/dyn/controller/ItiWGPerformPage?reinit=1&strStartCityCountry=EUR&strStartAddress=&strStartMerged=krak% F3w&strDestCityCountry=EUR&strDestAddress=&strDestMerged=bar&image2.x=26&image2. y=11# Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 14:16 Noclegi mamy poza miastem Ulcijn, niedaleko Wielkiej plaży! Płaciliście meldunek-klimatyczne na miejscu? Niepocieszyłaś mnie jak ja nie cierpie komarów a na jad osy i pszczoły -dostaje uczulenia. BRRRRRRRRRR. ALe wytrzymam wszystko:-). A jak Wielka Plaża? Bardzo zaśmiecona? Prysznice są przy plaży? Jak dzieciaki znosiły upały. Jeszcze jakieś wskazówki- co zabrać koniecznie! pozdrawiam AGA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 14:23 JESZCZE RAZ JA:-) Napisz proszę w jakiej knajpie jedliście obiady- możesz to pisz na maila: pab99@interia.pl. My też jesteśmy z małopolski:-) niedaleko Krakowa. Wiało na plaży? Odpowiedz Link Zgłoś
mk110 Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p 12.07.07, 21:23 Wielka plaża jest dośc fajnie zagospodarowana parasole, lezaki jest czysto cały czas sprzatają(oczywiście na częsciach płatnych), są prysznice i miejsca do przebierania na inne nie chodziliśmy. My generalnie chodzilismy po 16 i wtedy nie płacilismy nic. Tak za parasol i 2 lezaki 5 euro. My głównie chodzilismy na Maiami Beach. Płaciliśmy klimatyczne nawet mamy bardzo ładne zaświadczenia podbite przez jakis urzędników z Ulcinj za dzieci nie płaciliśmy. Weż na pewno leki odczulajace szczególnie jeśli jesteś uczulona(mocniejsze niz wapno jakiś zyrtec itp) venistil do smarowania itp. Upał w tym okresie w ktorym my byliśmy był znośny tak 30-35 st mieszkaliśmy przy samej plazy więc nie był bardzo dokuczliwy a na plazy było bardzo przyjemnie. Ola znosiła upały bez problemu lepiej niż my :-) Zabierzcie koniecznie dobre humory i olejeki do opalania :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ye2bnik Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p 20.07.07, 14:24 cześć. Napisz proszę jak wygląda sprawa z tym pociągiem. Również myślę o tej opcji, ale raczej w drodze do Czarnogóry. Czy bilety trzeba wcześniej rezerwować? Na stronie kolei znalazłem info, że pociąg jedzie z Belgradu do Baru, Ty natomiast wspomniałaś że dojechałaś aż do Suboticy.Czy w tejże Suboticy również można się zapakować na pociąg? Z góry dzięki za wszelkie info Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaktus Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.07, 12:56 Witam. Też planuję wyjazd do Czarnogóry. Czy udało Ci się już coś ustalić nt tego pociągu realcji Subotica - Bar. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maqowiec Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.08, 00:28 na stronie jest opisana podroz pociagami: www.czarnogora.webpark.pl/train.htm Odpowiedz Link Zgłoś
mk110 Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p 24.07.07, 14:20 My jechalismy z Baru do Suboticy i z tego co wiem tak samo można jechać z Suboticy do Baru. W samochodzie mam jeszcze (chyba) kartę pokładową może tam jest jakis telefon to Ci podam. Miejsca trzeba rezerwować wcześniej. Do 18 trzeba było byc samochodem a pociąg mieliśmy o 19.25. O pociagu z Belgradu nic niewiem ale pewno trasa podobna. Przygotuj się tylko na brak luksusów kuszytki średnio czyste stare itp generalnie kolej w polsce lata 80-90. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaktus Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 09:23 Witam. Napisałem do serbskiej i czarnogórskiej kolei w sprawie pociągu z autokuszetkami SUBOTICA-BAR-SUBOTICA (pociąg nr 840, 841). Dostałem taką oto odpowiedź z Czarnogóry. Na odpowiedź z Serbii jeszcze czekam. Dear, Firstly, the only solution is to buy a ticket at sales office in Bar ( due to there is no online booking or reservations ). 840 is car-sleeper train. A ticket price amounts EUR 22 + berth (EUR 5), children up 4 do not pay the tickets, children up 12 pay just 50% of the ticket price including reservation; car transport service amounts EUR 30/per car. Best regards, Railways of Montenegro Plc. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
ye2bnik Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p 26.07.07, 17:01 cześć, ja na maila niestety odpowiedzi nie otrzymałem. Dzwoniłem natomiast do Suboticy i z tego co wywnioskowałem (pani po drugiej stronie kabla była b.miła, ale niestety mówiła tylko łamanym rosyjskim), nie da się zrobić rezerwacji na telefon. Trzeba po prostu przyjechać na stację i bilet kupić w kasie. Czy tak jest rzeczywiście? Z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
mk110 Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p 26.07.07, 19:16 My kupowaliśmy w kasie ale z tego co opowiadała nam właścicielka domu, w którym mieszkaliśmy można zrobić rezerwację telefoniczna ale czy to prawda niewiem. Niestety na bilecie niema nr tel. więc nie pomogę. Odpowiedz Link Zgłoś
ye2bnik pociąg do Baru 27.07.07, 09:27 ze strony kolei serbskich: CENE PREVOZA PRAĆENIH AUTOMOBILA od Beograda, Novog Sada i Subotice ka Podgorici i Baru U jednom pravcu 30,00 EUR Povratno 60,00 EUR CENE LEŽAJA NA RELACIJI BEOGRAD - BAR, NOVI SAD - BAR, SUBOTICA - BAR, NIŠ - BAR BC (kabina sa 6 ležajeva) EUR 5 AC (kabina sa 4 ležaja) EUR 7,50 rezerwacje 011/ 360-28-99 lub predrez@yurail.co.yu wysłałem i czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaktus Re: pociąg do Baru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 19:52 Witam. I czy coś drgnęło w sprawie rezerwacji. Dostał Pan odpowiedź? Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
ye2bnik Re: pociąg do Baru 31.07.07, 08:14 niestety nic. Ani z kolei serbskich, ani czarnogórskich :( Trzeba będzie chyba jechać w ciemno, a nuż się uda kupić bilety na miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
ye2bnik Re: pociąg do Baru 02.08.07, 10:52 odpowiedź z kolei serbskich: Dear Sir, you can't buy ticket online, but you can make online reservation by sending e mail on adress predrez@yurail.co.yu Whan you send e mail, we will send you confirmation that your places are reserved. There are trains to Bar from Belgrade and from Subotica. The prices are : Belgrade - Bar : 16,3 eur (children 4-12 years 50%) Subotica - Bar : 21,6 eur The prices are per person. Best regards. wysłałem więc i znowu czekam... Odpowiedz Link Zgłoś
ppn Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p 14.07.07, 00:29 A orientujesz sie czy sa jakies polaczenia do Albanii z Ucnj lub Baru ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delfinka Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p IP: *.centertel.pl 14.07.07, 11:21 Wystarczy zagadac z włascicielem pensjonatu.Z np.Ulcnij jezdzi pelno busow do Szkodry. Odpowiedz Link Zgłoś
mk110 Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p 14.07.07, 14:10 Nie mam pojęcia. Z Baru jest prom ale czy pływa do Albanii niewiem. Magda i Oleńka 20.10.2003 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Wróciłam z Czrnogóry jakby ktoś miał jakieś p IP: *.core.lanet.net.pl 15.07.07, 01:04 Podobno niektórzy jeżdżą do szkodry taksówką do Szkodry a stamtąd autobusem kursowym do Tirany. Odpowiedz Link Zgłoś